Slovenija

Z Urbano po novem še v knjižnico

Ljubljana, 31. 05. 2012 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uporabnik kartice Urbana lahko z njo v Ljubljani plačuje avtobusni prevoz, vzpenjačo na grad, parkirnino in najem kolesa, po novem pa bo tako terminska kot vrednostna Urbana postala še članska izkaznica v Mestni knjižnici Ljubljana.

Urbana bo po novem postala še članska izkaznica v Mestni knjižnici Ljubljana.
Urbana bo po novem postala še članska izkaznica v Mestni knjižnici Ljubljana. FOTO: Špela Zupan

V Mestni knjižnici Ljubljana bodo v ponedeljek začeli z uvajanjem kartice Urbana kot članske izkaznice. Člani knjižnice bodo lahko uporabljali tako terminsko kot vrednostno Urbano – kartico, ki jo je Mestna občina Ljubljana najprej uvedla za plačevanje vožnje z avtobusi. Veljala bo kot sredstvo za identifikacijo in plačilo storitev knjižnice.

S kartico Urbana bodo v Mestni knjižnici Ljubljana v približno letu dni vsem članom nadomestili stare izkaznice. Članom, ki bodo ob obisku knjižnice prinesli svojo Urbano, bodo v sistem Cobiss vnesli potrebne podatke, nato pa bodo nanjo natisnili evidenčno številko, je pojasnila direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda.

Na vrednostne oziroma rumene kartice bodo natisnili tudi ime in priimek člana. Tako bo rumena kartica, ki je bila doslej prenosna kartica, postala imenska. To bo omogočalo, da bo imetnik z njo lahko kupil tudi mesečno voznico za mestni avtobus.

S projektom bodo najprej začeli v knjižnicah Bežigrad, Šiška, Prežihov Voranc, Jožeta Mazovca, Otona Župančiča, Rudnik, Črnuče, Fužine in Šentvid. V naslednjih 14 dneh pa bodo stare kartice za Urbane zamenjali še v 13 knjižnicah v sklopu Mestne knjižnice Ljubljana. V knjižnicah bo kartice mogoče tudi kupiti, uporabniki pa bodo storitve lahko plačevali tudi z Moneto.

Projekt, pri katerem je mestni knjižnici pomagala MOL, je vreden 206.000 evrov. Po mnenju Gazvode bo projekt vzpodbudil tudi druge mestne institucije k povezovanju storitev.

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer spomnil, da je z Urbano že zdaj mogoče poleg vožnje z avtobusom plačati tudi vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirnino na številnih ljubljanskih parkiriščih ter najem kolesa. Po njegovih podatkih je uporabnikov Urbane približno 660.000. Janković pričakuje, da se bodo projektu priključile tudi druge institucije, med drugim se že dogovarjajo z Mestnim muzejem Ljubljana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
31. 05. 2012 20.37
+1
Pa kaj nakladajo.... -v živo se spomnim : ob uvedbi kartice je bilo rečeno da bo tudi za v knjižnice in muzeje in za gondolo... v Lj-torej to ni nič AAUUU - ampak samoizpolnjena obljuba izpred časa....!!!! -ali pa je zopet umešan janko-viĆ ,ki se kiti z ponudbo...!!???
Tonček Balonček
01. 06. 2012 15.44
-1
JA no in zdaj deluje, kaj ti ni jasno? Ati bi pa vlak do spodnje psotaje Krvavca ali kaj?
alterego
31. 05. 2012 18.53
+1
a tud dvojne pike talajo?
1907955
31. 05. 2012 15.59
+6
Kaj pa v kupleraj?
Izbrisani18
31. 05. 2012 15.41
+2
A za rokodelsko delavnico na Topniški tud?
Tonček Balonček
01. 06. 2012 15.45
-1
em slišal, d abodo tudi v spovednicah našraufali terminalčke in boš odpustke plačal kar z urbano!