Slovenija

Bratuškova pravi, da bo na sprejetje proračuna vezala zaupnico

Ljubljana, 23. 09. 2013 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada bo poiskala ukrepe, ki bodo najmanj negativno vplivali na rast in bodo omogočili konsolidacijo javnih financ. Premierka Alenka Bratušek je poudarila, da ne bo kriznega davka, prav tako ne bo enostranskega posega v minimalne plače.

Premierka Alenka Bratušek je danes v parlamentu odgovarjala na vprašanja poslancev.
Premierka Alenka Bratušek je danes v parlamentu odgovarjala na vprašanja poslancev. FOTO: Aljoša Kravanja
Bratuškova je poudarila, da ne bo enostranskega posega v minimalno plačo.

Vlada v četrtek na seji še ne bo sprejela proračuna za leto 2014, saj ga želi prej, v petek, predstaviti Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS). Proračunska seja bo tako v ponedeljek, predsednica vlade pa bo na sprejetje proračuna v DZ vezala zaupnico, je nocoj v pogovoru na nacionalni televiziji povedala premierka Alenka Bratušek.

Znova je poudarila, da kriznega davka ne bo, glede davčnih blagajn pa je povedala, da bodo te uvedli, če ne bo učinkov od novega sistema, ki preprečuje brisanje računov. Vendar so tako davčne blagajne kot tudi sistem za preprečevanje brisanje računov le orodje. Oboje se lahko izigrava, zato je pomemben nadzor, je dejala. Dodala je, da je Davčna uprava RS julija in avgusta opravila 14.000 akcij, vendar zaenkrat ne more predstaviti rezultatov teh akcij.

Premierka je pred tem pojasnjevala svoje načrte v državnem zboru. Dejala je, da je treba poiskati ukrepe, ki bodo najmanj negativno vplivali na rast in hkrati omogočili konsolidacijo javnih financ. Odgovarjala je na vprašanje poslanca NSi Jožefa Horvata, ki ga je zanimalo, kako sprejema zahteve v dokumentu Kisik za gospodarstvo, v katerem so gospodarska, obrtniška in trgovinska zbornica z združenjem delodajalcev in združenjem Manager vladi poslali svoje zahteve.

V DZ se je začelo prvo plenarno zasedanje po parlamentarnih počitnicah. Do petka se bo zvrstilo 24 točk dnevnega reda, prvi dan je namenjen poslanskim vprašanjem premierki in ministrskemu zboru.
Predsednica vlade je poudarila, da je vlada v dveh mesecih tehnično pripravila slabo banko na to, da bi se prenosi slabih terjatev lahko začeli, zdaj pa vlada čaka na rezultate stresnih testov. "Prav sanacija bančnega sistema in to, da bodo banke spet začele kreditirati gospodarstvo, bo najbolj pomagalo slovenskemu gospodarstvu. Pomembno je tudi razdolževanje podjetij, dva zakona na to temo sta pripravljena, usklajujemo jih z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) in Evropsko centralno banko (ECB). Strinjamo se, da je treba z državnim denarjem pomagati le tistim, ki imajo možnost preživetja," je poudarila Bratuškova.

Pojasnila je, da bo vlada letos evalvirala učinke pokojninske reforme in reforme trga dela. "Če rezultati ne bodo takšni, kot ste jih napovedali v vaši vladi, se bo treba pogajati na novo," je opozorila in dodala, da se pripravlja tudi zdravstvena reforma, ki bi morala biti v doglednem času na poslanskih mizah.

Poslanec Horvat je premierki priporočil, da bi k reševanju krize v Sloveniji iskreno povabila tudi opozicijo. Bratuškova je dejala, da načrtuje sestanek z opozicijo še pred predstavitvijo rebalansa proračuna.

Konkretni rezultati boja proti sivi ekonomiji od julija so optimistični

V odgovoru na vprašanje poslanca SD Matjaža Hana o boju proti sivi ekonomiji je dejala, da so inšpektorji opravili 14.000 pregledov, vlada pa na uradne rezultate še čaka. Neuradni rezultati kažejo na optimizem, če pa bodo uradni slabi, bo vlada po besedah premierke uvedla davčne blagajne.

Glede posebnega računalniškega programa, ki je bil uveden z začetkom julija, je poudarila, da so v poletnih mesecih inšpektorji spremljali predvsem gostinske dejavnosti, dejavnosti pa bodo nadaljevali tudi na drugih področjih.

Ob tem je poudarila, da so tako davčne blagajne kot program samo orodje inšpektorjev, da lahko izvajajo nadzore, eden od ukrepov pa bo tudi povečanje pooblastil inšpektorjev. "Tu je veliko prostora za nove javnofinančne prihodke. Tudi ta del boja proti sivi ekonomiji lahko pripomore k hitrejši in lažji konsolidaciji javnih financ," je prepričana premierka.

"Z bojem proti sivi ekonomiji mislimo maksimalno resno. Nov zakon o delu na črno naj bi bil sprejet do konca leta, predvidene so odškodnine za črne gradnje, poostren nadzor pri črni sečnji lesa, nadzor pri varni in kakovostni hrani in drugi ukrepi," je pojasnila Bratuškova.

So ukrepi vlade edina rešitev?

Poslanec Franc Bogovič (SLS) je Bratuškovo vprašal, ali resnično misli, da so ukrepi, ki jih trenutno izvaja vlada oz. jih napoveduje na področju financ in gospodarstva, edina možna in sprejemljiva rešitev. Zanimalo ga je tudi, kako naj bi ti ukrepi koristili gospodarstvu.

Bratuškova je Bogoviča spomnila, da je avgusta državni proračun izkazoval presežek. Brezposelnost se je tudi zaradi aktivne politike zaposlovanja znižala za 7600 ljudi, izvoz je v letošnjem letu narasel za 2,3 odstotka, je dodala.

Pojasnila je, da smo ena zadnjih evropskih držav, ki je dvignila davek na dodano vrednost, ga spomnila, da si večina prebivalcev po javnomnenjskih anketah želi združevanja občin, in tudi po oceni vlade bo to prineslo za občane nekaj dobrega.

Bratuškova zagotavlja, da novih posegov v pokojnine ne bo.
Bratuškova zagotavlja, da novih posegov v pokojnine ne bo. FOTO: Thinkstock

Pokojninska blagajna je stabilna

Na vprašanje poslanca SDS Marka Pogačnika je poudarila, da je pokojninska blagajna "absolutno stabilna", in znova dejala, da vlada ne načrtuje dodatnih posegov v pokojnine. Zanikala je tudi, da bi predlagani zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH) ogrozil pokojninsko blagajno.

Poslanec Pogačnik je v svojem vprašanju ocenil, da je stanje pokojninske blagajne "kritično". Še posebej je izrazil zaskrbljenost zaradi predlaganega zakona o SDH, ki naj bi pokojninski blagajni odtegnil sredstva iz naslova Kapitalske družbe (Kad). Po njegovih besedah stanje še poslabšujeta proračunska politika vlade in stanje v gospodarstvu.

Premierka je zanikala možnost, da bi rešitve, ki jih prinaša predlagani zakon o SDH, kakor koli načele stabilnost pokojninske blagajne. Po njenih besedah zakon predvideva, da se v primeru pripojitve vse pravice in obveznosti Kada, tudi tiste, ki so povezane s pokojninsko blagajno, prenesejo na SDH.

Spomnila je, da je njena vlada že zagotovila dodatnih 140 milijonov evrov za ohranitev stabilnosti financiranja pokojninske blagajne. Tako je pokrila finančno luknjo v blagajni, za katero je odgovorna prejšnja vlada, pojasnjuje premierka. Opozorila je tudi, da zakon o SDH še vedno usklajujejo, zato so tudi še vedno mogoče spremembe.

Poslanci so še pred vprašanji dnevni red seje DZ razširili s točko o predlogu novele zakona o finančnih zavarovanjih. Na pobudo SDS so se izrekli tudi o odločitvi kolegija predsednika DZ, da se novela zakona o javnih skladih obravnava po skrajšanem postopku. Večina je glasovala proti skrajšanemu postopku, zato danes začne teči rok za vložitev zahteve za uvedbo rednega postopka obravnave novele.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
24. 09. 2013 21.13
Bratuškova je tudi rekla, da krize v Sloveniji ni! Ji še vedno verjamete?
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 18.32
-3
Janez vrni se nazaj in reši nas levega zla!oprosti ker sem te zmerjal z lopovom!
srebrnibreg
24. 09. 2013 18.41
+2
Si še vedno iščeš? Res ne boš prišel k pameti?
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 18.50
-2
srebrni dolgo sem rabil da sem spregledal!
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 18.50
-1
moja carica me je razočarala...hihihihihihi:(((((((
srebrnibreg
24. 09. 2013 18.54
+2
Razočarala je tebe mati narava, ker ti je nad vratom pustila samo kosti, lase? kožo in luft. To kar bi ti pa namesto nje morali dati starši ti pa tudi niso. Izgleda, da je to v genih.
mikumi
24. 09. 2013 19.28
Slovenia ti bi zamenjal ene lopove z drugimi. Zelo pametno ni kaj
24vohomurckov
24. 09. 2013 15.20
-2
..mater...gužve...na kurah!!
24vohomurckov
24. 09. 2013 15.19
-3
V zaigranem sporu sta Bratuškova in Janković dejansko pokazala, kaj je njun edini cilj: ohranitev vse oblasti v rokah in za vsako ceno. Tako se zdaj Bratuškova pretvarja, da je zanjo najpomembnejša politična stabilnost, za katero ne njej ne njenemu šefu Jankoviću v opoziciji ni bilo niti malo mar, ko sta v času Janševe vlade minirala vse ukrepe ekonomske politike in destabilizirala državo. Taiste ukrepe je Bratuškova na oblasti meni nič, tebi nič ukradla in se zdaj celo hvali z njimi. Temu se zdaj reče umiritev razmer in stabilizacija. Kakšno reševanje Slovenije, le za reševanje PS in ohranitev vse oblasti v njihovih rokah jim gre – od države do glavnega mesta in prevlade PS v parlamentu. Zato izmišljeni spor Bratuškova-Janković sledi pregovoru »volk sit in koza cela«: Janković bo župan Ljubljane in bo še naprej delal, kar bo hotel, Bratuškova pa bo ostala premierka in igrala veliko rešiteljico Slovenijo. Oba sta zmagovalca, le Slovenija je poraženka, saj ne bo ne sita ne cela, ker jo bosta Bratuškova in Janković še bolj zadolžila in obrala do kosti.
24vohomurckov
24. 09. 2013 15.17
-3
...važno je,da klemo dela....bruhuprikuhu!!
odpisan2x
24. 09. 2013 14.18
+5
edino kar obvladate vsi skupaj-da delate iz kruha drek ,pa še to je funkcija prebavnega trakta
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 13.51
-8
Janez Janša reši nas!!!!!11
SDS_je_poden
24. 09. 2013 14.22
+4
belaovca
24. 09. 2013 14.45
+2
Pa s prispevkom 200.00 v blagajno nas bo negdo rešil...pozabu na cukijev prispevek
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 13.49
-6
verjel sem v levico nikoli več!!!na naslednjih volitvah volim SDS!!!
belaovca
24. 09. 2013 14.13
+2
kako????......saj tiste na dobu se ne voli
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 14.14
-3
odkar nisem več levak verjamem v poštenost...skupaj bomo premagali levo zlo...hihihih
srebrnibreg
24. 09. 2013 15.46
+1
Bum-bar Brezveze se trudiš, ker itak vsak ve, da si stonickni pomarejevalec tujih nickov. Tam na vzhodfu Ljubljane se javi v eni zgradbi.
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 13.48
-6
AVE Janša!!!!!!!!!!!
Fuck the system
24. 09. 2013 13.20
-5
Če pa bi bil narod tiho in nič komentiral, še kako bi nam uvedli kriznega davka, in zmanjšali minimalne plače......
prašek
24. 09. 2013 13.36
+2
Če čebula ČE bi ne imela, bi čebula bila bula :-))
belaovca
24. 09. 2013 14.46
Če nebi bilo ČE bi na wc-ju peli namesto čepeli
oResnicA
24. 09. 2013 13.14
-2
..nekam zmatrana pa zabuhla je carica kako to?
prašek
24. 09. 2013 13.18
+2
Važno je vsebina glave, ne pa zunanji izgled ! Ti pa si ogleduj Janeza !
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.20
+3
Sej je Janša tud zmeden, pa sesut, pa plešast....pa kaj? Radi ga mamo, pa tud če je lopov - ljubezen ne pozna meja - AVE DOB IN JANŠA V NJEM!!!
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 13.26
-1
24vohomurckov
24. 09. 2013 13.28
-1
prašek
24. 09. 2013 13.30
-1
vohomurček ...... Moram komentarje prilagajati "poslušalstvu" . Trapaste besede za ......
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.31
-2
Jst masturbiram na Janeza, pa to .... na njegovo sexy plešo ...
24vohomurckov
24. 09. 2013 13.32
+0
...od kdaj pa to??....a nis prej samo na svoj fris to počel??
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.35
+2
Prej sm na tvojga ..... zdej s pa že prestar, pa to...
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 13.48
-2
tudi jaz masturbiram na janšo...čeprav prej sm na zokija
SDS_je_poden
24. 09. 2013 14.23
+0
slovenia.heart@info.si: Kaj če bi si poiskal punco?
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 18.32
+2
imel sem punco ampak mi je ušla iz štale in je ne najdem več..moja mukica
prašek
24. 09. 2013 13.09
-4
A tabula rasa se pa danes nič ne oglaša ??? Saj ne da bi ga pogrešal .....
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 13.09
+5
zagovorniki in plačanci te vlade drugim morte nike krast da bi vas kdo sploh bral pa še takrat vas noben ne jemle resno...auuuuuu
prašek
24. 09. 2013 13.12
-2
Dva dni je minilo, ko je imel moj medvedek kar štiri nicke !!!
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.13
-4
Glej ... spet se nekdo poslužuje mojega nicka.
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 13.14
+2
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.15
+3
Krade moj nick in pljuva po vladi!!!! Kakšen fejk! Pa saj se po mojem avatarju vidi da sem prepričan komunist. Jaz sem proti Janši in domobrancem. AVE LEVI, AVE KIM JONG-UN pa to ...
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 13.16
+3
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.21
+4
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 13.24
+0
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.32
+1
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.33
+1
Zdy pa spt po tabletko....popušča.......?*?=)(/&%$#"!"/()=?*
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 13.58
+1
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 14.10
+0
sedaj ko nisem več levak se prvič v življenju počutim kot človek...hvala ti Janša...hihihihih
prašek
24. 09. 2013 13.07
+1
Vezati zaupnico na sprejem proračuna ??? Za to je treba veliko poguma ! Čestitam ti Alenka !!!
kameltrajbar
24. 09. 2013 13.08
+1
...beyba obvlada....ni to janša brez kohones...:))))
prašek
24. 09. 2013 13.08
+3
Gaja Bobek
24. 09. 2013 13.35
volitve, kakšna zaupnica, vsi se tresejo za svoje r it i
prašek
24. 09. 2013 13.45
-2
In koga boš volil ????????????? Prosil bi samo za predlog !
Gaja Bobek
24. 09. 2013 13.46
+2
nobenega od sodelujočih od 91 naprej, nova stranka al pa ne grem na volitve sploh
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 14.13
belaovca
24. 09. 2013 14.16
-2
janeza na dobu???? Še lani bi to bilo mogoče zdaj pa..AAAAaaaa
24vohomurckov
24. 09. 2013 13.06
+1
...kaj pa stepišnik dela??
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.17
+2
24vohomurckov
24. 09. 2013 13.31
+1
....hehe......se mi je zdelo!!...ampak,da ga za to dobro plačujete??...to pa je višek!!!
24vohomurckov
24. 09. 2013 13.05
+2
.....wash machine pa teče,teče,teče,teče.....jah...vi nid tajm...mač mor!!
kameltrajbar
24. 09. 2013 13.06
-1
kameltrajbar
24. 09. 2013 13.09
-1
kameltrajbar
24. 09. 2013 13.24
+0
kameltrajbar
24. 09. 2013 12.59
-2
...naša alenka je kt merklova v nemčiji....brawoo.....ženskam oblast...:DDDDD..
Pika Mika
24. 09. 2013 13.09
+1
Cmok! Ti si mi še vedno VEČINOMA ljub! ;) :)))
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 13.18
+0
Pika Mika
24. 09. 2013 13.27
+2
Veš, so delali en socialni eksperiment, kjer so dokazali, da se tudi agresivni bolniki malce omehčajo, če si prijazen do njih... Probaš! Včasih rata, včasih pa ne... :)))) Tko da terapevtka, za ne čist zgubljene primere... :)))))
kameltrajbar
24. 09. 2013 13.31
+1
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 13.52
-2
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 14.19
Ni_Nicka77 upam da spregledaš da je SDS edina poštena stranka...jaz sem..upam da ne prepozno,hihihihi
Ana Hleb
24. 09. 2013 12.57
+1
Ampak res - kaj je s temi janšisti? Zadnjič ste se na forumu spravli na Pikico, danes na Ni_Nicka? A nimate jajc, da se v resničnem življenju spravite na njih? Levaki brez problemov seksamo janšistke (Duheca, Vohomurčka itd....)
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 12.58
+1
hahah pol si se pa zbudu sred ceste vs posran
Ana Hleb
24. 09. 2013 12.59
-2
Js sicer ne, priznam... js sm gey ... mam poster Ivana na steni, mi pride na njegovo plešo ponavad ...
Bacek Jon a.k.a. STONES
24. 09. 2013 13.00
+1
kameltrajbar
24. 09. 2013 13.02
+0
..duhec vl>če 300 na uro...najraje levim...k mamo kohones...:DDD
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.03
+1
Js sm bolan - dvojna osebnost .... ne zamert, pa to ...
kameltrajbar
24. 09. 2013 13.06
+0
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.11
-1
Grem Ježku po tablete -e-e-e-e-....krc........yezzs...kshhgzc......kurcšlus.........sej bo....
JanshA Arms - Levi Gnoj
24. 09. 2013 14.11
24vohomurckov
24. 09. 2013 12.56
-3
Tudi Jankovićev umik iz državne politike je še ena predstava za naivno javnost. Janković se pretvarja, da se je umaknil iz državne politike, hkrati na svojih rednih torkovih tiskovnih konferencah na dolgo in široko razglablja predvsem o državni politiki. Da bi pokazal, kdo je glavni, je na tiskovni konferenci prejšnji teden pohitel s čestitko Bratuškovi za kandidaturo za predsednico PS, še preden je kandidaturo uradno potrdila. Potem je Bratuškova razkrila, da se je pred tem o svoji kandidaturi kar dva dni pogovarjala z Jankovićem. Ker je tako sprta z njim, ničesar ne stori, ne da bi se prej posvetovala z njim, mar ne!? In potem skupaj za javnost zaigrata navidezni spor, dominantni mediji pa ga podpihujejo do neskončnosti. Res, temu lahko nasedejo le bedaki!
24vohomurckov
24. 09. 2013 12.56
+0
gangsterist
24. 09. 2013 12.55
-1
alenka že odpira šiviljstvo , da bo lahko šivala šolske uniforme
Ana Hleb
24. 09. 2013 13.04
-1
Ja ... Slovenija poka po šivih ... rabi šiviljo ...