Slovenija

Z višjimi globami le umirili voznike

Ljubljana, 05. 07. 2011 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi konec tedna po uveljavitvi nove prometne zakonodaje so slovenski policisti po za zdaj neuradnih ocenah zabeležili za okrog 20 odstotkov manj prometnih prekrškov.

V tednu pred uveljavitvijo nove prometne zakonodaje sta se po podatkih policije na slovenskih cestah zgodili dve prometni nesreči s smrtnim izidom, v prvih dneh po uveljavitvi pa nobena. Slovenske ceste so letos torej terjale 73 smrtnih žrtev, v enakem obdobju preteklega leta pa 62 smrtnih žrtev.

Po uveljavitvi nove prometne zakonodaje je za petino manj prekrškov.
Po uveljavitvi nove prometne zakonodaje je za petino manj prekrškov. FOTO: PU Nova Gorica
Uradni podatki sicer še niso znani, saj je minilo premalo časa za oceno vpliva zakona na voznike.

Zakon, ki je začel veljati v petek, 1. julija, je namreč med drugim povišal kazni za prehitro vožnjo in vožnjo pod vplivom alkohola ali drog ter odklonitev preizkusa alkoholiziranosti. Možnost zasega motornega vozila pa je zakon razširil tako, da je zaseg možen že ob prvem hujšem prekršku, za katerega so predvidene najhujše kazni.

Po besedah višjega prometnega inšpektorja iz generalne policijske uprave Boštjana Smoleja je za natančno oceno vpliva novega zakona še prezgodaj, glede na posnetek stanja oziroma grobo primerjavo statistike pa so po neuradnih podatkih zabeležili okrog 20 odstotkov manj prekrškov kot lani ob podobnem koncu tedna. Za uradno oceno, kako zakon učinkuje na voznike, je minilo še premalo časa, so pojasnili na policiji.

V javnosti sicer odmeva tudi možnost policijskega zasega motornega vozila ob prvem hujšem prekršku ter posledično njegovega odvzema in uničenja. Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, je namen odvzema, da se storilcu, ki ne spoštuje cestnoprometnih predpisov, prepreči nadaljnje ogrožanje drugih udeležencev v prometu. V praksi to pomeni, da se lahko zgodi, da storilec ostane tako tudi brez "vrednejšega" osebnega avtomobila.

Motorno vozilo se vzame glede na naravo in okoliščine samega prekrška, upošteva pa se tudi, ali gre za večkratnega storilca in druge okoliščine. V praksi se z odvzetimi predmeti sicer ravna tako, da se uničijo stara motorna vozila, pri katerih bi sama hramba in prodaja povzročili večje stroške kot je vrednost vozila. Druga motorna vozila pa pristojni davčni organi prodajo po zakonu, ki ureja prisilno izterjavo davkov, so še dodali na ministrstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
03. 08. 2011 00.41
Lep zakon. Ceste pa katastrofa. Omejitve od 30 do 130. šaltaj in glej na števec, cesto pa pozabi. V primeru da slučajno na cesti kjer je omejitev 90 pelješ 70 in zletiš s ceste bodo pa rekli neprilagojena hitrost. (cesta Rimske toplice laško npr)
sandibanko
22. 07. 2011 13.29
in napolnili svoje žepe,da bodo lahko v brezdelju in krajah živeli kot kralji
mbactor
12. 07. 2011 19.32
Končno ne bo več prometnih nesreč in mrtvih na slo cestah. Zahvala vladi ker so nas rešili smrti.
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2011 21.15
periot22 "deset kmh preveč". Ha si pomislil, da pri desetih kmh se zavorna pot tudi podaljša?????
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2011 21.13
Niko_K - raje, da pišejo policisti kazni, kot pa da se ukvarjajo s prometnimi nesrečami, ki ne povzročajo samo smrtne žrrtve, ampak dosmrtne invalide. Pohana-meduza. Zakaj ukiniti prodajo alkohola? Vsi ki so v gostilni ne sedejo za volan. No ja kolko avtov je pa še na cesti brez airbagov?Se pač moramo sprijaznit s stanjem kakršno pač je in malo bolj z glavo vozit in manj na druge "slabe voznike" gledat!
periot22
11. 07. 2011 21.07
Raje kaj naredite z večkratnimi prekrškarji zaprite jih kaznujte ne pa da na koncu ker jih vi policisti ne kaznujete ubijejo nekoga nedolžnega na cesti!!!!!!!!! Take raje kaznujte ne pa tistih ki peljejo deset preveč!!!!!!!!!
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2011 21.02
fleko - Si razumel? Število nesreč se zmanjšuje. Če ne vozimo po pravilih radi osebne varnosti, pa pol radi velikih kazni. Uspeh je tu. Seveda se bodo nesreče še naprej dogajale logično... botjabotja - Nov zakonik velja s 1. julijem. Aci2 - Inkasanti samo za tiste, ki se še niso spametovali, denar gre pa v Grčijo. Pomagat denarno mal daljnim sosedom ha, ha, ha.,...
jamajaka
11. 07. 2011 20.40
lahko so kazni še tolko višje nesreče se bodo dogajale in tega se ne da preprečit
robba
05. 07. 2011 21.40
dobra ugotovitev in statistika,sam koj ko bo prva smrtna žrtev,dvignt kazni še za 75% retardiranci edni....
major1
05. 07. 2011 19.02
Kako to, da ne najdete 10 tistih, ki se vozijo pa že dolgo nimajo izpita.
botjabotja
05. 07. 2011 19.02
Smešno je to, da je en gospod iz notranjega ministrstva izjavil, da se je zmanjšalo število umrlih na cestah in pdb le, da še nov zakon ni bil sprejet.
Urska Knez
05. 07. 2011 18.16
Zakon za večjo varnost bi moral slediti izkušnjam - torej, če se je na nekem odseku ceste zgodilo več nesreč (zaradi neprimerne, ne le prevelike hitrosti), bi morali policaji na tem mestu večkrat preverjat stanje in razmere... Kaj nam koristi statistika, če je ne znamo uporabljat?! ...pred uvedbo nenormalnih kazni pa bi lahko recimo rešili "zastarele" primere povratnikov in nesreč, ki jih je povzročilo neregistrirano vozilo.
keramicar2
05. 07. 2011 17.26
naj še napišejo koliko % revežem so in še bodo uničili življenja in za koliko se bo zvišalo število samomorov. komplet vlada in uradniki živijo v nekem svojem svetu in izgleda da sploh ne vejo kako živi povprečen državljan.
Aci2
05. 07. 2011 17.06
Nič več policaji, po novem so inkasanti. Pa še skrit se morajo za grmovje da dosežejo norm.
tsdafsdfsfgjhtz
05. 07. 2011 17.05
ceneje me pride če zapeljem čez oviro na cesti.
Niko_K
05. 07. 2011 16.49
Saj se ve. G. Zajc (bivši policaj), je razlagal, da je pisalo ta zakon 50 ljudi! Joj KAJ MI PLAČUJEMO. 50 ljudi pa naredi tako hudo pravno skrpucalo. Mislim, da ta zakon ne more biti dobro sprejet niti med policisti, ker če je policist količkaj človek, se mu bo upiralo tako ropati državljane po navodilu svojega vodstva.
povrsniste24kur
05. 07. 2011 16.31
kr vozila bodo si prilastninjali in uničevali, a ni to neke vrste rop?? kako zakon lahko sploh dovoli rop vozila?? aja odslej je kraja že kar nekaj priznanega in zakonitega v sloveniji ali kako? pihat dajali na njivi.. motnja posestva, ma kam smo prišli, kaj še vse mislijo storit z nami, s temi forami in nerealnimi kaznimi se voznikom le še bolj jeza na cesti povečuje in s tem tudi nevarnost. kaj 20% manj prekrškov, ne bluzite, valda da 20% manj prekrškov, če pa jih je zdaj pol naroda posranega na cesti in se vozijo skoz prazna vaška naselja 40-45 po števcu! vprašanje pa je koliko tednov bo še to funkcioniralo takole brez prekrškov, nesreč,... in ne se delat, kot da vam je všeč, da je bilo manj prekrškov in manj inkasantstva. niti se ne rabite delat, ker je sedaj inkasantstvo itak še bolj učinkovito, kot prej..
ben1987
05. 07. 2011 16.10
Eno je kaj vi tu pišete članke, drugo pa je kaj se dejansko dogaja ;)
FailNation
05. 07. 2011 16.08
Pa če bi bla naša država kaj pametna bi naredila kazni na procent donosa prekrškarja, ne pa da reveži nastradajo.
Draža
05. 07. 2011 16.04
Če bi država hotela manj žrtev na cestah bi morala umakniti vse avte,ki nimajo airbagov in abs zavornega sistema,pa ukiniti prodajo alkohola po lokalih in barih ter gostilnah,tako ima Avstralija.