Slovenija

Za odpravnine država dala več kot 133 tisoč evrov

Ljubljana, 22. 06. 2012 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi nove opredelitve ministrstev in njihovih delovnih področij so največ odpravnin izplačali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Do zdaj je bilo premeščenih 118 javnih uslužbencev, delovno razmerje pa je prenehalo 13 uslužbencem.

Odpravnine so državo doslej stale 133.352 evrov.
Odpravnine so državo doslej stale 133.352 evrov. FOTO: Reuters

Zaradi združevanja ministrstev, ukinjanja vladnih služb, uradov in direktoratov je bilo po podatkih urada vlade za komuniciranje (Ukom) doslej znotraj organov ali v druge organe državne uprave premeščenih 118 javnih uslužbencev, delovno razmerje pa je prenehalo 13 uslužbencem. Odpravnine so državo doslej stale 133.352 evrov, so povedali na Ukomu.

Kot pojasnjujejo, gre za posledico novel zakonov o državni upravi in o vladi, ki sta na novo opredelili ministrstva in njihova delovna področja. Prišlo je do združitve nekaterih ministrstev ter ukinitve več vladnih služb in uradov, katerih delovna področja oz. naloge se po novem opravljajo v okviru ministrstev. V notranje-organizacijskih strukturah ministrstev so bili ukinjeni številni direktorati, posledično je bilo več direktorjem direktoratov torej zaradi ukinitve delovnega mesta prekinjeno delovno razmerje. Ponekod je bilo zmanjšano tudi število notranjih organizacijskih enot.

Največ odpravnin izplačali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje

Zaradi prenehanja delovnega razmerja so v ministrstvih izplačali odpravnine sedmim uslužbencem v skupni višini 133.352,49 evra. V večini primerov je šlo za odpravnine direktorjem direktoratov, ki jim je zaradi ukinitve direktoratov prenehal mandat.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je bila izplačana ena odpravnina, v višini 43.952,35 evra. Na ministrstvu za zunanje zadeve so uslužbencu, ki mu je zaradi ukinitve delovnega mesta prenehalo delovno razmerje, izplačali odpravnino v višini 4366 evrov.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je direktorjema, ki jima je prenehalo delovno razmerje, izplačalo odpravnino v višini ene petine povprečne mesečne bruto plače, kot sta jo prejemala do razrešitve, za vsak polni mesec, ki je ostal do izteka dobe imenovanja na položaj. Skupni znesek odpravnin je bil 68.426 evrov in je v celoti izplačan.

Delovno razmerje je prenehalo trem uslužbencem na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, in sicer dvema direktorjema direktoratov in enemu predstojniku inšpektorata. Izplačane so bile odpravnine v višini 16.608,14 evra.

Kot so še pojasnili na Ukomu, je podlaga za izplačilo odpravnin v 83. členu zakona o javnih uslužbencih. Ta med drugim določa, da ima uradnik, ki mu preneha položaj zaradi ukinitve delovnega mesta, pa pred imenovanjem na položaj ni imel statusa uradnika, pravico do odpravnine v višini ene petine povprečne mesečne bruto plače, kot jo je prejemal do razrešitve, za vsak polni mesec, ki je ostal do izteka dobe imenovanja na položaj. Če pa je bil že prej uradnik in zanj primernega delovnega mesta zdaj ni, mu pripada odpravnina v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Komisija za pritožbe iz delovnega razmerja obravnavala sedem pritožb

Na Ukomu so še pojasnili, da je komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi v zvezi z reorganizacijo državne uprave do danes obravnavala sedem pritožb, ki so se pretežno nanašale na ureditev pravic javnih uslužbencev po prenehanju položaja. Komisija je v štirih primerih pritožbe kot neutemeljene zavrnila, v treh primerih pa je pritožbam javnih uslužbencev ugodila.

Navajajo tudi, da po podatkih, s katerimi razpolagajo ministrstva, ni bila vložena nobena tožba zaradi odpovedi pogodbe po reorganizaciji državne uprave.

Ob tem na Ukomu poudarjajo, da je to šele prva faza potrebne reorganizacije. Trenutno v ministrstvih potekajo analize delovnih mest in delovnih procesov, ki bodo zaključene predvidoma do konca junija. Obenem je vlada ministrstvom naložila, da najkasneje do 30. junija v obravnavo predložijo vse potrebne predloge zakonov, po njihovi uveljavitvi pa tudi vse predloge podzakonskih aktov, "s katerimi se bodo lahko izvedli vsi potrebni ukrepi za racionalizacijo organizacijske strukture javnega sektorja in zmanjšanje stroškov poslovanja državne uprave". Uveljavitev nove ureditve v širšem javnem sektorju pa bi se zagotovila s 1. januarjem 2013.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Snežana Lazar
23. 06. 2012 08.14
+4
Zaposlena sem bila v trgovskem podjetju, ki nam ni izplačevalo plač. Po vseh zavozlancijah smo delavci uspeli prijadrati do borze in po petih mesecih brez vsakršnih prihodkov dobili prva izplačila. Podjetje odpravnine in dolg iz nenakazanih plač priznava, ampak moja država mi tega zneska ne bo nakazala iz jamstvenega sklada , ker sem dala izredno odpoved delovnega razmerja.Torej bi morala delati zastonj in upati, da se bo kdo spomnil sprožiti stečaj.Pol leta po odpovedi vseh delavcev stečaja ni, vse je potihnilo. Enaindvajset let delovne dobe pri enem podjetju, pa imam priznano nekaj malega čez 5.000 € odpravnine, ki je ne bom videla nikoli. TO JE MOJA DOMOVINA. Nisem za uravnilovko, meje zdravega razuma pa bi morale biti začrtane. Ti gospodje in gospe pa se naj zaposlijo v gospodarstvu in skusijo, kako se tam reči streže. Zadevice so rahlo drugačne, ko tuhtaš ali bo na račun kapnilo dovolj, da boš lahko izplačal plače svojim delavcem. Seveda, če si ČLOVEK.
koala_pleza_plazi
23. 06. 2012 11.02
+4
snežana sva na istem.delala sem na preventu v slovenj gradcu.v službo sem se vozila 47 km na eno stran.zadnje tri mesec preden je podjetje šlo v stečaj nismo dobili niti centa plačila,na socialni pa z sinom nisva bila upravičena in sva morala tako (še zdaj)preživeti z njegovimi otroškimi dodatki 114 evrov in preživnino 70 evrov.položnice me nisio čakale,na banki mi niso odobrili niti zamrznitve plačila kredita in še bi lahko naštevala.dobival sem pakete hrane,s katerimi ne moreš preživeti niti meseca,kaj da bi še s tem obogatel,k sreči mi je prav tako rdeči križ pomagal pri plačilu šolskih reči.sicer sem z jamstvenega sklada prejela 1700 evrov,da sem lahko po 6 mesecih plačala položnice za nazaj,ki so se mi nabrale,za hrano ni ostalo nič,plus tega pa še vseh položnic nisem poravnala.še vedno so mi dolžni za preostale plače in odpravnino,pa potne stroške ipd....dolžni so mi še 3400 evrov,ki jih ne bom nikoli videla.banka se mi je vsedla na račun,vlačim se po sodišču...k sreči sem imela avto vreden 600 evrov,ki sem ga prodala,nakupla sem hrano,sinu nekaj za oblečt in plačala še nekaj položnic...še vedno nisem poravnala rednih..plačujem za nazaj kolikor morem..s sinom še vedno presegava 49 centov za socialno pomoč.službe zdaj ne dobim,kakor hitro jim omenim,da nimam prevoza,jim nisem več zanimiva.do najbljižjega zdravstvenega doma imam 24 km,sin pa je težek atmatik...avtobusi ne vozijo...skratka nekaterim je rožnato..meni ni..in boli me ko današnja vlada daje tako potuho tisim,ki imajo že tako prenapolnjene žepe,namesto,da bi poskrbeli za službe,ki so primerno plačane in,da bi malo zategnili pasove tistim,ki na veliko kradejo v naši državi...to pa se tako ve kateri so..samo problem je v tem,ker vrana vrani nebo očesa skljuvalasin je star 11 let..rad bi šel na morje,se kam kopat...a si niti osnovnih reči ne moreva privoščiti...nas delavce kaznuje država zaradi neplačil,a nihče ne kaznuje tistih,ki so nas in ostale ogoljufali... pa še nekaj...vem,da je večina državljanov mojega mnenja...me zanima,če tile naši vrli parlamentarci sploh vedo,kdo jih plačuije..ne več,če vedo,da ko od nas nebodo imeli več kaj ukrastdo tudi oni z nami vred potonili na dno....sam njihove kratke pameti še niso tega ugotovile.... pol pa naj nam še kdo reče,da nismo strpni,da se sam nekaj bunimo,ker drugače,bi bili mi vsi že zdavnaj na cesti in delali take štrajke,ki jih slovenija še ni videla....problem pa je najti dobrega vodjo za tak cirkus,saj bi kaj hitro končal,kot Ivan Kramberger....največja fora pa je,ker naši vrli poslanci nimajo ustrezne izobrazbe,oziroma imajo lažno..... sam to sem želela povedati...a najbrž bodo moj komentar zbrisali preden bo ugledal luč interneta.......
Roman Hren
22. 06. 2012 23.49
+7
133.000 EUR za 7 direktorjev, ki so verjetno "nezaposljivi"?! Skromno, varčno, krizi primerno, ni kaj!? Bravo! Koliko letnih dohodkov delavcev z minimalcem je pobasal vsak?!
bb38150
22. 06. 2012 16.47
+7
Do kdaj bodo ti lopovi dobivali take odpravnine in nadomestila ? Če ni denarja in se nižajo plače,pokojnine,regresi naj se tudi pri njih kaj zniža,ali celo ukine? Vsak, ki ga zamenjajo in je spravil podjetje v bankrot dobi odpravnino. Pa kaj je to nagrada za nevestno delo? Vsem, ki pripeljejo podjetja v rdeče številke bi morali naložit plačilo,ne pa da se jih še nagradi !
petb
22. 06. 2012 15.01
+7
Fantastičen napredek za prvih 6 mesecev vladanja. Sedaj pa je menda že čas, da bi odprli svojo rumeno-modro mojstrovino, s katero so mahali med predvolilno kampanjo, a je žal nikoli niso odprli in pokazali, da nima samo platnic.
Demirel
22. 06. 2012 12.22
+3
fora je k pametni ponavad popusti, zato pa bu,da.le vladajo
redroom
22. 06. 2012 12.19
+15
A ste se vprašali, koliko odpravnin je izplačanih na železnici. Izumili so celo SKLEP O SUSPENZU, ki ljudi pošilja na čakanje tudi do dveh ali več let na čakanje z plačilom 85% plače. Kolko razumem besedo suspenz pa ta izhaja iz dejstva da si suspendiran zaradi slabega dela. Sicer pa sej nima smisla več kaj o tej naši veleumni sloveniji pisat.
Milan Hišan
22. 06. 2012 12.12
-1
Ali pa gre Turek z letalom v Bosno.
Demirel
22. 06. 2012 11.43
+25
bravo slovenija, bravo slovenci... tko se to dela. nas 99% bo placeval davke pa kazni pa se nevem kva zato da 1% dobi odpravnine... crknte ze enkrat
stefi1
22. 06. 2012 10.54
+35
največ odpravnin direktorjem direktoratov....ki sploh niso vedli zakaj hodijo v službo, aja, po plačo res!