Slovenija

Kaj vse lahko počnete med počitnicami?

Ljubljana, 29. 10. 2016 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Okoli 175.700 osnovnošolcev in 75.000 dijakov bo teden dni uživalo na prvih letošnjih počitnicah. Preživeli jih bodo lahko na številnih prireditvah in delavnicah po vsej Sloveniji.

Počitnice
Počitnice FOTO: AP
Slovenski turistični delavci so večinoma zadovoljni z obeti za čas krompirjevih počitnic. Marsikje beležijo porast rezervacij, nekateri hoteli so predvsem v prazničnem podaljšanem koncu tedna že 100-odstotno zasedeni.

Okoli 175.700 osnovnošolcev in 75.000 dijakov bo prihodnji teden uživalo na prvih letošnjih počitnicah. Preživeli jih bodo lahko na številnih prireditvah in delavnicah po vsej Sloveniji. Počitniški dnevi bodo zaradi dneva reformacije in dneva mrtvih uradno trije. V šolske klopi bo znova treba sesti 7. novembra.

Ljubljanski javni zavodi so med jesenskimi šolskimi počitnicami pripravili pester počitniški program. Med drugim bodo na Ljubljanskem gradu raziskovali, kakšno je bilo srednjeveško življenje. Pred več kot 500 leti je cesar Friderik III. Habsburški na griču nad mestom zgradil mogočen grad, ki stoji še danes. Kakšen je bil vsakdan preračunljivih in spletkarskih cesarjev, lepih princes ter pogumnih in plemenitih vitezov, bodo predšolski otroci in učenci prve triade osnovnih šol lahko spoznavali na tridnevnih delavnicah.

V Javnem zavodu Mladi zmaji – Centru za kakovostno preživljanje prostega časa mladih so tudi tokrat pripravili različne dejavnosti za mlade Ljubljančane, stare med 10 in 18 let, od ogleda filma, športnih dogodivščin do raziskovanja v Hiši eksperimentov in taborov.

Ob tem bodo vzporedno potekale tudi aktivnosti v različnih mladinskih centrih. Vse dejavnosti bodo brezplačne, za izlete pa bodo pobirali simbolične prispevke.

Jesenske počitniške šole, delavnice, varstvo, živali ...

V Pionirskem domu, Centru za kulturo mladih, so tudi med jesenskimi počitnicami pripravili tridnevne počitniške šole, na katerih bodo šolarji raziskovali, ustvarjali in spoznavali osnove tujih jezikov. Tako vabijo na raziskovalno šolo za otroke od 6. do 8. leta starosti, likovno šolo oz. delavnico z Društvom Reciklarji za otroke, stare od 7 do 11 let, in šolo nemškega jezika, primerno za otroke od 9 do 12 let. Cena znaša 42 evrov, v to pa je všteto pedagoško vodenje, izvedba programa in trije obroki hrane (zajtrk, kosilo, malica).

Počitnikovanje v Živalskem vrtu Ljubljana in dnevno varstvo s pestrim programom pa bo potekalo od srede do petka od 7.30 do 16.30, namenjeno pa je otrokom od 6. do 11. leta. Otroci bodo spoznali živali, ki se prehranjujejo z rastlinsko hrano. Ogledali si bodo azijskega slona, žirafe, dvogrbe kamele, kenguruje in še mnogo drugih živali.

Z zvezo prijateljev mladine na potepanje in v pisan svet vodnih doživetij

Številne dopoldanske delavnice v času jesenskih šolskih počitnic pripravljajo društva v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. V mariborskem koncu so za počitniške dni pripravili likovne, digitalne, sprostitvene in lego delavnice. V sredo pa se bodo podali na izlet v Terme 3000.

Med potepanji velja omeniti še obisk Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, kjer si bodo v več kot 600 let stari nekdanji judovski molilnici ogledali razstavo in izvedeli zanimivosti o judovskih jezikih, na delavnici pa se seznanili s hebrejsko abecedo. V petek pa se bodo lahko odpravili na planinski izlet na Pohorje.

Na celjskem koncu pa je celjska mestna občina skupaj s Fundacijo za šport, Olimpijskim komitejem Slovenije in Športno zvezo Celje pripravila program tridnevnih brezplačnih športnih aktivnosti, ki vključujejo kegljanje, plavanje, drsanje, badminton, namizni tenis, borilne veščine in športno plezanje. Programi so namenjeni učencem, dijakom in študentom celjske občine.

V času počitnic bodo za brezplačno kopanje in druge športne aktivnosti poskrbeli tudi v mnogih drugih občinah.

Na Obali od netopirjev, pajkov, buč do jesenskega listja

Počitniška predavanja in ustvarjalne delavnice pripravljajo tudi na Obali. V Centru eksperimentov Koper bo tako v sredo ustvarjalnica, na kateri se bodo pogovarjali o netopirjih, pajkih in bučah. Otroci, starejši od petega leta, bodo spoznali upor zraka in se zabavali v ustvarjanju. Izdelali bodo netopirje na paličicah, storž bodo spremenili v strašnega pajka, izdelali bodo tudi enostavne buče. Vstopnina je štiri evre.

Za malo starejše otroke pa bo v četrtek ustvarjalnica, na kateri se bodo spoznali s tehnikami zgibanja papirja. Urili bodo svoje ročne spretnosti, spoznali se bodo z izrazi in osnovnimi origami liki. Izdelali bodo čarovnico, metlo, netopirje, duhce, pajčevino, čarovničin klobuk ... V petek pa si bodo na ustvarjalnici z naslovom Cvetoča jesen ogledali različno jesensko listje in spoznali, kateremu drevesu pripada.

V času počitnic so otroci nekoč pobirali krompir

Za jesenske počitnice se je sicer pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice. V preteklosti se je čas počitnic namreč prilagajal kmečkim opravilom in šolarji med počitnicami niso počivali, temveč so bili prosti zato, da so pomagali doma in pobirali krompir.

Šolarji se bodo s krompirjevih počitnic v šolske klopi znova vrnili 7. novembra, a ne vsi v staro okolje. Po delnem preoblikovanju podružnične šole Senožeti v vrtec se bo del učencev od 3. do 5. razreda po počitnicah namreč preselil v matično šolo Janka Modra v Dolu pri Ljubljani.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
29. 10. 2016 21.32
Pomagate staršem ali starim staršim na kmetiji!
Ramzess
29. 10. 2016 12.28
+1
Počitnice so za počitek in družinske malenkosti.
NiVseRes
29. 10. 2016 12.03
Nekam za 20eur po druzini..vec nimam
KrofKrof
29. 10. 2016 11.32
+3
Lahko bi si privoščili marsikaj, če jim ne bi učitelji/profesorji naložili veliko učenja čez počitnice. Po koncu počitnic pa vsak dan kontrolna naloga ali spraševanje.
HOOONDAAA
29. 10. 2016 12.31
+0
Če se učijo, čez teden potem ni neke velike potrebe, da bi delali med počitnicami.