Slovenija

Za legionelo zbolel bolnik, ki so ga zdravili v UKC Ljubljana

Ljubljana, 17. 08. 2013 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bolnik, ki so ga junija letos zdravili v ljubljanskem kliničnem centru, se je okužil z legionelo. Kljub sumu, da se je okužil v bolnišnici, strokovnjaki tega niso mogli ne potrditi ne izključiti. Za legionelo je sicer prav tako junija zbolel zdravnik na onkološkem inštitutu, vendar se ni okužil na inštitutu.

Bolnik, ki so ga junija letos zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, se je okužil z legionelo, danes poroča Dnevnik. Strokovnjaki so posumili, da se je okužil v bolnišnici, a do končnega odgovora še niso prišli. Za legionelo je sicer prav tako junija zbolel zdravnik na onkološkem inštitutu, vendar se ni okužil na inštitutu.

Bolnika, pri katerem so sumili na bolnišnično pridobljeno legioneliozo, so v UKC Ljubljana zdravili junija letos, niso pa mogli ne potrditi ne izključiti, da se je okužil pri njih.

Po navedbah vodje službe UKC Ljubljana za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Lejko - Zupanc na odvzemnih mestih sicer občasno ugotovijo legionelo, vendar do prekoračitve dovoljenih koncentracij prihaja zelo redko. Poudarila je, da ob vsakem pojavu opravijo pregled vodovodnega omrežja, dodatno čiščenje in menjavo pip in mrežic, sanacijo mrtvih vodov in po potrebi dezinfekcijo ali pregrevanje, ki se sicer izvaja tudi redno po letnem načrtu.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Ena okužba na leto

Na Inštitutu za varovanje zdravja na leto običajno zaznajo po eno okužbo z legionelo pri bolnikih, ki so del inkubacijske dobe preživeli v bolnišnicah. V teh primerih bi bila lahko izvor legionelioze bolnišnica, ni pa nujno, so pojasnili.

Sicer pa nad stanjem v vodovodnih sistemih bolnišnic in nad preseganjem mejnih vrednosti legionele nima pregleda nobena institucija, zato je to bolj ali manj prepuščeno vsaki bolnišnici posebej, navaja časnik.

Kot piše Dnevnik, prav tako še ni odgovora, ali se je zdravnik z Onkološkega inštituta Ljubljana res okužil pri delu v izolski bolnišnici, kot so nakazale prve ugotovitve po vzorčenju vode.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pro75
18. 08. 2013 10.18
+1
Najbrž na legioneli piše od kod je .....
Bruhalnica24
17. 08. 2013 12.05
+3
Najbrž ni povezave z preplačano vodno napeljavo, ki je zanič...
klldmoll
17. 08. 2013 11.59
-1
24vohomurckov
17. 08. 2013 10.39
+7
....kako že,se človek okuži z legionelo!?
klldmoll
17. 08. 2013 11.59
-6
Darko32
17. 08. 2013 10.28
+6
Še en dokaz lumparij v zdravstvu. NAmreč naredili bodo vse, da bi prikrili in je cenejše, da tega bolnika vzame matilda, ko t pa da ga pozdravijo in odpravijo prave vzroke za obolevnost. Ni kaj daleč smo prišli.