Slovenija

Za Dars skoraj 300 milijonov evrov

Ljubljana, 10. 06. 2010 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najprej je prikimal Pahor, nato še celotna vlada. Dars naj bi tako dobil poroštvo za obveznosti v višini 297,8 milijona evrov.

Vožnja po avtocesti
Vožnja po avtocesti FOTO: Špela Zupan

Vlada je določila besedilo predloga zakona o soglasju in poroštvu države za obveznosti Družbe za avtoceste v RS (Dars) v višini 297,8 milijona evrov. Le tako bo mogoče pravočasno zagotoviti sredstva, ki bodo omogočila javne razpise za oddajo del na avtocestah ter za druge investicije.

Dars se mora do konca leta 2013 na novo zadolžiti za 34,9 milijona evrov za avtocestne odseke, pri katerih je prišlo do spremembe v finančni konstrukciji. Gre za odseke Razdrto–Vipava čez Rebrnice, Peračica–Podtabor, Pluska–Ponikve in odsek od mejnega prehoda Gruškovje do meje s Hrvaško na avtocesti Slivnica–Gruškovje.

Rebernice
Rebernice FOTO: Dare Čekeliš

Razlog za povišanje investicijske vrednosti teh odsekov je predvsem v zahtevnosti geološko-geomehanskih razmer, sprememb cen jekla na trgu v času od projektantske ocene do oddaje del ter težav pri zagotavljanju potrebnih nepremičnin in s tem povezanih dodatnih stroškov in zamud pri gradnji.

Za ostale investicije, določene z letnim planom razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2010, se mora na novo zadolžiti za slabih 263 milijonov evrov. Najzajetnejši med temi investicijami je elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku, dodatno zadolževanje pa je med drugim predvideno še za obnavljanje avtocestnega omrežja, pripravo prostorske in druge dokumentacije, rehabilitacijo državnih cest in reševanje hrupne obremenjenosti.

Skupna investicijska vrednost odsekov in drugih investicij, za katere je treba zagotoviti nove vire iz naslova zadolževanja, znaša 795,5 milijona evrov. Od tega ima Dars že zagotovljenih skupaj 497,7 milijona evrov lastnih sredstev in kreditov, medtem ko bo za preostalih 297,8 milijona evrov potrebno novo zadolževanje.

Vlada bi morala skladno z napovedmi poroštvo za Dars odobriti že prejšnji teden, a je želel premier Borut Pahor pred tem obiskati Dars in DDC ter se seznaniti z njunim poslovanjem. Obe družbi je obiskal v sredo, ko je zatrdil, da si želi vlada s ciljem transparentne in gospodarne porabe davkoplačevalskega denarja za potrebe prihodnjih investicij v infrastrukturo urediti odnose med Darsom, DDC in vlado.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
11. 06. 2010 12.47
muran 10.06.2010, 19:09 13 Valjda ne bo spet večino pokasiral stric Simone Dimic ( Pahorjeve vodje kabineta ), dr. Kastelic ( Trafic design d.o.o. ) ali edena od njegovih tihih firm in SCT ?! Mislim , da že praznujejo !!! Naj živijo velike jahte ! Levičarji pa bodo opravičevali dejanja naše vlade s tem, da jahte tankajo v Sloveniji in polnijo proračun.
anonimus23
11. 06. 2010 10.39
mafija,,,,vinjete jim niso bile dovolj,da zasluzijo,zdej pa se z dodatnimi ukrepi,mafija .........
_crny_
11. 06. 2010 07.18
pahor ( kresal golubič...) bo zafural državo do konca...s slovenijo je konec...jaz sem obupal...prodam pasuš:)
SEBASTI
11. 06. 2010 06.08
aja, pa za grke se tudi najde denar, da se lahko podpira njihov dodatek za pravočasni prihod na delo. Samo za malega rojaka se nikoli ne bo, on ni nič vreden; je tako borat???
SEBASTI
11. 06. 2010 06.07
Kaj se sekirate, saj bomo spet mi plačali za nesposobnost darsa & co. Pahor nam viša trošarine zato, da bo lahko svojim botrom dal kak euro.
segstu
10. 06. 2010 19.41
Sej ne morem verjet, ampak na prvem mestu mora bit elektronski cestninski sistem pol je šele dokončanje avtocest!!! To je za znort, naj že prodajo celo državo Avstriji, bom mel vinjete še naprej, boljšo plačo da si bom lahko kaj kupil,.... nemško se bom pa že naučil govorit!!!!
muran
10. 06. 2010 19.09
Valjda ne bo spet večino pokasiral stric Simone Dimic ( Pahorjeve vodje kabineta ), dr. Kastelic ( Trafic design d.o.o. ) ali edena od njegovih tihih firm in SCT ?! Mislim , da že praznujejo !!! Naj živijo velike jahte !