Slovenija

Pahor: Janševe napovedi nerealne

Maribor, 29. 05. 2010 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Imamo zgodovinsko priložnost, da se odločimo za prihodnost in ne za preteklost, poudarja Pahor, ki je prepričan, da bo Slovenija na podlagi sporazuma dobila teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Janša meni, da ima tri alternative, ki so boljše za nas.

Premier Borut Pahor je v pogovorih za časnika Delo in Večer izrazil trdno prepričanje, da bo Slovenija na podlagi arbitražnega sporazuma dobila teritorialni stik z mednarodnimi vodami. "Imamo zgodovinsko priložnost, da se odločimo za prihodnost in ne za preteklost," je poudaril in izpostavil svojo še večjo odgovornost v primeru potrditve sporazuma.

Na vprašanje, zakaj ne veže na izid referenduma zaupnice, je premier odgovoril, da "bi se ljudje potem odločali o vladi".
Na vprašanje, zakaj ne veže na izid referenduma zaupnice, je premier odgovoril, da "bi se ljudje potem odločali o vladi". FOTO: Damjan Žibert
Napovedi predsednika SDS Janeza Janše, da bo v primeru zavrnitve arbitražnega sporazuma v mesecu dni po referendumu predstavil recept za boljšo ureditev odnosov s Hrvaško, je nerealna, je dejal Borut Pahor. Premier sicer upa, da ljudje niso naivni in da ne bodo verjeli takim obljubam.

Poudaril je, da "rešitve, ki ne bi zagotavljala stika z odprtim morjem, ne bi hotel in ne bi mogel braniti pred slovensko javnostjo". Da Slovenija že ima ta stik, izhaja iz mnenja ustavnega sodišča. "Uti possidetis de facto Slovenija ima stik z odprtim morjem, vendar je potreben arbitražni sporazum, da glede tega rešimo spor s Hrvaško, ki tega ne priznava in je zato tudi zavrnila dogovor Drnovšek-Račan," je dejal.

Zavrnil je očitke opozicije, da pri sporazumu ni znal poenotiti slovenske politike. Kot je dejal, je stranke usklajeval, kolikor se je pač dalo. "Potem se mi je zdelo, da so nekatere zahteve prestižne narave, ne več stvarne, in da bomo, če bomo še izgubljali čas, izgubili 'okno priložnosti'. In sem se odločil, da je za Slovenijo bistveno, da reši problem južne meje, tudi če bo morda politično razdeljena". "Rešitev meje je bolj pomembna kot politična enotnost tudi zato, ker te enotnosti v 18 letih preprosto ni bilo, razen pri blokadi," je dejal.

'Hitro bo vidna stara slika'

Na obstoj možnosti, da zdaj zaradi politične neenotnosti grozi, da sporazum ne bo dobil podpore, čeprav mu je bila javnost po podpisu v Stockholmu naklonjena, je Pahor dejal, da so se ob podpisu ljudje "še dobro spomnili sporov in incidentov". "Zdaj imamo bolj sproščeno ozračje in odnose, vse se zdi samoumevno. Prepričan sem, da bodo, če sporazum ne bo dobil podpore, ljudje zelo hitro znova videli staro sliko," je dejal.

"Notranje- in zunanjepolitične stvari so popolnoma nepredvidljive. Ne znam si predstavljati, kaj bi pomenila odločitev, da Slovenija, ker vprašanje prejudicev ni rešeno, kot bi moralo biti, znova blokira Hrvaško. Menim, da bi to pripeljalo do osamitve Slovenije. Hrvaška pa bi dobila izjemen politični in moralni kapital," pravi premier. "S padcem sporazuma se vračamo v oktober, november 2008, ko je Janša sprejel odločitev, da blokira Hrvaško." Zanikal je, da s tovrstnimi izjavami straši ljudi, pač pa jih mora opozoriti na posledice.

Na Obali so se pojavili plakati, ki Pahorja prikazujejo v dresu hrvaške nogometne reprezentance. Za njimi stoji Popovičeva stranka Koper je naš.
Na Obali so se pojavili plakati, ki Pahorja prikazujejo v dresu hrvaške nogometne reprezentance. Za njimi stoji Popovičeva stranka Koper je naš. FOTO: POP TV

Pojasnil je, zakaj sta državi pri pogajanjih potrebovali priči in zakaj so to ob švedskem predsedstvu EU bile ZDA. Potem ko je hotel doseči obnovo pogajanj o meji na podlagi drugega Rehnovega predloga, od katerih je pred tem Zagreb odstopil, sta "po 18 letih nesporazumov obe strani, tudi hrvaška, dvomili o verodostojnosti nasprotne strani". "Zato smo se odločili, da pokličemo priče. Torej tretjega, ne zato, da bi nam svetoval v reševanju spora, ampak da je priča dvostranskemu pogajanju, da bi torej dogovori držali". Sprva so pomislili na Vatikan, ker pa "na eni strani velikega navdušenja za to ni bilo", so predlagali ZDA, kar je Hrvaška sprejela. Nato sta se s hrvaško premierko Jadranko Kosor prvič sestala v Trakošćanu.

Pahor je kot "enega od junakov" t.i. tihe diplomacije v pogajanjih s Hrvaško označil veleposlanika Slovenije v Bruslju Igorja Senčarja, ni pa želel povedati, kdo je ugleden mednarodni pravnik, ki je tudi sodeloval v pogajanjih, to pa zato, "ker računamo na njegovo privolitev, da bo član arbitražnega sodišča".

'Ljudje naj odločajo po svoji vesti!'

Na vprašanje, zakaj ne veže na izid referenduma zaupnice, je premier odgovoril, da "bi se ljudje potem odločali o vladi". Zaveda se sicer, da bodo zaradi širših razmer v družbi deloma tako ravnali že zdaj, meni pa, da ne sme prispevati k temu, da bi referendum še dodatno okrepil kot izrekanje o vladi. "Ljudje naj odločajo po svoji vesti," je dejal.

Pri tem je še poudaril, da bo v primeru potrditve sporazuma to zanj "zagotovo še veliko večja odgovornost, kot če ga bodo zavrnili". "Arbitražno sodišče bo povleklo mejo, in ko bo razsodba znana, bom s to odločitvijo moral živeti sam in moji potomci. To ni kar tako. To kaže, kako zelo sem prepričan, da je sporazum najboljše, kar lahko dosežemo".

Janša: Ne bo spodletelo vladi, ampak Sloveniji

Da bi vsaka kredibilna vlada na izid referenduma o arbitražnem sporazumu vezala svojo zaupnico, pa meni predsednik SDS Janez Janša. "To bo odločitev o našem morju, naših gospodarskih koristih, o naši suverenosti, o dediščini naših prednikov in doti za prihodnje rodove“, je izpostavil v pogovoru za Večer.

Janša meni, da bi vsaka kredibilna vlada na izid referenduma o arbitražnem sporazumu vezala svojo zaupnico.
Janša meni, da bi vsaka kredibilna vlada na izid referenduma o arbitražnem sporazumu vezala svojo zaupnico. FOTO: Dare Čekeliš

Znova je opozoril na trditev Hrvaške, da je slovenska vlada skupaj s hrvaško obvestila predsedstvo EU in ZDA, da sporazum Sloveniji nikakor ne zagotavlja teritorialnega izhoda v mednarodne vode. S tem je po njegovih besedah nastala nova okoliščina, ki je postala očitna z zanikanjem skupnega obveščanja. "Hrvaška je torej v zakonu lagala in ko bi tak zakon priložila ob izmenjavi ratifikacijskih listin, bi ga Slovenija morala zavrniti. Dvomim pa, da bo pri slovenski vladi toliko modrosti."

Na vprašanje, zakaj je prepričan, da Slovenija z arbitražnim sporazumom ne bo dobila teritorialnega stika z odprtim morjem, Janša odgovarja, da je napisan tako, da arbitri mejo na kopnem in na morju določijo samo po mednarodnem pravu. "Arbitri – samo pet jih bo – zagotovo ne bodo hodili po 600 kilometrov dolgi meji, marveč bodo gledali zemljevide s katastri, katastrska meja pa ni v prid Sloveniji."

Padec sporazuma na referendumu po njegovih besedah odpre možnost, da se doseže dogovor, po katerem bo imela Slovenija priznano zgodovinsko pravico do teritorialnega izhoda v mednarodne vode in Hrvaška neoviran vstop v EU. Ob tem poudarja, da možnosti, da bi bila pristopna pogodba Hrvaške v EU v državnem zboru ratificirana, če bo arbitražni sporazum na referendumu potrjen, ni. "Poslance naše stranke veže tudi naš predvolilni program, v katerem piše, da mora biti vprašanje meje s Hrvaško rešeno pred vstopom Hrvaške v EU," dodaja.

Rezultat bo tesen

Rezultata referenduma o arbitražnem sporazumu ni mogoče napovedati. Zagotovo pa bo tesen, kar pomeni, da bo odločal vsak glas, je dejal Janša. V primeru zavrnitve sporazuma bo SDS v mesecu dni predstavila tri alternative arbitražnemu sporazumu, je še napovedal. Janša je napovedal, da bodo v SDS v dneh pred referendumom vložili vse možne napore v to, da ljudem konkretno in z argumenti pojasnijo, kaj jim ta sporazum prinaša in katere so boljše alternative.

Janša namreč meni, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško tako pomembno, da se ljudje pri njem ne bi smeli odločati politično, v smislu ali so bolj za eno ali drugo politično opcijo oz. stranko.

Prvak SDS ocenjuje, da je alternativ predlaganemu arbitražnemu sporazumu veliko, obstajajo pa najmanj tri "zelo jasno določljive variante", ki so vse boljše za Slovenijo, pa tudi za Hrvaško. Kot je dejal v izjavi za medije, je v interesu Hrvaške, da ne pride do zamud pri njenem vključevanju v EU in nenazadnje je v njenem interesu, da je ta meja pravična.

Trije predlogi

Prva možnost je predlog meddržavne pogodbe po vzoru sporazuma Drnovšek-Račan, kjer bi se meja natančno določila in kjer bi Slovenija in Hrvaška mejno vprašanje rešili s podpisom brez kogarkoli drugega - vendar tako, da Slovenija ne bo oškodovana. Druga možnost je ponudba Hrvaški, da prepustimo odločanje o odprtih vprašanjih tretji osebi. "Arbitraži, mediaciji, katerikoli sodni inštanci" - a pod pogojem, da ne presoja po mednarodnem pravu, ampak izven njega, po načelu zunanje pravičnosti, je pojasnil Janša.

Kot tretjo možnost je prvak SDS navedel predlog sporazuma, v katerem bi se meja deloma prepustila v presojo mednarodnim arbitrom, vendar na način, da ključne pravice, ki jih Slovenci imamo, ne bi bile pod vprašajem. "To na kratko pomeni, da bi v sporazumu pisalo, da Slovenija ima teritorialni izhod v mednarodne vode in da ta arbiter samo nekoliko natančneje določi koordinate," je pojasnil. Pisalo bi tudi, da se ob reki Muri upošteva stoletna in naravna meja, ne pa kataster.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (576)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
03. 06. 2010 22.48
ŠE KOLCALO SE BO NAM PO OZEMLJU ŠLAPE PA GA BODO RAZPRODALE . TUDI RANJENA ŽIVAL ,DA VSE OD SEBE ,DA SE REŠI NAPADALCA .NAŠI BODO DALI VSE SAMO ,DA SE SPAJDAŠIJO Z NAPADALCEM PA TUDI JIH STANE ŽIVLJENJE.
tinkamalinka
30. 05. 2010 22.31
pa dejte nehat se kregat...človk nima več veselja tut komentarja ne brebrat....
Mihec.pihec
30. 05. 2010 22.23
Absolutno PROTI!!! Že zaradi tega, ker se je Pahor lotil enega večjih problemov reševanja meje čisto solistično in ni dosegel poenotenja v Sloveniji, ampak je Slovence razdvojil. Po vseh neuspehih komunistov na oblasti le tem pač ni zaupati reševanja tega problema....
volek
30. 05. 2010 22.04
Forumaš, nisem gledal tvoj post za nazaj. Seveda se ti globoko opravičujem, če nisi ti napisal teh podlih laži o nakupu orožja, si se pa vsaj solidaliziral s tovarišem Janezom Novakom. Pa ni bistvo Janez Janša, ampak podtikanje LDS-ovih očitnitnih barabij Janezu Janši. Zelo lahko je ugotoviti kdo je pravzaprav kupoval orožje in letala z orožarskih odpadov. Vse je delo LDS-a. Podatke lahko vsakdo najde na Googlu z vpisom nekaj karakterističnih besed o posamezni aferi.
didiss
30. 05. 2010 21.30
APSOLUTNO ZA PAHOR
forumas
30. 05. 2010 21.30
@volek 30.05.2010, 19:23 Še tole dodam, ko boš dojel, da je napisano, za kar trdiš, da sem napisal jaz, skopiran post od Janeza Novaka, definitivno pričakujem tvoje opravičilo. Moj dodatek k temu postu so zadnje 4 vrstice teksta. Pa da vidim, koliko "svetovljanskosti" in resnicoljubnosti je v tebi.
forumas
30. 05. 2010 21.22
@volek 30.05.2010, 19:23 prosim, da prenehaš z lažmi, ker tega, kar ti navajaš jaz nisem rekel. Kar se moje slovnice tiče pa ne skrbi, očitni si vse razumel, drugače ne bi začel gonje proti meni. Prosim, da dokažeš, da sem navedeno napisal jaz!!! Ne laži po forumu in ne podtikuj!!! Si pa res tipičen volilec sojega liderja
Decapitator
30. 05. 2010 21.07
luciluk
30. 05. 2010 21.01
ta referendum mora pasti. Komunisti že 5 izigravajo Primorce: 1.Leta 1947 ko pustijo Benečijo SLO primorje Italjanom, zato da Hrvati dobijo Dalmacijo. 2.Kardel pusti Hrvatom Istro, ki ni njihova 3.Kardel podpiše da je reka Dragoja meja in ne Mirna 4.Kardelj osebno prevzame puč s katerim odstavijo Kavčiča ker poiskuša rešiti mejo v Istri 5.Borut Pahor s tem AS. Na koncu gledano je največji narodni izdajalec Edvard Kardelj, ki po vsej verjetnosti ni niti etnično Slovenec temveč ali Hrvat ali Srb!!! Simpatizerji levih strank, ne bodite tudi sami izdajalci Slovenskega naroda, vest vam ne bo odpustila.!
luciluk
30. 05. 2010 20.59
ta referendum mora pasti. Komunisti že 5 izigravajo Primorce: 1.Leta 1947 ko pustijo Benečijo SLO primorje Italjanom, zato da Hrvati dobijo Dalmacijo. 2.Kardel pusti Hrvatom Istro, ki ni njihova 3.Kardel podpiše da je reka Dragoja meja in ne Mirna 4.Kardelj osebno prevzame puč s katerim odstavijo Kavčiča ker poiskuša rešiti mejo v Istri 5.Borut Pahor s tem AS. Na koncu gledano je največji narodni izdajalec Edvard Kardelj, ki po vsej verjetnosti ni niti etnično Slovenec temveč ali Hrvat ali Srb!!! Simpatizerji levih strank, ne bodite tudi sami izdajalci Slovenskega naroda, vest vam ne bo odpustila!!!!!!!!!
alpino
30. 05. 2010 20.29
Narodni ponos: Sledimo besedam avtoritet g. dr. Tineta Hribarja; dr. Franceta Bučarja in najponosnejšega sina slovenskega naroda, akademika Borisa Pahorja. PROTI arbitražnemu sporazumu moramo glasovati vsi zavedni Slovenci, ne glede na politično, versko ali strankarsko pripadnost, predvsem zato in seveda v izogib, sramotnemu in še bolj tragičnemu dogodku kot je to bil ,,Koroški plebiscit,,, ki je bil nič drugega kot VELEIZDAJA, naše svete zemlje onstran Karavank, z gosposvetskim poljem in prestolom vred.!!! Izdali so ga potomci snovalcev, današnjega sramotnega arbitražnega sporazuma.
MatrixPegaz
30. 05. 2010 19.52
Volek ti si naš :D
volek
30. 05. 2010 19.23
forumaš še lažnivec si povhu. V svojem postu 30.5.2010 ob 14.47 si zapisal: Iz svoje vojske je Janša hotel narediti JLA in je naročil izraelske havbice, pilatuse, belgijske puške, rusko topovnjačo, rolande.... Vse je ena sama laž iz tvojih ust, poleg tega sploh ne obvladaš slovenske slovnice, zato ti res toplo priporočam čim več branja takšne "beletristike" kakršno priporočaš meni. Tega sranja pač ne berem. Če bi imela tvoja komunajzarska kakršenkoli adut o dokazu prekupčevanja, bi bil Janša že dolgo na Dobu. Drnovšek je prepovedal poizvedovanje glede teh kupčij, ne zaradi simpatij do Janše, ampak zaradi tega, ker bi se na koncu odkrilo kdo je v resnici prekupčeval. Zelo podobna stvar se je zgodila pred parimi dnevi. Komunajzarski plačanci so napravili incident pred parlamentom, podtaknili pa podmladku SDS. Šele posnetki kamer so odkrili prave povzročitelje.
CucurbitaPepo
30. 05. 2010 19.06
Dol z komunisti. JJ na oblast !!
nightangel
30. 05. 2010 18.54
Najbolj me pogreje,ko eni pišejo,da bodo glasovali za samo za to,da bo potem mir.Pa kaj vam je? Vi bi dali svoje imetje in vse ostalo Hrvatom za to,da bi vam dali mir? Ne vem,zakaj se levakom zdaj naenkrat tako mudi,saj imamo čas,kdo nas pa priganja? Priganja samo Pahor,ker misli,da je to kaj dobrega za Slovenijo,v resnici bo pa naredil korist samo Hrvatom! Pa da ne boste mislili,da bodo arbitri sodili v našo korist,še nikoli Sloveniji noben ni nič poklonil,vse smo si morali izboriti sami! Zato ne bodite tako prepričani v to arbitražo,ker bomo izgubili še to,kar smo v vseh letih pridobili in kar nam pripada!
forumas
30. 05. 2010 18.44
@volek 30.05.2010, 18:25 Za nekoga ki navija za politiko potikovanj in laži si precej občutljiv, kadar smatraš, da naj bi nekdo skrunil tvoje visočanstvo. ampak ne vem, ali površno bereš, ali pa si pač tako zavsojen in zaslepljen da resnično vidiš, kar želiš. Jaz sem pisal o PRODAJI orožja, v tvojem postu je vse kar piše o NAKUPU orožja (to je precej velika razlika, a veš)? Druga izjemno pomembna stvar: - vsi vemo da je JJ tožil vse in vsakogar, ki je skušal kakorkoli oškodovati (po njegovem mnenju) njegov ugled. Zakaj se Janša nikoli ni spravil na avtorja knjige "Kaj nam pa morejo" , ki zelo podrobno opisuje njegova dejanja? Si kdaj prebral to knjigo? Si si kdaj prebral intervju z Ludvikom Čanžkom, ki je bil zelo blizu JJ-ju? Predvidevam, da nisi. Ko boš, pričakujem, da se boš vsaj približno opravičil ali pa vsaj premisli, preden boš koga žalil po forumu.
forumas
30. 05. 2010 18.39
@sizif83 30.05.2010, 18:20 OJ sizif vsemogočni, seveda ti noben niti pod razno ne upa replicirat. Ja marička, le kdo bi si upal ugovarjati vaši milosti, kajne? No potem, ko si tako zelo prepričan boš pa verjetno brez problem ZA sporazum, pa se pustimo presenetiti. Kot praviš arbitrom tako ali tako ne bo uspelo. Vidim, da si tudi jasnoviden in veš kaj bodo hrvati naredili.
ekskluziv.scena
30. 05. 2010 18.34
RE:sizif8330.05.2010, 18:23 To, da ti greš iz nekega stališča, še ne pomeni, da ti bodo Hrvati potem kar šenkali. Žal je tako. Saj veš, da so meje od 2. sv. vojne naprej adakta nespremenljive. Izhodišče je 25.6.91. Zahvali se Demosu, ki je odj... mejo na račun idile trgovanja z orožjem.
volek
30. 05. 2010 18.25
Forumaš, si izredno perfidno pokvarjen človek ali pa človek, ki nima 5 pik, zagotovo. V svojem postu govoriš o orožju s katerim naj bi prekupčeval Janša. Teh laži ne bom razlagal tebi ampak ostalim bralcem in dopisovalcem na tem portalu: belgijske puške so bile kupljene pod vladavino LDS, Roland radarski sistemi so bili kupljeni pod vladavino LDS, izraelske havbice, minometi ter staro sterelivo z izraelskega odpada so bili kupljeni pod vladavino LDS, pogodba s pilatusi je bila podpisana pod vladavino LDS, nakup Falcona je bil izvršen pod vladavino LDS prenovo tankov T-55 je naročila vlada LDS. Slovenske davkoplačevalce je stala preko 12 milijard SIT. Po končani prenovi je bilo ugotovljeno, da so uporabni samo za tarče na strelišču. Denar je dobila Sistemska tehnika.Tudi nesmotrn nakup poljske bolnišnice je bil za časa LDS. TOLIKO V VEDNOST *.
sizif83
30. 05. 2010 18.24
PA napisu sm tvojga frenda da bo fer:)))))