Slovenija

'Za eno kuro greš v zapor, za milijone pa nič?'

Ljubljana, 16. 11. 2010 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko so Vegradovi delavci prejeli na svoje račune denar od jamstvenega sklada, je sreči sledil šok. Denar z računov je izpuhtel, saj so banke pobrale dolgove. Namreč: Vegrad je od plač trgal zneske kreditov, ni pa jih nakazal bankam.

Vegradovi delavci se soočajo z novimi težavami. Potem ko so včeraj na svoje račune dobili denar iz jamstvenega in preživninskega sklada, so jim banke odtegnile denar z računov. Razlog: neplačani obroki kreditov. Sicer pa gre za obroke, ki jim jih je že Vegrad odtegoval od plač, a  jih ni nakazoval na račune bank, pri katerih so delavci imeli odobrene kredite, poroča današnji Dnevnik.

"To so pošteni ljudje," je povedal sindikalist Čater, ki je še dejal, da bi se nekateri v izogib obveznostim do banke odločili za odprtje novega računa.
"To so pošteni ljudje," je povedal sindikalist Čater, ki je še dejal, da bi se nekateri v izogib obveznostim do banke odločili za odprtje novega računa. FOTO: Miro Majcen
To je za 24ur.com potrdil tudi sindikalist Srečko Čater, ki je dejal, da pripravljajo tudi ovadbo. "Zbrali smo nekaj teh plačilnih list, ki kažejo, da so odtegovali kredite, a jih niso plačevali bankam. Odvetnik je ovadbo že pripravil, ovadili pa bomo odgovorno osebo,“ je dejal.

Je pa Čater odkrito dejal, da ne verjame, da bo kdo za te nepravilnosti odgovarjal. Meni namreč, da bo prej obsojen in zaprt nekdo, ki bo ukradel eno kuro ali burek, kot pa tisti, ki si je protipravno prilastil milijone. Ob tem je izrazil obžalovanje, da je v naši državi tako, kot je.

Niso pa le krediti težave, Čater nam je povedal, da je podjetje delavcem na plačilnih listah odtegovalo tudi zneske za nezgodno zavarovanje, razne članarine, prispevke za vzajemno pomoč in podobno, a ta denar nikoli ni prišel na pravi naslov. Zato se Čater sprašuje: Kje je ta denar? Kje je končal? Na katerih računih in v katerih žepih?

Premier Borut Pahor je v zvezi s to informacijo že zadolžil pristojna ministrstva, da mu na četrtkovi seji vlade poročajo o tem, ali in kako je mogoče preprečiti, da denar iz jamstvenega sklada namesto v rokah delavcev, ki so ostali brez izplačanih plač za opravljeno delo in brez zaposlitve, konča v rokah bank upnic.

Dejal je, da veliko delavcev sploh ni vedelo, da Vegrad njihovega kredita ne nakazuje bankam. Dolgo so verjeli plačilnemu listu, na katerem je bilo zapisano, da je kredit odveden od plače. Nato pa ni bilo več niti plač. "Banke pa so storile, kar so morale. Usedle so se na njihove račune in to je to,“ je dejal Čater in dodal, da se pač ti delavci niso "znašli kot nekateri, ki bi odprli še en račun in se tako izognili obveznostim“. "To so pošteni ljudje," je dodal.

Kaj bo pa Durs naredil?

Roke Vegradovih delavcev
Roke Vegradovih delavcev FOTO: Miro Majcen

Na opeharjene delavce pa preži še ena težava: davčna uprava. Dacarji bodo namreč pri obračunavanju davkov upoštevali tiste podatke, ki jim jih je poslalo vodstvo Vegrada. A kaj, ko teh plač, ki so na papirjih prikazane, delavci niso nikoli videli, se sprašujejo tudi novinarji Dnevnika.

Čater meni, da bi tu lahko posredovala stečajna upraviteljica Alenka Gril, a meni, da je zdaj že prepozno. Tako, da so pozvali delavce, da ko dobijo obvestila Dursa, naj se zberejo, saj bodo skupaj spisali popravke, ki jih bodo posredovali Dursu.

Sicer je Čater izrazil zadovoljstvo z delom Grilove, dodaja pa, da se postopki vlečejo. Kar pa je razumljivo, saj se mora Grilova prebiti skozi kup dokumentov, neporavnanih računov in papirjev, ki bi morda lahko dokazali nepravilnosti, ki so se dogajale v podjetju.

Čater je za 24ur.com še dejal, da bo do konca tedna znana usoda delavcev, ki živijo v samskih domovih. Sestali se bodo namreč z Grilovo, ki bo razložila, kaj je v tem času uspela urediti za delavce, ki so ostali brez služb, pošteno zasluženega denarja in pravic.

Kaj storiti, če vam delodajalec od plače trga kredit, denarja pa ne nakazuje banki oziroma 'gospod direktor, kje je moj denar'?

Poziv ministru Zalarju

Nevladna in humanitarna organizacija Slovenska filantropija je na ministra za pravosodje Aleša Zalarja naslovila poziv, da se izplačane plače s strani jamstvenega sklada izvzamejo iz rubeža.

"Problem nastane, ko Jamstveni sklad RS nakaže na račun delavca neizplačane plače za tri mesece, praviloma z enkratnim nakazilom. Ker je to enkratno nakazilo, ki se po ZIZ obravnava kot plača in se v skladu s 102. členom (oz. po 160. členu ZDavP) rubi do 2/3 oz. tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače. Navedena zakona žal ne upoštevata dejstva, da delavci tri mesece niso prejemali plače in tako iz jamstvenega sklada dobijo tri plače v enem znesku. Če bi delavci plačo prejemali redno mesečno, bi kljub eventualni izvršbi na računu, dobili vsak mesec najmanj znesek v višini minimalne plače, tako pa dobijo eno plačo namesto treh. Menimo, da bi morala biti izplačila neizplačanih plač, izplačana s strani Jamstvenega sklada RS, v celoti izvzeta iz rubeža (101. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju in 159. člen Zakona o davčnem postopku), saj so nakazana za obdobje treh mesecev in, kolikor je nam znano, nikoli ne presegajo trikratnika minimalne plače. Pozivamo vas, da delavcem, ki niso po svoji krivdi na robu preživetja, omogočite vsaj minimalno eksistenco in po hitrem postopku sprejmete dopolnitev zakona oz. najdete kakršno koli drugo ustrezno rešitev, ki bo v korist oškodovanim,“ je zapisano v sporočilu za javnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (595)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andi1234
17. 11. 2010 19.15
Spet bo treba titovke na glave dat PS: 24ur a mi lahko prosim poveste kaj je bilo narobe z mojim kometarjem da ste ga izbrisali??? No pa še enkrat pa če ga spet zbrišete ga bom spet objavil
Litlmen
17. 11. 2010 13.13
PAHOR ALI HILDA ---ENO IN ISTO SRANJE
Milan Koleznik
17. 11. 2010 12.38
iz naslova pri nas pa oguljofaš pol Slovenije,seveda pokradeš zraven,pa ne dobiš nič,samo giblješ se v elitnih skupinah prej in potem,to je nagrada velikanov,delavec pa bo ukradel ali oguljefal tovarno za en toaletni papir pa ga bodo dali na cesto,tako lepo je pri nas.
Tonček Balonček
17. 11. 2010 10.51
Ko bo umeščen Masleša, bodo tajkuni prejeli drakonske kazni, tudi po več let pogojno.
saintjozef
17. 11. 2010 09.15
KomentarX Zelo poenostavljeno : V kapitalizmu lahko bogataš krade revežu, je to normalno. Bog ne daj, da se revež samo ozre po "mogočnikovi" lastnini. Tudi državnim organom je dirigirano, da to izvajajo. To je nekakšno pravilo kapitalizma, pri nas pa je bilo treba marsikaj nadoknaditi, pa še zelo "sestradani" so prišli na oblast. In to je to. Za kuro v zapor, z miljoni na Havaje.
botjabotja
17. 11. 2010 08.50
arhimed_33 17.11.2010, 08:02 2 Premier Borut Pahor je v zvezi s to informacijo že zadolžil pristojna ministrstva PAHOR,PA KAJ SI DO ZDAJ DELAL,CELA SLOVENIJA VE,DA JE V VEGRADU NEKAJ NAROBE,DA SE KRADE NA VELIKO,DELAVCI SO LAČNI,RABIJO DENAR ZA SVOJE DRUŽINE IN ŽIVLJENSKE STROŠKE A TI PA ŠELE ZDAJ UKREPAŠ.... Interesi, interesi. Kuro, ki nese zlata jajca, se ne kolje.
arhimed_33
17. 11. 2010 08.49
arhimed_33
17. 11. 2010 08.05
KomentarX dober komentar...
arhimed_33
17. 11. 2010 08.02
Premier Borut Pahor je v zvezi s to informacijo že zadolžil pristojna ministrstva PAHOR,PA KAJ SI DO ZDAJ DELAL,CELA SLOVENIJA VE,DA JE V VEGRADU NEKAJ NAROBE,DA SE KRADE NA VELIKO,DELAVCI SO LAČNI,RABIJO DENAR ZA SVOJE DRUŽINE IN ŽIVLJENSKE STROŠKE A TI PA ŠELE ZDAJ UKREPAŠ....
WikiX
17. 11. 2010 07.46
Pri nas običajno kaznujejo ljudi zato, ker je nekdo drug rekel, da mu je ta izmaknil kuro ali burek, ki sploh ni bil pečen. To ni le le moč denarja ampak kolektivna oblast, ki ne more čakati, da njim neprilagojen posameznik stori kaj narobe in tako opravičujejo izolacijo iz družbe.
WikiX
17. 11. 2010 07.38
Pri nas namreč nimamo bogatašev, ki bi si imperije ustvarili pošteno in s svojim denarjem, temveč delijo družbeno premoženje, s katerim izsiljujejo strahospoštovanje. Ker ima večina kapitala skupen izvor, je lastnik povsod ista osamosvojiteljska politika in se zato tudi vsi obnašajo enako. Niso pokradli le solidarnostnih in obveznih plačnih prispevkov, enako so pokradli tudi socialne subvencije in druge občinske oblike pomoči, za katere se je država zavezala z zakonom in na katere se sklicuje. Zaradi teh namernih "napak", so številni posamezniki in cele družine ostali tudi brez doma, kaj šele tekočih računov, elektrike, telefonskega ter drugih priključkov, vozniških dovoljenj in vsega ostalega. Primeri kolektivne krivde so redki, ker morebitne znake državljanske nepokorščine pravočasno nadzira policija, da posameznik ne pride pred javnost. Oškodovancem zdaj pripadajo tudi povračila stroškov in seveda visoke odškodnine, za neprecenljivo življenjsko obdobje izgubljene mladosti. Posameznikom še naprej redno kršijo temeljne pravice, ti so sedaj nepomembni reveži, ki nikogar ne zanimajo. Drugače tudi ne more biti, saj smo z osamosvojitvijo dobili neodvisnen narod in državo, ki si je ravno z načrtnim prepričevanjem in podporo množic, ustvarila podporo za številne krivice in globoko razslojenost. Kaj ste pa pričakovali, da bo čedalje več čedalje slabših policajev poskrbelo za red in blaginjo med brezpravnimi, neukimi ter nekulturnimi množicami? Lahko bi vedeli, kaj se bo razvilo iz vsega tega nepotrebnega trpljenja, strahu, nepopravljivih krivic in čiste zlobe, v prihodnje bo še slabše.
BitterMan
17. 11. 2010 07.26
Denar je pristal v rokah bank, ki so dejansko vse skupaj zakuhale. Če bi higienično odobravali kredite, se to seveda nebi dogajalo.
Tonček Balonček
17. 11. 2010 07.16
Pa tako lepo je Tovšakova odelovala s Čebelarjem! Sam si jo je izbral potem, ko je Čadoničeva bila na porodniški! Slednjo so potem za odkupnino postavili na čelo VURSA! Takrat za Pahorja še vedeli nismo, da obstaja!
picajzel
17. 11. 2010 07.13
Da ne rečem kaj, ker bi mi brisal...ampak samo to...vedeli so kaj se bo zgodilo in jamstveni sklad je poplačal banke, ne pa pomagal delavcem...tako je volk sit in koza ... no ja pojedel jo je, ker drugače ne bi bil sit... Denar bi morali delavcem izplačati na roke, če je bil njim namenjen... Pa so bili spet izigrani... Upam, da bodo tisti, ki se iz nas delajo norca, nekoč prišli na svoj račun...
unpoli
17. 11. 2010 07.10
...ta država pa je pokvarjena...sram me je da živim v tem *...
motofrik
17. 11. 2010 06.58
O, da bi kitajski sistem veljal samo en dan... Samo en dan, samo bi pa pred zidom bila kar gneča, toliko bi jih čakalo na šus...
EricFlat
17. 11. 2010 06.54
Tovšakovo in še veliko podobnih v Sloveniji bo treba pospraviti, potem pa bo boljše.
Gavrane20
17. 11. 2010 06.40
mojmu ocetu so eni tamali razbil avto trajalo je pol leta da so ga sam poklical na sodisce sam da razlozi sodniku kaj je blo preiskovalni sodnik al kako se ze rece uglavnm da bo prislo do tozbe in izplacila skode pa lahko kr ze umiru recem najmn 2 leti glede na to kolk je use hitro in glede na to da za take stvari se tok caka mislm da bojo use stvari 3krat zastarale predn se jih bojo nasi preljubi podmazani preplacani in potem seveda jokavi ker nimajo dobrih plac spravli resevat seveda s tem mislim na sodstvo
misha83
17. 11. 2010 06.04
dajmir17.11.2010, 01:53Svoj glas ste že oddali4 Hjah, vsi ki tukaj na veliko kritizirate in pametujete: kdo od vas ne bo šel na volitve prihodnjič??Kdo od vas bo šel na cesto in zahteval pravico za delavca? kdo od vas se bo zoperstavil tej kraji države?? Iz izkušenj vam govorim da noben. Slovenci dajmo se enkrat postavit za sebe in končat to parodijo od države!!!! Čas je da se to konča!! TOČNO TAKO,KAKO DOLGO BOMO ŠE PUSTILI DA DELAJO Z NAMI TAKO PODLO,KAKO DOLGO,A ŠE NI DOVOLJ?????STOPIMO VSAJ ENKRAT SKUPAJ IN SE NEHAJMO PRITOŽEVATI IN JOKATI,NAREDIMO KAJ ZA NAŠ BOLJŠI JUTRI,ZA VSE NAS,NE SAMO VSAK ZA SVOJO RIT,HALOOOOO!!!!!
comment123
17. 11. 2010 05.30
JAMSTVENI SKLAD? ZA KOGA? ZA PREŽIVETJE ALI ZA BANKE? DEJANJE IN POSLEDICE TEGA, KAR SO STORILI V VEGRADU S KREDITI ZAPOSLENIH JE KRIMINALNO DEJANJE! S KRIMINALCI PA ŠE VEDNO V ROKAVICAH?