Slovenija

Študenti za ohranitev zdravstvenega doma predali podpise, ministrstvo se bo odločilo

Ljubljana, 05. 12. 2017 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki Študentske organizacije Univerze v Ljubljani so okoli 12.200 zbranih podpisov za ohranitev Zdravstvenega doma za študente predali ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu pa bodo skupaj z ostalimi resorji ponovno preučili pripojitev Zdravstvenega doma za študente k Zdravstvenemu domu Ljubljana.

Predstavniki Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani so ministrstvu za zdravje predali okoli 12.200 zbranih podpisov za ohranitev Zdravstvenega doma. 

Kot je ob predaji podpisov poudaril Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije, "študentje ne pristajajo na gnile kompromise, preko katerih bi zdravstveni dom dali pod kakšno drugo entiteto". Želijo namreč, da študentsko zdravstvo ostane urejeno tako, kot je sedaj, in Zdravstveni dom za študente samostojen. Od tega ne bodo odstopili. Po njegovih besedah so na njihovi strani tako stroka kot uporabniki.

Predstavniki Študentske organizacije so zbrali 12.200 podpisov.
Predstavniki Študentske organizacije so zbrali 12.200 podpisov. FOTO: Damjan Žibert

Če ministrstvo ne bo imelo posluha za njihove argumente, jim bodo dali kratek rok, da stvari premislijo. V primeru, da tudi po tehtnem premisleku ne bodo ugodili njihovim pozivom, ne izključujejo niti protestov, je še dejal Peran.

Odziv ministrstva za zdravje

Na ministrstvu za zdravje bodo skupaj z ostalimi resorji ponovno preučili pripojitev Zdravstvenega doma za študente k Zdravstvenemu domu Ljubljana, je po sestanku s študentskimi organizacijami glede problematike študentskega zdravstvenega doma povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirko Stopar.

Kot je dejal, so sprejeli sklep, da študentske organizacije več vključujejo v različne aktivnosti, ki jih izvajajo na ministrstvu za zdravje in se dotikajo študentske problematike. Sklenili so tudi, da bodo študente o kakršnikoli spremembi na temo priključitve omenjenega zdravstvenega doma redno obveščali.

Stopar je še enkrat ponovil razloge za pripojitev. "Iščemo nove sinergije, želimo prenos dobrih praks, kot je združevanje zdravstvenih domov na Gorenjskem, in nadaljnji razvoj kakovosti in varnosti storitev tudi za študente. Iščemo boljše rešitve od današnjih," je pojasnil. Dodal je, da bodo na ministrstvu preučili tudi pobudo študentov, da se študentski zdravstveni dom ohrani.

V študentskem društvu Iskra so na sestanku od Stoparja zahtevali jasna pojasnila, zakaj in kako je prišlo do odločitve o pripojitvi in spremembe 9. člena zakona o zdravstveni dejavnosti. Prav tako jih je zanimalo, kako bodo zagotovili, da se za študente v primeru pripojitve obseg in kakovost zdravstvene oskrbe ne bosta poslabšala.

Na postavljena vprašanja niso dobili konkretnih argumentov, ki bi govorili v prid pripojitvi, pač pa obrazložitev, povezano s formalnim dogovorom z Mestno občino Ljubljana (MOL), ki naj bi ga sklenili že leta 2014, so po sestanku sporočili iz Iskre.

Po podatkih ŠOU v Ljubljani zdravstveni dom za študente obiskuje redno okoli 20.000 študentov, ki imajo svoje osebne zdravnike v domačih krajih. V letošnjem letu so do avgusta zabeležili 90.000 obiskov študentov. Predsednica Študentskega društva Iskra Tonja Jerele je izpostavila, da to dokazuje, da je ta zdravstveni dom res dobro obiskan in da ni tehtnih razlogov za njegovo priključitev Zdravstvenemu domu Ljubljana.

Zdravstveni dom za študente obiskuje okoli 20.000 študentov.
Zdravstveni dom za študente obiskuje okoli 20.000 študentov. FOTO: Damjan Žibert

Po trditvah Stoparja sprememba 9. člena zakona ne ukinja Zdravstvenega doma za študente, ampak izenačuje oskrbo študentov po celotni Sloveniji, kar pa v Iskri ostro obsojajo, saj "na račun tega znižujejo standard zdravstvene oskrbe ljubljanskih študentov".

V Iskri se ne bodo zadovoljili s pavšalnimi odgovori ministrstva, ampak bodo še naprej vztrajali pri svojih zahtevah, da študentski zdravstveni dom ostane samostojen zavod, ki študentom še naprej zagotavlja celostno zdravstveno oskrbo, so navedli.

Študentski zdravstveni dom v Ljubljani že 25 let zagotavlja nujno potrebne zdravstvene storitve za vse študente, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani in imajo zdravnika v svojem domačem kraju. ŠOU v Ljubljani kot eden izmed pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente zagovarja ohranitev doma in odločno nasprotuje njegovi pripojitvi drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom oz. njegovi ukinitvi.

Minuli teden so se v medijih pojavile informacije, da naj bi ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana načrtovala ukinitev Zdravstvenega doma za študente oz. njegov prenos pod Zdravstveni dom Ljubljana. Informacija je na noge dvignila študente, ki so takoj začeli na fakultetah in tudi elektronsko na spletni strani ŠOU v Ljubljani zbirati podpise pod peticijo proti ukinitvi zdravstvenega doma.

Ljubljanski župan Zoran Janković je minuli ponedeljek sprejel predstavnike ŠOU v Ljubljani in Zdravstvenega doma za študente. Tako on kot ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavljata, da morebitna združitev študentskega zdravstvenega doma z ljubljanskim kakovosti zdravstvene oskrbe študentov ne bi spremenila. Ali bo do tega sploh prišlo, pa je odvisno od ministrstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kafetkarji
18. 12. 2017 17.45
Nekdo mora krila porezati in Zokiju in tej blesavi ministrici... delajo samo zase in za svoje žepe; nekdo mora narediti red v zdravstvu, to si lahko nadamo samo če desnica zmaga!
macek_garfield
05. 12. 2017 16.43
+1
ha haha zoki se ne da, zoki gazda pa to
mackon08
05. 12. 2017 15.52
+5
Spoštujem vse študente, ki se borijo za pravice, pravilno. Samo naj najprej napravijo red v ŠO, kjer si barabe talajo masne denarce . Kupovanje nepremičnin in še marsikaj, kar sploh ne sodi v ŠO, tu se mora narediti red. ŠO naj financira ta zdravstveni dom ne pa da kradejo kot srake.
macek_garfield
05. 12. 2017 16.43
+4
tocno tako, vodilni v SO za sebe lepo poskrbijo, studentom drobtinice, pa to