Slovenija

Z vprašanjem o ničnosti pogodbe za patrie se bo ukvarjala medresorska skupina

Ljubljana, 08. 05. 2014 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vprašanje ničnosti pogodbe za patrie bo preučila medresorska skupina, je napovedal Jakič. Sestavljali jo bodo predstavniki ministrstva za obrambo, pravosodja, gospodarstva, financ in državnega pravobranilstva, po potrebi pa jo bodo razširili še z zunanjimi strokovnjaki.

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič je vlado obvestil, da bodo za naslednjo sejo pripravili predlog za ustanovitev medresorske skupine, ki bo preučila vprašanje ničnosti pogodbe za osemkolesnike.

Nočem, da bi bil jaz kot minister ali vlada v celoti obtoženi tega, da nismo sprožili nekaterih postopkov, ki bi jih morali sprožiti, pravi Jakič.
Nočem, da bi bil jaz kot minister ali vlada v celoti obtoženi tega, da nismo sprožili nekaterih postopkov, ki bi jih morali sprožiti, pravi Jakič. FOTO: Damjan Žibert

"Če bo treba, bomo medresorsko skupino, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva za obrambo, pravosodja, gospodarstva, financ in državnega pravobranilstva, razširili z zunanjimi strokovnjaki in jih povprašali o zadevah," je dejal. "Nočem, da bi bil jaz kot minister ali vlada v celoti obtoženi tega, da nismo sprožili nekaterih postopkov, ki bi jih morali sprožiti," je dodal.

Meni, da bi odločitev lahko sprejelo tudi sodišče. "Tudi samo sodišče ima pravico, da v pogodbi, ki ima klavzulo ničnosti zaradi koruptivnih dejanj, mimo strank sproži postopek," je povedal.

Jakič je že ob obisku Veščinskega centra Slovenske vojske v Vipavi v ponedeljek povedal, da bo sprožil vse postopke, da bo pogodba s Patrio nična. Napovedal je tudi, da bo država od Patrie zahtevala odškodnino, če bo izgubila tožbo proti Sistemski tehniki.

Kot je znano, je ljubljansko višje sodišče pred kratkim potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, v kateri so bili predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič obsojeni na zaporne kazni zaradi korupcije pri nabavi oklepnikov 8x8. Pri tem je pogodba o nakupu vsebovala klavzulo, po kateri je pogodba nična, če se pri nabavi odkrije korupcija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+2
OGABNO!! Fotografije. Predsednica sodišča ga žura z jugo zastavo in titovko na glavi ... ************************************************************************************************************************************************** Ne odvisno SODSTVO ..kao ...
iGURT
08. 05. 2014 16.44
+2
+0
A boste Fincem predložili Finske dokaze... sam prašam ...
Sovražim24ur2
08. 05. 2014 15.54
-1
Zakaj imam občutek, da bo čez nekaj mesecev razpis za oklepnike od Sistemske tehnike! Lp, Milanu M. Cviklu in Antonu Ropu, ki STA prejela podkupnino od Sistemske tehnike za njuno "lobiranje"