Slovenija

Za množični pogin rib v Ledavi verjetno kriva gnojnica

Murska Sobota, 29. 08. 2011 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Člani Ribiške družine Murska Sobota so v reki Ledava našli veliko mrtvih rib. V večkilometrski razdalji od Murske Sobote so poginile vse, po njihovi oceni jih je za 700 do 1000 kilogramov, sumijo pa, da je vzrok za to izpust gnojnice.

Vzorčenje vode
Vzorčenje vode FOTO: Reuters

Po besedah Ludvika Števančeca, gospodarja Ribiške družine Murska Sobota, nekaj kilometrov od mesta niso našli nobene žive ribe, kot kaže, pa se je to zgodilo zaradi nizke vode.

"Voda smrdi, tudi ribe. Kot so ugotovili inšpektorji, ki so bili tu, ima voda dovolj kisika, ne gre za bolezen, tudi vrednost pH je zadovoljiva, tako da je možna samo zastrupitev z gnojnico," je dejal Števančec in dodal, da na tem delu Ledave tega običajno ne opazijo, saj v primeru, ko je veliko vode in fekalije odtečejo, mrtve ribe odkrijejo ribiči na lendavskem koncu.

Bolj kot zaradi športnega ribolova gre za veliko škodo zaradi uničenja okolja, saj bo potreben čas, da se ribe spet pojavijo, ogromno je tudi zaščitenih. V kilogramih se ta številka morda ne zdi tako velika, vendar so to mlade ribe, ki jih je v kilogramu tudi do 40, je še povedal Štefančec.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mesojed
29. 08. 2011 20.16
bi blo fajn da bi v se vo druge sole ovedli predmet kmetovanje da bi vas mal podočil da ne bote več takih butastih izjavljal, tko ko je ze nekdo umenjo tut ce je gnojnica nismo pol vsi kmetje krivi da je voda onesnažena gnojnica se lahko razvaža med 15.2 in 15.11 oz primorska lahko že januarja,na vodovarstvenih območjih se ne razvaža,razen če je res ker tak neumen,venar kaj pa vaše fekalije a, a je na tem delu urejena kanalizacija so čistilne naprave to se pa nebi vprašal
tinetone
29. 08. 2011 16.53
če so pametni jih bodo prodali... kdo bo pa vedel, da niso najbolj frišne
Miki777-
29. 08. 2011 15.39
Vse čestitke Madžarom tam. Prekmurje, dežela neokrnjene narave in čiste pitne vode... my ass
Naglas
29. 08. 2011 14.31
Me zanima kdaj bo kakšen inšpektor oglobil kakšnega kmeta, ko ta veselo zliva svinjarijo na njivo, travnik. Ni čudno, da je potem podtalnica onesnažena z fekaljami! Tudi tu bi bilo potrebno narediti red ... ne le ščitit uboge kmete!
neziie
29. 08. 2011 14.28
Po gnojnici od močnega bograča noben ne preživi.
Brus123
29. 08. 2011 13.42
gnojnica je eno, greznica pa drugo.... tudi z greznico gnojijo travnike, kar bi bilo potrebno sankcionirati.... pa saj pri nas nihče več za nič ne odgovarja in lahko dela vsakdo kar hoče.... tudi omenjeni pogin rib bo pomeden pod predpražnik...
nicka32
29. 08. 2011 13.27
no no ne na pamet ker so knjige debele.. Na podlagi enega kmeta sodiš vse.. Sem pa prepričana da ti že nisi kmet in se ne spoznaš na kmetijstvo..
artifakt
29. 08. 2011 13.16
nevem kako je v lendavi, v okolice ljubljne imam občutek, da kmetje z gnojnico rahlo pretiravajo. sam prihajam iz posavskega poddeželja obkroženega z njivami 5 x večjimi kot v okolici ljubljane pa se ni nikoli toliko gnojilo. se peljem po šmartisnki proti šentjakobu in ob dveh vjutro sredi polja z lučmi obsvetljen traktor ki zliva gnojnico.... sej vem da se lahko gnoji kadarkoli, to mi je bolj delovalo kot neko prikrivanje opravila... trenutno že nekja let prebivam na obrobju ljubljane, vasica obdana z nekaj njivami, skozi celotno poletje močno nočno zaudarja po gnoju že celo poletje, bi rad človek dal na balkon sušiti perilo ali pa malce prezračil stanovanje zvečer in čez noč pa...je to nekako misija nemogoče... se sprašujem, kako to vpliva na podtalnico...
rudra
29. 08. 2011 13.13
Gnojnica-Slovenski kmetje bi morali najbolj paziti na zemljo,pa delajo z njo kot svinje z mehom.Pa ne mi reči ,da ni res.Poglejte jih saj se vozijo po parcelah z traktorji -buldožerji-vse uničijo.Kmetje so šoferji težke mehanizacije,ne pa ljudje,ki živijo z naravo.