Slovenija

Župani so ogorčeni, ker bo za Markovec obvezna vinjeta

Ljubljana, 10. 04. 2015 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub drugačni pobudi istrskih županov bodo morali imeti vinjeto vsi vozniki, ki se bodo peljali skozi predor Markovec. Domačinom že zdaj pri priključku Semedela "pogledajo skozi prste", kaj več pa bi bilo po mnenju ministrstva za infrastrukturo nepravično. Župani opozarjajo, da bodo po odprtju predora še večje gneče.

Na ministrstvu za infrastrukturo so zavrnili pobudo koprskega, piranskega in izolskega župana za izvzetje obalne hitre ceste iz vinjetnega sistema. Po njihovih ugotovitvah so po zakonu obvezne vinjete na vseh cestah v upravljanju Družbe za avtoceste (Dars).

Tudi za vožnjo skozi Markovec bo potrebna vinjeta.
Tudi za vožnjo skozi Markovec bo potrebna vinjeta. FOTO: Aljoša Kravanja

Obvezna je tudi uporaba vinjete na odseku hitre ceste mimo Kopra, vendar je Dars iz načela prijaznosti do lokalnih uporabnikov, ki gredo na ali zapuščajo hitro cesto na zadnjem uvozu Semedela, omogočil, da se lahko po nekaj metrih hitre ceste lahko peljejo brez vinjete. "Če bi se dosledno držali črke zakona, bi morali predmetni uporabniki že sedaj pred vstopom na hitro cesto na vozilo na predpisan način namestiti veljavno vinjeto," so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Poudarjajo, da bi bila v nasprotnem primeru kršeni načeli enakosti pred zakonom in prepovedi kakršne koli diskriminacije, "saj bi bili prebivalci posameznega območja privilegirani in ne bi plačevali cestnine za uporabo ceste, ki sicer izpolnjuje vse zakonske pogoje".

Župana sta predlagala tudi prenos lastništva obalne glavne ceste Žusterna–Izola po dokončanju predora Markovec na koprsko in izolsko občino, kar na ministrstvu načeloma podpirajo, saj bo odsek obstoječe državne ceste nadomeščen z dograditvijo hitre ceste skozi predor Markovec, pri čemer je potrebno upoštevati zakonodajo. Obenem bi morali občini zagotoviti drugo vzporedno cesto, ki bo sposobna prevzeti promet zlasti v primeru prometne nesreče ali drugega izrednega dogodka na hitri cesti skozi predor Markovec, so poudarili.

Čeprav bo za predor Markovec obvezna vinjeta, se bo uporabnikom, za katere že sedaj ni bila zahtevana uporaba vinjete za vožnjo med Koprom in Izolo, omogočil enak način dnevne migracije z ustrezno cestno navezavo na obstoječo obalno glavno cesto, ki bo predana v promet hkrati s predorom Markovec. "To pa pomeni, da je prenos lastništva obalne glavne ceste, ki ga ministrstvo sicer podpira, med drugim tudi neločljivo povezan z vprašanjem zagotavljanja vzporedne državne necestninske cestne povezave za potrebe zlasti dnevne migracije lokalnega prebivalstva," so dodali.

Župani opozarjajo, da ni cestnine za avtobuse in tovornjake

Istrske občine ne nasprotujemo plačevanju obveznosti za vzdrževanje cest, ampak nasprotujemo načinu, ki naše avtoceste spreminja v prazna cestišča, in dodatno obremenjuje lokalne ceste, o čemer se lahko vsak prepriča na lastne oči.

Istrski župani so ogorčeni, saj se po njihovem mnenju ministrstvo in država sprenevedata. Poudarili so, da je bila gradnja predora Markovec načrtovana, da bi se z novo hitro cesto sprostil zelo pomemben del slovenske obale, ki bi se ga namesto za cesto namenilo potrebam prebivalcev slovenske Istre in širše Slovenije. ''Predlagali smo tudi, da bi še vedno očitno slab sistem vinjet obstajal na določenih odsekih, ne pa na odseku med Koprom in Izolo ter dalje proti Luciji, še posebej, ker se hitra cesta danes ''konča sredi ničesar'', kar bodo občutili vsi, ki bodo vozili po njej. Če smo bili v Istri do sedaj med konci tedna in v poletnih mesecih priča zastojem, vemo, da bo z odprtjem predora zastojev bistveno več,'' so opozorili.

Po njihovih ocenah ne zdrži argument o kršenju načela enakosti. ''Spomnimo, da vsi vozniki osebnih vozil plačujemo cestnino od Kozine proti Kopru, ne plačujejo pa cestnine vozniki tovornjakov in avtobusov, ravno tako ne plačuje cestnine ves tranzitni tovorni promet na relaciji Trst-hrvaška Istra.'' Pozvali so k uvedbi pravičnejšega cestninskega sistema. Zahtevajo ohranitev in pridobitev obalnega prostora, ne pa dodatnega obremenjevanja lokalnih cest.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
13. 04. 2015 11.22
OOOOOOPPPLALA na čigavi zemlji je pa gradil Dars predor Markovec. Vinjeta za Markovec nebi smela biti potrebna-tako bi moralo biti in to si MORAJO IZPOSLOVATI ŽUPANI na državni ravni....če imajo jajca-bodo vsi skupaj rešili v abundanco vseh državljanov obmorskih mest, torej, da imajo pravico voziti skozi predor BREZ vinjete.,,,,,,,,,sicer, ko je govora o VINJETAH ali NI bilo gotora ŽE PRED LETI, da se bodo VINJETE UKINILE in da bo se plačevalo cestnino (v kakršnekoli obliki in razsežnosti) POŠTENO & tako kakor je PRAVIČNO - posim lepo =KOLIKOR PREVOZIŠ IN RABIŠ AVTOCESTO TOLIKO TUDI PLAČAJ ! Torej kar se obljublja naj se tudi realizira.......sicer b obratnem primeru postajamo "banana država" tega pa si ne želimo kajne ?
thc_4u
12. 04. 2015 13.15
+1
ze zdavnaj bi mogli na crnem kalu mejo postavt!!!
ToJeToZaZdaj
11. 04. 2015 15.27
+0
Itak da pri toliki obali tistih par kilometrov od Kopra do Izole ni pomembnih....Bananistan republika
24Ppkur
11. 04. 2015 10.59
+3
Za teh nekaj kilometrov predora vinjeta ... požrešnost, sama požrešnost ..... in zopet bo ves promet tekel po stari obmorski cesti (če ne bo/ni potrebna vinjeta še tam) ... namesto, da bi se stara cesta sprostila .... očitno je ideja o plaži in turistični namembnosti obmorskega predela postala misija nemogoče, pa tako super je izgledalo .....Očitno sta pohlep in požrešnost na vladnih položajih še vedno živa, na žalost.
pingvinislo5
11. 04. 2015 11.59
-1
super. kar vozite se po starih cestah. jaz z vinjeto bom pa lepo po praznih cestah prišel hitro na cilj, privarčeval čas in samo na času povrnil vinjeto v nekaj tednih.
kokicas
11. 04. 2015 10.36
+1
Šele, ko bi dvopasovnico zgradili do Sečovelj ali do Dragonje, potem bi šele lahko razmišljali o uvedbi vinjete. Drugače se poveča promet v mestu, tako kot v ljubljani, pa klub temu ob prometnih konicah obvoznica poka po šivih. Glede obalne ceste, bi pa jo lahko potem tudi zaprejo in spremenijo v plažo in turistom prijazno, ker pa pri nas nebo kaj kmalu. In tudi to, da naš sistem cestninjenja ni najbolj pameten in pravičen je tudi to, da gorenjska AC, od predora Karavanke, pa do Brnika brezplačna za tovorna vozila, grejo dol pri Brniku in po vzporedni cesti mimo Komende - Mengša in naprej.
Dragon_13
11. 04. 2015 10.05
+4
Rešitev je zelo enostavna, kupite si tovornjak, pa se boste lahko vozili brez vinjete, žalostno toda resnično...
drobiž
11. 04. 2015 09.08
+3
Vinjeta naj bi bila obvezna za hitre ceste. Obvoznica, kjer je omejitev 80 km na uro pa je izmišljotina in kasiranje DARS-a. in nerazumno dejanje. V Mariboruje obvezna vinjeta od Tržaške ceste do Melja za osebna vozila, tovornjaki, bagri ipd pa kar korajžno bresplačno na pot.
LOPOVEpredZID
11. 04. 2015 08.46
in kar naenkrat Koper postane zelo podoben Ljubljani....kva pa zdej mone???!
pepikrlinca
11. 04. 2015 08.52
+1
ma m+o+na+ si ti... pej domomov v tvoje BUTALE
Gr8one
11. 04. 2015 07.59
A cesta čez Markovec pa ni dovolj dobra?? Saj tudi do te obalne ceste ne bo več dostopa edino preko centra Kopra.
blazter
11. 04. 2015 00.53
+2
Zastoji bodo nastajali zaradi del na cestah v času ,ko večina turistov drvi skozi našo državo. Z ali brez vinjete, ki je postala članska izkaznica voznikov v koloni. Ni se mi še zgodilo, da ne bi naletel na AC od CE do KP ,na nekakšna popravila, gradnjo, ko je treba dati prijatelju zaslužiti. Verjetno s tem kažejo,da kao denar res porabljajo za AC. Od vinjet. Cestni sklad pa?
Diškor
10. 04. 2015 22.48
+6
ZATO IMAMO VINJETE TAKO DRAGE, KER NESPOSOBNEŽI NE ZNAJO OD KAMIONARJEV POBRAT, KAR BI MORALI, GLEDE PREDORA PA TAKO MONE PRIMORSKE, JE PAČ TREBA PLAČAT, ČE NE SE PA OKOL BOLNICE VOZTE.
pepikrlinca
11. 04. 2015 08.53
+1
ma m+o+na+ si ti... pej domomov v tvoje BUTALE
lenoritis86
10. 04. 2015 22.32
+0
moram napisat da takih zastojev kot so bili včasih koper sečovlje niso več.belveder strunjan in valeta imajo krožišča in je promet dosti bolj tekoč.včasih sem se vozil v službo iz kopra v lucijo tudi po 45 min sedaj pa enih dobrih 20min.a drugo vsi turisti ki grejo na hrvaško sploh ne vedo da obstajata dva mejna prehoda dragonja in sečovlje.večina izbere pot po šmarski cesti oziroma kam jih usmeri navigacija do dragonje zato se v kopru zablokira promet tako da ta tunel ne bo nič razbemenil prometa.aja italijani zablokirajo cele bertoke ker nočejo kupit vinjete
dinamitek
10. 04. 2015 20.24
+1
dragi KP, bilo bi prav da take stvari vzamejo iz vinjete, sam pol tud vse obvoznice po SLO padejo vn, tko je po več državah v EU, nekje pa plačaš sam vpadnice v mesta
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
10. 04. 2015 20.41
+6
pol tudi hitra cesta v MB tudi mogla izpasti iz vinjetnega sistema in pesniški rondo.
napoleon4
10. 04. 2015 20.19
+8
Najbolj Glupo je da moraš v ljubljani za tomačevski rondo imeti vinjeto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gr8one
11. 04. 2015 07.55
-1
To pa ne vem če bo držalo. A si dobil kazen ali tako malo na pamet?
TrixTrax
10. 04. 2015 18.10
+2
100 mio EUR za predor al koliko že.. in zdaj bi se po njem vozili zastonj?? Jok.. ne bo šlo.
rezervni
10. 04. 2015 16.40
+2
lupjo vas lupjo....pa sej prov, slovenčki še mate dnarja..še preveč ;)
cirus
10. 04. 2015 16.13
+16
Mene DARS vse bolj spominja na kakšno združbo iz Sicilije.
Žužica
10. 04. 2015 15.57
+1
me ni bilo na primorski 3-4leta in še lep čas me ne bojo vidli.....ne bom jim dal služit,saj me dovolj košta ko tehnični za avto naredim in cestnino plačujem za dva avtomobila,ceste so pa še vedno luknjaste
ajevc
10. 04. 2015 15.52
+14
Zopet je zmagal nerazum nad razumom. Diplome pač niso poceni, mlatenje prazne slame pa tudi stane.
Jeanus1
10. 04. 2015 15.48
+10
Fino, cestne predore večkratno PREplačujemo mi državljani, DARS pa nas hoče potem s cestninami še dodatno odirati. Lopovski DARS in lopovska država ki vse to dopušča.