Slovenija

Za kaj se je borila Clara Zetkin?

Ljubljana, 08. 03. 2010 05.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
38

Leta 1910 je Clara Zetkin dala pobudo za praznovanje dneva žena. Si za 8. marec želite rožo in bonboniero ali dostojanstvo, enakost na trgu dela, enako plačilo za enako delo, materinstvo, ki ni obremenjeno s strahom, da boste ostale brez službe in možnosti napredovanja?

Podoba Clare Zetkin na majici.
Podoba Clare Zetkin na majici. FOTO: Reuters

Začnimo z letom 1910, ko je nemška feministka in socialistka Clara Zetkin na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v Koebenhavnu dala pobudo za praznovanje dneva žena. Gre za dan, ki je posvečen ženskam in njihovemu boju za pravice in avtonomijo. 8. marca naj bi se spomnile trnove poti, ki so jo prehodile njihove predhodnice v boju za pravice žensk.

Letos je Evropska komisija pripravila listino, ki kaže, na katerih področjih moramo še odločno ukrepati. Gre za enakost spolov na trgu dela, enako plačilo za enako delo, enakost spolov na vodstvenih položajih, dostojanstvo, integriteto in odpravo nasilja na podlagi spola ter enakost spolov prek meja EU.

Bodo ženske kvote pomagale?

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Mihela Zupančič je povedala, da je v EU žrtev nasilja vsaka četrta ženska. Namestnica direktorja Informacijske službe ZN na Dunaju Sonja Wintersberger pa je navedla podatek, da nasilje v življenju izkusi do 70 odstotkov žensk.

Na zadnjih volitvah v državni zbor leta 2008 je bilo v Sloveniji izvoljenih 78 poslancev in 12 poslank. Stranke so poudarjale pomen ženskih kvot, toda te kvote sicer omogočajo kandidaturo, ne zagotovijo pa tudi izvolitve.

Slovenija je po številu poslank v parlamentu na predzadnjem mestu med državami članicami EU. Slabše je uvrščena le še Malta. Leta 2009 je le 25 držav na svetu imelo v parlamentu najmanj 30 odstotkov žensk.

‘Zakaj so naše plače nižje?’

Šivilje
Šivilje FOTO: POP TV

Vsaka peta prebivalka Slovenije ima višjo ali visokošolsko izobrazbo, a plače žensk so v povprečju za okrog 110 evrov nižje od plač moških, so ob prazniku zapisali na spletni strani slovenskega statističnega urada. Letos se bo Slovenija pridružila kampanji Evropske komisije "Odpravimo razliko v plačilu", katere cilj je opozoriti na plačna nesorazmerja med ženskami in moškimi ter spodbuditi nadaljnje ukrepe za učinkovito odpravo razlik v plačilih.

Feminizacija revščine

Kar 28 odstotkov žensk v starosti nad 65 let živi v revščini in so v Sloveniji med najbolj ogroženimi.

Tveganje za revščino pri ženskah je večje kot pri moških. Še zlasti so tveganju izpostavljene samske matere z enim ali več otroki, starejše od 65 let, in pa brezposelne samske ženske, je v razpravi ob 8. marcu dejala predavateljica na Fakulteti za socialno delo Vesna Leskošek. Poudarila je boljšo izobraženost žensk v primerjavi z moškimi, vendar pa po drugi strani ženske težje dobijo zaposlitev za nedoločen čas oz. jo izgubijo hitreje kot moški.

'Za pravice se je treba nenehno boriti'

V razpravi so prisotni opozorili na nujno ohranitev rezultatov, ki jih je uspelo doseči ženskam v naši državi, tako med drugim glede porodniškega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka ali glede organiziranosti vrtcev. Poudarjajo tudi bolj dejavno vlogo civilne družbe, pa tudi to, da se je treba za pravice nenehno boriti.

Boj za enakost ali boj za avtonomijo?

Pakistanke ob dnevu žena.
Pakistanke ob dnevu žena. FOTO: Reuters

Številne ženske se soočajo s težavami zaradi okorelega sistema, ki je ponekod še baziran na principih le enega spola. S politiko enakosti spolov smo se namreč soočili z novo težavo. Ženske so (enakopravno) vstopale v družbena in delovna razmerja, ki so jih moški ustvarili po svojih potrebah in željah. Ženske so se borile in se še naprej borijo, da lahko s svojim ženskim principom vplivajo na celotno družbeno sfero, ki ne bo več le moška, temveč obeh spolov.

"Boj za enakost ... predpostavlja sprejemanje danih meril in prilagajanje njihovim pričakovanjem ter zahtevam. Boj za avtonomijo pa predpostavlja pravico, da takšna merila zavrnemo in ustvarimo nova," pravi avstralska filozofinja Elizabeth Grosz.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

larifari1
09. 03. 2010 09.55
Saki 97 Ja no, nekaj malega pa res potrebuješ od moškega, priznam.
lepdanzelim
09. 03. 2010 07.34
+1
Pred mnogimi leti, ko še nismo vedeli, kaj je marketing in ni bilo vse proti vsemu, smo praznovali 8. marec. Vedno je bil delovni dan, a vsakdo je vedel, da na ta dan praznujejo VSE ženske, ker smo se vsi v šoli učili o pobudi Klere Zetkin, da naj imajo ženske enake politične pravice kot moški. Šlo je preprosto za praznik na nivoju zavesti, simbolno so ženske dobile kakšno rožico (ali stisk roke, poljub, celo darilo), nekateri pa so praznik tudi praznovali z zabavo v gostilni. Danes pa mladi (in starejši) pogosto več ne vejo, kako in kaj, ker je vsega preveč (od informacij do dobrin) le srčnosti je premalo ali morda vse manj. Mislim, da je prav, da nas 8. marec še naprej opozarja na enakovrednost vseh žensk z moškimi, 10. marec - dan mučenikov pa na enakovrednost vseh moških z ženskami. 25. marec pa je materinski dan in ta je namenjen materam in lepo je če se spomnimo tudi tega, Za noben praznik ni treba dragih daril ali daril sploh, vsi pa si želimo POZORNOSTI in PRIJAZNOSTI od soljudi - MOŠKIH in ŽENSK, vsak dan v letu.
Backy
08. 03. 2010 19.22
Lope, ti si genialec. Tudi ti lepo praznuj naš dan.
mjolnir
08. 03. 2010 14.58
tomi.passion Nacije, fašistične barabe in domače izdajalce smo tud že ZDAVNAJ premagali, ap še vedno slavimo te dneve!
mjolnir
08. 03. 2010 14.57
Blaz Strinjam se da smo moški bol za eno, ženske na drugo....sam vsi poklici kjer je pomebna predvsem inteligenca in umske sposbnosti MORAJO biti enako dostopne. Drugo so vojska, gradbeni delavci itn Podobno tud mi moški povečini nismo izrezljani za nekatere poklice!
mjolnir
08. 03. 2010 14.54
Ja, sam namesto da se zdaj v Evropi že kar afnamo z ultra-feminizmom, bi raje gledali kako urediti tiste težave ki se jih ne da z zakoni- nasilje v družini, trgovino z belim blagom, spolno nasilje, pa tudi kaj narediti za boljši položaj žensk v svetu! Ja, gosopdje liberalci pač majo podbno logiko kot pri gejevskih pravicah- pri nas bomo kričali "fašizem" če ne bodo dovlili posvajanj, v islamskem svetu jih pa zapirajo, včasih ubijejo.....ja, ne napadajte tega, ker boste "nestrppni" in "islamofobi". Isto je pri ženskah, "liberalci" vsakič brez osnove ponavlajo "ženska še vedno ni enakopravna", večinoma pa molčijo pri obrezovanju, kamnamnju, prepovdi izobraževanja in še marsičem v precejšnjem delu sveta.
nerabimga
08. 03. 2010 12.42
sam res kaj je moški brez ženske :)
stomater
08. 03. 2010 11.43
fantje...brez žensk bi bili v totalni riti...praznik je čisto ok...
testosteroon
08. 03. 2010 10.56
8. marec ne priznam Enostranska zahteva novodobne histerije.
Saki97
08. 03. 2010 10.50
F10 Predvidevam , da te je v to prepričal tvoj fant :D larifari1 Mislim, da nekaj pa potrebuješ od moškega. Al ti čakaš na čebelico ?
am_staff
08. 03. 2010 09.38
Nisem za feminizem, sem za enakopravnost med spoloma. Praznik pa priznavam, le da naj traja vsaj 360 dni v letu. Nekaj dni sem pustil za nas moške.
bnam 2707
08. 03. 2010 09.31
Vsem ženskam ob 8 marcu želim lep dan in čestitke.To je pomenben praznik za njih.
larifari1
08. 03. 2010 09.26
Ženske in moški ne bomo nikoli enakopravni , ker moški ni so nikoli mogli in tudi nikoli ne bodo mogli opravit najpomemnejše stavri na tem planetu - spravit na svet novega zemljana.
fsad
08. 03. 2010 09.25
Lope dober vic hahaha!!!!!!
Lope
08. 03. 2010 09.24
Naj bo lep Dan Žena vsem Ženskam. 8. marec bi moral biti za ženske dela prost dan.
F10
08. 03. 2010 09.14
Dan žena je namenjen poročenim ženskam - in ne vsem ženskam na sploh. To je dan poročenih žena. Pozanimajte se, pa boste razumeli. Z leti so pa stvar popačili do te mere, da ljudje danes mislijo, da ta dan velja tudi za neporočene. Lepo vas prosim..
fsad
08. 03. 2010 09.12
ne odstopam od tega kar sem napisal bodimo enakopravni!!!!
bojankoder
08. 03. 2010 09.07
GIGGI IZREDNO LEPO IN POŠTENO SI NAPISALA, TEBI IN VSEM OSTALIM ŽENSKAM ZATO LEP SPOŠTOVANI 8 MAREC, TUDI PRI NAS JE PODOBNO KOT NAVAJAŠ
krneki007@gmail.com
08. 03. 2010 09.05
Srečen 8 marec vsem ženskam, ker si to zaslužimo.
divus
08. 03. 2010 08.57
Giggi dala sem ti dva plusa po pomoti.