Slovenija

Skrita kamera: Kako hitro lahko mladoletniki pridejo do tobačnih izdelkov?

Ljubljana, 23. 02. 2016 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vsak osmi 15-letnik v Sloveniji kadi, skoraj polovica pa jih je pri teh letih kadila vsaj enkrat. Prej kot začnemo kaditi, bolj zapriseženi kadilci smo v poznejših letih, kažejo raziskave, kar je voda na mlin tobačni industriji. Preverili smo, kako hitro lahko mladoletniki pridejo do škatlice cigaret.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Grozljive podobe na cigaretnih škatlicah
    01:54
    Iz SVETA: Grozljive podobe na cigaretnih škatlicah
  • Iz 24UR: Slovenija napovedal vojno kajenju
    03:08
    Iz 24UR: Slovenija napovedal vojno kajenju
  • Iz 24UR: Mladoletni brez težav dobili cigarete
    02:14
    Iz 24UR: Mladoletni brez težav dobili cigarete
  • Iz 24UR: Omejevanje kajenja
    02:15
    Iz 24UR: Omejevanje kajenja
Predlog sprememb na področju protitobačne zakonodaje bo ministrstvo dalo v javno razpravo prihodnji teden.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavila predlog sprememb protitobačnega zakona. Nova zakonodaja med drugim predvideva večja opozorila o škodljivosti kajenja na cigaretni embalaži, prepoved tobačnih izdelkov z aromami, višje globe za nedovoljeno oglaševanje in licenciranje za prodajalce tobačnih izdelkov.

Spremembe zakonodaje sledijo evropski direktivi o zmanjšanju učinkov tobaka, pa tudi nacionalni resoluciji, "s katero smo si zadali cilj, da bomo zmanjšali posledice zaradi kajenja," je v uvodu novinarske konference povedala ministrica. Cilj te resolucije je, da bi bilo manj kot 5 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije kadilcev.

Kmalu bodo morda tudi pri nas tobak prodajali v takšnih škatlicah.
Kmalu bodo morda tudi pri nas tobak prodajali v takšnih škatlicah. FOTO: Reuters

Eden prvih ukrepov bodo slikovno-besedilna zdravstvena opozorila na embalaži cigaret, ta opozorila pa bodo vsebovala tudi informacije o načinih za opuščanje kajenja, je pojasnila ministrica. Opozorila bodo morala prekrivati dve tretjini sprednje in zadnje strani cigaretnih škatlic in bodo morala biti na vrhnjem robu škatlic. 

V roku največ dveh let načrtujejo uvedbo enotne embalaže za tobačne izdelke, s čimer želijo doseči zmanjšanje privlačnosti tobačnih izdelkov. Kot je opozorila ministrica, se namreč tobačna industrija usmerja predvsem na mlade, da jih pridobijo v kadilske vrste, v Sloveniji pa je danes največja težava porast kajenja med dekleti in mladimi mamicami.

V oddaji 24UR so s skrito kamero preverili, kako hitro lahko mladoletnik pride do škatlice cigaret. Ugotovili so, da brez težav, saj je večina trafik v lasti tobačne industrije. Tudi, če jih prodajalci vprašajo po starosti, to še ne pomeni, da tobaka ne bodo dobili.

Z implementiranjem evropske direktive naj bi Slovenija uvedla tudi prepoved dajanja na trg tobačnih izdelkov z aromami in izdelkov z dodatki, kot so vitamini, zelišča ali poživila, ki ljudem na prvi pogled dajejo lažno slutiti, da je taka cigareta manj škodljiva od običajne.

Z novo zakonodajo bo celovito urejeno tudi področje elektronskih cigaret in novih tobačnih izdelkov. Prepovedana bo tudi prodaja tobaka in tobačnih izdelkov prek spleta.

Licence za prodajo tobaka in prepoved prodaje prek spleta

Prodajalci bodo morali pridobiti posebno licenco, če bodo želeli prodajati tobak. Licenčnina za prodajo tobaka bi znašala približno 200 evrov za vsako prodajno mesto, je pojasnila ministrica.

Da potrebujemo novo zakonodajo, je ministrstvo ugotovilo tudi zaradi številnih kršitev prepovedi prodaje cigaret mladoletnim osebam. Z uvedbo licenc računajo, da bi se stanje izboljšalo – saj bodo lahko kršiteljem licence odvzeli in jim s tem onemogočili prodajo tobaka. Licence za prodajo tobaka že poznajo v Avstriji in na Finskem.

Popolnoma bo prepovedano vsakršno oglaševanje cigaret, tudi na prodajnih mestih. Ti ne bodo smeli biti vidni. Prav tako bo prepovedana promocija in sponzoriranje tobačnih in povezanih izdelkov. Prodajalci namreč po ugotovitvah tržnega inšpektorata sedanjo delno prepoved množično kršijo. Tobačnih izdelkov pa se ne bo smelo prikazovati niti v medijih, denimo tudi v resničnostnih šovih. 

Uvedba tobačnega centa in prepoved kajenja v avtomobilih ob prisotnosti mladoletnih oseb

Med načrtovanimi ukrepi je tudi enotna embalaža za tobačne izdelke. Za tak ukrep se je po dobrih izkušnjah Avstralije, ki je enotno embalažo uvedla leta 2012, že odločilo več držav EU. Letos bo enotna embalaža v veljavo stopila na Irskem, v Veliki Britaniji, Franciji in na Madžarskem.

Za najbolj učinkovit ukrep odvračanja od kajenja se je pokazal dvig cen tobačnih izdelkov. Zato zakon predvideva tudi dvig trošarin oziroma možnost uvedbe t.i. tobačnega centa, ki bi se namenjal za programe ozaveščanja o škodljivosti kajenja. 

Končni izračuni višine tobačnega centa še niso opravljeni, je danes pojasnila Kolar Celarčeva. Ali bo to pol evra ali evro, bo še predmet razprave. Ta denar se bo po njenih besedah zbiral ločeno od državnega proračuna in uporabljal namensko za programe preprečevanja in zmanjševanja škode zaradi kajenja.

Zakonodaja bo prepovedala tudi kajenje v zasebnih vozilih v prisotnosti mladoletnih oseb. "Kajenje v avtomobilih se bo nadzorovalo tako, kot se nadzoruje uporaba mobilnega telefona. Pristojnosti za tovrsten nadzor bodo imeli samo policisti," je dejala Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje.

Pričakovani učinki zakonodaje?

Težko je napovedati, za koliko bo upadlo število kadilcev, je dejala Kerstin Petričeva. A podatki iz drugih držav kažejo, da so ti ukrepi število kadilcev zmanjšali vsaj za 5 odstotkov.

K temu je sicer pripomoglo tudi zmanjšanje števila prodajnih mest in posledično manjša dostopnost tobačnih izdelkov.

Nevladne organizacije: To je korak v pravo smer

Gre za zelo napreden predlog sprememb zakonodaje, pravijo v Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija in Mladinskem združenju za alkoholno in tobačno politiko.

Škatlica cigaret
Škatlica cigaret FOTO: Thinkstock

"Tobak je glavni preprečljivi razlog smrti v Sloveniji in ubije dva od treh njenih uporabnikov. Je tudi edina dobrina, ki vsebuje tako veliko število rakotvornih snovi, približno sedemdeset, in se še vedno prodaja na vsakem koraku kot sredstvo namenjeno človeškemu uživanju. Kljub temu, da ima država dokazano skoraj štirikrat več stroškov s posledicami kajenja, kot prihodkov od davkov in trošarin, smo na odgovor države na absurd, ki našo državo že dolgo pelje v pogubo, čakali skoraj desetletje," pravi Jan Peloza iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Slovenija se bo s tem pridružila številnim državam v Evropski uniji in drugod po svetu, ki so že uvedle strožje ukrepe proti tobaku, dodajajo v Mladinskem združenju za alkoholno in tobačno politiko.

Predlog pozdravljajo tudi v Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija ter v povezanih združenjih. Menijo, da gre za temeljni kamen za zagotovitev vizije Slovenije brez tobaka do leta 2050, ko bi se pojavnost kajenja med prebivalci Slovenije spustila pod pet odstotkov. Kritični pa so glede tega, kako dolgo je država potrebovala za pripravo novega zakona.

V teh državah se je, kot je dejala predsednica združenja Nina Rogelj"že kmalu po njihovi uvedbi zmanjšal delež kadilcev in zamaknil začetek kajenja med otroci in mladostniki. Uspeh strožje zakonodaje, ki ni uperjen proti kadilcem, ampak proti tobačni industriji, je viden predvsem v zmanjšanju črne trgovine s tobakom."

Kot je dodala, o pozitivnih učinkih stroge zakonodaje poročajo iz Irske, Velike Britanije, Poljske, Južnoafriške republike, Avstralije in še nekaterih drugih držav. Tam opažajo tudi napredek pri zmanjšanju pojavnosti različnih bolezni med prebivalstvom in porastu učinkovitih programov za preprečevanje kajenja med mladimi, še poudarja Rogljeva.

"Če je kdo, ki bo pri teh ukrepih oškodovan, je to večmiljardna tobačna industrija, ki na račun davkoplačevalcev uživa elitno in brezsramno življenje, tlakovano s krstami prezgodnje umrlih zavedenih kadilcev in neozaveščenih nekadilcev," je še dodal Peloza.

Četrtina odraslih Slovencev je kadilcev

V Sloveniji kadi približno četrtina odraslih prebivalcev. Leta 2007 sprejeta novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov je Sloveniji prinesla prepoved kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter uvedla tudi kadilnice. Sprva je omejitev kajenja prinesla upad v deležu kadilcev, ki pa se je kmalu vrnil na tistega iz časov pred sprejemom novele.

Kot pravijo na ministrstvu, se je v zadnjem času sicer zmanjšala razširjenost kajenja med mladostniki, starimi 11, 13 in 15 let, kar pripisujejo podražitvam tobačnih izdelkov v zadnjih letih, prepovedi kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih ter izvajanju preventivnih programov s strani javnih institucij in nevladnih organizacij. Opozarjajo pa, da še vedno vsak dan kadi vsak deseti petnajstletnik.

Kajenje povezujejo s številnimi zdravstvenimi težavami in boleznimi.
Kajenje povezujejo s številnimi zdravstvenimi težavami in boleznimi. FOTO:

Škodljivi vplivi kajenja na zdravje so dokazani, kajenje je med dejavniki tveganja za nekatere vrste raka, možgansko kap, srčno-žilne bolezni in kronične pljučne bolezni. Omejevanje porabe tobaka je zato pomemben javno zdravstveni izziv. Tako ministrstvo s spremembami zakona načrtuje številne ukrepe prav za opozarjanje potrošnikov o škodljivosti kajenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (706)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečiKarton
24. 02. 2016 15.32
+5
Kot po navadi vse s kontra smeri. Da bi pa prepovedali dodajanje škodljivih snovi v cigarete pa ne. Raje nam prodajajo strup namesto da bi omogočili slovencem kaditi bolj čist tobak. Kaj imajo naftni derivati, cianid, formaldehit in ostala kemija za počet v tobaku?
srebrnibreg
24. 02. 2016 16.18
-3
RdečiKarton
25. 02. 2016 08.10
+3
santamaura
24. 02. 2016 11.43
+0
Mladoletniki lahko pridejo do tobačnih izdelkov ravno tako hitro, kot pridejo starostniki do izdelkov za povečanje potence. Oboje je zdravju škodljivo.Je pa res, da bi bilo smešno, če bi vnuk staremu očetu v lekarni viagro kupoval
pik07
24. 02. 2016 11.42
+2
Ah. pa še nekaj me zanima. Kolikor vem, je zunanjost tobačnih izdelkov avtorsko zaščiten design in kakršnokoli spreminjanje predstavlja kršitev avtorskih pravic, ki naj bi bile predmet mednarodne zakonodaje. Kako pa je s tem? Da ne bo potem spet kazni , nobene odgovornosti, davkoplačevalci pa plačevali!
pik07
24. 02. 2016 11.26
-1
Torej: po eni strani skoraj obsedena gonja proti kadilcem, po drugi pa kampanije za legalizacijo drog. Mi lahko kdo razloži, kje je tu logika?
RdečiKarton
24. 02. 2016 15.26
+3
Trava ne vsebuje vodikovega cianida, formaldehida, benzenov, katrana in ostale kemije katero dodajajo cigaretom...
Ciymbalta
24. 02. 2016 08.48
+3
Pravijo da Španiji košta dvanajst evrov škatla cigareta to pa ne povejo koliko imajo plače španci. Verjetno jih je sram povedat da mi imamo balkansko plačo ne Evropsko. Popovci in ostali pa pametujejo. Saj prav da bo ta zakon da bo prepovedano kadit v avtomobilu nikomur ne paše dim.Sam ne vem zakaj sploh delajo tobak naj zaprejo tovarne pa je vse rešeno.Kaj sedaj bojo na škatlici narisani naši lopovi političari
pik07
24. 02. 2016 11.23
+1
Napačen podatek- lani šteka 19 evrov- mallorca
majo2
24. 02. 2016 08.39
+1
Ni problema.Manj kadilcev manj denarja v požrešni državni blagajni.A koliko poznamo našo politiko, bodo denarni manjko hitro nadomestili z novimi dajatvami.Koristi pa nikjer.Že sedaj namenijo le 1% od pobranih dajatev na tobačne izdelke za preventivo.Kampanija je res neverjetna.Kaj pa alkohol,slabe ceste,zastrupljeno ozračje,nezdrava prehrana,socialni problemi in stiske brezposelnih množic.....in še bi lahko na dolgo našteval. Ali je za vse našteto tudi krivo kajenje??????!!
stella83
24. 02. 2016 08.22
+1
Tobačni cent bo 0.5€ Oz 1€?? Kdo je tu nepisemen? Cent je cent, 0.01€ :-)
BožidarMacur
23. 02. 2016 23.49
-7
Kva je žabari spokajajte dol!
BožidarMacur
23. 02. 2016 23.49
-7
Kva je žabari spokajajte dol!
BožidarMacur
23. 02. 2016 23.49
-7
Kva je žabari spokajajte dol!
Principat
23. 02. 2016 23.48
+6
na steklenici je opozorilo , na cigaretih , da povzročajo raka a na ljudeh pa nikjer in kaj so vse povzročili , tudi njih bi morali ožigosat , pa bi bilo lepše
Avha
23. 02. 2016 23.47
+0
Kajenje ne bo dovoljeno v resničnostnih šovih... Potem tako isto velja pri predvajanju filmov (ban vseh teh), dramskih iger...
brezcasni
23. 02. 2016 22.56
+20
razumem...cigarete proč ker so zdravju skodljive......ampak zaradi njih ni avtomobilskih nesreč ,nasilja v družini ,pretepov in celo umorov ki jih povzroča alkohol,pa nikomur ne pade na pamet da bi ukinili alkohol oziroma zaostrili prodajo in uživanje.........
stella83
24. 02. 2016 08.20
+4
Točno tako, pa ga prav tako uživajo mladi..
verla
23. 02. 2016 22.50
+18
mislim da bolj škodijo zdravju politiki,politično nastavljeni direktorji in mediji ki vse kar je v dobrobit tem barabam napihujejo kot pa cigarete.Službe porihtajte pa ne bo cajta kadit in premlevat kaj bo deca nakrožnik dobila in kaj obekla za v šolo."Pa šunko in beli kruh obdavčit da ne bomo predebeli kar škodi zdravju" Jutri pa bodo še polni krožnik fižola hoteli obdavčit da bodo ja meli kaj za krast in zapravlat.
jozo e
23. 02. 2016 22.41
+8
Že res, da cigarete škodujejo zdravju, a kaj , ko se je ta naša Slovenija spet odločila udrihati tam, kjer v tem trenutku ni tako nujno. Nisem kadilka, a vseeno menim, da bi bilo potrebno prvo zaostriti alkoholno zakonodajo. Nihče mi ne bo rekel, da so cigarete škodljivejše od tega prekletega tekočega zla. Alkohol ravno tako negativno vpliva na človeka in večkrat ima žal še škodljivejše posledice za vso družino in še posebej na otroke. Zato bi bilo dosti bolje uvesti vsesplošno prodajo in točenje alkoholnih pijač, kršitelje pa drastično kaznovati. Že kratkoročno bi bilo občutno več srečnih družin v Sloveniji....
verla
23. 02. 2016 22.51
+3
jozo e to pa nebo dobro bodo sami sebe preveč po žepu hehehe
tali?ni tom
23. 02. 2016 22.31
+7
moja vleče cigaro! vsak dan!
BožidarMacur
23. 02. 2016 23.47
+9
nesre?ko
23. 02. 2016 22.31
+4
Zdej pa flašo pira pa en cigaret,pa sm prpravlen za nočn svet.
Luna Mesec 1
23. 02. 2016 22.25
+18
......vsi se strinjamo, da je kajenje škodljivo in država se na vse kriplje trudi omejiti le to, če se mene vpraša zganja hinavščino, zakaj enostavno ne prepovedo prodajo tobačnih izdelkov??????.....zato, ker jim denar od le teh hudičevo prav pride, kakor tudi od prodaje alkohola in vsega kar se najde na tržišču škodljivega.....samo primer, točno se ve kakšna je roba iz Kitajske, recimo česen, pa ga dovolijo uvažati in prodajati.....figo je državi mar za državljane dokler si polni žepe....
lnterReflections
23. 02. 2016 22.27
+7
Če prepovedo prodajo tobačnih izdelkov, se ga bo uvažalo iz Makedonije.
tajacinabrjaci
23. 02. 2016 22.21
+5
reklame reklame reklame reklame reklame katastrofa goveda ena
lnterReflections
23. 02. 2016 21.55
+4
Elektronska cigareta sploh ne spušča dima, ampak paro. Para pa ima nižjo temperaturo kot dim. In ker je para, ne vsebuje trdih delcev, ki bi se nalagali na pljuča kot je to v primeru cigaretnega dima. In ta para ima isto sestavo kot "dim", ki ga spuščajo DJ-ji na plesišče v nočnih klubih, le da nima nikotina. To naredi tako gost "dim", da ne vidiš sočloveka v nočnem klubu. Tako bodo DJ-ji še naprej lahko zastrupljali ljudi 100-krat več kot to počne elektronska cigareta, elektronska cigareta, tudi tista z z 0% nikotina, pa bo prepovedana v zaprtih prostorih kot je sedaj tobak. Ker pa je nas, ki "vapamo" elektronsko cigareto zgolj 1% (večina jih gre iz elektronske cigarete nazaj na tobak), je to samo voda na mlin tobačni industriji. Tako to zgleda, ko zakone pišejo politiki in ne strokovnjaki.
korintos23
23. 02. 2016 21.57
+0
Elektronska cigareta je samo za to da frajerja špilač, kadi tobak ali vse vkup pusti!!!
lnterReflections
23. 02. 2016 22.01
+1
E-cig "vapam" že eno leto. Ima nikotin tako kot tobak. Razlika je le v tem, da para vsebuje nikotin, ne pa katrana in monoksida in ostalih škodljivih stvari kot tobak. 99% ljudem, ki sem jim dal za poskusit, pravijo, da je za nič in so cigareti boljši. Država torej "preventivno " napada e-cig, da se ne bi število ljudi povečalo, čeprav nas je malo. Ponovno se država spravlja na "majhne".