Slovenija

Za dobro sliko nov televizor

Ljubjana, 22. 12. 2008 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Agencija za pošto je izbrala drugega nacionalnega operaterja digitalne televizije. 200 tisoč gospodinjstev bo moralo zaradi prilagoditve na nov način oddajanja kupiti nov TV-sprejemnik ali dekodirnik.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je sporočila, da je na javnem razpisu, ki se je končal 19. decembra, izbrala operaterja drugega nacionalnega multipleksa in TV-programe. Drugo nacionalno omrežje digitalne prizemne radiodifuzije DVB-T bo upravljal Norkring, ki je del holdinga norveškega telekomunikacijskega podjetja Telenor.

Na agenciji so za 24ur. com potrdili, da so na razpis prispele tri ponudbe, poleg izbrane še ponudba avstrijskega operaterja ORS in ponudba konzorcija Slovenian DTT. Slednji ni oddal vsebinsko popolne ponudbe, zato je komisija ocenila le prvi dve. Ker je po pregledu dokumentacije podjetje Norkring zbralo največ točk, je bilo izbrano za operaterja.

Za uporabanike TV ni nobene razlike, vandar pa vsi tisti gledalci, ki bodo še naprej želeli sprejemati program prek antene, bodo morali kupiti nov televizor z digitalnim dekodirnikom ali na starega priključiti dekodirnik.
Za uporabanike TV ni nobene razlike, vandar pa vsi tisti gledalci, ki bodo še naprej želeli sprejemati program prek antene, bodo morali kupiti nov televizor z digitalnim dekodirnikom ali na starega priključiti dekodirnik. FOTO:

Izbrani operater omrežja mora do 1. septembra 2009 zagotoviti 70-odstotno pokritost prebivalstva Slovenije, leto dni kasneje pa mora pokriti 85 odstotkov prebivalstva naše države. V agenciji so za 24ur. com poudarili, da je načrt pokritosti zapisan v odločbi, ki jo je prejelo podjetje Norkring in da je popolnoma uresničljiv. V multipleksu, ki ga bo upravljal, mora pod enakimi pogoji zagotoviti možnost razširjanja najmanj 8 televizijskim programom, katerih izdajatelji so pridobili dovoljenje za razširjanje v digitalni radiodifuzni tehniki.

Trem največjim komercialnim televizijam POP TV, Kanal A in TV 3, ki s takim dovoljenjem razpolagajo že leto dni, so se na programskem razpisu, končanem 17. decembra 2008, pridružili še štirje programi z dovoljenjem za nacionalno pokrivanje in trije z regionalnim pokrivanjem, ki skupaj zasedejo zmogljivosti za en nacionalni program. Ob TV Pika in RTS+ s splošno usmerjenim programom sta dovoljenje za nacionalno pokrivanje pridobila informativni program i-TV in športni program Šport TV 2. Zahodni del države bo v digitalni tehniki pokrivala TV Primorka, na osrednjem se bo razširjal Vaš kanal, na vzhodnem pa RTS.

S tem je APEK pol leta pred zadnjim rokom za uradni pričetek obdobja hkratne analogne in digitalne radiodifuzije podelila večino za zdaj razpoložljivih frekvenc za digitalno radiodifuzijo ter pravic za oddajanje televizijskih programov v digitalni radiodifuzni tehniki. Nekaj zmogljivosti bo treba nameniti še za televizijske programe, ki oddajajo v analogni tehniki in še niso pridobili pravic za digitalno oddajanje. Frekvence manjše moči, s katerimi je moč pokriti nekaj večjih slovenskih mest, pa bodo namenjene televiziji visoke razločljivosti (HDTV).

Kaj lahko pričakujejo gledalci?

Slovenski gledalci si od digitalne televizije lahko obetajo bolj pestro izbiro televizijskih programov. Televizijske hiše bodo povečale območja, ki jih pokrivajo, in zmanjšale stroške oddajanja. Upati je, da bodo izkoristile tudi možnosti za kakovostno nadgradnjo slike in ponudbo dodatnih storitev.

Prehod na digitalno prizemno radiodifuzijo poteka v številnih državah po svetu, posebej intenzivno tudi v državah članicah EU, ki so se v večini zavezale, da ga bodo izpeljale do leta 2012. Nekatere države so ga že uspešno opravile, med prvimi zlasti tiste z najnižjim deležem prebivalstva, ki televizijski signal sprejema prek prizemne antene. Prehod, ki je sicer del splošnejšega procesa digitalizacije produkcije, razširjanja in sprejemanja televizijskih vsebin, ob televizijskih programih in operaterjih oddajniških omrežij namreč najbolj občutijo ravno gledalci, ki so vajeni televizijske programe brezplačno sprejemati prek strešne ali sobne antene. Torej ne prek kabla, interneta ali satelitskega sprejemnika ter brez plačila za storitve ponudnikov programskih paketov.

Zakon o digitalni radiodifuziji še določa, da najkasneje do začetka leta 2011 ugasnemo vse analogne televizijske oddajnike, od 1.6. 2009 pa se bo pričelo prehodno obdobje, v katerem bosta na voljo uporabnikom digitalni in analogni TV-signal.

V Sloveniji je takih gledalcev še največ 30 odstotkov. Ob sicer dobro razviti kabelski infrastrukturi in ponudbi v zadnjih letih strmo narašča zlasti sprejemanje televizijskih programov preko interneta. Obstaja pa še okrog 200 tisoč slovenskih gospodinjstev, ki se bodo morala prilagoditi novemu načinu sprejemanja televizijskih programov. Digitalna prizemna televizija DVB-T je zanimiva tudi za naročnike kabelske, satelitske ali IP televizije, ki imajo v gospodinjstvu več televizijskih sprejemnikov in za drugi ali tretji televizor ne želijo plačevati naročnine, ter za tiste, ki imajo dodatne sprejemnike v počitniških domovanjih.

Potrebno bo kupiti nov televizor

Na agenciji so še potrdili, da za uporabnike TV ni nobene razlike, vandar pa bodo vsi tisti gledalci, ki bodo še naprej želeli sprejemati program prek prizemne antene, morali kupiti bodisi nov televizijski sprejemnik z vgrajenim ustreznim digitalnim dekodirnikom ali na starega priključiti zunanji dekodirnik, t. i. set top box. V obeh primerih je pomembno predvsem to, da dekodirnik podpira kodirni sistem MPEG-4. Direktorat za elektronsko komuniciranje, ki deluje v okviru gospodarskega ministrstva, naj bi v začetku prihodnjega leta pričelo tudi z kampanjo obveščanja javnosti o spremembah novega načina oddajanja.

Nekaj napotkov za kupce in povezav do ponudnikov opreme je moč najti na Apekovem portalu dvb-t.apek.si, ki nagovarja tako manj poučene uporabnike, kot tiste, ki imajo več znanja na tem področju. O tem, da se je med uporabniki uveljavil, priča poleg podatkov o obisku tudi živahna izmenjava mnenj in informacij na njegovih forumih. Portal ponuja celovit pregled najpomembnejših informacij glede prehoda na digitalno radiodifuzijo, ki v Sloveniji intenzivno poteka že nekaj let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 12. 2008 16.03
IN POSLUŠAJTE KAKO PAHOR ŠIRI DIKT ATURO PO SLOVENIJI NAŠI LJUBI DEŽELICI
Buena Vita
23. 12. 2008 15.07
eh,he izbruh enako sama nisem imela 15 let teveja,povem po domače-bilo je super ma kej češ-penzija,človek bolan,slab vid, in za čas premostiti je teve tu
izbruh@gmail.com
23. 12. 2008 11.36
Ljubite se, pogovarjajte se, berite knjige. Jaz že 15 let nima TV-ja in se ves čas počutim kot na počitnicah...
Tonček Balonček
23. 12. 2008 08.10
Imam analogni kalejdoskop in sem čisto zadovoljen!
TFerarri
23. 12. 2008 06.33
koliko pa stane dekodirnik in ali se ga splača kupit že sedaj?
Mali_Piko
23. 12. 2008 02.54
Jaz pa se zmeri prisegam na CB televizor z okroglim ekranom. Ko ne gledam TV-ja sem popolnoma navdusen nad sirokim spektrom barv in vsakic znova presenecen nad pisanim lajfom in znanstveno fantastiko, ki jo zivim.
Marija Krebs
23. 12. 2008 02.04
Bo pa za Gorenje dovolj dela, da ne omenim še Sony, Philips...
McMxL
23. 12. 2008 02.03
Kaj ste loleki.. Časa imate še najman 5let kar pomeni, da na kupček daste vsako leto cca 120€, kar je 10€ na mesec.. Če se vam to zdi veliko potem nevem... Kolikor vem se v sloveniji že oddaja digitalni signal.. Če bi malo spremljali, bi lahko to že pred časom opazili, ker o tem se govori že vsaj dve leti.. Se je lažje potem sprenavedati in pritoževati..
zogby
23. 12. 2008 00.34
Drgač je pa to skrivna zaveza trgovcev,da bi ljudje zamenjali \"staro\" tehnologijo in kupili novo,vse zaradi dobička te prisilijo v strošek,ko bi pa lahko s trenutnim televizorjem preživel še kakih 10-15 let!
zogby
23. 12. 2008 00.31
Točno to sm jaz pravil,ko je pop-tv uvedel nov studio,pred kakim tednom in se je najdu en pametnjakovič,ki se je rogal in govoril da to ni res!
sandi101
22. 12. 2008 23.32
Kratko in jedrnato, ker želi gledati 100 in več programov naj zato plačuje, meni jih trenutno v digitalni zemeljski obliki 10 zadostuje in to brez položnic ... Mimogrede med njimi sta pa tudi najbolj gledana hrvaška programa rtl in nova tv! Adijo Siol TV ...
ironmaiden@siol.net
22. 12. 2008 23.11
hehe boštjan veš tudi hrvaška bo do leta 2012 prešla na digitalen signal. Tako da boš moral nekaj kupit če boš hotel gledati hrt1,2 in rtl
minnaema@yahoo.com
22. 12. 2008 22.40
...Ja saj je digitalni sprejem le boljši od analognega in zraven je še dekorder v katerem je vložena karica in \"laufa\" vse v najboljšem redu-brez da si ustvarjaš stroške za nakup najnovejšega PLAZMA televizorja. Men se dozdeva, da se z nekaterimi stvarmi napihuje, le da se več in več televizorjev proda in kaj še dobre TV sprejemnike ali bomo izvažali v Albanijo ali še dlje ?!
Master5
22. 12. 2008 21.30
\"...da za uporabnike TV ni nobene razlike...\" To ste verjetno mislili \"za uporabnike kabelske ali ADSL televizije\" \"...200 tisoč gospodinjstev bo moralo zaradi prilagoditve na nov način oddajanja kupiti nov TV-sprejemnik...\" Če je v Sloveniji 800.000 gospodinjstev, ne verjamem da jih kar četrtina gleda TV prek antene na strehi.. verjetno ste mislili 200.000 gledalcev, pa še od teh jih večina ne gleda preko antene ampak prek satelitskega krožnika, kjer so zopet čisto druga kodiranja v igri. Tale članek ni drugega kot kupljen oglas s strani trgovcev.. po letu 2012 bomo večina še vedno čisto lepo shajali s starimi TVji.. ADSL ima itak setopbox, kabelski pa tudi.
mehovo
22. 12. 2008 21.08
To je mogoče le v Sloveniji,da se domišljajo imeti svoj format odajanja.Ko bi le čimpoprej vzelo vse skupaj hudič.M, ki imamo malo,bomo že kako,a ta naša golazen pa najverjetneje .....Ko bi le vse propala.
KoNtRa
22. 12. 2008 20.39
men pa baje neki smrdi s finančno krizo... pismo... kt da mamo usi tok dnarja da bomo kupval tv da bomo loh normalno poročila gledal...fak
Tobias Xb
22. 12. 2008 20.38
iTaak POP TV rulllz.. pa A Kanal tut offcours :D j**i sranje ostalo
bostjan@kocevje.com
22. 12. 2008 20.11
jebeš ti tvslo 1 in tvslo 2, tok brezvezen program, da ni res, sami geyi, wnb pewači in podobno, popa pr nas itak ni, kanala a tut ne lovimo in sploh nič druzga js ne bom nove tv kupval, bom pozabu na blokado in bom še naprej tok ko do zdej spremljal htv 1, htv2 in rtl hrvaški :) ne dam 800 ewrow, zato da bi lahk lublano ena in dva geldal, ni vredno
ServerAUTOMATIC
22. 12. 2008 19.46
Sranje, sedaj pa bom moral še za televizor šparati keš. Naj mi unicef kupi enega dobrega.
kr-en123
22. 12. 2008 19.21
Spet nepopolna informacija na 24 ur. Prvi ponudnik digitalne tv je naš rtv slovenija. Z digitalnem signalom je že pokrito 80% prebivalstva slovenije. Vsporedno pa bo klasični analogni sistem delal do leta 2012. Vsi, ki pa se razburjate, ker ste ravnokar kupili novi tv, naj povem, da je znano, da bo vsa tv šla na digitalni signal že cca. 5 let. To, da ste kupili tv s starim sistemom so torej največ krivi trgovci, ker so vam ga prodajali brez opozoril. Mnoge so celo naplahtali, da razne kratice kot so hdtv in podobno tisto kar mora pisat na tv. Na tv mora pisat MPEG-4. Tudi mpeg-2 ni prav. Vse to pa so v svetu začeli uvelavjati samo zato, kar je pri tam sistemu veliko bolši signal ( tako kot je bila razlika pri telefonu analogni - digitalni ) in se pri oddajanju porabi veliko manj energije. Ker ste nekateri že pisali o sonyu, sony ponuja tv s to tehniko za okoli 800 €.