Slovenija

'Z zamrznitvijo Acta še ni ad acta'

Ljubljana, 14. 03. 2012 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani vlade bodo imeli na mizi predlog za zavrnitev ratifikacije Acte. Poslancem Pozitivne Slovenije pa to ni dovolj. Zavzemajo se za to, da o sporazumu odloča državni zbor in da ga Slovenija zavrne, ne zgolj začasno postavi na hladno.

Nasprotovanje javnosti je eden od razlogov, da vlada predlaga zamrznitev Acte.
Nasprotovanje javnosti je eden od razlogov, da vlada predlaga zamrznitev Acte. FOTO: Damjan Žibert

Vlada bo na četrtkovi seji obravnavala predlog za zamrznitev postopka ratifikacije Acte – mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju.

Sporazum Acta so 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 članic Unije, med njimi tudi Slovenija. Po podpisu ga morajo potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic. Sporazum je sprožil veliko neodobravanje civilne družbe, tudi zaradi tega je zamrznitev procesa ratifikacije napovedalo že več evropskih držav, med njimi kot omenjeno tudi Slovenija.

V obrazložitvi piše, da mu tako strokovna kot širša slovenska javnost nasprotujeta, da ni bilo javne predstavitve in da niso dovolj dobro preučili vseh možnih posledic sporazuma. Predlagatelje je zmotilo tudi, da Acta vsebuje določbe, kjer obstajajo pomisleki glede varovanja zasebnosti, razkrivanja informacij in varstva podatkov ter glede njihove skladnosti z veljavnim pravnim redom v Sloveniji.

Da je predlog tega sklepa pripravljen, je na skupni seji odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU pojasnila tudi v. d. generalne direktorice direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Vinka Soljačić.

Omenjena odbora danes sicer nista podprla predlaganega sklepa poslanske skupine Pozitivne Slovenije, da bi pozvali vlado k vložitvi zakona o ratifikaciji Acte v parlamentarno obravnavo. "Acta z zamrznitvijo žal še ni ad acta, zato bi moral o tem odločati državni zbor," je dejal njihov poslanec in predsednik odbora za zadeve EU Roman Jaklič. Največja opozicijska stranka se zavzema, da bi Slovenija od sporazuma odstopila in ga ne le zamrznila. "Acta med drugim sili ponudnike dostopa do interneta v nadziranje v lastnih omrežjih in posredovanje osebnih podatkov domnevnih kršiteljev, kar bo vplivalo na svobodo izražanja, komunikacijsko zasebnost in dostop do kulturnih dobrin. Kot tak lahko škoduje tudi mednarodni trgovini in razvoju inovacij,“ so prepričani.

Predstavniki vlade in koalicije so, po drugi strani, na odborih zagovarjali pot, po kateri se odločanje o Acti zamrzne do objave rezultatov potekajočih razprav na ravni EU, pri čemer je zlasti pomembna ocena sodišča EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
14. 03. 2012 23.43
+0
ACTA JE EN VELIK VIC, INTERNET JE JAČI OD AKTE, SPLOH PA PROFI HEKERJI BREZ USMILJENJA!!!! DRŽAVNI ZBOR NEJ GRE JEST ARAŠIDE,ALI PA NJIHOVA POCENI KOSILA IN MALICE V "BOJDISI" KANTIN ZA SAMO 3,20€!
g0.0morph
14. 03. 2012 20.03
+1
"Acta z zamrznitvijo žal še ni ad acta, zato bi moral o tem odločati državni zbor," je dejal njihov poslanec in predsednik odbora za zadeve EU Roman Jaklič. kot jaz razumem, je z acta že konec, protagonisti so zamudili svoj tajming, tako da je zamrznitev zaenkrat dovolj in seveda spremljanje kako bo med glavnimi šla zadeva v EU. lahko pa pričakujemo nove podobne poskuse, bolj bi blo pametno se vnaprej zaščitit pred njimi. v ameriki že dobro leto propagirajo "made in US"," kupuj lokalno", ipd, reklame za strani, kjer kupiš izdelek, ki je od začetka do police ameriški, najbrž že imajo nek učinek... zato bo pritisk korporacij na druge dele sveta, sploh kjer prevladujejo nekritični potrošniki, verjetno čedalje večji.
Krimsky
14. 03. 2012 19.11
+10
Glede na način sprejemanja obstaja resna nevarnost, da ravno tako potiho, npr. poleti med dopusti – ACTA »odmrzne«. Odločitev proti ACTI mora zato dobiti povsem konkretno obliko: preklic, odpoved, zavrnitev ...