Slovenija
Oglas

Z 'luštnimi' paradižniki osvojili Slovenijo

Ljubljana, 22. 04. 2013 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pomladni hit iz Prekmurja: sveži, sočni, okusni, zdravi paradižniki, pridelani v ogrevanem rastlinjaku, med drugim zagotavljajo tudi prehransko varnost.

Tudi delo z rastlinami v rastlinjaku je posebno in LUŠTno. (Foto: arhiv naročnika)
Tudi delo z rastlinami v rastlinjaku je posebno in LUŠTno. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
V Renkovcih v Prekmurju od lani pridelujejo pravi slovenski paradižnik, ki ga odlikujejo okus, svežina in sočnost. Nadeli so mu všečno ime LUŠT. Posebnost zgodbe LUŠTnega paradižnika je način integrirane pridelave, ki omogoča rast in obiranje paradižnikov tudi pozimi. Zasajeni so v naravno mešanico šote in kokosovih vlaken oziroma v t. i. organski substrat. Ta mu zagotavlja dobre pogoje za razvoj koreninskega sistema, kar je pogoj za razvoj rastline in črpanje hranil. Ker je sestava substrata znana in neoporečna, je paradižnik tudi bolj varen pred boleznimi in škodljivci.
Paradižnik LUŠT v prepoznavnih in okolju prijaznih zabojčkih. (Foto: arhiv naročnika)
Paradižnik LUŠT v prepoznavnih in okolju prijaznih zabojčkih. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Substrat, v katerem rastlina raste, je zaradi lažjega dela, boljšega kroženja zraka in možnosti ponovne uporabe zalivalne vode nameščen v t. i. viseče žlebove. S tem je tudi onemogočena oziroma zelo zmanjšana možnost prehoda bolezni in škodljivcev s tal na rastlino.

Tudi ogrevanja se lotevajo v sodelovanju z naravo. Ob rastlinjaku se namreč nahaja velik ogrevalni potencial – geotermalna vrtina.

Za potrebno ogrevanje, zračenje in pa tudi hlajenje si pomagajo z računalniško vodeni klimatskim sistemom. Paradižniki torej rastejo pri optimalnih pogojih, ki jim najbolj ustrezajo, kar s sočnimi in okusnimi plodovi hvaležno vračajo.

LUŠTne paradižnike oprašujejo čisto pravi čmrlji, ki so del stalne favne v rastlinjaku. Tam opravljajo svojo naravno nalogo opraševanja in zagotavljajo dober pridelek paradižnika. So pa čmrlji tudi živi dokaz, da se pri pridelavi ne uporabljajo strupena škropiva, saj bi v nasprotnem primeru čmrlji prav gotovo poginili.
Ker LUŠTni paradižnik dozori na rastlini in ne med transportom ali v hladilnici, je njegov okus poln in sočen. (Foto: arhiv naročnika)
Ker LUŠTni paradižnik dozori na rastlini in ne med transportom ali v hladilnici, je njegov okus poln in sočen. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Če rastline ali plodove vseeno napadejo kakšni škodljivci, imajo v rastlinjaku njihove naravne sovražnike t. i. plenilce, ki na naraven način opravijo z njimi. V njihovem rastlinjaku je torej čisto zares vedno živo!

Za paradižnik, ta rajski sadež, velja, da ima rad noge v vodi in glavo na soncu. Zaradi visokih temperatur v rastlinjaku in sonca, ki ga nujno potrebujejo za zorenje plodov, paradižnik seveda potrebuje veliko vode.

LUŠTne paradižnike tako redno zalivajo z deževnico, ki jo zbirajo v laguni ob rastlinjaku. Vsaki rastlini s pomočjo njej lastne kapalke večkrat na dan prilijemo točno odmerjeno količino vode.

Za dober pridelek pa sta potrebna ljubezen do rastlin in nenehna nega.

Vsi paradižniki so obrani ročno. Tako so obvarovani pred neljubimi poškodbami, predvsem pa je zagotovljeno, da so obrani točno tisti paradižniki, ki so glede na zrelost za to primerni. Tudi zato je okus LUŠTnega paradižnika natančno takšen, kot mora biti! Kot z vašega domačega vrta, pa čeprav izvensezonsko.

Ni pa vsak paradižnik, pridelan in obran v njihovem rastlinjaku, LUŠTen paradižnik. Ampak le tisti, dozoreli na soncu na rastlini, kar mu daje polno rdečo barvo in visoko vsebnost likopena – naravnega antioksidanta.
Pridelujejo več vrst paradižnika, največ grozdastega, ki je tudi sinonim paradižnika LUŠT. (Foto: arhiv naročnika)
Pridelujejo več vrst paradižnika, največ grozdastega, ki je tudi sinonim paradižnika LUŠT. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:

Tisti paradižnik, ki ni dovolj zrel, ima poškodbe ali druge pomanjkljivosti, ločijo. Tako je pod znamko LUŠT res le paradižnik prvovrstne kakovosti.

Ta v najkrajšem možnem času, brez dolgih transportov in zorenja v hladilnici doseže vse ljubitelje tega sočnega in okusnega sadeža.

Zato je paradižnik LUŠT v prepoznavnih črnih, okolju prijaznih zabojčkih: Okusen. Svež. Zdrav. Rdeč. Sočen. Poln. In Dišeč. Pravi slovenski paradižnik, torej! Tak kot z vašega vrta ali vrta vaše babice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni