Slovenija

'Z manj sredstvi več nalog'

Ljubljana, 12. 05. 2009 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi zmanjšanja sredstev je ministrstvo za obrambo izgubilo okoli petino sredstev, je pa SV pridobila pa kar nekaj novih pripadnikov. Samo v prvih štirih mesecih letos, jih je prišlo več kot 120.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajor Alojz Šteiner sta danes predstavila novo vodstveno ekipo SV. Ob tem je Jelušičeva poudarila, da je ministrstvo za obrambo z obema rebalansoma izgubilo okoli petino sredstev. Zato bo treba v prihodnosti z manj sredstvi opraviti več nalog, je dodala.

Jelušičeva je na novinarski konferenci pojasnila, da so se zaradi zmanjšanja sredstev morali odreči predvsem investicijam, zmanjšati pa so morali tudi materialne stroške. "To bi bilo lahko pesimistično, če ne bi tega delali pravi obrambni profesionalci, ki morajo preživeti v vseh okoliščinah," je ocenila.

Šteiner in Jelušičeva sta predstavila novo vodstveno ekipo.
Šteiner in Jelušičeva sta predstavila novo vodstveno ekipo. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je pojasnila, so v upravnem delu začeli s krčenjem nivojev vodenja. Glede področja upravljanja s kadri je povedala, da imenovanje na vodilne položaje na ministrstvu poteka preko uradniškega sveta. Pričakuje, da jim bo ta svet pomagal pri izbiri.

Jelušičeva je poudarila, da je letos sredstev za vojsko realno za 120 milijonov evrov manj, kot je bilo načrtovano. Obenem je dejala, da so sredstva za vojsko ostala nominalno ista, trenutno okoli 1,4 do 1,5 odstotka bruto domačega produkta (BDP), saj se manjša tudi BDP. Priprava proračunov za leto 2010 in 2011 pa se bo po njenih besedah začela junija.

Načelnik generalštaba je dejal, da je SV v dobri kondiciji in usposobljena za preživetje v recesiji. Zanimanje za vključitev v vojsko se je letos povečalo, lani je bil prirast 30 novih oseb, v štirih prvih mesecih letos pa več kot 120, zmanjšal pa se je denar za vojsko. Po Šteinerjevih napovedih bo imela SV do konca leta 10.000 poklicnih pripadnikov in prostovoljnih rezervistov.

Vlada sicer zaenkrat še ne predvideva odpuščanj iz državne uprave, po besedah ministrice si bodo prizadevali za preprečitev dodatnih zaposlovanj in za prerazporeditve znotraj državne uprave. "Če se bo vlada odločila za odpuščanje iz državne uprave, pa bo vojska delila usodo," je dodala.

Šteiner pa je predstavil svojo novo vodstveno ekipo. Novi direktor štaba je Vladimir Maher, v vodstveni ekipi pa so tudi brigadirji Alan Geder, Alojz Završnik in Bojan Pograjc, polkovnik Bojan Gregorič ter podpolkovnici Alenka Ermenc in Mojca Pešec.

Završnik, trenutno poveljnik poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje, bo julija nasledil delo vojaškega atašeja Bojan Šuligoja v Zagrebu. Pograjc bo julija postal poveljnik poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje, Ermenčeva bo nova načelnica v sektorju za kadre, junija pa bo za šest mesecev prevzela dolžnosti v operaciji Kfor na Kosovu. V tem času jo bo nadomeščal Gregorič. Peščeva pa bo vodja Šteinerjevega kabineta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alojzrijavec@gmail.com
12. 05. 2009 16.51
NOVE METLE LEPO IN DOBRO POMETAJO.