Slovenija

'Z represijo ni mogoče doseči vsega'

Ljubljana, 11. 10. 2010 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število mrtvih na slovenskih cestah se je v primerjavi z lani zmanjšalo. Kljub temu pa nova zakonodaja, ki še čaka na obravnavo, predvideva strožje kaznovanje predvsem alkoholiziranih voznikov, v nekaterih primerih pa tudi obvezno zdravljenje.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Aljoša Kravanja

Alkohol je problem ne samo na cestah, ampak tudi sicer v družbi, je na novinarski konferenci Zavoda varna pot, kjer so predstavili projekt Evropska noč brez prometnih nesreč, dejala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Poudarila je, da spremembna zakonodaje, ki čaka na obravnavo v parlamentu, prinaša pomembne spremembe na tem področju.

V soboto, 16. oktobra, in v noči na nedeljo, 17. oktobra, bodo policisti po vsej državi poostreno nadzirali promet.

Kot je pojasnila Kresalova, nova zakonodaja predvideva strožje kaznovanje alkoholiziranih voznikov, posebej pomembno pa je po njenem mnenju uvajanje rehabilitacijskih programov in v nekaterih primerih obvezno zdravljenje od odvisnosti od alkohola. Policisti bodo po novem povzročiteljem hujših prometnih nesreč lahko takoj odvzeli vozniško dovoljenje in ga poslali sodišču, storilec pa ne bo mogel voziti, dokler sodni postopek ne bo končan. Za tiste voznike, ki bodo vozili brez vozniškega dovoljenja in storili prekršek, pa je predviden tudi odvzem vozila.

Tudi pri obveščanju svojcev smo naredili pomemben korak naprej, za policiste smo pripravili poseben program usposabljanja, uvedli pa smo tudi 24-urno psihološko pomoč,” je povedala Kresalova. To pomeni, da lahko policist, ki oceni, da potrebuje pomoč pri obveščanju svojcev, kadar koli pokliče psihologa, ki se mu pridruži na obisku pri svojcih,

Ministrica je ob tem podprla vse preventivne akcije, ki prispevajo k večji ozaveščenosti, saj kot je dejala, z represijo ni mogoče doseči vsega. "Evropska noč brez prometnih nesreč je dober primer mednarodne preventivne akcije, ki ima jasno začrtan cilj, to je opozoriti predvsem mlade voznike, kako pomembno je, da vozijo pametno in da v nobenem primeru ne vozijo, kadar pijejo,” je še povedala Kresalova.

Število mrtvih v primerjavi z lani manjše

Direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret pa je  povedal, da se število mrtvih na slovenskih cestah zmanjšuje. Letos je do današnjega dne tako umrlo 107 udeležencev v prometu, lani v enakem obdobju 144. Poudaril je, da je izboljšanje varnosti nedvomno rezultat različnih dejavnikov. Policiste veseli dejstvo, da v prizadevanjih za boljšo prometno varnost v zadnjih letih vse bolj pomembno vlogo izvajajo civilne organizacije, kot je Zavod varna pot, kar nedvomno prispeva k višji kulturi v cestnem prometu.

V okviru projekta Evropska noč brez prometnih nesreč bo tako aktivno sodelovala tudi policija, ki bo pomagala deliti preventivni material, širila idejo o nezdružljivosti alkohola in vožnje, pa tudi dosledno izvajala svoje poslanstvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Werboo Schranz
05. 12. 2010 17.44
sts11, slovenija je že lep čas policijska država. Žal.
Dolenjc3
12. 10. 2010 07.25
Povečanje kazni učinkuje samo par mesecev, potem je pa po starem. So what? Vsake pol leta povečat kazni za 50%, potem pa po 5 mesecih naredit analizo učinka. Če je učinek padel, ajde spet za 50% gor. Pa sorazmernot uvesti, kot je v Švici, ko ti sodnik točno določi (v zakonskem okviru seevda) višino kazni glede na dohodke. Vztrajnim kršiteljem oz. nevarnim povratnikom pa avto zaplenit - pa ne za 6 mesecev, ampak trajno in avto sprešat v kocko, ne glede na starost avta.
Javoje
11. 10. 2010 20.42
Z represijo ni mogoče doseči vsega - ja pa mogoče doseči veliko. Zato kar pogumno z represijo naprej.
bruselj3
11. 10. 2010 18.16
rajš napište, da je naših 50 % cest regionalnih pod vsako varnostjo!
t4t5t6
11. 10. 2010 17.41
to je tako zaradi poostrenega nadzora policajev na cesti.ampak če pogledamo v vasi vsi vemo kje so policaji večinoma ustavljeni.zato ljudje tam zmanjšajo hitrost.kjer pa policajev ni,se pa vozi veliko čez omejitve.ne rečem prekoračiš hitrost za nekaj 10 km/h.skratka je potrebno vozit po omejitvah pa lahko malo čez,kadar vemo da je še to varna vožnja.TAKE VARNE VOŽNJE ŽAL NE UPOŠTEVAJO TUDI LJUDJE KI VOZIJO PO 60 KM/H PO OBVOZNICAH,TE VIDIJO PA TI SKOČJO PRED NOS NA CESTO..........TUDI TE BI MORALI KAZNOVATI SAJ TUDI ONI S TAKIM POČETJEM OGROŽAJO PROMET
sts11
11. 10. 2010 17.29
slovenji bo postala policijska država. kmalu se še pogovarjat nebomo smeli pa davek na zrak bo
Dejan99x
11. 10. 2010 17.28
Tomozuki: Oni imajo raje denar na roko.
pepo99
11. 10. 2010 17.18
Ma briga jih za našo varnost...važen je denar in to je to. Če bi koga kaj brigalo potem bi malo poskrbeli za tistih 500-600 samomorov letno ki se zgodijo.
tedo974P8medo
11. 10. 2010 17.01
Naj dajo kazen milijon € za tiste, ki v prometni ali drugi nesreči koga ubije. Ker večina ljudi nima toliko denarja, bi jih lahko prisilili, da prodajo vse (ne)premičnine do skupne vrednosti milijon €.
Mancyy
11. 10. 2010 16.58
Z takimi traparijami kot jih imamo v Sloveniji pa še manj...
Tomozuki
11. 10. 2010 16.35
Ah, spet neke pametne besede. Ti parlamentarci samo nekaj teorizirajo, v praksi pa vsi pogorijo vključno s Katarino. Zdaj pa praktičen primer. Jože je nonstop pijan. 15 let ga že pije kot žolna, vsako leto so mu odvzeli najmanj 3 napol delujoče neregistrirane avtomobile, napisali globe za nekaj deset tisoč evrov, ki je seveda že do sedaj ni poravnal, ker je konstantno brez denarja in brez službe, kako se bo potem šele zasekiral ob dvigu kazni? Ja, kaj le bo? Vozil se bo še naprej, ga veselo pil, še vedno mu bodo stran jemali avtomobile, kazni bo imel pa vedno več, ki jih ne bo mogel poravnati. Mogoče bo temu sledila še kakšna težja nesreča, ki jo bo povzročil v svojem vinjenem stanju, ki ga spet ne bo streznila, ker pač nikoli ni trezen. Vse to, kar sprejema naša vlada so navadne klamfe. Nič od ničesa. Škoda časa, ki ga namenijo temu, ker samo mešajo blato. Kazni bi morale biti radikalne v smislu, če si nevaren drugim, se te odstrani. Seveda ne mislim strelnega voda pač pa družbeno koristna dela, ki bi bila nadzorovana. Takšni, ki kazni ne bi mogli odplačati, bi šli kopati jarke, polagat optični kabel v najbolj zahojene vasi, pometali bi ceste, čistili kanale, pobirali smeti v naravi itd. Vsak dan bi bil urnik dolg 10 ur, plače pa ne bi bilo nobene, ker bi se z delom kazen izničevala. Evo, v 2 minutah sem naumil najboljšo kazen, ki je naši parlamentarci še v 10-ih letih ne bodo. Ker enostavno ne znajo oziroma imajo premalo praktičnih izkušenj.