Slovenija

Strupene igrače (še vedno) na policah

Ljubljana, 05. 11. 2010 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Verjetnost, da imate nevarno igračo doma, je zelo velika, saj so med spornimi igračami tudi izdelki svetovno priznanih proizvajalcev. Rezultati testa varnosti so alarmantni!

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je konec oktobra objavila rezultate testa igrač, ki jih je opravila potrošniška organizacija iz Nemčije. Ti opozarjajo na alarmantne rezultate testa varnosti igrač. Med 50 vzorci igrač za otroke mlajše od treh let le osem ne predstavljajo tveganja za zdravje in življenje otrok.

V lakih in barvah so odkrili nevarne težke kovine in formaldehid.
V lakih in barvah so odkrili nevarne težke kovine in formaldehid. FOTO: Reuters

Na testu je bilo 15 lesenih igrač, 15 mehkih igrač iz pliša, 10 punčk in 10 plastičnih igrač. Preverjali so mehanske in fizikalne lastnosti ter gorljivost igrač in s kemičnimi analizami ugotavljali prisotnost škodljivih kemikalij, ki so lahko v plastiki, lesu, tekstilu, barvah in lakih igrač.

Kot poročajo na ZPS, so rezultati testa pokazali, da več kot 80 odstotkov igrač vsebuje zdravju škodljive kemikalije, količina škodljivih substanc je pri dveh tretjinah vzorcev velika do zelo velika, pet igrač pa predstavlja resno nevarnost zadušitve zaradi možnosti sprostitve malih delov, ki jih lahko otrok pogoltne. Skrb vzbujajoče je tudi dejstvo, da med nevarnimi igračami niso le tiste z nizkimi cenami, ampak tudi izdelki svetovno znanih proizvajalcev igrač, kot so Playmobil, Lego, Fisher Price, Ravensburger, Eichhorn, Ikea in Brio.

Odkrili kancerogene ogljikovodike, ftalate in formaldehid

Pri nakupu igrače bodite pozorni tudi na vonj igrače. Varna igrača naj bi bila praviloma brez posebnega vonja.
Pri nakupu igrače bodite pozorni tudi na vonj igrače. Varna igrača naj bi bila praviloma brez posebnega vonja. FOTO: Reuters

V lakih, plastiki in tekstilu igrač so našli presenetljivo veliko policikličnih aromatskih ogljikovodikov, ki veljajo za kancerogene, vplivajo na plodnost in dedne spremembe. Kot ugotavljajo so v lakih in plastiki še vedno prepovedani ftalati, iz lesenih igrač iz vezanih plošč izhlapeva formaldehid (draži kožo in sluznico, domnevno je kancerogen). Za barvanje in tiskanje tekstilnih materialov, plastike in lesa proizvajalci uporabljajo barvila, ki so alergena in kancerogena.

Ne moremo se zadovoljiti s trditvami, da si prizadevajo izpolniti predpisane zahteve, njihov cilj bi morala biti bolj kakovostna izdelava in razvoj materialov, ki so manj ali povsem neškodljivi, saj gre za otroke. ZPS

Med vzorci igrač tudi takšne, ki vsebujejo težke kovine

V barvah in plastiki igrač so odkrili težke kovine, čeprav bi morale biti te v igračah zaradi negativnih vplivov na občutljiv otroški organizem povsem prepovedane. Znano je, da lahko že v majhnih količinah povzročijo nepopravljive poškodbe organov, na primer pri svincu so to poškodbe možganov, pri kadmiju na ledvicah.

Alergeni nikelj, na katerega naj bi bilo občutljivih že 10 odstotkov otrok, so našli v kovinskih delih igrač, prisoten pa je tudi kot sestavina sredstev za zaščito tekstila ali lesa proti gorenju. Organokositrne spojine, ki vplivajo na plodnost in imunsko odpornost, so našli v plastičnih igračah in v lakiranih in potiskanih lesenih igračah. Plastične in tekstilne igrače vsebujejo tudi manj znani nonylfenol in nonylfenoletoksilate, ki domnevno vplivajo na rodnost in hormonsko neravnovesje.

Primarno so odgovorni proizvajalci!

Večina nakupljenih igrač je bila izdelana na Kitajskem. Potrošnik mora biti pri nakupu igrač zelo previden. Ko igračo kupujemo, lahko v trgovini preverimo v glavnem le ali ima igrača ostre robove, ali se zlomi na majhne delce, ali ima igrača kakšen poseben vonj, se morda lušči njena barva, težko pa preverimo, ali vsebuje kakšno od prepovedanih kemikalij. Teh brez laboratorijev ni mogoče ugotoviti.

Posebna pozornost velja v predprazničnem času, ko so trgovine natrpane z igračami in je nadzor nad njihovo kakovostjo nekoliko otežen. Velja prej preveriti, katere od igrač so padle na testu varnosti, prav tako bodimo sami še posebej pozorni na izvor igrače, obliko in vonj.

Velika večina igrač na našem trgu je narejenih na Kitajskem.
Velika večina igrač na našem trgu je narejenih na Kitajskem. FOTO: Reuters

Na spletni strani organizacije RAPEX objavljajo tedenska poročila o odkritih proizvodih, ki so nevarni za potrošnika. Gre za proizvode, ki jih odkrijejo na skupnem trgu Evropske unije, velika večina teh proizvodov pa je proizvedenih na Kitajskem. Zaskrbljujoče je, da je še vedno tako velik odstotek igrač, ki jih je moč kupiti na našem trgu, še vedno nevaren za otroke. In to kljub vedno strožjim varnostnim ukrepom. Kot so še zapisali na spletni strani ZPS, bi morali biti proizvajalci igrač bistveno bolj odgovorni tako pri izdelavi igrač kot pri kontroliranju kakovosti.

Test varnosti lesenih igrač (v angleščini)
Test varnosti plastičnih igrač (v angleščini)
Test varnosti plišastih igrač (v angleščini)
Test varnosti punčk (v angleščini)
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

putanesca
07. 11. 2010 00.40
Ampak res,Hackerka. Skoraj sama jajca namesto igrač.
Spondgeeee
06. 11. 2010 16.21
Ma kje so nase stare dobre lego kocke, mehaniker itd??? zdaj pa samo hello kitty in podobno sran.. kitajsko :/
Puppupapa
06. 11. 2010 14.22
RICHard28 06.11.2010, 12:34 mal širše glej na situacijo....
RICHard32
06. 11. 2010 12.34
Saj Kitajska roba ni nič slabega. Samo je treba naredit močno selekcijo. Še posebej živila in predmeti za otroke. Če hočemo imet robo Made in Germany ali Usa, pol pa bomo dali za lcd tv, hifi video, kompjuter, 3x ali še več...
midle
05. 11. 2010 22.05
manj kitajske robe naredi vec delavnih mest v evropi?!
markeljc
05. 11. 2010 21.03
takoj blokirat kitajski uvoz!
kossbo
05. 11. 2010 19.57
sama mafia....
MačekMuri
05. 11. 2010 15.03
Kitajska je uničla celotno Evropsko textilno industrijo in veliko druge. Škoda, da teče kapital tako proč
Tonček Balonček
05. 11. 2010 14.45
Mi smo v Evropi, ampak to je še prenalo! Je kdo že iračunal, koliko otrok je pomrlo ali zbolelo in ostalo prizadetih pod prejšnim režimim, ko smo igtrali s samimi strupi, gledali nasilje in bili polni traum, takšnih in drugačnih! Otroci so bikli prilče usmrtitvam, slišali so za poboje na mejah in še kje, smrtne kazni in še kaj, zdaj jim je to priohranjeno, le neke kitajske strupe dohajo! Morda pa el ne bo treba daljšati delovne dobe za zaposlene!
HellWolf
05. 11. 2010 14.03
Firme ne zanima al zastrupljano nas in otroke... važno je samo profit. Ga-m-ad... kar se pa tiče izdelkov iz kitajske pa se v kakšno je stanje. Sami ne vedo kaj mešajo v barvila in plastiko, ni važno samo da je poceni.
tony_abcde@yahoo.com
05. 11. 2010 13.52
Made in china, made in p.r.c. Vse za večji dobiček.
Iza8
05. 11. 2010 13.52
Za cel parlament Pezdirjev rabimo,pa še ne bo vse spucano!
Roxy79
05. 11. 2010 13.39
haj...bo verjetno moral stopiti na sceno PEZDIR......... da bo naredil red na policah...al kako???
Tonček Balonček
05. 11. 2010 13.14
Naši otroci so ogrožćeni, Mrušić naj takoj odstopi, škandal! Ta vlada je popolnoma nesposobna, zastrupljajo nam otroke!!
Maček2
05. 11. 2010 13.05
zto je pa dobro pogledati pred nakupom kje jih delajo.
tedo974P8medo
05. 11. 2010 12.32
Vse, kar je narejeno za otroke na Kitajskem, je vredno manj kot nič.
mushy
05. 11. 2010 12.15
Ni dinar za prave igrače
grdavs
05. 11. 2010 12.09
Oh, le kje so igrače naše mladosti? Mehanotehnika Izola - izdelovanje oziroma sestavljanje raznoraznih strojčkov in naprav...
RICHard32
05. 11. 2010 12.06
Domače igrače imajo prihodnost. Zato smo na Koroškem organizirali natečaj Koroška igrača. Naravni materiali. Za zaščito pa čebelji vosek, laneno seme ...
PPN
05. 11. 2010 12.00
Popolna izolacija vzhoda. Druga ne pomaga pa če še tako jokamo.