Slovenija

Regres je že dobilo 8000 javnih uslužbencev, drugi so šli v boj

Ljubljana, 01. 06. 2012 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sindikati so vložili pobudo za ustavno presojo nekaterih določil zakona o uravnoteženju javnih financ, ki se nanašajo na letošnji regres, upokojevanje in varovane plače. Prosili so tudi za začasno ustavitev izvajanja teh določb. Če bodo izplačani nižji regresi, grozijo celo s tožbami.

Zategovanje pasu
Zategovanje pasu FOTO: Thinkstock
Plače javnih uslužbencev se bodo po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ z današnjim dnem linearno znižale za osem odstotkov, hkrati pa bodo dokončno odpravili plačna nesorazmerja. Znižali se bodo tudi regres in drugi prejemki zaposlenih v javnem sektorju. Javni uslužbenci bodo to občutili julija ob izplačilu junijskih plač.

Za večino javnih uslužbencev odprava plačnih nesorazmerij blaži znižanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov. Največ javnih uslužbencev je uvrščenih v 30. plačni razred, ki bodo od junija za izhod iz krize prispevali mesečno 119 evrov osnovne plače.

Napovedana pobuda za ustavno presojo glede nižanja regresa

Zakon prinaša tudi spremembo pri višini regresa za letni dopust. Sredstva za regres so se glede na lani prepolovila. Najvišji regres bodo tako letos prejeli javni uslužbenci do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov. Regres za letošnji letni dopust bo izplačan najpozneje do 1. julija, kar je skrajni rok izplačila v skladu z zakonom o delovnih razmerjih.

Zveza svobodnih sindikatov je sicer zoper tri področja v zakonu o uravnoteženju javnih financ že vložila zahtevo za ustavno presojo. Po besedah Andreja Zorka nasprotujejo znižanju regresa javnih uslužbencev za letošnje leto, zahtevajo pa še mnenje o prenehanju delovnega razmerja tistim javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoj za starostno upokojitev, in za področje varovanih plač. Prosili so za hitro obravnavo, hkrati pa tudi za odredbo o začasnem neizvajanju določb, na katere se presoja nanaša.

Protest - 3
Protest - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Pri regresu so prepričani, da je obveznost do izplačila v znesku 692 evrov že zapadla v plačilo. Nekateri delodajalci tako te obveze niso izpolnili, drugi pa, kar po njegovih besedah pomeni, "da zakon za uravnoteženje javnih financ posega v že pridobljeno pravico, ki je že zapadla v samoplačilo". Ker so nekateri uslužbenci že prejeli regres, drugi pa ne in ga bodo v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ prejeli v nižjem znesku, Zorko izpostavlja vprašanje enakosti pred zakonom.

Ob tem so navedli, da bodo za tisti deli javnega sektorja, ki regresov še niso izplačali in jih bodo izplačali v nižjih zneskih, tako kot to predvideva že omenjeni zakon, svoje člane pozvali, naj vložijo bodisi kolektivno bodisi individualno tožbo za izplačilo razlike. Hkrati so opozorili, da ob podpisu dogovora z vlado o varčevalnih ukrepih ni bilo določila o regresu za letošnje leto.

Regres je že dobilo 8000 javnih uslužbencev

Še preden bi varčevanje regres oklestilo za 249 evrov, so ga v polni višini 692 evrov že izplačali 7945 javnim uslužbencem. Skupni znesek že izplačanih sredstev za letošnji regres v javnem sektorju pa je 6.383.108 evrov. Lani je država za regres za letni dopust sicer namenila 112,3 milijona evrov, sredstva za letošnji regres pa so se po zakonu za uravnoteženje javnih financ prepolovila.

Regres je doslej izplačalo 74 občin, 70 javnih zavodov in drugih izvajalcev javnih služb s področja vzgoje, izobraževanja in športa, 36 s področja zdravstva, 25 s področja kulture in 23 s področja socialnega varstva.

Poleg tega so regres izplačali še v šestih javnih zavodih in drugih izvajalcih javnih služb s področja malega gospodarstva in turizma, petih s področja javnega reda in varnosti in štirih s področja gospodarskih dejavnosti. Regres so izplačali tudi v treh občinskih javnih skladih, v dveh agencijah in v enem skladu oz. drugem izvajalcu obveznega socialnega zavarovanja.

Zakon določa, da se zaposlenim, ki so v letu 2012 do uveljavitve tega zakona prejeli regres za letni dopust v drugačni višini, kot jo določa ta zakon, ob naslednjih izplačilih regresa obračuna razlika med izplačanim regresom in regresom, določenim s tem zakonom.

Najvišji regres bodo letos prejeli javni uslužbenci do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov. Javni uslužbenci med 14. in 19. plačnim razredom bodo dobili dobrih 657 evrov regresa, od 20. do 26. plačnega razreda pa 493 evrov.

Regres javnih uslužbencev od 27. do 33. plačnega razreda bo znašal skoraj 329 evrov, od 34. do 39. plačnega razreda pa 164 evrov. Regres za letošnji letni dopust bo izplačan najkasneje do 1. julija, kar je skrajni rok izplačila v skladu z zakonom o delovnih razmerjih.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bo letošnji regres v višini, ki jo določa zakon za uravnoteženje javnih financ, izplačan v skladu z določili zakona o delovnih razmerjih do 1. julija.

Prihodnje leto bodo javni uslužbenci do 13. plačnega razreda prav tako dobili 692 evrov regresa. Javni uslužbenci, uvrščeni od 14. do vključno 30. plačnega razreda bodo dobili dobrih 484 evrov regresa, od 31. do vključno 40. plačnega razreda 346 evrov, javni uslužbenci od 41. plačilnega razreda pa regresa prihodnje leto ne bodo dobili. V skladu z zakonom bodo javni uslužbenci prihodnje leto regres dobili pri plači za maj v letu 2013.

"Pravijo, naj delamo dlje, potem pa ljudi prisilno upokojujejo"

Glede upokojevanja delavcev, ki izpolnijo pogoj, sindikati opozarjajo, da gre za diskriminatoren ukrep. Pri tem dodajajo, da je ustavno sodišče v posameznih primerih v preteklosti že odločalo in odločilo v prid proti t. i. prisilnemu upokojevanju. O tej temi je po besedah Zorka odločalo tudi že Evropsko sodišče, ki je odločilo, da razlikovanje ni dopustno in da je diskriminatorno.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik ZSSS Dušan Semolič pa je dodal, da politiki sicer ne bodo govorili o prisilnem upokojevanju, ampak o tem, da bo tistim, ki bodo izpolnili pogoj za starostno upokojitev, prekinjena pogodba o zaposlitvi. Po njegovih besedah je jasno, da gre za prisilno upokojevanje. Ob tem opozarja, da po eni strani politiki govorijo, da bi morali ljudje delati čim dlje, po drugi strani pa jih silijo v upokojitev. To je nerazumno, še dodaja.

Zorko je še opozoril, da ima Slovenija med vsemi članicami Evropske unije eno najvišjih stopenj dolgotrajne brezposelnosti starejših oseb. Gre za ljudi, ki so starejši od 55 let in jih nihče noče več zaposliti, vlada pa opozarja, da se v Sloveniji upokojujemo prehitro. Generalni sekretar zato v teh ukrepih ne vidi smisla glede na izrečeno.

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je tudi prepričan, da gre za prisilni način upokojevanja delavcev v javnem sektorju. Sam je podal primer razsodbe ustavnega sodišča iz leta 1999, v kateri naj bi razsodilo v prid delavcu.

Glede varovanih plač pa je govoril predsednik Sindikat ministrstva za obrambo Darko Milenković. Pojasnil je, da so nastale leta 2008 ob reformi plačnega sistema v javnem sektorju. Zaradi njihove ukinitve pa bi lahko nekateri javni uslužbenci imeli tudi do 18-odstotno znižanje plač, je dodal.

Nižja tudi izplačila za prehrano in prevoz

Izplačilo za prehrano med delom po novem znaša 3,52 evra. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pripada zaposlenemu, če razdalja od kraja bivališča do delovnega mesta znaša več kot dva kilometra. Zaposlenemu pripada povračilo stroškov prevoza v višini stroškov prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. Če javni prevoz ni mogoč, se zaposlenemu prizna kilometrina v višini osmih odstotkov cene neosvinčenega bencina.

Zakon prinaša še spremembe glede upokojevanja, odpravnin in jubilejnih nagrad. Z naslednjim letom pa predvideva omejitev letnega dopusta za javne uslužbence na največ 35 dni ter dodatkom do 15 dni. S 1. junijem 2013 pa bodo odmrznili tudi napredovanja javnih uslužbencev v višje plačne razrede.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (690)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fleks
03. 06. 2012 11.08
regres???a to govorijo o bruto ali neto zneskih????????
Uporabnik565636
03. 06. 2012 15.22
laznivec
03. 06. 2012 10.38
-1
Zakaj pa že enkrat ne gremo v boj mi, KI NIMAMO PLAČE, REGRESA, DELA, ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA, PENZIJE?????????????????????????????????????????
Uporabnik565636
03. 06. 2012 15.22
+2
Najprej moras najti sluzbo. Ce pa imas sluzbo, pa vseeno tega ne dobis, pa delodajalec krsi zakon.
Uporabnik565636
03. 06. 2012 09.22
+2
Krasno. Regres je bil namenjen za letosnje ogrevanje. Pojma nimam kako bomo sedaj to placali...
Ataaufbix
02. 06. 2012 23.45
+2
Drugič pa spet volite Janšo, pa vam bo pobral še ostalo!
gordo
02. 06. 2012 15.15
+1
trinajsti razred 560 eur
homer2
02. 06. 2012 09.48
+8
admin kaj je spornega,če uprašam kje je pezdir?
enasmrklja
02. 06. 2012 10.09
+3
gordo
02. 06. 2012 15.15
+1
Nutrija
02. 06. 2012 09.16
+8
No zdej ko se bodo uveljavili ukrepi bomo pa splezali iz krize, vsi tisti, ki ste te ukrepe podpirali in celo privoščili javnim uslužbencem, pa boste boste živeli v blaginji............. ja potem bo pa svizec prišel zavijati
1BEYBA
02. 06. 2012 09.13
+4
Zakaj rabimo tolk plačilnih razredov? Dajte objavit zneske kolk je vrednost enega plačilnega razreda to pomeni najnižjega in najvišjega in za kaj država dovoli in vodilni v podjetjih da nekdo, ki opravlja delo z isto stopnjo izobrazbe in prav vse isto dela kot sodelovec poleg njega ima plačilni razred lahko za 5 ali 10 razredov več.Za kaj se v podjetjih govorim v javni upravi odgovorni za ta dejanja skrivajo in če jih vprašaš nimajo odgovora,ker sami sestavljajo odločbe in kar nekaj pišejo da ti delavci delajo več v resnici pa ni nič od tega res.Važno, da direktor podpiše in maš dobro plačo.Zakaj jih noben ne kontrolira kaj delajo in zakaj?
korosec_SLO
02. 06. 2012 11.17
-1
REGRES po plačilnih razredih. začetna št je PLAČILNI RAZRED, Page 1 VREDNOST PR REGRES 2011 1 478,67 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 4 538,45 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 5 559,98 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 6 582,39 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 7 605,66 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 8 629,90 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 9 655,11 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 10 681,31 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 11 708,56 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 12 736,90 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 13 766,37 € 692,00 € 100,0000% 692,00 € 14 797,03 € 692,00 € 95,0000% 657,40 € 15 828,91 € 692,00 € 95,0000% 657,40 € 16 862,07 € 692,00 € 95,0000% 657,40 € 17 896,56 € 692,00 € 95,0000% 657,40 € 18 932,42 € 692,00 € 95,0000% 657,40 € 19 969,71 € 692,00 € 95,0000% 657,40 € 20 1.008,50 € 692,00 € 71,2500% 493,05 € 21 1.048,85 € 692,00 € 71,2500% 493,05 € 22 1.090,80 € 692,00 € 71,2500% 493,05 € 23 1.134,43 € 692,00 € 71,2500% 493,05 € 24 1.179,81 € 692,00 € 71,2500% 493,05 € 25 1.226,99 € 692,00 € 71,2500% 493,05 € 26 1.276,08 € 692,00 € 71,2500% 493,05 € 27 1.327,11 € 692,00 € 47,5000% 328,70 € 28 1.380,20 € 692,00 € 47,5000% 328,70 € 29 1.435,41 € 692,00 € 47,5000% 328,70 € 30 1.492,83 € 692,00 € 47,5000% 328,70 € 31 1.552,54 € 692,00 € 47,5000% 328,70 € 32 1.614,63 € 692,00 € 47,5000% 328,70 € 33 1.679,22 € 692,00 € 47,5000% 328,70 € 34 1.746,39 € 692,00 € 23,7500% 164,35 € 35 1.816,24 € 692,00 € 23,7500% 164,35 € 36 1.888,90 € 692,00 € 23,7500% 164,35 € 37 1.964,45 € 692,00 € 23,7500% 164,35 € 38 2.043,03 € 692,00 € 23,7500% 164,35 € 39 2.124,76 € 692,00 € 23,7500% 164,35 € 40 2.209,76 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 41 2.298,14 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 42 2.390,04 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 43 2.485,66 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 44 2.585,09 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 45 2.688,49 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 46 2.796,02 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 47 2.907,88 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 48 3.024,18 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 49 3.145,15 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 50 3.270,96 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 51 3.401,80 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 52 3.537,87 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 53 3.679,38 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 54 3.826,57 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 55 3.979,62 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 56 4.138,79 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 57 4.304,37 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 58 4.476,53 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 59 4.655,59 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 60 4.841,81 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 61 5.035,48 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 62 5.236,91 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 63 5.446,38 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 64 5.664,24 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € 65 5.890,80 € 692,00 € 14,4509% 100,00 € skupaj polno izplačilo regresa: 121.383.028 € znižano izplačilo regresa: 60.157.712 €
Uporabnik565636
02. 06. 2012 11.36
+4
Prihranek, ki gate trga. Z minimalnega regresa se norca delajo.
urko241
02. 06. 2012 08.48
+26
JOSIP BROZ – TITO ZARADI UTEMELJENEGA SUMA STORITVE SLEDEČIH HUDIH KAZNIVIH DEJANJ: KER JE PETDESET LET NAJSTROŽE PREPOVEDOVAL VOJNE, LAKOTO, REVŠČINO IN ŠOVINIZEM; KER JE DELAVCEM GRADIL TOVARNE, STANOVANJA TER ZAGOTAVLJAL REDNE PLAČE IN SOLIDNE POKOJNINE; KER JE VSEM ZAGOTAVLJAL PRAVICO DO BREZPLAČNEGA ŠOLANJA, ZDRAVSTVA IN POKOJNIN! Lojze Peterle in Tito Bilo je leto 1991: Gospod Lojze Peterle odnese iz takratnega parlamenta Titovo sliko in izjavi takrat velike besede: SLOVENIJA BO V DESETIH LETIH POSTALA DRUGA ŠVICA! Danes, po dvajsetih letih se vam Slovenci zahvaljujemo za takratne tako velike besede in globoke misli, zato vas iskreno naprošamo: Dragi Lojze, prosim prinesi nazaj tisto Titovo sliko. Dosegli smo Švico, postali smo goli in bosi, pokradli ste nas, ogoljufali dostojanstva, zato dragi Lojze, prinesi nazaj tisto sliko, da postanemo zopet hlapci in bomo živeli v taki »bedi« kot pod Titom. V tisto bedo hočemo, v kateri je delavec imel dostojanstvo in spoštovanje, ker je vsak delavec lahko šel na počitnice, imel redno in dostojno plačo, direktorji pa so se takrat do delavcev obnašali dostojanstveno in ni bilo mogoče krasti kot danes. Razmerje med najvišjo in najnižjo plačo je bilo takrat 5:1, danes pa je 30:1! Čistilke, šoferji, delavci, uradniki, kmetje, direktorji - skratka vsi, kateri so imeli pridne roke, so si lahko takrat zidali hiše. Zato dragi Lojze, prinesi nazaj tisto Titovo sliko,ker nam je zadosti te vaše Švice. Lepa hvala in sprejmi pozdrave od 99.999% Slovencev, posebej pa od golih, lačnih in ubogih delavcev, katerim je zadosti vaše švicarske bogatije in vaše zahodne svobode. Hvala! P.S. Pozdravlja te tudi 140 tisoč brezposelnih Slovencev, kateri se pridružujejo želji! Živel TITO! Jugoslavija št. prebivalstva leta 1990 24 milijonov, zunanji dolg 20 milijard dolarjev, to pomeni 900 dolarjev na prebivalca Značilnost: gradijo se tovarne, šole, vrtci, bolnišnice ... Slovenija št. prebivalcev leta 2010 2 milijona, zunanji dolg 50 milijard evrov ( 70 milijard dolarjev), to pomeni 25.000 evrov na prebivalca, kar je cca. 2000% več kot leta 1990 Značilnost: tovarne se zapirajo, delavci so na cesti, znižujejo se pravice ... gradijo se nakupovalni centri SLOVENIJA IMA TALENT: Slovenija ima 500.000 talentov, ki so sposobni preživeti s 460 € neto plače, s tem, da od tega dajo 350 € za položnice.
1BEYBA
02. 06. 2012 09.03
+8
Švice ni pa zato švicamo kako preživeti in kakšno pokojnino nam bo dala ta Švica!
srulj
02. 06. 2012 08.39
-2
Jaz nekaj ne razumem....Npr. če je neko podjetje je v ''rdečih'' številkah (negativno poslovanje), le ta ni dolžno izplačati delavcam regres....Kaj pri državi oz. javnih uslužbencih ni tako??
Tadeey
02. 06. 2012 08.44
-5
Uporabnik565636
02. 06. 2012 11.38
+4
Bi se strinjal ti, ce bi tvoj direktor jemal dobicek iz podjetja, da si sezida vilo in kupi 3 najhudejse avtomobile, da ne izplaca regresa, ker je podjetje v rdecih stevilkah?
Suzana Pavkovic 1
11. 06. 2012 20.53
+1
ljubljanski banki se redno pomaga z nasim denarjem da si potem lahko delijo veeeelik regres nam ki to pomagamo pa ga bodo znizali. je to fer?
Blaž Mastnak
02. 06. 2012 08.16
+15
Nebi bilo bolj varčno,če bi upokojili starejše ljudi jim dali normalne pokojnine in zaposlili mlade? In seveda začeli varčevati tudi pri politikih.
Uporabnik565636
02. 06. 2012 11.38
+2
pehtaa
02. 06. 2012 08.03
+4
ODPOVDED VSEM KI SO SI IZPLACALI CEL REGRES BANDA
srulj
02. 06. 2012 08.37
+0
itak...Jaz ga dobim v dveh delih (minimalca)....
Uporabnik565636
02. 06. 2012 11.39
+1
Bodi vesel, v JS se minimalnega ne dobijo. Razen seveda tistih s podpovprecnimi placami.
Tomi Vido
02. 06. 2012 07.38
+19
1.Znižali bi plačo sindikatom ker itak nič ne naredijo pa majo po 10.000 evrov plače. 2.Grčija nam naj vrne denar. 3.Naj zaposlijo mlade. 4.Naj znižajo plače v vladi.
sintesi
02. 06. 2012 10.39
+2
a so to vprašanja za referendum....ne vem zakaj imamo vedno referendume za razne bedarije, takih kjer bi 99% uspeli, udeležba pa bi bila 100% pa ni nikoli
laznivec
03. 06. 2012 10.41
+1
Tomi, dal bi ti sto plusov pa ne gre.Samo da politikanti tvojih predlogov niti povohajo ne, na žalost.
zalijanc
02. 06. 2012 07.38
+10
Ne, tega pa ne razumem. Človek dela in plačuje za penzijo, ko pa pride do nje, mu jo politiki enostavno zmanšajo in vzamejo 350 €, drugim še aktivnim zmanšajo plače, da bodo imeli na starost drobiž do sociale, ki jim bo pobrala premoženje.Jaz vidim slovenske politike kot ustvarjalce afriškega modela .
blue33
02. 06. 2012 06.08
+10
je kdo videl Rada P.
rkl
02. 06. 2012 07.03
+3
Nutrija
02. 06. 2012 09.13
qwertzuio9
02. 06. 2012 05.52
+5
kdo že krade naš denar, a jim vlada to dovoli? kdo nam je ugrabil državo?
banny2
02. 06. 2012 00.39
+3
Če firma posluje negativno, ga ni dolžna dat.Država pa ni v plusu, tko da nimajo kej sanjat o regresu.
ANTI SFRJ
02. 06. 2012 00.14
+12
javna uprava je padla pod streli kapitalizma naslednje je gospodarstvo....... na koncu bo pa padu kapitalizem ker ne bo imel vec kje krasti............................
sandi101
02. 06. 2012 00.02
-2
Kaj pa jst,ko ga že nisem dobil par let čeprav mi to pripada! Dobr, da še je plača in to minimalna ostalo pa na roke ... Tako bi morali narediti tudi z javnimi uslužbenci kot so z mano in bi bilo drugače in boljše.
danda293
02. 06. 2012 08.11
+2
s takim razmišljanjem pa smo tam kjer smo...ovce smo dokazano...namesto da bi stopili vsi skupaj in se uprli, smo mi zadovoljni in veseli če imamo delo, pa tut če delamo zastonj - važn je da mamo službo!!! oni na vrhu si pa lepo povnejo žepe...
Berstuk
02. 06. 2012 08.19
+0
Ja, ja... koliko pa jih je stopilo iz javne uprave na stran delavca, ko so propadale Mura, Prevent itd?
danda293
02. 06. 2012 08.35
+3
pa v tem govorim... k da ne bli iz iste države... drug po drugem tolčemo...
1BEYBA
02. 06. 2012 08.56
+5
sandi101 ja to je pa tvoj problem, če delaš za denar plačan na roke ja to pomeni da tvoj delodajalec krade ti pa tud ker državi ne odvajaš pošteno tako kot mi ostali.Bolj da si tih pa delaj še naprej za minimalca..-:) minimalc na plačilni kolk pa na roke??
odprioci
01. 06. 2012 23.12
+2
Hrvaška televizija je na Bilderberg, poglejte na FB stran od Mar Dice. Zakaj pa 24 ur ni tam?