Gospodarstvo

Skupščina NLB potrdila dokapitalizacijo

Ljubljana, 27. 06. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Lastniki NLB so potrdili predlagano dokapitalizacijo v višini 381 milijonov evrov. Skupščina NLB pa je odpoklicala dosedanje nadzornike. Zdaj se postavlja vprašanje, ali je menjava nadzornega sveta tudi napoved skorajšnjih sprememb v upravi NLB.

Jaz mislim, da tukaj ni nobenega tihega prevzema s strani KBC. Božo Jašovič

Lastniki Nove Ljubljanske banke (NLB) so potrdili predlagano dokapitalizacijo v višini 381 milijonov evrov. Z dokapitalizacijo s pomočjo začasne rešitve v obliki pogojno zamenljivih obveznic bo NLB izpolnil zahteve regulatorjev, do konca leta pa naj bi se država nato z zasebnimi vlagatelji dogovorila o trajnejši rešitvi za banko.

Skupščina NLB je potrdila, da banka poveča kapital za 61 milijonov evrov z izdajo skoraj 1,49 milijona novih delnic po ceni 41 evrov. Sprva je bilo predvideno, da se bo z izdajo delnic zbralo 130 milijonov evrov, cena pa naj bi bila 68,71 evra.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec je na vprašanje o razlogih za znižanje cene odgovoril, da je to delno rezultat cenitve, delno pa gre tudi za upoštevanje določil Evropske komisije. Ta mora namreč dokapitalizacijo še odobriti.

Nova ljubljanska banka (NLB)
Nova ljubljanska banka (NLB) FOTO: Damjan Žibert

Delnice bo vplačal KBC

Te delnice bo po besedah predsednika uprave NLB Boža Jašoviča vplačal KBC, medtem ko se je sprva špekuliralo, da jih bosta vplačala Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, nato pa naj bi se jih zamenjalo za hibridni instrument v lasti KBC.

V drugem koraku pa bo NLB izdal za 320 milijonov evrov hibridnih instrumentov Co Co, ki jih bo vplačala država. Za njihovo nadomestitev z lastniškim kapitalom, če bi količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) padel pod sedem odstotkov, je uprava banke dobila pooblastilo za izdajo dobrih 8,7 milijona novih delnic. Sprva je bilo predvideno, da bi šlo za nekaj nad 5,5 milijona novih delnic. Cena v sklepu skupščine ni navedena, a sodeč po številu delnic, se ta giblje pri 36,7 evra.

Lastniki in vodstvo banke morajo sedaj v dveh dneh izpeljati vse potrebne postopke in transakcije. Pričakovati je, da bo država za vplačilo obveznic najverjetneje porabila del državnih vlog, ki jih ima v banki. KBC pa naj bi s kapitalskim vložkom okrepil svoj lastniški delež v banki. Ta je trenutno malenkost nad 25 odstotkov.

S tokratno dokapitalizacijo se bo po Jašovičevih besedah zagotovilo, da bo NLB izpolnil zahteve regulatorjev, a že do konca leta naj bi banka za normalno poslovanje potrebovala več sredstev, za dodatni kapital pa naj bi se država, ki ima sicer trenutno v banki 45,62-odstotni delež, poskušala dogovoriti z zasebnimi vlagatelji.

Prvi mož NLB pravi, da poteka še zadnji teden pregleda, rezultati pa bodo nato predstavljeni ključnim lastnikom in upravi. Takrat bo jasno, kaj sledi, pravi prvi mož NLB. Po skrbnem pregledu naj bi se po njegovem razumevanju nadaljevala pogajanja z zasebnimi vlagatelji.

NLB mora kot slovenska sistemska banka do konca meseca izpolniti zahteve Banke Slovenije in Evropske bančne agencije ter količnik Core Tier 1 s trenutne ravni malenkost pod šestimi odstotki dvigniti na vsaj devet odstotkov.

Koalicija se je zavezala, da banke tokrat za razliko od 250-milijonske dokapitalizacije lani spomladi ne bodo dokapitalizirali davkoplačevalci, temveč bo poskušala država najti strateškega vlagatelja. Vlada se pogaja s potencialnimi vlagatelji, med partnerji pa je tudi KBC kot druga največi lastnik.

Pogajanja potekajo za tesno zaprtimi vrati. Špekulacij je veliko, a jasno je le to, da dogovora do predvidenega roka ni bilo, zato je morala vlada poseči po alternativi, ki jo je našla v hibridnih dolžniških instrumentih Co Co, imenovanih tudi pogojno zamenljive obveznice.

Te predstavljajo vmesno obliko med dolžniškim in lastniškim kapitalom in se pod določenimi pogoji – če denimo količnik Core Tier 1 pade pod sedem odstotkov – pretvorijo v lastniški kapital. DZ je za možnost uporabe teh obveznic v primeru NLB in drugih bank tudi spremenil zakon o bančništvu, ki je začel veljati prav danes.

NLB-12
NLB-12 FOTO: Blaž Garbajs

Lastniki zamenjali nadzornike NLB

Skupščina NLB pa je danes odpoklicala dosedanje nadzornike največje slovenske banke. Za nove nadzornike je na predlog vlade imenovala Janka Medjo, Stephana Wilckeja, Klemna Vidica, Saša Cunderja, Mira Germa, Mirana Pleterskega in Albina Hojnika. Namesto Stojana Petriča, ki je odstopil januarja, je imenovala Matjaža Schrolla.

Potem ko je Petrič odstopil že januarja, so delničarji odpoklicali še dosedanjega prvega nadzornika Marka Simonetija, Rasta Ovina, Andreja Baričiča, Jurija Detička, Igorja Mastena, Antona Macuha in Borisa Škapina.

Imena novih nadzornikov so bila neznana praktično vse do zadnjega trenutka, saj je o njih vlada odločala še danes. Na koncu je za imenovanje novih nadzornikov glasoval KBC in še nekaj manjših delničarjev, Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), ki je odločala v imenu države, pa se je vzdržala.

Predsednik društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković je bil razočaran, ker delničarji niso dobili dovolj informacij o novih nadzornikih. "To spet kaže na slabo korporativno prakso vlade, da si delničarji ne zaslužimo niti osnovnih podatkov o nadzornikih naše največje banke. Torej ne vemo, od kod prihajajo, kaj so po izobrazbi in ali izpolnjujejo vse zahtevane pogoje," je dejal.

Koalicija, ki jo vodi Janša, je zagotovila, da bo za NLB našla primernega strateškega zasebnega partnerja.
Koalicija, ki jo vodi Janša, je zagotovila, da bo za NLB našla primernega strateškega zasebnega partnerja. FOTO: Blaž Garbajs

Se obetajo spremembe v upravi?

Postavlja se vprašanje, ali je menjava nadzornega sveta tudi napoved skorajšnjih sprememb v upravi NLB. Nadzorniki so bili sicer imenovani le do poteka mandata trenutnega nadzornega sveta.

Trenutni predsednik uprave Božo Jašovič je konec lanskega leta podal nepreklicni odstop s položaja, potem ko nadzorni svet največje slovenske banke ni podprl prodaje delnic Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Vseeno pa banko vodi do imenovanja novega prvega moža.

Minister za finance Janez Šušteršič je večkrat dejal, da je del pogajanj s potencialnimi strateškimi vlagatelji v banko tudi nov delničarski sporazum ter dogovor o prihodnjem upravljanju banke vključno s sestavo novega vodstva. Pogajanja še niso zaključena, a pojavljajo se ugibanja, da bi utegnilo do sprememb v upravi banke priti že kmalu.

Trenutno so v upravi poleg Jašoviča še David Benedek, Marko Jazbec, Robert Kleindienst in Guy Snoeks iz vrst belgijskega KBC.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (675)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kirbi_Bundi
28. 06. 2012 09.45
+1
NLB JE DOBILA DENAR ,IN NEVEM KAI ČAKAJO VODILNI, DA SI NE ZAČNEJO DELITI NAGRADE ZA PRETEKLO DELO ,KATERO JE BILO PRAVI SAMOMOR ZA SLOVENIJO– IN REGRESE RAZNA IZOBRAŽEVANJA ,TUDI V KUMROVCO . UBOGA SLOVENIJA KDAJ BOŠ SPRAVILA MAFIJO ZA ZAPAHE.
Sebulba
28. 06. 2012 08.54
+2
Predvolilna ter koalicijska zaveza - NLB ne bomo dokapitalizirali z davkoplačevalskim denarjem. In?In?! Vsi smo vedeli kaj bo, ampak ne pišem zaradi tega. Rad bi slišal zagovor omenjenega s strani Janšenjungovcev. Prosim. Amuse me.
comment123
28. 06. 2012 07.16
+11
Tako hudičevo se bojijo iz rok dat ta NLB, ker bi se potem marsikaj odkrilo, kar je še skritega!!!
batom@pinkponk.com
28. 06. 2012 00.56
+7
in kakšen izgovor bo vlada našla sedaj, da je spet požrla svojo besedo o ne-financiranju NLBja? A bomo to še prenašali???
I_LL_BE_BACK
28. 06. 2012 00.38
+4
Me zanima koliko bo Kramar prispeval za dokapitalizacijo
batom@pinkponk.com
28. 06. 2012 00.54
+1
boncl007
27. 06. 2012 23.43
+3
Banda umazana janševistična
Guzooo
27. 06. 2012 23.53
+2
batom@pinkponk.com
27. 06. 2012 23.31
+2
toliko o CoCo: http://24ur.com/ekskluziv/tuja-scena/coco-tokrat-svoji-bujni-prijateljici-zakrila-le-z-lasmi.html
smolapataka
27. 06. 2012 23.03
+10
Izraz DOKAPITALIZACIJA ni potreben. Mogoče se sliši lepše. Ampak imamo lepo "domačo" besedo za to: ŠENKAVANJE, lahko tud ŠENKVANJE, ali pa: ZA GEŠENK. Če pa se že držimo slovenščine, lahko rečemo: PODARJANJE, DAROVANJE. Ali še bolj po domače: DAJANJE. V cerkvenem izražanju pa VBOGAJME. Še najbolj bolj vsem razumljivo pa: METANJE DENARJA Z LOPATO SKOZI OKNO. Lahko pa tudi: METANJE DENARJA V VREČO BREZ DNA.
FC.Liverpool
28. 06. 2012 09.18
+3
malecke83
27. 06. 2012 22.31
+6
No spet si bodo mirno izplačali regrese, ko so dokapitalizirani.
KlubPravilnoPretepenihŽena
27. 06. 2012 21.38
+7
kdo bo mojo rit dokapizaliziral da lahko serjem
theykilledKenny
27. 06. 2012 21.48
+3
Janša. Aja, pa še obdavčili te bodo dodatno.
WikiX
27. 06. 2012 20.21
+1
Neverjetno, Benedeka so nekaj let nazaj dobili, da ga je uprava hotela vštuliti na vrh, brez da bi izpolnjeval zakonske razpisne pogoje, ker je naš benevolentni karitas oziroma nedotakljiva oligarhija osamosvojiteljev, na dosmrtni oblasti pač po evgeničnem ključu zbirala naš denar za njega, da so ga lahko poslali šolat na Manhatan. Še en velik Laščan, pa naj že enkrat vse propade, kdaj bo konec te tragedije in agonije, kaj res nihče ne more storiti ničesar?
snifff
27. 06. 2012 19.18
+7
A je spet prišel čas regresov, nagrad??? Me prav zanima, koliko bi si radi letos razdelili iz tega denarja.
tito-idol
27. 06. 2012 19.17
+6
A državljani dobimo tudi regres?Saj jih mi futramo
slovenecsm
27. 06. 2012 19.06
+8
Jst se ne strinjam z dokapitalizacijo. Zato prosim, da moj delež cca.200Eur nakažete nazaj na moj trr.
povrsniste24kur
27. 06. 2012 20.19
+2
:))) teh 200€ se ne boš včakal boš prej dal 600 zraven prek raznih povišanih cen, trošarin, davkov, zavarovanj, pa se niti zavedal ne boš.
billie_jean
27. 06. 2012 19.06
+6
Kot sem vedno slutil, namreč da denarja je v državi dovolj, samo prioritete so močno nenavadne. Dragi moji, aktivni ste lahko na zelo preprost način: začnite dvigovati denar iz računov! Jaz žal oz. k sreči nimam računa pri nlb, če bi ga pa imel, bi ga pa nemudoma prenesel h kakšni drugi banki. To je majhen korak, ki se ga preprosto naredi, učinek bi bil pa zelo velik!
titovka
27. 06. 2012 19.03
+16
šušteršiš ti lažnivec...kako te ni sram, svoje lasten besede požiraš...kaj si govoril...da ne bosta dokapitalizirali banke....res ste sramote človeške!!!!!!seveda, ker VI POBIRATE TISTE KOVČEkE KATERE JE OMENJAL PEZDIR...ZATO JE VSE TIHO!!!!za vse imate denar razen za ljudstvo......sram vas bodi!!!! banda janšistična!!!!!!!
Uporabnik565636
27. 06. 2012 19.01
+5
Da jih ni sram.
Mil?007
27. 06. 2012 18.47
+1
Ma ti sanjaš, pri vseh ter elektronskih zemljevidih, satelitski navigaciji, zvezah in podobnem lekho vsak prekmurec brez problema najde prav vsako luknjo na Primorskem.
Tone 12345
27. 06. 2012 18.46
+4
Poleg tega ne morem razumet saj vem nisem ekonomist,da se banka pa čeprav je v ne vem kakšnem interesu dokapitalizira vsakih nekaj mesecev z cca.300mil.eur!Privat podjetje ki dela izgubo se takoj zapre!A MI ZNA TO KDO OBRAZLOŽIT!to je samo močna politična mafija ki drži to krajo v rokah!!Kam gre ves ta denar????Ne mi z slabimi naložbami ali slabimi krediti!!
chadmaster1
27. 06. 2012 18.39
+12
A VSI SANJATE ??????????? Imamo 360 milijonov za dokapitalizacijo NLB A hkrati bodo ukinili nekatere centre za 112, 113 in bodo delavce, premeščali po sloveniji privarčevali pa bodo samo 30.000€ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.000€ bodo privarčevali in ogrožali naša življenja !!! PROSIM ZBUDE SE NAROD , jokam dobesedno jokam, ker ne morem več gledati ignorance ljudi
Uporabnik565636
27. 06. 2012 19.02
+2
Gledajo takole: 30.000 eur manj tam, je 30.000 eur vec za nlb.