Slovenija

Türk ne zaupa Ruplu

Ljubljana, 25. 11. 2008 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./STA/T.Č.
Komentarji
523

Türk pravi, da Rupla ne bi potrdil za veleposlanika, niti če bi spremenili zakon o zunanjih zadevah, saj mu ne zaupa. Neuradno ga tudi Pahorjeva nova vlada ne namerava znova predlagati za veleposlanika.

Trije od zavrnjenih kandidatov za veleposlanike so se odločili s tožbo izpodbijati predsednikovo odločitev. Njihov odvetnik Čeferin celo pravi, da je Türk prekoračil svoja pooblastila.

Nekateri izmed nepotrjenih kandidatov za veleposlanike so se odločili za izdelavo pravnega mnenja.

Predsednik republike Danilo Türk minuli teden namreč ni potrdil sedmih kandidatov za veleposlanike, med katerimi je tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se je potegoval za veleposlaniško mesto na Dunaju. Poleg njega Türk ni potrdil še imenovanj predlaganih novih veleposlanikov v Washingtonu (Matjaž Šinkovec), Bratislavi (Aleš Balut), Berlinu (Borut Trekman), Kijevu (Andrej Benedejčič), Moskvi (Robert Kokalj) in Teheranu (Primož Šeligo). Kot ustrezne pa je ocenil pet kandidatov, ki jih je za veleposlanike tudi imenoval, in sicer za Köbenhavn, Prištino, Helsinke, Haag in Bruselj.

Odzval se je tudi predsednik

Spremembe zakona o zunanjih zadevah je v soboto napovedal premier Borut Pahor, ki ima glede imenovanja veleposlanikov drugačno mnenje kot Türk. Vlada naj bi o veleposlanikih razpravljala v četrtek, o tem, kako čim hitreje rešiti ta problem, pa naj bi se v ponedeljek zvečer Pahor, Türk in novi zunanji minister Samuel Žbogar pogovarjali po sprejemu, ki ga je predsednik republike pripravil za člane nove vlade.
Spremembe zakona o zunanjih zadevah je v soboto napovedal premier Borut Pahor, ki ima glede imenovanja veleposlanikov drugačno mnenje kot Türk. Vlada naj bi o veleposlanikih razpravljala v četrtek, o tem, kako čim hitreje rešiti ta problem, pa naj bi se v ponedeljek zvečer Pahor, Türk in novi zunanji minister Samuel Žbogar pogovarjali po sprejemu, ki ga je predsednik republike pripravil za člane nove vlade. FOTO: Dare Čekeliš
Türk je informacije, da naj bi se nekateri od neimenovanih kandidatov obrnili na odvetniško pisarno in jo prosili za pravno mnenje, komentiral z besedami, da "si sploh ni mogoče predstavljati, kako bi lahko nekdo iztožil veleposlaniški status".

Türk je danes izjavil, da Rupla ne bi potrdil za veleposlanika, tudi če bi ustrezno spremenili zakon o zunanjih zadevah, kot razlog za to pa je navedel pomanjkanje zaupanja vanj. "Ljudje, ki naj bi zastopali državo, morajo uživati polno zaupanje te države, vključno s predsednikom države, ki jih imenuje," je dejal Türk. Med razlogi za neimenovanje Rupla za veleposlanika na Dunaju je omenil tudi mnenje pomembnega dela koroških Slovencev. "Gre tudi za moje izkušnje, ki jih imam iz časa teh kandidatur, kjer nisem dobival celovitih in dobrovernih informacij in zaradi tega moje zaupanje tu ne obstaja. In to je bil tudi zelo pomemben del mojega odločanja," je dejal.

Neuradno naj bi Türk in Pahor sicer dosegla dogovor. Ponovili naj bi postopek za izbiro kandidatov za veleposlaniška mesta, ta postopek naj bi potekal usklajeno, zadnjo besedo pa bo imel predsednik države.

Z odvetnikom nad predsednika

Pravno mnenje bodo izdelali v odvetniški pisarni Čeferin. Kdo je naročnik, pa niso želeli povedati. Po neuradnih informacijah naj bi bila naročnika Rupel in Trekman. Še vedno pa se ugiba o imenu tretje osebe.

Naročniki in odvetnik Peter Čeferin namreč menijo, da v nasprotju z mnenjem vlade predsednik republike ne more odkloniti imenovanja. Vsekakor pa je mogoče uporabiti pravno sredstvo zoper državo, saj neimenovani kandidati po mnenju Čeferina izpolnjujejo pogoje skladno z zakonom. Mnenje bo izdelano v naslednjih dneh. "Ker je opravljanje zunanjih zadev v pristojnosti vlade in ne v pristojnosti predsednika republike, soglašamo z mnenjem ustavnopravne teorije, da vsebinska presoja primernosti kandidata za veleposlanika ni v skladu z reprezentativno funkcijo predsednika republike. Po drugi strani pa bi odrekanje pravice do sodnega varstva zavrnjenim kandidatom pomenilo kršenje te istoimenske ustavne pravice," je dodal.

Spomnimo se pravnega mnenja Kaučič-Zagorc

Ministrstvo za zunanje zadeve je 1. oktobra, pod vodstvom tedanjega ministra Rupla, na svoji spletni strani objavilo pravno mnenje o vlogi in ustavnem položaju predsednika pri imenovanju veleposlanikov. V tekstu, pod katerega sta se podpisala strokovnjaka za ustavno pravo, Igor Kaučič in Saša Zagorc, je zapisano, da je naloga predsednika pri tem predvsem skrb za zakonitost postopka in spoštovanje načel pravne države.

Zanimiv pa je del teksta, ki nosi naslov Sodno varstvo zoper akte predsednika republike v postopku postavitve veleposlanikov.

"Kandidat za veleposlanika ne more doseči postavitve za veleposlanika s pomočjo sodne odločbe. Prav tako nimajo neizbrani kandidati za veleposlanika možnosti sodno izpodbijati stališč predsednika republike o zavrnitvi podpisa ukaza o postavitvi," je zapisano v tekstu. Več si preberite v pripetem dokumentu.

Kdo je umaknil pravno mnenje s spletne strani MZZ?

Pravno mnenje so s spletne strani umaknili danes, so za 24ur.com povedali na MZZ. Na vprašanje, ali so s spletne strani umaknili še kakšne tekste, so nam odgovorili, da ne.

Na vprašanje, kdo je s spletne strani umaknil pravno mnenje o postavitvi veleposlanikov, ki sta ga sestavila Kaučič in Zagorc, smo dobili odgovor. To je storila novoimenovana ekipa na zunanjem ministrstvu. "V zadnjem času se pojavljajo v javnosti različne pravne interpretacije o vlogi predsednika republike v postopkih imenovanja vodij diplomatskih predstavništev," so nam odgovorili na zunanjem ministrstvu. Menijo namreč, da je treba čim prej zaključiti dolgotrajno polemiko o tem vprašanju.

Pravno mnenje je bilo na spletni strani zunanjega ministrstva objavljeno 1. oktobra. Posnetek strani kaže današnje stanje.
Pravno mnenje je bilo na spletni strani zunanjega ministrstva objavljeno 1. oktobra. Posnetek strani kaže današnje stanje. FOTO:

"V interesu MZZ in nenazadnje tudi države je, da se nemudoma najde učinkovita rešitev, ki bo omogočila čim prejšnjo zapolnitev nezasedenih veleposlaniških mest na slovenskih diplomatskih predstavništvih. Menimo, da bi bilo v tej luči nadaljevanje polemike na osnovi različnih pravnih mnenj neproduktivno in ne bi vodilo k želenemu cilju. Na osnovi zgoraj napisanega smo se odločili, da pravno mnenje dr. Kaučiča in dr. Zagorca umaknemo s spletne strani MZZ," so za 24ur.com razložili na zunanjem ministrstvu.

Pravno mnenje Kaučič-Zagorc si lahko preberete le s pomočjo posnetka, ki ga je spletni brskalnik Google opravil 18. novembra. "Trenutna stran se je od takrat lahko spremenila," opozarja Google.

Za komentar smo povprašali tudi Zagorca, ki je skupaj s Kaučičem pripravil tekst. Do njegovega mnenja smo prišli, še preden je bilo znano, kdo je umaknil izdelano pravno mnenje. "Pravno mnenje je zdaj v lasti naročnika," je kratko komentiral Zagorc. "Svoje sem napisal. Zadnja točka pravnega mnenja (5. točko si lahko preberete v dokumentu spodaj, op. p.) pa jasno kaže, kakšno je moje mnenje in kakšno profesorja Kaučiča," je za 24ur.com povedal Zagorc.

Sodno varstvo zoper akte predsednika republike v postopku postavitve veleposlanikov
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (523)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vodka-people
01. 12. 2008 19.40
kmedlman se strinjam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Herz
29. 11. 2008 09.28
Vidite kaj dela maščevalni nagon. Rupel je Turka, med vololno kampanijo, obtožil, da je bil proti osamosvojitvi in da se je takrat skrival v Ameriki, zdaj mu pa Turk to vrača z nepotrditvijo veleposlanikov. Človeška hudobija in maščevalnost nima meja.
knedlman
28. 11. 2008 19.35
Janši za njegov mandat ocitajo traparije samo socialisti moti jih prav vse kar je z njimi povezano pa ob tem spregledajo da smo pa naredili velik korak naprej sploh ce pogledamo temeljni argument - gospodarski razcvet.
knedlman
28. 11. 2008 19.32
lglaser po tvoji logiki je dobro placo pa luksuz vlekel tudi Turk kaj je naredil on? :) bravo tvoje besede opisujejo pridevnika neuk in nerazgledan pa brez zamere, ampak zares ozko gledas na politki (samo na levico)
kv21
27. 11. 2008 22.41
Čestitam gospod Turk. Končno nekdo v naši Sloveniji, ki ima hrbtenico. Janša in njemu podobni pa naj se samo vprašajo, zakaj naši ZAMEJCI Rupla, po mojem kameleona,saj je barvo spreminjal in s tem dokazal, da gre samo zanj in ne za državo in državljane, NE ŽELIJO ZA VELEPOSLANIKA , Avstrijci pa so ga potrdili . A SMO sLOVENCI RES BUTLI?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Žal moram Slovenci napisati z malo začetnico,ker si včasih velike začetnice ne zaslužimo.
Lu?ka Glaser
27. 11. 2008 19.59
KAJ PA JE RUPEL NAREDIL ZA SLOVENIJO-\" NIČ\" VLEKEL PLAČO IN METI KUPOVAL KLOBUKE!
Lu?ka Glaser
27. 11. 2008 19.57
GOSPOD TURK. BRAVO- SI EDINI, KI SE JE ZOPERSTAVIL RUPLU.
arksikris
27. 11. 2008 17.30
Gospod Turk! Kakorkoli že, Rupel je vendarle naredil nekaj za to državo, kar za vas ne moremo trditi. Najbolj pa moti vaša izjava, ki je za predsednika države , milo rečeno, nedostojna!
MARK AUREL
27. 11. 2008 13.36
Fej in fuj rdeči Rudi, da te ni sram kako se ponujaš ? Ali rabiš dodaten zaslužek, da ne bo potrebno tvoji Marjetici uporabljati davkoplačevalski avto, za nakume \"stralnega\" papirja. Daj že snkrat mir !!!!
knedlman
26. 11. 2008 23.17
opa zadnje sporocilo je v napacni temi
knedlman
26. 11. 2008 22.25
sam res... zelo smesno... priznam da sem dal glas Turku, in kar zacenja me zalostiti, da sem to storil. Nisem otrok socializma, saj sem rojen nekaj let pred razpadom juge, in ce povem v njihovem slengu me bas boli za srbe in srbofile, kajti sem ponosen da sem slovenec zalosti me namrec da gospod turk, ki bi moral biti objektiven kot predsednik onemogoca gospodu Ruplu delo veleposlanika, ki je veteran in izkusen v odnosih z drugimi drzavami. Zaupanje pravi? To zaupanje je nezaupanje samo iz naslova nasprotne politicne opcije. Poskus diskreditiranja. Ce mene vprasate je SD ali koalicija predlagala Rupla samo zato, da dajo obcutek da dajo moznost vsem ne glede na to kateri stranki pripada, odgovor pa so ze vnaprej vedli. Predsednik pa tak. Na naslednjih volitvah je moj glas izgubil. Obama pravi Yes we can. Slovenci pac ne moremo, ker dokler bomo volili ljudi ki so bili clani komunisticne partije 2 desetletji nazaj nismo ravno na nivoju demokracije. Comunist gone democrat. Good girls gone bad.Convicts gone saints. Sem optimsit in verjamem, da ko bom v pokoju bo pa slika morda drugacna :)
rozika
26. 11. 2008 19.47
z njeno smrtjo pa bi se upokojil!
rozika
26. 11. 2008 19.46
KRESALKA ki ne pozna izraza koalicijski sporazum oz. pogodba (po njeno kolektivna), popolna amaterka v politiki, izredno nevešča v retoriki in logičnem mišljenju, odlikuje jo pa predvsem in samo modni slog (nima oblačila pod 3000 evrov, ampak vseeno rada govori o socialnih razlikah) je lahko ministrica, g. Rupel z nekaj desetletnimi izkušnjami pa ne veleposlanik? Ne hvala za tako državo in takega predsednika (vseeno bi bilo bolje če bi ohranil funkcijo nošenja torbice Vidi Tomšič).
hakihak
26. 11. 2008 15.26
kabul in dunaj imata isto št. črk, pa v kabulu bo lahko imel novoletnio ples v maskah!!!
hakihak
26. 11. 2008 15.25
saj je afganistan tudi na A kot avstrija!!!
hakihak
26. 11. 2008 15.25
rupla za veleposlanika v afganistan!!!!!!
Arpad Torma
26. 11. 2008 13.56
Podpiram odločitev predsednika. Ne more predstavljati države nekdo, ki na volitvah ni dobil podpore niti v občini. v kateri je kandidiral. Za vsako delo pride plačilo na koncu. In Rupel ga je dobil na volitvah in sedaj od predsedika. Edino pravilno.
Ranunculus
26. 11. 2008 12.11
RADO62 Veliko je tega, ker je v Sloveniji zelo malo gospodarjev. Tanko npr. se lahko pogovarja samo še z JJjem in se že ne more več otresti njegovega dialekta.
tovarišinajuriš
26. 11. 2008 11.48
...al\' miru ne bo od rupla, dokler ne vid\'mo njegov\'ga trupla.
Tonček Balonček
26. 11. 2008 11.38
Doklere Ruplu ne zagotovimo primernega dela, ne bom mogel mirno spati!!