Slovenija

Uvedba terapevtskih skupin zdravil nas bo udarila po žepu

Ljubljana, 27. 08. 2013 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Oktobra v Sloveniji uvajamo terapevtske skupine zdravil, ki pa bodo v lekarnah poleg gneče povzročile predvsem zmedo. Ena od novosti je, da ne boste več imeli možnosti v lekarni zamenjati zdravila, napisanega na receptu, za cenejše generično zdravilo. To boste morali urediti že pri zdravniku.

Pred uvedbo terapevtskih skupin zdravil v Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da bo to precej obremenilo lekarniške farmacevte, v lekarnah pa povzročilo kar nekaj gneče. Obenem svarijo tudi pred drugimi posledicami predvidenih rešitev, ki se bodo začele uvajati z oktobrom in bodo po njihovem poslabšale oskrbo bolnikov z zdravili.

V prvi fazi naj bi ZZZS uvedel eno terapevtsko primerljivo skupino, in sicer za zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni.
V prvi fazi naj bi ZZZS uvedel eno terapevtsko primerljivo skupino, in sicer za zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni. FOTO: POP TV

Za terapevtsko skupino zdravil – gre za podobna zdravila, namenjena za zdravljenje iste bolezni – se bo namreč določila najvišja cena, ki jo bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V nasprotju s sistemom medsebojno zamenljivih zdravil, ko lahko farmacevt v lekarni na željo bolnika izda cenejšo obliko zdravila, pa v okviru terapevtskih skupin zdravil farmacevti v lekarnah te možnosti ne bodo več imeli.

Kot pojasnjujejo v lekarniški zbornici, bo tako moral bolnik že pri zdravniku vztrajati, naj mu predpiše zdravilo, ki ga bo v celoti krila zdravstvena blagajna, če zdravila ne bo želel doplačevati. V lekarni namreč zamenjava ne bo mogoča, bolnik pa bo moral k zdravniku po nov recept.

Sprememba bi lahko zmedla predvsem starejše

Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub je tako na današnji novinarski konferenci opozoril, da lahko zamenjava zdravila, ki ga je bolnik dobival leto ali dlje, zlasti pri starejših povzroči zmedo, kar ima lahko tudi resne posledice.

Zaradi uvedbe terapevtske skupine zdravil bi lahko največ težav imeli starejši bolniki.
Zaradi uvedbe terapevtske skupine zdravil bi lahko največ težav imeli starejši bolniki. FOTO: Thinkstock

Poleg tega bo sistem po njegovih besedah povzročil "dvojno delo tako pri pacientih kot pri zdravnikih; povečale se bodo gneče v lekarnah in dejansko tudi v čakalnicah". Gneča bo po njegovih besedah še večja, ker z oktobrom ZZZS uvaja tudi nove kontrole pri izdaji zdravil.

Ker bo prihajalo do ponovnih obiskov pri zdravnikih, dodatnih obiskov v lekarnah, potrebna bo tudi nadgradnja informacijskega sistema, bodo posledice uvedbe terapevtskih skupin zdravil tudi dodatni stroški, opozarjajo v lekarniški zbornici. Da bo zmeda ob uvedbi čim manjša, napovedujejo pripravo posebnih informativnih plakatov.

Doplačila bodo, razen če se bodo zdravila pocenila

V prvi fazi naj bi ZZZS uvedel eno terapevtsko primerljivo skupino, in sicer za zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni, nato pa naj bi sistem razširili tudi na druga področja zdravil. Golub je tako izpostavil primer treh različnih zdravil za zdravljenje želodčne bolezni, pri čemer je izhajal iz današnjih cen, saj od ZZZS seznamov, kakšne bodo najvišje cene po uvedbi sistema, še niso dobili.

Lekarna
Lekarna FOTO: Reuters

Po njegovih navedbah je bilo lani za tovrstna zdravila izdanih 554.000 receptov, po novem sistemu bi morali zanje bolniki doplačati v kar 59,17 odstotka primerov. Če bi bila najvišja dovoljena cena določena v višini glede na sedanje cene najcenejšega zdravila, bi za eno od drugih dveh zdravil bolniki morali doplačati 2,15 evra, za drugo 0,65 evra.

V lekarniški zbornici so prepričani, da se bo v primeru, da proizvajalci ne bodo znižali cen zdravil – o čemer uradnih informacij še nimajo –, delež doplačil povečal. Praksa po Golubovih besedah kaže, da v primeru, ko je doplačilo do pol evra, bolniki za zdravilo doplačajo, če je doplačilo večje, pa se odločijo za zamenjavo zdravila.

Golub je danes predstavil tudi pobudo zbornice, da za nabavo zdravil za nadaljnjo prodajo za javne zavode ne bi veljala splošna obveznost javnih naročil. Ta namreč po njihovih besedah ne prinašajo nobenih prihrankov, saj cene zdravil določa država oz. ZZZS. Imajo pa stroške; vsaka izvedba javnega naročila za obdobje štirih let namreč po Golubovih navedbah javni lekarniški zavod bremeni za 20.000 evrov. Poleg tega so v neenakem položaju, saj zasebniki tem postopkom niso zavezani.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sramotko
27. 08. 2013 21.51
+1
To je to! Bravo birokrati!!! Narest je treba vrste vpri zdravnikih in v lekarnah ter na poti vmes. Folk bo raj plačal več ali pa bo zgubljal čas in bencin. Pri bencinu pa gre spet kr neki v proračun... Beb ci de bilni birokratski!!! Pa zakaj nd mormo zbirat v lekarni? ZAKAJ? En dober razlog prosim!?
Roman Hren
27. 08. 2013 20.51
+4
Kup zavarovanj, ki na koncu ne pomenijo nič! Plačujemo in doplačujemo!
janez1967
27. 08. 2013 19.22
+3
Kaj ni že Janša rekel: Primite se za denarnice.
josip1
04. 01. 2014 07.33
Darko Oblak
27. 08. 2013 16.35
+10
Dragi Slovenci, nikar se ne primerjajte z upokojenci. Prav slednji so si pokojnine že zdavnaj zaslužili, in bi jih lahko koristili še naslednjih dvesto let, če bi lahko tako dolgo živeli. Prav današnji upokojenci so postavili temelje tistega kar v materialnem smislu imamo, .... pravzaprav SMO IMELI. Če danes nečesa primanjkuje, tako delovnih mest, kot materialnih dobrin, pa je kriva, oz. so krive vse dosedanje vlade, ki so z moralnih in državotvornih ozirih, popolni brezčutni grabežljivci, brez slehernega občutka, tako za timsko delo, kot za skupno dobro. Razprodali in porušili so naše gospodarstvo. Taka množica raznih strokovnjakov, kot ekonomistov, ki so sebe poveličevali v nebo in zavajali slovensko javnost, so odgovorni za situacijo, ki jo danes imamo. Za nedelo so si prisvajali preplačane osebne dohodke, s tem, da so hkrati še kradli, tako podjetjem, kot podjetnikom in seveda najslajše je bilo krasti, po njihovi razlagi neukemu delavstvu. Da vas ni sram, če bi vas postavil pred zid, pa četudi zid objokavanja, si zaslužite najs trožjo kazen. Kazen za uničenje idealov, osebnih legend in osebnostnih rasti posameznikov, zaradi družinskih tragedij, ki se dnevno dogajajo v prenapeti situaciji, za vse to in še več ste odgovorni. Zaradi vas se je razvoj v Sloveniji ustavil in celo nazadoval, vi pa ste kričali »ZGODBA O USPEHU« . Slovenija je v svoji regiji bila najboljša, sedaj je primerljiva z afriškimi državami, pa še tam nas prehitevajo. Dragi Slovenci, kompletna država je bila leta 2009 zadolžena za astronomskih 69 milijard evrov. Danes , štiri leta kasneje je številka verjetno presegla magičnih 100 milijard. Vprašam, vas, a smo teh dvajset let bili vsi na dopustu??. Ali se res ni nič delalo.?? Kakor imam izkušnjo, vsaj jaz sem delal v povprečju 14 ur na dan. Moral bi imeti na kupčku zajetno količino, a so mi barabe vseskozi kradle, danes skoraj nimam za kruh. A nisem edini, s tako zgodbo, takih in podobnih zgodb je preveč. Povem vam, sedaj bodo začeli pleniti še naše osebno premoženje. Upam, da vas je dovolj v hlačah, da boste vsaj svoje nepremičnine branili. Jaz jo bom! Tudi za ceno lastnega življenja. Dovolj imam teh sleparij. Že pokojni ti. fašsist Mussolini, je govoril, da ni kriza zaradi gospodarstva, temveč zaradi MORALNIH VREDNOT. Skoraj pred stotimi leti so imeli to izkušnjo, pa se nismo iz tega nič naučili. TO POMENI LAHKO SAMO ENO,,,,,,TO DELAJO NALAŠČ!!!!! Slovenci dvignite svoj glas, potegnite glave iz peska, če se danes primerjate z upokojenci, ki bolani in revni »uživajo« v pokoju, in mislite, da imajo česa preveč , vedite, da boste tudi vi nekoč upokojeni! Če se mi ne bomo z ramo ob rami postavili na stran slehernega izkoriščanega, ali kakorkoli drugače trpinčenega sočloveka, si tudi mi ne zaslužimo boljše prihodnosti. Vedite, kar danes sejemo, bomo v starosti poželi. Politiki so svoje že posejali, in poželi, preden je zraslo….. Mi pa bomo kot TORNADO obračunali s tistimi, ki škodujejo naravi………….
devlon
27. 08. 2013 17.55
+0
Darko Oblak
27. 08. 2013 19.00
+1
Amethist
27. 08. 2013 19.06
+3
devlon, tisti nepismeni, kakor ti, verjetno da ne bodo :)
Jeanus1
27. 08. 2013 21.59
letmeseeit
27. 08. 2013 16.13
+2
Nekdo bo polnil žepe s provizijami.
Jeanus1
27. 08. 2013 16.10
+5
Evo, še en nateg na vidiku, scuzat od raje čimveč dokler je. Saj ni čudno, da se nam smeje že ves svet, vključno s hrvat!
24uric
27. 08. 2013 15.43
+4
a ste že kdaj zasledili da bi politike udarilo po žepu?
mali_mali
27. 08. 2013 15.30
+13
TO JE TISTO KAR DRAŽI NAŠ DRŽAVO! Kup nepsobnih adminstratorjev ki si izmišljujejo bedaste psotopke in tako opravičujejo svoj obstoj. Bedarije! Bo moral res spet nekdo umreti sredi lekarne ker ne bo imel denarja za doplačilo? Kaj vse valijo na ramena uporabnikov!
meta37
27. 08. 2013 15.09
+7
Kaj pa nas ne tolče po žepu????
iGURT
27. 08. 2013 14.54
+0
ne boste več imeli možnosti, da v lekarni zamenjate zdravilo napisano na receptu za cenejše generično zdravilo. To boste morali urediti že pri zdravniku - to ni problem, problemi so drugi. Če hočem drugo zdravilo mu že rečem..
maajde
27. 08. 2013 14.42
+3
za 2 jurja plače bodo še premalo obremenjeni. Kjerkoli, razen v zasebnih lekarnah, so cepljeni proti brzini!
kr neki1
10. 09. 2013 21.59
ne vem kateri farmacevt ima 2 jurja plače?
devote
27. 08. 2013 14.33
+16
kdaj se bo pocenil npr. aspirin v sloveniji??.no, ko bo to pojasnjeno, bo marsikaj lažje...
exaglikojot
27. 08. 2013 15.36
+9
Pocenil se bo takrat, ko ga bo moč kupiti tudi kje drugje, kot samo v lekarnah... tako kot je to moč v mnogih drugih državah po svetu. Tako pa lekarniški lobi lepo nabija svoje marže...
Jeanus1
27. 08. 2013 16.12
+4
In tile farmacevti imajo dobička, da se ti zvrti v glavi, poglejte samo Jaklića, kaj vse ima za vaš denar!
kr neki1
10. 09. 2013 21.57