Slovenija

'Za državo gre, ne za Janšo'

Ljubljana, 18. 11. 2007 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsi štirje poslanci DeSUS bodo glasovali za zaupnico vladi. To ne pomeni, da podpiramo Janšo, poudarja Žnidaršič.

Predsednik stranke Karl Erjavec je glasovanje o podpori zaupnici vlade pogojeval s svojim odstopom. Tako je na seji zagrozil, da bo podal svoj odstop kot obrambni minister, če vsi štirje poslanci DeSUS-a ne bodo glasovali za zaupnico.

Predsednik DeSUS Karel Erjavec je po seji izvršnega odbora stranke dejal, da bodo poslanci upokojenske stranke enotno glasovali za zaupnico vladi. "Člani DeSUS smo odgovorni ljudje in se zavedamo, kaj bi se zgodilo, če ne bi dali podpore vladi," je dejal Erjavec. Poudaril je, da nočejo poglabljanja politične krize.

Žnidaršič je dejal, da bo z njegovim glasom izrazil zaupanje celotni vladi, ne zgolj Janši.
Žnidaršič je dejal, da bo z njegovim glasom izrazil zaupanje celotni vladi, ne zgolj Janši. FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je poudaril, da glasovanje za zaupnico ne pomeni nujno podpore zgolj predsedniku vlade, temveč celotni vladi. Dokler bodo v DeSUS lahko uresničevali koalicijsko pogodbo, bodo vlado podpirali, je dodal Erjavec. Kot je pojasnil, je po pogovoru z gospodarstveniki, strokovnjaki in tudi nekaterimi udeleženci na sobotnih delavskih demonstracijah prišel do zaključka, da bo bolje, če vlado podprejo. Med glavnimi razlogi je Erjavec navedel tudi odgovornost pred prevzemom predsedovanja EU in sprejetje proračunov za leti 2008 in 2009.

'DeSUS ni glasovalni stroj'

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: POP TV

Erjavec je odgovoril tudi na očitke predsednika vlade Janeza Janše, ki je DeSUS med drugim očital, da vodja njene poslanske skupine Žnidaršič večinoma glasuje proti zakonskim predlogom vlade. "Predsednik vlade ne more pričakovati, da bo DeSUS glasovalni stroj te koalicije," je dejal in pojasnil, da podpirajo zakone iz koalicijske pogodbe in zakone, ki so dobri za ljudi. Ne podpirajo pa zakonov, ki niso v skladu z programom stranke, kot je na primer paket vojnih zakonov, je poudaril Erjavec.

Na odločitev DeSUS-a, da bo enotno glasoval za zaupnico vladi, se je v TV Klubu na POP TV že ozval premier Janez Janša, ki je dejal, da je to konstruktivna odločitev stranke.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je dodal, da bo vlado podprl, ne glede na njegova prej izrečena mnenja in ne glede na obtoževanja, da je glavni krivec za nastale razmere. "Glasovanje o zaupnici vlade ni zgolj podpora predsedniku vlade, temveč celotni vladi," je dejal.

Poslanke in poslanci bodo v ponedeljek, ob začetku rednega novembrskega zasedanja, na zahtevo premierja Janše glasovali o zaupnici vladi. Janša je zahtevo v DZ vložil v četrtek pozno zvečer, v njej pa je kot razlog za to zahtevo navedel, da je v nastalih razmerah uspešno delo vlade pri vodenju EU in ostalih strateških projektih ogroženo. Kot je navedel, mora vlada v času največjih naporov v tujini odgovarjati še na nesmiselne obtožbe, ki tja prihajajo iz Ljubljane.

Žnidaršič je še ovrgel očitke predsednika vlade, da bi bil on tisti, ki ogroža delovanje te vlade. Izjavo je ocenil kot nepotrebno diskvalifikacijo. Dejal je še, da je bila Janši očitno podana napačna analiza, iz katere je sklepal, da Žnidaršič glasuje pretežno proti zakonskim predlogom vlade. To analizo zavrača in pravi, da je leta 2006 glasoval za 86 odstotkov vseh vladnih predlogov, leta 2007 pa za 78 odstotkov vseh vladnih predlogov.

Erjavec je dodal še, da je bil nad predlogom predsednika vlade za glasovanje o zaupnici vladi presenečen, saj meni, da Janša te zaupnice ne potrebuje. Dodal je še, da je verjetno Janša podal ta predlog iz drugih razlogov, "morda tudi zaradi včerajšnjega kongresa SLS". Tudi vsi ostali poslanci DeSUS so dejali, da je bil sklep o glasovanju zaupnici vladi sprejet soglasno in da jih veseli, da so v stranki možni tudi kompromisi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
19. 11. 2007 15.23
pionircek.mirko, dejanja so dosti dober razlog za to, da se da sklepati kdo je sposoben in kdo ne. In vlada je svojo nesposobnost ničkolikokrat dokazala.
rosomoh@email.si
19. 11. 2007 15.15
On mogoče misli,jaz pa vem,da nekateri ste,bedaki namreč.Dokaz za to so vsakodnevni prispevki tukaj.
Prvo Bore
19. 11. 2007 10.32
Exim pazi njivo !! Dejansko je pokazu JJJ svoj nivo dialoga. Kmet zaroštan, ker misli, da smo ljudje bedaki.
pionircekMirko
19. 11. 2007 09.18
matej.rojc: Lepo napišeš bistvo svojega intelektualnega dometa ti. Kdor ni znami, je proti nam. Mi smo sposobni, oni so pa nesposobni. Jaz sem pameten, ti pa si neumen. Ajej. Daj se še malo napudraj, stopi pred ogledalo in se občuduj, kako si lep.
euro
19. 11. 2007 08.49
Za Žnidaršiča gre, ne za Janšo. V primeru predčasnih volitev Žnidaršiča ne bi več nikoli videli.
Matej Rojc
19. 11. 2007 08.40
temacni, v Sloveniji je ogromno sposobnih ljudi, vendar ne boš jih našel na JJ strani, pa četudi jih boš iskal s povečevalnim steklom.
Matej Rojc
19. 11. 2007 08.39
Kaj g. Erjavec, vi menite, da je 70 procentov slovencev proti državi? govorite in delate neumnosti neslutenih razsežnosti.
exim@t-2.net
19. 11. 2007 08.37
manja: prosim vas kot razumno osebo: ne polemizirajte s PrvoBorcem, ker je totalen analfabet, tako v politiki, kot v poslovnem svetu. Je pa izvrsten v zajeb....in laž mu ni tuja.
123_Zoke_vec_ni
19. 11. 2007 08.35
Pahor že ima VLADO V SENCI! Samo kaj ko si ne upa stopiti iz sence - Kučanove namreč... hehehe Bi namreč prav hitro skopnela na evropskem soncu.... haha
123_Zoke_vec_ni
19. 11. 2007 08.33
HAHAHAHAHA! ! ! ! ! ! TALE ŽNIDARŠIČ GA PA PIHNE! ! ! ! ! ! "PODPIRAM GA, A GA NE PODPIRAM." HAHAHA! ! ! ! ! Za take je Lesnina uvedla nov program stolov z dvema sedaloma! HAHAHA!!!!
rozlicek@gmail.com
19. 11. 2007 08.32
Za DESUS gre, ne za Janšo!
Prvo Bore
19. 11. 2007 08.32
Killi dobro jutro Ocvirki mesnati Odlični , ni kaj. Dober nabavni !! LOL Manca posebej za tebe Premožen slovenski kmet je umrl. Poleg premoženja je pustil tri poročene hčere in oporoko, v kateri je pisalo, da bo lahko pri delitvi dediščine sodeloval samo tisti zet, ki bo v njegov odprti grob vrgel milijon tolarjev. Pogreba se udeležijo vsi trije zetje. Najprej vrže milijon v grob Štajerec. Dolenjec se sicer malo obotavlja, nazadnje pa le vrže milijon, da bo dediščina zanesljivo večja. Gorenjec pa vzame čekovno knjižico, vpiše na ček znesek tri milijone, pobere dva milijona iz groba in v njem pusti ček.
killi-123@hotmail.com
19. 11. 2007 08.18
Manja,Prvoborec, lep pozdrav. Borec,kako kaj ocvirki? O politiki pa.....mislim,da se oboji malo vlečejo nazaj. Opozicija ne misli prevzeti odgovornosti. Sicer razumljivo,glede na št.poslanskih sedežev. Koalicija se je pa tudi zaletela,saj se dobro zavedajo,da v skrajnem primeru volitev,DESUS ter NSi težko da prideta v parlament. Zato mislim da bodo stvari ostale,kot so.
friderik1st
19. 11. 2007 08.10
Prvo Borec! Zakaj prikrivas nekatera dejstva?
manjakranjc@hotmail.com
19. 11. 2007 08.06
PrvoBorec dobro jutro; Joj PrvoBorec razočaral si me, nerazumne izjave podajaš, te tvoje so pa res v stilu kobasanja. NO sej, če vam je Pahor všeč niti nebodo tok izstopale iz tega konteksta.
euro
19. 11. 2007 08.05
Prestrašena levica še vedno ni ugotovila kaj bi rada in ne ve zakaj obstajajo politične stranke in komu je namenjena Pahorjeva vlada v senci. Nenadoma so prišli do spoznanja, da oni za vladanje nimajo mandata, temveč ga imajo le stranke SDS, SLS, NSI in DESUS. Kaj so ponujali volilcem v svojih programih sedaj seveda zaradi strahu tudi ne vedo. Menda niso v program zapisali, da se bojijo odgovornosti vladanja in bodo zato zgolj večna opozicija s podlim kritizerstvom in blatenjem vlade in države doma in v tujini.
Prvo Bore
19. 11. 2007 08.02
Manca dobro jutro Komaj si vstala, pa že klobasaš neumnosti !! Kaj češ, strelci smo direktni ljudje !! LOL Vsak razgovor na TV je do minute natempiran in v tem času , mora novinar vprašati marsikaj. Na vprašanje se nikoli ne odgovarja z vprašanjem, edino če nimaš nekaj za bregom. Vsa vprašanja so že prej sestavljena in tudi odgovori isto. Toda, kot vidim, je Tanko vprašal JJJ , na katerga ni JJJ imel odgovora. Zakaj je odstopil tisti za cene, kako se že imenuje ?? Ker ni imel pooblastil, ki so bila namenjena njemu !! Ker je bil samo figura v sistemu !! Manca , bodi malo bolj realna, ker po novem bo JJJ vzdignil ceno za vložke, ker je opazil , da ima dost šičk v Sloveniji, potem pa boš videla hudiča.
manjakranjc@hotmail.com
19. 11. 2007 07.59
NO mal se umirita fanta, odgovor je šel v tej smeri...če je lahko očital vladi, da veliko niso naredili je bilo razumno urpašanje JJ, kaj po njegovem niso storili? Torej bomo morali spet skicirati, da bo nekaterim bolj jasno:)?
friderik1st
19. 11. 2007 07.58
fmunih ! Tvoje nepoznavanje inflacijskih in ekonomskih zakonitosti ni vredno komentarja. Ce bos kdaj spregledal , bos se hvalil vlado za leto 2007. Podrobnejsih pojasnil ti zal v blogu ne morem podati.
politik70
19. 11. 2007 07.56
euro no pa dejva mal tvoje in naše nalepke mal obdelat. Tale bedarija z nalepkami se ne bo ponovila.Pa ti veš kolk nas je tale prekinitev stala? Če bi počakali še tri mesece bi pogodba potekla(mi državljani bi kleli tko kot smo vsi beli in rdeči) in bi bila zadeva zaključena. Janša pa je šel enostransko prekinit pogodbo in posledica je da je Mirage vložil tožbo proti državi ki jo bo 100 posto dobil. Odškodnina bo velika pa saj ti to verjetno veš. Tuliš o pocenitvi notarskih storitev. Tukaj bom tiho. Kje pa je pocenitev RTV prispevka ki so ga obljubljali na referendumu? NO odgovori na to in nalepke.