Slovenija

Za oporečno krmo in mleko kriva koruza z območja Ajdovščine

Ljubljana, 28. 01. 2012 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za rakotvorni aflatoksin, ki so ga pred kratkim odkrili v krmi in mleku, je kriva koruza, ki jo je podjetju za proizvodnjo krmil iz Ajdovščine dobavil eden od tamkajšnjih kmetov. Direktor podjetja zagotavlja, da bodo poravnali vso nastalo škodo.

Eden od kmetov z območja Ajdovščine je 9. januarja v podjetje Vajet s traktorjem pripeljal 4,2 tone koruze, okužene z močno rakotvornim strupom aflatoksin, so ugotovili veterinarski inšpektorji. Ta se je posledično znašel tudi v krmi, proizvedeni 9. januarja, in v mleku krav, ki so jih hranili s to krmo, poroča Dnevnik.

Direktor podjetja Vajet Evgen Kosmač je po poročanju časnika zagotovil, da bodo poravnali vso nastalo škodo. Na vprašanje, zakaj pri prevzemu koruze niso preverili, ali je varna, pa je odgovoril: "Na pogled je bila videti brezhibna in uporabna za polento, ne le za krmo, zato nismo preverjali, kaj je v njej."

"Na pogled je bila videti brezhibna, zato smo mu celo svetovali, naj jo raje pelje v Mlinotest, kjer mu bodo zanjo plačali več," pojasnjuje Kosmač.
"Na pogled je bila videti brezhibna, zato smo mu celo svetovali, naj jo raje pelje v Mlinotest, kjer mu bodo zanjo plačali več," pojasnjuje Kosmač. FOTO: Reuters

Kosmač dodaja, da v Sloveniji doslej ni bilo težav z aflatoksinom, ki ga proizvajajo plesni, zato "niti mešalnice krmil, niti veterinarska uprava, niti mlekarne niso izvajale sistematičnega nadzora nad njimi". Po njegovem bo treba nadzor poostriti, hkrati pa meni, da za zastrupljeno krmo in mleko nista kriva niti njegovo podjetje niti kmet, ki jim je okuženo koruzo dostavil. "Na pogled je bila videti brezhibna, zato smo mu celo svetovali, naj jo raje pelje v Mlinotest, kjer mu bodo zanjo plačali več, saj bodo iz nje naredili polento. Na koncu se je izkazalo, da je bila slabo sušena in slabo skladiščena," pojasnjuje Kosmač.

Ta zgodba je po besedah Kosmača svarilo vsem pridelovalcem, da mora koruza na njivi dozoreti, nato jo je treba čim bolj kakovostno in čim prej posušiti, vendar ne v skednjih ali kaščah.

Kot pravi, se koruza okuži na njivi, če raste v visoki vlagi in vročini, k okužbi svoje prispeva tudi koruzna vešča, ki je močno prisotna tudi na naših koruznih njivah. "Najprej koruzo napade plesen, ki proizvaja zelo strupen aflatoksin. Toda to še ne pomeni, da takšna koruza ni uporabna. Je, vendar jo mora pridelovalec čim prej dobro umetno posušiti, nato pa skladiščiti v suhih in zračnih prostorih," je povedal.

Podjetje nima urejene dokumentacije

Podjetje Vajet poleg denarne odškodnine, ki jo bo moralo plačati vsem, ki so utrpeli škodo zaradi zastrupljene krme in mleka, čakajo še druge kazni. Direktorica urada za notranji uradni nadzor na veterinarski upravi Andreja Bizjak po poročanju Dnevnika pravi, da bi lahko izvor zastrupitve krme ugotovili veliko prej, če bi imelo podjetje Vajet bolje urejeno dokumentacijo.

"Izkazalo se je, da nima stoodstotno preverljivih vseh podatkov, da od svojih dobaviteljev ne zahteva dokazov o varnosti njihove surovine, nepravilnosti smo ugotovili tudi pri deklariranju krme, zagotavljanju sledljivosti, notranjih kontrolah in vodenju evidenc. Ta obrat za proizvodnjo krmil je postal visoko tvegan, zato ga bodo naši inšpektorji poostreno nadzorovali, dokler se ne bodo prepričali, da res dela, kot je treba," je povedala.

Kosmač odgovarja, da vseh papirjev res nimajo brezhibnih, "toda pri tako natančnem pregledu, kot ga je pri nas opravila veterinarska uprava, bi tudi pri drugih proizvajalcih krmil odkrili kakšna odstopanja".

Prihodnji teden bodo veterinarski inšpektorji pod drobnogled vzeli tudi druge večje proizvajalce krmil in krmnih mešanic, pri katerih bodo preverjali predvsem to, kako zagotavljajo sledljivost in kako izvajajo notranje kontrole, še piše časnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiklca
30. 01. 2012 14.48
-3
Kdo bo pa povrnil zdravje ljudem, ki so uživali mleko ? In ki ga še bodo, glede na to, a je koruza tudi v krmi, evidenca in dokumentacija pa slaba. Kdo ve, kam vse je prišla ta koruza? In potem je govora o odškodnini - kmetu, ki ni zaslužil dovolj z mlekom ? KAJ PA NEPOSREDNI UŽUVALCI TE SVINJARIJE? LJUDJE, KI SO TO MLEKO PILI? SRAMOTA !!!!
Smallville2012
28. 01. 2012 19.45
-2
Sram naj jih bo to kar nam počnejo pa njihova nesposobnost in malomarnost mršš.
STELA_
28. 01. 2012 19.34
Poravnali bodo škodo?!?!? Ja kako se pa to nardi, če slučajno kdo zboli?????
Darko32
28. 01. 2012 19.37
Enostavno NApišejo, da je zbolel zaradi virusa. ČE pa hočeš dokazati, da je krivo to pa bodo vse priredili.
Matjaž Zvan
28. 01. 2012 18.57
+2
Vprašanje kaj mi jemo...
izkušena Polonca
28. 01. 2012 17.02
-3
A seveda z kakšno krmo je metal živalim??? Ta kmet nima pojma kaj je GSO, umetne krme, pa še cepivo za živali, peciditi in strupi ki špricajo za sadje zelenjave!
Froc
28. 01. 2012 15.42
+8
A sedaj je pa birokracija problem, če je koruzo napadla plesen. Če bi se ljudje več z delom ukvarjali in manj z birokracijo, bi bila verjetno tudi koruza bolj suha.
Tonček Balonček
28. 01. 2012 15.16
-1
Iz babičine kašče pride najboljša polenta, zadiši domače, po plesni!
Tonček Balonček
28. 01. 2012 15.14
+8
A za slike koruznega zrnja plačujete Reutersu? A ste res popolnoma odvisni od Zahoda in so vas prisilili, d auporabljate tudi njihove sliek koruze? Bedno!
modrix
28. 01. 2012 17.25
-1
brište raj take balončke k se norca delajo ne pa nas k realno napišem kar je res
Zrkizz
28. 01. 2012 15.00
+0
Sedaj jih bodo pa vse "jahali", ker do sedaj niso svojega dela opravili, kljub enim najstrozjih predpisov.