Slovenija

Vlada bo umaknila mini pokojninsko reformo

Ljubljana, 09. 05. 2012 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./G.G./STA
Komentarji
351

Po rožljanju sindikatov z referendumom je vlada popustila. Umaknili bodo sporno dopolnilo, ki bi zaostrilo pogoje upokojevanja. Po Vizjakovih besedah pa so dopolnilo vložili zato, ker so iskali prihranke zaradi vseh približevalnih predlogov.

Pogoji bi se zaostrili predvsem za moške.
Pogoji bi se zaostrili predvsem za moške. FOTO: Thinkstock

Pogajanja med sindikati javnega sektorja in vlado je zmotil predlog zaostritve pogojev za upokojevanje. Sindikati so že začeli groziti z referendumom, na koncu pa sta se "sprti" strani vendarle dogovorili, da bo vlada umaknila dopolnilo, ki spreminja pogoje upokojevanja, s čimer so se dolgotrajna pogajanja o predlaganih varčevalnih ukrepih vlade tudi zaključila.

Po besedah vodje vladne pogajalske skupine in ministra za delo Andreja Vizjaka je koalicija dopolnilo vložila zato, ker so iskali prihranke zaradi vseh približevalnih predlogov, na katere je vlada pristala na področju socialne in družinske politike. Čeprav vladna stran meni, da je dopolnilo vsebinsko in strokovno utemeljeno, pa so ga po Vizjakovih besedah pripravljeni umakniti iz zakona, a se bodo o tem pogajali v okviru socialnega sporazuma. Ne želijo namreč, da bi bila to točka, zaradi katerega bi padel celotni paket varčevalnih ukrepov, je dejal.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je po koncu pogajanj dejal, da je pokojninsko dopolnilo igralo v današnjih pogajanjih dominantno vlogo, saj so "praktično vsi sindikati v tej državi zahtevali brezpogojni umik tega člena kot predpogoj zapiranja stavkovnega dogovora".

Dopolnino je predvidevalo, da se do konca leta 2014 črta uveljavljanja študijske dobe in vojaškega roka, moški pa si tudi ne bi mogli znižati upokojitvene starosti zaradi vzgoje in skrbi za otroka. S tem bi se tudi zvišala starostna meja za upokojitev. V proračunu naj bi tako privarčevali okoli 27 milijonov evrov na letni ravni.

'Izredno resen, grob in enostranski poseg'

Takoj po najavi pokojninskega dopolnila so se odzvali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer so posege v Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju označili za grobe. Predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič je tako poslance pozval, naj predlaganega amandmaja ne sprejmejo oziroma naj ga umaknejo. V nasprotnem primeru bi namreč vložili ustavno presojo, v zadnji vrsti pa bi se poslužili tudi referenduma. 

Semolič je opozoril, da leto dni po referendumski zavrnitvi pokojninske reforme ni mogoče spreminjati upokojitvenih pogojev. "Spreminjanje pogojev za upokojevanje ni bilo vključeno v vsebino, ki je bila predmet dialoga med vlado in sindikati," je poudaril. "Takšen predlog, ki je prišel v ponedeljek, nas je presenetil," je dodal.

Kršenje referendumske zakonodaje?

Glasovanje na trojnem referenudmu v Ljubljani - 18
Glasovanje na trojnem referenudmu v Ljubljani - 18 FOTO: Miro Majcen

Že na parlamentarnem odboru za izredno sejo državnega zbora  je nekatere opozicijske poslance zanimalo, ali je spremembe pokojninske zakonodaje dopustno spreminjati glede na to, da lani sprejeta pokojninska reforma ni bila potrjena na referendumu. Poslanka SD Andreja Črnak Meglič je opozorila, da gre pri ''mini pokojninski reformi'' za kršenje zakona o referendumu. Direktor za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar je poslancem nato odgovoril, da glede tega ni nobene bojazni, saj nobena od rešitev, ki je predlagana, v omenjeni reformi ni bila predlagana.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LKOHOL
10. 05. 2012 13.34
+2
kok se sindikat in vladni pogajalci smejijo...prikazejo slona da ti mis v rit zabijejo klsicna fora lopovov je vedno bila taka al podobna...so pa vsi postavljeni iz klanov tako da se pogajajo med sabo druzine in sorodniki ki si delijo naso slovenijo in se potem smejijo skupaj v kasni restavraciji kok in kako nas bodo guzili a studeti se bodo metli ces okna oz padali:)
sanya10
10. 05. 2012 11.07
+3
Kakšna pokojninska reforma neki. Smo jo že lani zavrnili na referendumu. Naj se majer ne spreneveda. Ko je bil v opoziciji je bil proti.
ksenak2
10. 05. 2012 09.51
+3
Za dopolnila glede pokojninske reforme so sindikati izvedeli PRED ENIM DNEVOM! Varčevalni paket spreminja 45 zakonov Z VEČ STO DOPOLNILI. Polkojninsko dopolnilo je bilo samo eno izmed mnogih. Točno te predloge je Janševa banda skenslala pred enim letom na referendumu, zdaj pa jih na skrivaj tihotapijo v svoj paket! HInavci! V normalni demokratični državi se take spremembe najprej predstavi, analizira in predstavi številke, v Sloveniji pa na tiho in za hrbtom! Izpostavili so par najbolj šokantnih zadev - napad na vrtce, šole in porodnice, v taktiki je bilo popuščanje na teh točkah za umirjanje javnosti, v resnici pa je tisto ta glavno skrito v skrbno zapečatenem paketu! KAJ ZA VRAGA ZA ENE ZAKONE SPREMINJAJO IN KAJ ZA VRAGA ENA DOPOLNILA PODTIKAJO? Kje je kakšen normalen novinar, da bo zahteval črno na belem vse podatke?
Maribor?an 1
10. 05. 2012 07.28
+6
To vse je zaradi bank in nič drugega
maijster
10. 05. 2012 07.18
+10
....so zavrnili pahorjeno pokojninsko reformo,zakon o malem delu,študencki zakon o delu,sedaj pa so želeli kar nekaj,bi janez pustil to da pahor izvede pa bi ga kasneje vrgel iz oblasti bi bilo bolje za njega,janeza še bo bolela glava v jeseni,mi je pa najbolj žal zakona o malem delu ki ga je janez blokiral ker je bil zele dober,....
61810
10. 05. 2012 07.16
+10
Za vzgled si moramo novega predsednika Francije, čeprav morda to ni prava rešitev je pa energijska bomba za male ljudi, rajši in kvalitetneje bodo delali. Merklova je takoj povabila na delovno kosilo Janša že ve zakaj. Francija ji bo obrnila hrbet in mora imeti enega zgrešenega......... Pri nas bi morali uvesti povsod delo po učinku. Več delaš več dobiš plačano. Pri nas pa je vse zmetano v isti koš. npr. Hodim redno v eno trgovino, pa ena prodajalka dela "na petek in svetek". Ko pa mi je pokazala plačilno listo sem bil zgrožen. Minimalni bruto, minimalno za malico, ure pa more koristiti.Pa žal to ni osamljen primer teh in podobnih primerov je pri nas ogromno.
aligator
10. 05. 2012 01.05
+9
Ni treba zrušit reforme ,vlado treba zrušit ,ko pade vlada padle bojo in neumne reforme za katere j so najmanj odgovorni delavci , kdo je naredil krizo naj odgovarja .
aligator
10. 05. 2012 00.53
+3
Kakšne poceni fore ,sram vas naj bo ,zdaj ko ste se vse zmenili ,pa take ven mečete.
aligator
10. 05. 2012 00.54
+2
A mislite da smo neumni ,in vaš čas bo prišel ,in to kmalu.
.eu.
10. 05. 2012 01.00
+8
Ne gre se za zaupanje politika je itak brez veze res sploh jo niti ne rabm več v življenju.Gremo počas drugam živet če so nas že pripravli do tega.Sem patriot rad imam Slovenijo tut če je kriza samo ko vidiš kako se še zmeraj na veliiko norca delajo lej NO COOMENT tko kot EuroNews in to je to.Vsak si išče srečo v življenju če ne doma pa drugje
DodgeFan
09. 05. 2012 23.22
+16
Mini pokojninska reforma, HAHA, kaki naivneži! So mislil, sej to pa pa tk mini, da sploh nima pomena govorit o tem! Naivneži! Bomo samo malo, buci, buci, tole mini reformo skos spravli, tk na hiter, zdaj ko se vsi o vsem drugem menijo. Ahahah
Veyron95
09. 05. 2012 22.48
+13
PORTOS13
09. 05. 2012 22.30
+25
Kje je le mogoče bi nas olupali. No še sreča, da imamo sindikate .
Anton Benedik
09. 05. 2012 22.48
-13
bistrcan
09. 05. 2012 22.25
+23
Žalostno, sramotno... Spreminjali bi pogoje za upokojitev?! Res bi bilo najbolje, da gremo po 40 letih dela kar v grob. Za mlade izobražene, polne elana pa ni zaposlitev. Pametneje bi bilo poskrbeti za te, saj nimajo nobenih možnosti ustvariti družine, doma in poskrbeti za prihodnost svojih potomcev... Ne vem kako si predstavljajo ustvarjalnost človeka v šestdesetih, v primerjavi z mladimi!? NA MLADIH SVET STOJI!!!! :-)
hanoveranec
09. 05. 2012 22.10
-8
Vsem profesorjem, doktorjem na univerzah, raziskovalcem vzeti 20% plače in dati delavcem. ki imajo 500 evrov plače in tudi vse pokojnine kao "kvazi" profesorjev, doktorjev na univerzi, bivšim raziskovalcem, "kvazi" borcem vzeti 20% in dati upokojencem s 500 evri pokojnine. Prosim, da to vlada naredi nemudoma!
El Diablo 2013
10. 05. 2012 09.28
ti si pa uber delavc očitno...bi kar vse v svoj žep
SimonaHamer
09. 05. 2012 22.04
+7
POTI Nekdo hodi nazaj, nekdo se je nad nas vzpel kot sončni zahod, nekdo se je odprl na sever, nekoga ima v na rokah norost, nekdo ima v rokah svojo mladost. Nekoga neso na zadnjo pot, nekdo odhaja na srečno pot, nekomu smo le še napoti. Blaž Lukan
dele
09. 05. 2012 21.59
+1
Mirsad Miro Muharemović. Še en Zoki fan!
Tonček Balonček
09. 05. 2012 21.49
+21
NAjbolj hecno bo, ko bo JAnša imel seje kar na Dobu in od tam preganjal tajkune in zabušante! Me prav zanima, kdo bo zadolžen za njegovo duhovno oskrbo! Kramberger in Krašovec verejtno! PA Zidar in Bavčar, ha, ha!
fobija
09. 05. 2012 22.56
-5
neboš se ga rešil še tri leta in pol, zelo verjetno pa je da dobi nov mandat
M_teorija
09. 05. 2012 21.37
+6
Zadeva malo spominja na enotno davčno stopnjo v prvem JJ-jevem mandatu, kjer so ravno tako strljali z maneversko municijo!?
pesjagraba
09. 05. 2012 22.08
+22
Ta vlada se mi prav "smili". Karkoli se oglasi iz naslova varčevalnih ukrepov, vse more potegniti nazaj. Pa tako polna usta so imeli, kako je bila prejšnja vlada neučinkovita. Prav jim bodi. Skrb vzbujajoče je kam nas bodo ti zdraharji pripeljali.
Mirsad Miro Muharemovi?
09. 05. 2012 21.36
+12
kaj vam govorim že štiri mesece..Ta vlada misli da smo na Alžirski tržni,ok zastopim da se pogajaš,ne zastopim da lažeš in kradeš,podtikaš,koristiš tuje ideje..vem pa da je ta vlada poraz
fobija
09. 05. 2012 23.03
-3
cyklon
09. 05. 2012 21.36
+6
Seveda pa na koncert Daniele ne grem!! Mi še na misel ne pride. -)
korintos1
09. 05. 2012 21.41
+3
hanoveranec
09. 05. 2012 22.16
-6
uh...ja
10. 05. 2012 07.44
+2
@hanči...Daniela..je hrvatica...Hrvati so pa katoliki kot je meni znano... sicer pa že veš...aptamil...anede
El Diablo 2013
10. 05. 2012 09.29
-1
pa tako izobražen tale hanzi, še o kvantni fiziki vse ve
M_teorija
09. 05. 2012 21.34
+25
Ampak JJ ma pa taktiko. Ko je štrajk, se skrije v Ptuju. Ko pa predlaga mini pokojninsko, je pa dal komando kar iz Berlina! Za vsak slučaj!?
pesjagraba
09. 05. 2012 22.11
+7
Pa veš kako smo ga bili veseli? Pogreznili smo se nekateri.