Slovenija

Sindikat predlaga stavko

Ljubljana, 02. 12. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./B.G./STA
Komentarji
46

Zaradi reorganizacije policije so pod največjim pritiskom socialno najbolj ogroženi. Nekateri so padli za več plačnih razredov, njihovi že tako mizerni dohodki pa so se zato še znižali. Stavka je realna možnost.

Branko Prah
Branko Prah FOTO: Dare Čekeliš
Primož Cuznar, zaposlen v avtopralnici na policijski akademiji v Tacnu, je povedal, da je doslej spadal v 15. plačni razred. Pri 22 letih delovne dobe je njegova plača znašala 773 evrov bruto oz. 602 evra neto. Po novem pa bi padel v sedmi plačni razred, za isto delo kot doslej pa bi prejel 465 evrov bruto oz. 390 evrov neto. Nekateri delavci pa bi padli celo še niže, v peti plačni razred, je opozoril Cuznar.

Policijski sindikat Slovenije odločno nasprotuje reorganizaciji in racionalizaciji dela, kakršno si je zamislil delodajalec. Poudarjajo namreč, da bistveno posega v pridobljene pravice delavec in delavk in znižuje že tako nizke plače. Postregli so tudi s konkretnimi podatki. Tako je delavec, zaposlen v avtopralnici na policijski akademiji, povedal, da bi po novem iz 15. plačnega razreda padel v sedmega, njegova plača pa bi znašala 465 evrov bruto oizroma 390 evrov neto. 

V nižji plačni razred je sicer padlo okoli 350 zaposlenih, po oceni sindikata pa je med 100 in 150 takih, ki so se jim zgodile zares velike krivice. So primeri, ko so ljudje s sistematizacijo izgubili kar enajst plačnih razredov, je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Branko Prah. "Ne sprejmemo razmišljanja delodajalca, da po 20 letih dela kuharica ne zna več kuhati, perica ne prati, voznik voziti in tako naprej. Najmanj, kar so si ti ljudje za svoje večdesetletno delo zaslužili, je, da obdržijo tisto, kar so si prigarali," poudarja.

Iz PSS so naknadno sporočili, da je stavkovni odbor njihovega sindikata ugotovil, da delodajalec očitno ne jemlje resno njihovih stavkovnih zahtev, izraženih z opozorilno stavko 5. oktobra. Zato predlaga svetu PSS, da sprejme sklep o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti.

Ob tem dodaja, da so pod največjim pritiskom prav socialno najbolj ogroženi. Čistilkam morajo tako izplačevati dodatke, da sploh dosežejo minimalno plačo. Delavcem se dozdeva, da se jih želijo znebiti oziroma jih prisiliti v to, da dajo sami odpoved, je še dejal Prah in dodal, da bodo strokovne in tehnične delavce branili z vsemi sredstvi sindikalnega boja.

Možna je tudi stavka, čeprav bodo najprej notranjemu ministrstvu in generalni policijski upravi dali čas za odziv. Na današnjem posvetu konkretnih predlogov ni bilo, je dejal Prah in dodal, da v nedogled ne nameravajo čakati. Razumemo, da je kriza, a s takimi plačami preprosto ni mogoče preživeti, je poudaril.

Policisti nosijo hlače iz časa Jugoslavije.
Policisti nosijo hlače iz časa Jugoslavije. FOTO: POP TV

Hlače iz prejšnjega sistema

Sindikat je tokrat izpostavil predvsem težave strokovnih in tehničnih sodelavcev, kot so čistilke, kuharice, mehaniki ... Omenil pa je tudi probleme policistov. Najbolj bode v oči dejstvo, da kljub velikokrat nevarnemu delu nimajo plačanih vseh zavarovanj. Zavarovani so le za primer smrti ali invalidnosti. Moti pa jih tudi to, da že pet let niso dobili novih uniform. Še več, hlače, ki jih nosijo, so še iz prejšnjega sistema, iz časa Jugoslavije.

Kresalova: Ni nam vseeno za delavce

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v odzivu dejala, da ceni dialog z obema policijskima sindikatoma in da so vrata ministrstva vedno odprta. Kot je pojasnila, se v sklopu racionalizacije "ukinja veliko vodilnih delovnih mest, s čimer so povezani tudi različni položajni dodatki, razne druge bonitete". Prihranki bodo znašali do milijona in pol evrov, je dodala.

"Ko tako rigorozno posegaš v nek sistem, ko delaš tako resne spremembe, se to pozna na celem sistemu," pravi Kresalova. In v sklopu teh analiz so na ministrstvu ugotovili, da se na nekaj deset najslabše plačanih delovnih mestih zgodi tudi določena korekcija plače v škodo delavcev. Dejala je, da se pri 11.000 delovnih mestih ne da vsega predvideti in se lahko zgodijo tudi nepravične zgodbe, zato te primere zdaj poskušajo reševati individualno. "Od primera do primera analiziramo stanje in poskušamo znotraj sistema najti rešitev in vem, da jo bomo na koncu našli," je poudarila Kresalova.

 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MRYOYO
03. 12. 2009 11.56
VI SE KAR ZNAŠAJTE NAD FORUM, MI PA TO GONIJO DEJANSKO DOŽIVLJAMO...TUKAJ NISO TOLIKO NA UDARU POLICISTI AMPAK LJUDJE, KI SO ZAPOSLENI NA MNZ IN V POLICIJI...ADMINISTRATORJI, VZDRŽEVALCI, ČISTILKE, KURIRJI IN OSTALI, KI IMAJO STROKOVNEGA ZNANJA IN IZKUŠENJ DOVOLJ, SAMO MALO ŠOLE JIM MANJKA....NA ŽALOST NOBEDEN NE GLEDA NA IZKUŠNJE IN TE ...... ZANIMA SAMO DENAR....VČASIH JE BILA SLUŽBA V JAVNI UPRAVI CENJENA....SEDAJ....RAJE NEBI....ZADNJA SRALA SMO POSTALI, S KATERIMI SE DELA KOT Z GNOJI......
nikinika
03. 12. 2009 07.02
miklavz31, se čisto strinjam s tabo. Nekateri se vozijo res na drug konec SLO v službo in jih kar nekaj poznam, ki so že nemalokrat svoje življenje postavili na kocko ob vračanju iz službe - zaspati za volanom res ni problem. Uniforme bi pa tudi že lahko malce posodobili, predvsem obutev. Ne pa da si morajo sami dokupovat razne !toplotne vložke" za v čevlje, ki pa itak učinkujejo dokler čevlji ne zmrznejo in se ne premočijo.
WikiX
03. 12. 2009 06.41
miklavz31 03.12.2009, 06:01 Je sindikat opozoril na te "ameriške fore"? Kot da življenjsko okolje ni del pogojev za normalno delo. Kaj miličniški stanovanjski fond ne zadošča več potrebam? Ko sem se sam vozil dve uri z doma, sem na koncu spal in jedel v avtu. Po treh letih sem imel nekaj sreče, da sem se prestavil bližje, ker sem bil še manj kot tisti "policaji", ki jih omenjaš na koncu. Še toliko nisem bil vreden, da bi mi oni pomagali. Vse se je spremenilo, ko sem zamenjal delodajalca, čeprav sem šel enkrat, iz principa in napol bos, tja peš. Pridemo tudi tako, če je treba.
miklavz31
03. 12. 2009 06.01
Racionalizacija?? Pa se policisti vozijo v službo iz Šentilja v Metliko,iz Pragerskega v Ljubljano,iz Maribora v Koper,iz Hotinjje vasi v Kozino,iz Ljutomera v Sežano, NA PP RAČE PA JIH JE PREMALO.Vse te poznam osebno. V Metliko je v eno smer min. 150 min. vožnje in nato 12 ur nočne,pa za volan in domov! Iz Kozine do Ljubljane,pa na parkirišču odspi v avtu cca. eno uro in nato dalje do Hotinje vasi. Premestite jih v PU Maribor,pa boste privarčevali ogromen denar,pa še spočite policiste boste imeli v službi. Pa zakaj bi jih, saj so samo "policaji".
sandi101
03. 12. 2009 01.48
Kdo jim je pa kriv,da so se odločili za poklic policista!?? Meni je tudi delodajalec rekel, kdo mi je pa kriv,da sem šofer in sem šel drugam ...
WikiX
03. 12. 2009 00.58
Pa poskusimo takole. Že celo leto poslušamo obupano tarnanje mučenih delavčkov, jaz pa bi rad zdaj slišal še milo tuljenje in vnebovpitje navadnih policajev. Tako da bi bilo lepo, če bi kaka navadna "uradna oseba", ki zase domneva, da ji je s plačo ogroženo telo in varnost, malo pokomentiral zahteve šefice ter nam takole anonimno predstavil svoj iskren pogled na zadevo. Recimo tako, kot bi jaz jutri stopil do šefa in ga prosil, če lahko malo razmisli o moji večji plači. Ko si bo lahko gospod vzel čas, za takšne obrobne zadeve, seveda. Z vsem dolžnim spoštovanjem, res bi rad izvedel, kako realno in iskreno, vidijo naš svet okoli sebe policisti. Dvomim, da so tako naivni, kot se prikazujejo v medijih.
jurkat
03. 12. 2009 00.14
jez_jezen uh smo hudi! ja pa naj gre murina delavka tja kjer bodo boljši pogoji in delavec v gorenju in še kje! Zanimivo, da se samo kritizira policiste!!!! Očitno jih ne potebujemo!
demon26
03. 12. 2009 00.02
če bi bili policaj malo pametni, bi lahko na črno zaslužili svoj dodatek, a ne mislim na "grd način", ampak na zelo eleganten in demokracki način ... ustavi avto, ki je dejansko naredil prekršek in mu reče tako kot ti po skoraj polovicah trgovinah; 50% popust brez računa :))
jez_jezen
03. 12. 2009 00.01
Pa naj gre delat policaj za trak v tovarno,pa bo videl kje mu bo boljše. Sami so se odločili za ta "nevaren" poklic. Nihče jih ni prisilil v to,sami so to hoteli,sedaj pa piskajo... Zapustite policijo,če vam ni prav pa je,reveži! Pojdite tam kjer so boljši pogoji za delo.
jurkat
02. 12. 2009 23.56
milan777 točno tako! Vendar to se dogaja žal pri dnu te lestvice! To se bo pa čez čas občutilo tudi drugje, saj na terenu primanjkuje policjotov 100 na uro! Ti zagotovim da jih je nekje na terenu glih tolko, da so se! Problem pa bo ko jih ne bo in ne bo in ne bo1 Folk se ob prijavi itak sprašuje kje smo, ja, ampak se noben ne vpraša kolk pa jih je sploh zaposlenih, da bi lahko kj prej pršli (če bi jih blo več)
ephor1
02. 12. 2009 23.51
vladobreznik 02.12.2009, 22:41 A STA ŠROT IN BAVČAR ZA ZAPAHI ???, ALI JE KAKŠEN OD TAJKUNOV ZA ZAPAHI ??? ALI JE KATERIKOLI DRUGI GOSPODARSKI KRIMINALEC ZA ZAPAHI ??? NE!!! TOREJ SI ŠE TAKŠNE PLAČE NE ZASLUŽITE!!!!!!! Poglej, ubožec, po tvoje bi se moral prav sleherni policaj ukvarjati z t.i. tajkuni in gospodarskim kriminalom. Torej naj se nekaj tisoč ljudi ukvarja samo s tem, vse ostalo pa bodo delali kdo, poštarji?? Da nadaljujem, kako veš, da ni za zapahi noben gospodarski kriminalec.....ker se ti tako zdi ali si to kje preveril. In še nenazadnje......glede na to, da še nihče šrotu in bavčarju ni nikoli in nikdar nič dokazal.....zakaj bi morala po tvoje biti za zapahi....ker novinarji tako pišejo???
milan777@mail386.com
02. 12. 2009 23.49
Lepo vas je "baby face Catrina" nažgala policjoti . Ni ona prišla s lepimi nameni na to ministrstvo btw. S točno določenim ciljem .Reduciranje aparata in plač.
ephor1
02. 12. 2009 23.43
ycreations 02.12.2009, 23:05 Živimo v svobodnem svetu nismo več v socializmu, zbudite se in zamenjajte službe če ste vredni več! Torej po tvoje si lahk delodajalec dovoli vse, delavec pa naj menja službo.......torej.....tudi delavka Mure naj zamenja službo potemtakem....
veselo-na-delo
02. 12. 2009 23.42
Najbolje je da ko ob cesti zagledamo patruljo takoj ustavimo in damo jim dnar, da si lahko zamenjajo obleke.In se nebo jim treba več pritoževat na 24ur kake stare uniforme še imajo.
jurkat
02. 12. 2009 23.37
ja motofrik, mogoče sem pa še res pri mami in atju, saj takrat so si lahko saj kaj ustvarli, da lahko mi sedaj kaj koristimo, tebi pa privoščim, da imaš super zaslužek in da si samostojen (drugič raje tema)
jurkat
02. 12. 2009 23.34
ja motofrik, mogoče sem pa res še pr mami pa atju, saj so takrat imeli veliko boljše plače kot sedaj in so si lahko kaj ustvarli, medtem ko ti zelo dobro zaslužiš in ti privoščim, da si lahko tako samostojen (raje o članku drugič)
motofrik
02. 12. 2009 23.10
Bog_z_vami, kako si pa ti pameten, ko imaš tako globokoumne izjave... Te še mama pa ati futrata?
yunak
02. 12. 2009 23.06
vladobreznik malo si poglej sodbe zadnjih 5 ali pa 10 let kogaod tapravih lopovov in barab so obsodli? nobenga vrednega in potrebnega, samo kurje tate... ti to kaj pove??? policija lahko zbere dobre in kvalitetne dokaze, sodišče in odvetnki pa naredijo po svoje
retro77
02. 12. 2009 23.05
Živimo v svobodnem svetu nismo več v socializmu, zbudite se in zamenjajte službe če ste vredni več!
jurkat
02. 12. 2009 23.04
mi je res žal da nekateri sploh ne preberejo članka in si delajo reklamo oz. svoje neprijetne občutke stresajo na takšen način! Nikjer ni Praha in nevem še kaj (tukaj smo vsi), ampak so napisana dejstva od tistih, ki si želijo pomoči in ki za delo res dobijo toliko, da ne morejo preživeti, sedaj pa še to, da jim znižajo! Žal pa je malo pogumnih, da si to upajo izpostaviti, da jim gre slabo! Raje jim pomagajmo!!!!!!!!! Glede uniforme pa raje nebi izgubljal besed - katastrofa, nekvalitetna in najcenjša roba verjetno (glede na to, da je obutev glavni del uniforme - posebej pozimi)! Nihče se ne vpraša kakšni so ti čevlji za na teren, seveda, saj v pisarni in na sprejemih ne potrebuješ kaj takega! Žar sem se moral malce izkašljati in upam, da se bo kaj spremenilo!!!!!