Slovenija

Z legionelo se je verjetno okužil v študentskem domu

Ljubljana, 11. 01. 2011 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
6

Študent, ki študira v Portorožu, je zbolel za legionarsko boleznijo. Ker so posumili, da se je okužil v študentskem domu, so vzeli vzorce in odkrili legionelo. Po toplotnem šoku in drugih ukrepih nevarne bakterije ni več.

Stanovalec študentskega doma v Portorožu je decembra lani zbolel za pljučnico, ki jo povzroča bakterija legionela. Vodja oddelka za sanitarno mikrobiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper Gorazd Pretnar je povedal, da legionele v študentskem domu ni več.

Šel je k zdravniku v Celju

Oboleli študent, ki je doma v Celju, je obiskal zdravnika v Celju. Zaradi slabšanja stanja so mu naredili urinski test, ki je pokazal, da je zbolel za legionelo. Takrat so obvestili koprski zavod za zdravstveno varstvo.

Legionele v študentskem domu ni več (simbolična fotografija).
Legionele v študentskem domu ni več (simbolična fotografija). FOTO:

Iz poročila upravnika študentskih domov Davorja Kravanje je razvidno, da so jih 17. decembra lani obvestili o legionarski bolezni enega od stanovalcev. Zaradi napake v delovanju kotla, do katere je prišlo že nekaj dni prej, se je temperatura v obeh bojlerjih spustila na 49 oziroma 50 stopinj Celzija, česar niso zaznali.

Po izvedbi meritev temperatur vode in jemanja vzorcev s strani koprskega zavoda za zdravstveno varstvo in Zdravstvenega inšpektorata, ki so pokazali prisotnost legionele, so s pomočjo priklopa dodatnih električnih grelcev oba bojlerja segreli na 75 stopinj Celzija ter temeljito izprali vse pipe in tuše z vročo in hladno vodo. Hkrati so sneli in očistili vse mrežice na pipah. Vodo v bojlerjih so pustili ogreto na 75 stopinj Celzija do 21. decembra lani, ko so vnovič izprali vse pipe in tuše. Temperatura vode je od takrat nastavljena na 70 stopinj Celzija. Pipe so zatem izpirali s toplo in hladno vodo še 28. decembra lani.

Naročili so tudi čiščenje obeh bojlerjev, ki bo predvidoma končano 13. januarja letos. Skladno s priporočili zavoda za zdravstveno varstvo bodo predvidoma v soboto, 15. januarja, izvedli nekaj predelav na vodovodni inštalaciji. Ločili bodo filter trdih delcev v kotlarni od sistema sanitarne vode in vgradili protipovratni ventil na cev hidrantnega omrežja. Po izvedbi del bodo opravili še klorni šok vodovodnega sistema. Z ustreznimi organi se bodo dogovorili za izvajanje rednih kontrol vzorcev vode tudi v prihodnje. Po Pretnarjevih zagotovilih so v študentskih domovih striktno upoštevali vsa njihova navodila. Zbolel ni nihče več.

Nevarna bolezen

Legionelozo povzroča bakterija legionela. Poznamo dve obliki obolenja: blažjo vročinsko bolezen, tako imenovano pontiaško vročico, in težjo obliko legioneloz, ki jo imenujemo legionarska bolezen. Bolnik s pontiaško mrzlico se slabo počuti, ima bolečine v mišicah in sklepih, vročino in pokašljuje. Po dveh do petih dneh se njegovo stanje izboljša. Bolezen mine sama po sebi brez antibiotičnega zdravljenja.

Legionele se ne širijo s človeka na človeka, kar pomeni, da nas bolnik z legionelozo na noben način ne ogroža.

Bolnik z legionarsko boleznijo pa ima pljučnico. Običajna doba od okužbe do pojava bolezenskih znakov je od dva do 10 dni, izjemoma do tri tedne. Bolnik začne suho pokašljevati, boli ga glava, ima vročino in drisko. Slikanje pljuč razkrije pljučnico, potrebno je antibiotično zdravljenje. Diagnozo postavijo tako, da ugotavljajo specifična protitelesa v krvi ali antigen v urinu in poskušajo osamiti bakterijo iz bolnikovega izmečka.

Od pet do 15 odstotkov bolnikov z legionarsko boleznijo umre. Bolj zapleten potek in večja umrljivost sta značilna za starejše, kadilce, pljučne bolnike, bolnike s sladkorno boleznijo, z odpovedjo ledvic, bolnike z oslabljenim imunskim sistemom, z rakom, presaditvijo organov, prejemnike kemoterapije. Otroci jo redko dobijo.

Okužimo se lahko med tuširanjem, ne pa s pitjem

Legionele so v naravnih vodnih okoljih, kot so reke, jezera in druge stoječe vode. Število bakterij v naravnem okolju je majhno, kar pomeni, da naravno okolje običajno ne predstavlja tveganja za ljudi. Iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo, hlajenje (hladilni stolpi), v bazene s kopalno vodo, bazene z industrijsko vodo. Najbolje se razmnožujejo v topli vodi. V nenaravnem, umetnem okolju se ob primerni temperaturi in drugih dejavnikih okolja močno namnožijo in začnejo predstavljati nevarnost za zdravje ljudi.

Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku, ki vsebuje legionele. Posebno nevarni so aerosoli z legionelami okužene vode, ki nastajajo ob tuširanju, v whirpoolu, ker voda brbota, ob izpuhih iz hladilnih stolpov, okrasnih fontanah in podobno. S pitjem onesnažene vode se ne moremo okužiti, saj gre popita tekočina v želodec, kjer legionele uniči kisli želodčni sok. Izjemoma bi se s pitjem lahko okužili bolniki z močno oslabljen imunskim sistemom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Cej
12. 01. 2011 15.53
Janez Cej
12. 01. 2011 15.52
Aljaž Strupnik ti si car!! 301
kakalasi
11. 01. 2011 16.20
Študentski dom Korotan, ne Turistica. ;)
MaliBrother
11. 01. 2011 16.16
Verjetno da res :D
MaliBrother
11. 01. 2011 16.09
Študentski dom Korotan... ne Turistica... mal prevert info predn objavte :)
sandrck
11. 01. 2011 16.03
Omenjeni študentski dom se imenuje Korotan in ne Turistica.