Slovenija

Z vodo pili tudi fekalije

Ljubljana, 22. 06. 2006 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lani je 277.000 prebivalcev Slovenije pilo s fekalijami onesnaženo vodo, ki je vsebovala bakterijo E. Coli.

Med večjimi oskrbovalnimi sistemi je bilo največ oporečnih vzorcev je bilo v domžalskem, ptujskem in brežiškem vodovodu.
Med večjimi oskrbovalnimi sistemi je bilo največ oporečnih vzorcev je bilo v domžalskem, ptujskem in brežiškem vodovodu. FOTO:

Največji delež oporečnih vzorcev pitne vode (83,6 odstotka) je bil odvzet na malih oskrbovalnih območjih v Novem Mestu, Murski Soboti, Kopru in Novi Gorici, je izsledke poročila o kakovosti pitne vode v preteklem letu danes predstavil Aleš Petrovič iz Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Rezultati rednih mikrobioloških analiz so pokazali, da je bilo lani neustreznih 35,3 odstotka odvzetih vzorcev od skupno 5910 redno odvzetih vzorcev. Od tega je bilo na ravni celotne države zaradi že omenjene prisotnosti fekalnega onesnaženja neustreznih 18,4 odstotka vseh odvzetih vzorcev, je pojasnila Ivanka Gale z IVZ.

Najbolj ogroženi so tisti odjemalci pitne vode, ki jih oskrbujejo mali oskrbovalni sistemi na Primorskem in v jugovzhodni Sloveniji, kjer je bilo mikrobiološko neskladnih kar tretjina redno odvzetih vzorcev, je pojasnila Galetova. Pri tem je dodala, da kakovost vode narašča z naraščanjem velikosti oskrbovalnega sistema.

Rezultati občasnih kemijskih analiz pitne vode pa so pokazali, da je delež kemijsko neustreznih vzorcev s preseženo vrednostjo pesticidov majhen in manj zaskrbljujoč kot delež mikrobiološko spornih vzorcev. Kljub temu pa je zaradi kmetijske dejavnosti raven pesticidov večkrat presežena v severovzhodnem delu Slovenije.

Med največje upravljavce z največjim številom onesnaženih vzorcev se po ocenah IVZ uvrščajo Komunala Slovenska Bistrica (40 odstotkov neskladnih vzorcev) ter javni komunalni podjetji Prodnik in Grosuplje.V kategorijo največjih oskrbovalnih sistemov z največ okuženimi vzorci pa se uvrščajo domžalski, ptujski in brežiški vodovodi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iky9
31. 10. 2010 14.58
torej ljudem se pove da imajo v vodi drek in da je najboljše da ta drek pojejo skuhan, ne surov