Slovenija

Za mlade zdravnike uvajajo sekundariat

Ljubljana, 12. 07. 2017 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novela zakona o zdravniški službi predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z zavoda za zdravstveno zavarovanje na proračun. Prav tako ponovno uvaja sekundariat.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: iStock

DZ je z 49 glasovi za in 26 proti sprejel novelo zakona o zdravniški službi, ki med drugim predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z zavoda za zdravstveno zavarovanje na proračun. Še letos bi prenesli 23 milijonov evrov. Novela bo pripomogla tudi k povečanju števila zdravnikov, je prepričana vlada.

S postopnim prenosom sredstev za financiranje pripravništev v zdravstvu in specializacij zdravnikov z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na državni proračun bodo tako v proračunu ZZZS zagotovili sredstva za skrajševanje čakalnih vrst.

Letos bodo na državni proračun prenesli 23 milijonov evrov, v prihodnjem letu 40 milijonov evrov, v letu 2019 60 milijonov evrov in v letu 2020 celotnih 80 milijonov evrov. Letni strošek financiranja pripravništva sicer znaša 22,9 milijona evrov, financiranja specializacij zdravnikov in zobozdravnikov pa 56,7 milijona evrov.

Poleg tega novela ponovno uvaja sekundariat, kar bo omogočilo, da mladi zdravniki po opravljenem pripravništvu do pridobitve možnosti specializacije ne preidejo v status brezposelnosti. Tako bodo po končanem pripravništvu in opravljenem strokovnem izpitu ostali zaposleni še določeno obdobje kot sekundariji, ob izpolnjevanju pogojev pa se jim bo ta čas vštel v obdobje specializacije.

Sprejeli so tudi tri dopolnila, ki sta jih vložili SMC in SD. Eno od njih dodaja obveznost zdravniške zbornice, da koordinira zaposlitev mladih zdravnikov specialistov, izbranih na javnem razpisu za območje države, pri tem pa mora upoštevati javljene potrebe s strani izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe in stalno prebivališče zdravnikov specialistov.

Tako naj bi dosegli, da ne bi prihajalo do ekstremnih primerov, ko bi se zdravnik specialist s stalnim prebivališčem denimo v Piranu moral zaposliti v Mariboru. Zdravniki specialisti so se po zaključeni specializaciji že glede na veljavni sistem specializacij dolžni zaposliti v regiji, za katero so opravljali specializacijo, kar denimo v primeru ljubljanske regije pomeni od Zagorja do Tolmina.

Ostali dve dopolnili odpravljata pravno negotovost v primeru, ko so zdravniki odobreno specializacijo začeli opravljati pred dokončnostjo skupne odločbe zdravniške zbornice o odobritvi specializacije, oziroma sta potrebni iz nomotehničnih razlogov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picijulka1
13. 07. 2017 08.35
+1
To da zdravniška zbornica ki je podaljšek Fidesa upravlja s kadri ki jih zdravstvo potrbuje ni dobra rešitev kar se je dokazalo že zdaj. Uprave bolnišnic in zdravstvenih domov bi morale same skrbeti za kadrvsko politiko in zaposlovanje zdravstvenega osebja. To je enako kot če bi gospodarska zbornica skrbela za izobraževanje in zaposlovanje delavcev v gospodarstvu.