Slovenija

Za novo politiko

Ljubljana, 05. 06. 2007 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združenje Zares namerava jeseni oblikovati novo stranko, v katero želijo pritegniti ljudi, ki v politiko vstopajo prvič.

Združenje se namerava jeseni preoblikovati v stranko, v svoje vrste pa želijo pritegniti predvsem ljudi, ki v politiko vstopajo prvič.
Združenje se namerava jeseni preoblikovati v stranko, v svoje vrste pa želijo pritegniti predvsem ljudi, ki v politiko vstopajo prvič. FOTO: POP TV

Združenje Zares prve tri mesece delovanja ocenjuje kot izjemno uspešno. Uradno so se registrirali, se preselili v nove prostore, njihovi člani, ki v državnem zboru nastopajo kot skupina nepovezanih poslancev, pa so po besedah poslanke Cvete Zalokar Oražem opravili najbolj aktivno delo v parlamentu.

Zalokar-Oražmova je spomnila, da člani združenja niso imeli niti osnovnih delovnih pogojev, a je kljub temu njihovih sedem poslancev s številnimi poslanskimi vprašanji, pobudami in predlogi opozarjalo na vprašanja, ki so pomembna predvsem za državljane in se nanašajo na njihova pričakovanja do države. Od ustanovitve združenja 26. februarja so se registrirali, se preselili v nove prostore in vzpostavili spletno stran, ki omogoča učinkovito komunikacijo, v prihodnjih dneh pa bodo strani dodali tudi blog.

Prvotnemu šestčlanskemu kolegiju so se pridružili Gregor Golobič, Roman Jakič in Andrej Rus. Trenutno štejejo okrog 900 članov, med njimi je tudi predsednik Gibanja za pravičnost in razvoj Stanislav Pejovnik. Zalokar-Oražmova je poudarila, da je med člani veliko magistrov in doktorjev, gre pa predvsem za ljudi, ki v politiko vstopajo prvič. O kandidatih za predsednika stranke zaenkrat še ne morejo govoriti, vendar pa razmišljajo, da bi organe volili vsi člani stranke.

Za novo politiko

Pavel Gantar je dejal, da združenje po treh mesecih "diskretnega" delovanja prihaja v javnost, v prihodnje pa se bodo posvetili predvsem vsebini in programu bodoče stranke, ki naj bi ga sestavile strokovne delovne skupine in kolegij. S številnimi posveti - prihodnji teden pripravljajo posvet o vrednotah nove politike - želijo s pomočjo neodvisnih strokovnjakov začrtati smernice novih oblik politike. Po Gantarjevem mnenju je slovenski politični prostor preveč zaprt, njihova stranka pa bo odprta za nove ljudi.

Matej Lahovnik je ob tem poudaril, da ljudi medse vabijo s programom in temami, ki jih odpirajo, ne z "door-to-door marketingom". Strokovnjaki, ki zdaj sodelujejo z združenjem, se bodo jeseni sami odločili, ali bodo vstopili v stranko, vendar je prepričan, da v tem trenutku "ni skupine, ki bi imela tak nabor izobraženih ljudi, ki prvič vstopajo v politiko".

Lahovnik je prepričan, da je njihovo združenje v slovenski politični prostor vneslo prepih, kar je pripeljalo do številnih premikov in turbulenc, ki se bodo nadaljevale do naslednjih parlamentarnih volitev. Združenje zares zaenkrat ne namerava s svojim kandidatom kandidirati na jesenskih predsedniških volitvah, vendar pa se bodo dokončno odločili, ko bodo znani vsi ostali kandidati. Njihova prioriteta so po Lahovnikovih besedah parlamentarne volitve prihodnje leto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
07. 06. 2007 09.41
Kosir jasno je, da nič ne veš, razen brezveznega klamfanja.
malasutra@gmail.com
07. 06. 2007 07.21
vlada dela odlično???????????? daj, tomi, zamenjaj očala, očitno nekaj ni v redu s tvojo dioptrijo. itak, okulisti so prav tako v podnu kot cel zdravstveni sistem. da ne boš oslepel, tomi, pa še zmeraj videl indije koromandije in janše na leteči preprogi. in res, kam je šel tisti denar za onkologijo???? hm,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
kosir_maks
06. 06. 2007 17.19
Gospod pametnjakovič očitno meni : - da so se socijalistične države po vojni razvijale hitreje kot kapitalistične - da, če ustanavljaš podjetja z 500 zaposlenimi, se hitreje gospodarsko razvijaš, kot država, ki nima toliko teh podjetij temveč manjša - da je velikost podjetja merilo za poslovno uspešnost ! Točno mu razložim , da NE VEM katera podjetja pred vojno so imela več kot 500 zaposlenih , temveč samo naštejem nekatera , v katerih so ljudje delali in dobivali PLAČO !! On pa se čudi, gdo je sploh lahko imel plačo v kraljevini Jugoslaviji ! Potem pa mi da še domačo nalogo, naj ugotovim kakšen je bil delež zaposlenih ! TESLO !
neti
06. 06. 2007 15.16
tomi.passion, ne me hecat! Zdravstvo ja v podnu, pa to povedo zaposleni nekonsicionarji, pa nimajo časa biti komunisti, pa to rečejo bolniki, oprosti izrazu poscani od jutra do večera, ker jih ne preoblečejo, so v dekubitusih, odprti ranah, stara konjušnica pa bo počasi Bručanov spomenik. Hvali ti zdravstvo dokler si zdrav, ne želi si bolezni, bolnišnice, kjer te obdarijo s MRSA ali callicy virus, pa daj nehaj, ti in tvoji prežvečeni komunisti v otroških vozičkih....
neti
06. 06. 2007 15.05
Maksi, daj umiri se malp! Počitek po "Napornem " delu. Lp
kosir_maks
06. 06. 2007 14.59
Pomi : Ti si en velik idijot , to sam veš ! Spraševal si : "Kdo jo je imel " ! Plačo namreč ! Sem ti razložil, da OČITNO NE MARSOVCI ! Koliko pa je bilo zaposlenih po posameznih firmah in koliko procentov je bilo pa se sam pozanimaj . Migaj že s to leno ritjo ! MIGAJ ! Slovenske plače so bile pred drugo vojno 70 procentov Avstrijskih , leta 90 pa so slovenske plače padle na okoli 35 procentov Avstrijskih !! ŠTEKAŠ BUČMAN !!
pomi@auspuh.com
06. 06. 2007 14.26
Kosir_maks, belček izdajalski zarukani, vprašanje je bilo jasno. Čez 500. To je meja za spodobno srednje veliko podjetje. Pa še eno vprašanje: Koliko procentov prebivalstva je bilo zaposleno?
doki007@email.si
06. 06. 2007 14.04
KAJ JE V ZDRAVSTVU DOBREGA ?????? ŠE ZMERI ČAKAM KO PRIDEM V ORDINACIJO ....???? TO MI RAZLOŽ PASSION .....
tomi.passion@gmail.com
06. 06. 2007 13.54
doki007. Saj oba veva, da vlada dela odlično. Uspeh je jasno viden. To priznavajo vsi (sem ne sodim komunistov). Zdravstvo je čisto ok. Samo Keber ne ve, kaj bi še skušal podtakniti, da bi spotaknil ministra. Če ima kdor koli kar koli, naj to pokaže, dokaže in preda organom pregona. Do takrat pa so vse skupaj zgolj pobožne želje komunistov, da bi prišlo do kašne afere. Kar tako naprej vlada, doki007 vas podpira, samo prizna ne.
doki007@email.si
06. 06. 2007 13.31
PASSION ,...KAKI RED DELA V SLOVENIJI TA VLADA ?????? trotl.... POGLEJ ZDRAVSTVO KAJ SE TAM DOGAJA ,...VSAK DAN NEKI NOVI PROBLEMI ......!!!!!
tomi.passion@gmail.com
06. 06. 2007 12.58
Dejstva so dejstva. Imamo prvo sposobno vlado, ki je začela delati red v Sloveniji. To mariskateremu komunistu ni všeč. Razumljivo, stari grehi prihajajo na plan. Imamo vlado, ki je ustvarila uspešno slovensko gospodarstvo. Plače in pokojnine so višje kot kadar koli in stanje je na sploh odlično. VSe ostalo so komunistične travme ob uspešnih nasprotnikih. Tako pride do izraza vsa komunistična nesposobnost, kar dokazujejo komunistične države, kjer vladata kriminal, diktatura in beda. Le tako naprej vlada. Narod je z vami.
kosir_maks
06. 06. 2007 12.54
LE GDO JE LOHK MEL PLAČO ? MARSOVCI ! Ma ti se delaš norca ! Teliček !
kosir_maks
06. 06. 2007 12.44
Pomi .: Pa a ti mislš ,da pred drugo vojno ljudje niso hodil delat ! A ti mislš,da so se po jajcih čohal ! a ti mislš ,da so obstajal pred drugo vojno sam kmetje, ki so delal na njivah ! A ti mislš ,da ljudje niso živel tudi v mestih ! Kdo je imel plače ? BUMBAR ! Tist ki je delal : uradnik, policaj, bankir , trgovc, železničar , kovač, sodar , čevljar , železar ....itd Evo del firm ustanovljenih pred vojno : Radenska, Union, Kolinska, Zlatorog, Peko, Ilirija, Salus, Saturnus, Kuverta, Alko, Titan, Eta, Zmaj, Totra, železarna v jesenicah , železarna Ravne in še razne druge ! Ne vem kok jih je mel čez 500 zaposlenih , vendar to sploh ni pomembno ! TESLO ! NE BOŠ VERJEL ! AMPAK TUDI PRED DRUGO VOJNO SE JE HODIL DELAT , DA NE REČEM GARAT !! CEPEC NEUMN !!
prisoten@email.si
06. 06. 2007 12.24
ja. res je. različni statistični kazalci so res lahko na strani vladajočih. tko tudi prikazujejo povprečno plačo, namesto, da bi prikazali modus. lp
prisoten@email.si
06. 06. 2007 12.19
kosir_maks | to si lepo povedal. jaz sem pač naivni idelaist. jaz mislim da bi morali vseeno ljudje skupaj stopiti in zahtevati od vlade da dela za dobro ljudi, da bo standard res boljši, da bo zakon res enak za vse, ne pa da bo polno korupcije. če bomo gledali le da se bodo menjali ljudje in da bo vsak malo pokradel. jaz mislim da to ni prav (upam da se strinjava). kot si rekel se lahko janša lepo izgovori. tako kot se se lhko tudi prejšnji in naslednji. res je pri reformah so ga že tako j na začetko podjeba... veder v določenih reformah jaz nisem niti teoretično videl da bi res lahko bilo boljše za navadnega državljana. kaj vem meni se to zdi vse čudno. mislim da smo ljudje preveč popustljivi. pri vsaki nepravilnosti bi morali it na cest in jim pokazati da si ne morejo privoščiti takniš in drugačni goljufi, korupcije. (da se nebova narobe razumela, nepravilnosti so se dogajale tudi pod prejšno vlado, pa tudi po naslednjo . zato mislim da tega ne bi smeli dovoliti) ali pa je ta družba res preveč individualana. lp.
doki007@email.si
06. 06. 2007 12.08
košir ,...kaj bo Šturm kontroliral ,....on nima pojma ,..ON NEJ SEBE KONTROLIRA,......SVOJE GREHE NEJ MAL IZPOSTAVI.....!!!!!
pomi@auspuh.com
06. 06. 2007 11.56
kosir_maks, katere plače? Kdo jo je pa imel? Že pol leta pa mi nisi naštel vsaj 3 predvojne firme z več kot 500 zaposlenimi.
kosir_maks
06. 06. 2007 11.12
Doki 007: Nisem reku, da je Šoltes NEZAKONITO postavljen na mesto šefa računskega sodišča ! Povsem legitimno je , če so levičarji postavl Šoltesa maja 2004 na to mesto ! VENDAR! naj potem ne govorijo, kako oni postavljajop neodvisne kandidate, medtem ko desnica želi samo svoje ! ( primer guvernerja ) Ker je jasno , da vsak postavlja tistega , ki mu paše , torej svojga ! Zato pa je dobro in pametno , da Šturm mal kontrolira Šoltesa ! ker ni naš ampak vaš ! Prisoten : Ti si pa prisrčno naiven ! Politika ni egsaktna veda in zelo zmuzliva reč in deluje po principu, gdo bo pred volitvami v najkrajšem času napumpal čim bolj vešče kar največje število volilcev ! Vsaka oblast pa ti lahko vedno obljubi samo kadrovske zamenjave na položajih - sekanje glav ! Večina volilcev SDS je pričakovala od vlade natanko to : Kadrovske čistke in sekanje glav po 12 letih neke vladavine ! Taka je realnost ! štekaš ! Če ciljaš na reforme ,se JJ takoj lahko zgovori ,da so ga že takoj na začetku zavirali sindikati , glede umika iz gospodarstva lahko reče,da je opazen trend umika države iz gospodarstva , nato lahko JJ nasuje podatke o ugodnih gospodarskih gibanjih in zmanjševanju brezposelnosti ! Preveč je objektivnih dejavnikov, na katere se politika lahko izgovarja v primeru ,če ni dosegla rezultatov ! Ti se tako ne moreš izgovarjat , ker nimaš v službi opozicije, sindikata, pritiske znotraj lastne stranke, ne razmišljaš kako bodo na tvoje poteze reagiral tvoji volilci , ki bi lahko zavirala tvoje delo in bi se ti na to zgovarjal ! Ti nimaš 4 letnega mandata ! delavec je premal zaščiten, zato te lohk šutirajo kadar hočjo ! LP !
prisoten@email.si
06. 06. 2007 09.28
kosir_maks očitno ne razumeš. odgovri na tisto kar sem te vprašal. kot drugo nisem rekela da se cedita med in melko. hočem ti povedati da je čas da zahtevamo da politiki uresničijo tisto kar so napovedali. to je njihova služba in ne fetiš. če moram jaz v službi narediti to pa to mora politik tudi narediti to pa to. pa tu ne gre za leve in desen. gre z adejstvo da je to služba za katero si bil izvoljen. zato naj delajo. ne pa da je polno korupcije (pa samo ne mi rečt da je pri tej valdi ni). ker sem ti povedal,ne gre za leve ali desne.
doki007@email.si
06. 06. 2007 09.22
KOŠIR,.....NE VEM KAJ ČAKA JANŠA ZAKAJ ŠEFA RAČUNSKEGA SODIŠČA NE ZAMENA ,....DEJ GA SPOMNI DA NE BO POZABU,..... PA ZDEJ JE ŽE VSEENO ,...!!????