Slovenija

Generalni direktor policije: Zavedam se, da so delovne razmere policistov zahtevne

Ljubljana, 19. 09. 2015 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan/V.L.
Komentarji
0

"Delovnih mest ne smemo zapuščati, medtem pa ni nobene oskrbe s hrano in pijačo za policiste," pravijo policisti posebne enote, ki se soočajo z migranti. V Sindikatu policistov Slovenije pravijo, da je potrebno poskrbeti za logistično podporo. Generalni direktor policije Fank pravi, da se zaveda, da so delovne razmere policistov zahtevne.

V dneh, ko se Slovenija sooča z begunsko problematiko, imajo policisti polne roke dela. Povsem razumljivo je, da ne gre vse po načrtih in da prihaja do določenih pritiskov, a oglasil se nam je policist, ki pravi, da pri njihovem delu prihaja do velikih logističnih težav.

"Delovnih mest ne smemo zapuščati, medtem pa ni nobene oskrbe s hrano in pijačo za policiste. Včeraj smo v 16 urah dela dobili sendvič, vodo in čokoladico. Policisti posebne enote, ki varujejo v centru za tujce, sporočajo, da so migranti medtem, ko so bili prejeti, dobili tri tople obroke, medtem ko policisti v 16 urah niso dobili nič, in še bi lahko našteval," je zapisal.

Begunci pred slovensko mejo - 31
Begunci pred slovensko mejo - 31 FOTO: Damjan Žibert

SPS vodstvu posredoval apel o primerni logistični podpori

Sindikat policistov Slovenije je včeraj vodstvu slovenske policije posredoval apel o primerni logistični podpori policistkam in policistom, ki so bili v zadnjih dveh dneh angažirani za opravljanje policijskih nalog pri reševanju begunske problematike na območju državne meje ter v mestih, kjer so namestitveni centri za begunce.

V sindikatu pravijo, da so jih njihovi člani obvestili o problemih pri zagotavljanju logistične podpore policistkam in policistom, ki so bili vključeni v konkretne naloge pri varovanju državne meje in postopkih z begunci, ki so prišli do mejnih prehodov ali so državno mejo ilegalno prečkali.

V Brežicah so se okoliški prebivalci na hitro organizirali in sami policistom pripeljali hrano in pijačo.

"Zavedamo se obsežnosti trenutne situacije na celotnem območju države toda obenem tudi pričakujemo od pristojnih služb in nenazadnje tudi od Vlade Republike Slovenije, da morajo poleg napotitve policistov poskrbeti tudi za njihovo logistično podporo, ki poleg zagotavljanja hrane in vode vključuje tudi zadostno število druge delovne, zaščitne in varovalne opreme kot tudi vozil," so zapisali.

Dodali so, da glede na trenutno situacijo lahko v prihodnjih dneh in tednih pričakujemo zaostritev razmer. "Zato od vodstva Policije, Ministrstva za notranje zadeve in Vlade Republike Slovenije zahtevamo, da policistkam in policistom zagotovijo vso potrebno opremo za nemoteno in učinkovito delo, ki jim bo zagotavljala tudi varnost pri delu," pravijo.

Njihove zahteve si preberite v priloženem dokumentu. 

Poteza, vredna deljenja in pohvale.

Posted by Denis Oštir on Saturday, September 19, 2015

PSS: Popolna neorganiziranost in težki pogoji dela

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa so pripravili neposredno povezavo na spletno stran, kjer sproti objavljajo komentarje udeleženih policistov.

"Policisti, sklicani v okviru Posebne policijske enote (PPE), ki so z 18. na 19. oktobra na mejnem prehodu Obrežje delovali na podlagi sklica, pripovedujejo o popolni neorganiziranosti in težkih pogojih dela. Nekateri posamezniki so bili v službi brez počitka tudi 26 ur, kljub temu pa je za zvečer zopet napovedan sklic enote. Vodo so dobili šele ob treh zjutraj! Za ves čas dela pa dva mala sendviča! Nevzdržni so tudi pogoji dela mejnih policistov. Apelirajte na delodajalca, naj zaposlenim zagotovi ustrezne pogoje dela in vsaj z zakonom določen minimum počitka," je zapisal eden od njih.

"Policisti PPE Celje so bili v četrtek že v Gotenici. Imeli so večerjo okoli 18.00, 19.00. Iz Gotenice so odšli v petek okoli 4.30. Okoli 11. ure so dobili en sendvič in eno vodo. Ob 15. uri še niso dobili nič. /.../ Eni skupi PPE sem nato sam za svoj denar priskrbel hrano. Ko sem na to opozoril operativni štab, je bil odgovor: Kaj pa naj mi naredimo? Logistika je totalno zamočila. Kdo je kriv, bi težko dejal, vem pa, da je bilo načrtovanje podn od podna,” je zapisal drugi.

Še več njihovih komentarjev si lahko preberete tukaj. 

Policija: Dopuščamo možnost, da se je to komu zgodilo, ni pa to sistemski problem

Na Policiji so na očitke odgovorili, da so po njihovih razpoložljivih informacijah policisti, ki so vključeni v dogodke, povezane s povečanim številom migrantov in varovanjem državne meje, prejeli vodo in ustrezne lunch-pakete, ki jim v takšnih razmerah pripadajo.

Zavedam se, da so delovne razmere policistov zahtevne in da z njihovo oskrbo ni bilo vse optimalno. Oskrbo smo vzpostavili, sedaj so pred nami operativni izzivi, kar morata razumeti tudi policijska sindikata. Generalni direktor policije Marjan Fank na Twitterju

"Policija kot delodajalec se dobro zaveda, da je treba poskrbeti za policiste, ki so v teh dneh izjemno obremenjeni in opravljajo izrazito težke in odgovorne naloge. V teh dneh se zato še posebej trudimo, da bi bilo za njih poskrbljeno in bi da jim zagotovili kar se da dobro logistično in siceršnjo podporo. Je pa treba razumeti, da je tudi logistična podpora v teh varnostno zahtevnih dneh zelo otežena in jo je pri nenehnih nepričakovanih dogodkih, spremembah varnostnih situacij in s tem povezanimi premiki policistov tudi izjemno težko sistematično izvajati. Dopuščamo možnost, da prav zaradi zahtevnosti situacije kateri od policistov ni v optimalnem času prejel vode in pripadajočega obroka, nikakor pa ne gre posameznega primera posploševati in razširjati v sistemsko problematiko," so zapisali.

Na Policiji verjamejo, da bodo v teh dneh verjetno deležni vse večjih pritiskov na njihovo delo, ko se soočajo s tako imenovano begunsko krizo. A motivacija za delo policistov, še posebno v situacijah, ko je izpostavljena učinkovitost in odgovornost izvedbe policijskih nalog, kot ena izmed ključnih sestavin varnosti državljanov in prihajajočih beguncev, mora ostati na visoki ravni. "Državljani Slovenije od nas pričakujejo, da ustrezno obvladujemo varnostne razmere, kar je prioriteta našega dela. Zato si želimo, da se opozorila in tovrstne pobude sindikatov, še posebej, ker ne gre za sistemski problem, ne bi uporabljale za preusmerjanje medijske pozornosti. Na policiji smo vedno pripravljeni prisluhniti sindikalnim pobudam in v kolikor se izkaže, da so odprta vprašanja relevantna, se temu primerno nemudoma odzovemo in tudi ustrezno ukrepamo. Vodstvo policije se zaveda izrazito težkih delovnih pogojev policistov - še posebej v teh dneh, vse večjega obsega operativnega dela, vse težjih razmer na področju zagotavljanja in vzdrževanja materialnih in tehničnih sredstev, vse pogostejših napadov na policiste, zato ni nikoli izgubilo čuta za to, da mora biti za policiste, njihovo varnost in psihofizično pripravljenost ustrezno poskrbljeno - za kar si nedvomno tudi prizadevamo," so še dodali.

Policist na mejnem prehodu Rigonce.
Policist na mejnem prehodu Rigonce. FOTO: Reuters

Šefic: Pogoji za policiste so težki

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic je na današnji novinarski konferenci dejal, da so pogoji, v katerih delajo policisti težki. A da informacije, da policisti nimajo dovolj hrane in pijače ne držijo. Priznal je sicer, da se je napaka res zgodila v manjši enoti, kjer so policisti dalj časa ostali brez hrane. 

 

Zahteve Sindikata policistov Slovenije
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni