Slovenija

Gnečo na meji bodo poskušali reševati z dodatnim informiranjem in usmerjanjem

Brežice/Ljubljana/Zagreb, 24. 04. 2017 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predstavniki lokalne skupnosti, policije, upravljavcev cest in državni sekretar Špenga so se v Brežicah pogovarjali, kako omiliti težave, ki so jih domačinom povzročila zadnja evropska navodila o nadzoru pri prehajanju schengenske meje. Na cestah ob mejnih prehodih bodo med drugim postavili ustrezno signalizacijo in drugo potrebno. Premier Cerar zagotavlja, da bomo še naprej izvajali poostren nadzor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gneče na mejah in turizem
    02:18
    Iz 24UR: Gneče na mejah in turizem
  • Iz 24UR: Kolone povzročajo škodo obmejnim občinam
    02:43
    Iz 24UR: Kolone povzročajo škodo obmejnim občinam

Predstavniki lokalne skupnosti, policije, upravljavcev cest in državni sekretar Andrej Špenga so se v Brežicah pogovarjali, kako omiliti težave, ki so jih domačinom povzročila zadnja evropska navodila o nadzoru pri prehajanju schengenske meje. Na cestah ob mejnih prehodih bodo med drugim postavili ustrezno signalizacijo in drugo potrebno.

Sekretar ministrstva za notranje zadeve Špenga je po današnjem sestanku povedal, da so prišli do določenih rešitev, med katerimi je navedel, da bodo pred naselji ob cestah, ki vodijo do mejnih prehodov, postavili opozorilne table, koše za odpadke, sanitarije in avtomate z vodo. S tem bodo skušali težave, ki jih domačinom in potnikom povzročajo zastoji ob okrepljenem prehajanju meje, čim bolj omiliti.

Pred mejnim prehodom Rigonce bodo postavili tudi semafor, ki bo kolono vozil ustavil pred vasjo, poskrbeli bodo za fizično usmerjanje prometa, na notranjem ministrstvu pa preučujejo tudi možnost, da bi v primerih avtobusnega prometa sistematski nadzor izvajali v avtobusih. Izvedbo prvih ukrepov je Špenga napovedal pred prvomajskim praznikom. Dodal je, da se sicer kolonam pri prehajanju schengenske meje v popolnosti ne bo moč izogniti, okrepljen promet pri prehajanju meje pa pričakujejo vnovič v sredo oz. pred bližajočimi se prazniki.

Sicer pa bo Slovenija na hrvaško-slovenski meji kot varuh schengenske meje izvajala vse ukrepe omenjene evropske uredbe. Slovenija je tudi evropsko komisijo zaprosila oz. obvestila, da bo na 21 mejnih prehodih odstopala od sistematičnega nadzora skladno z oceno tveganja.

Špenga se je odzval tudi na hrvaške izjave, da tamkajšnja stran odstopa od izvajanja omenjenih navodil. To težko razume in tako ne gre, je dejal in nadaljeval, da v tej luči od hrvaških sosedov pričakujejo, da bodo za izvajanje nadzora ob prehajanju meje zagotovili vse informacijske, tehnične, infrastrukturne in kadrovske pogoje.

Ker Slovenija izpolnjuje vse omenjene pogoje, pa je Špenga poudaril, da na ministrstvu ostro protestirajo proti temu, da se na notranjih mejah oz. na avstrijski meji izvaja nadzor. "Smo varuhi schengna in nikakor si ne želimo, da bi se schengenska meja postavila pod vprašaj - da bi morda tak nadzor začeli izvajati na avstrijski, madžarski ali italijanski meji," je še dejal.

Hrvaški premier Plenković verjame v rešitev zastojev na meji.
Hrvaški premier Plenković verjame v rešitev zastojev na meji. FOTO: POP TV

Brežiški župan Ivan Molan je po sestanku povedal, da so se dogovorili o več ukrepih, pri katerih bosta sodelovala tudi Dars in Direkcija RS za ceste. Med prvimi bodo na avtocesti omogočili nenehno pretočnost odstavnega pasu, za kar bo skrbela policija. Med drugimi ukrepi je opozoril na dodatno informiranje, ki bo kolone čakajočih vozil ustavljalo pred vasmi, pretočnost pa bodo uravnavali glede na zmogljivosti mejnih prehodov.

Kot ključnega pomena je označil dogovor o določitvi pristojnosti. Dars mora skrbeti za avtoceste, za lokalne ceste pa skupaj z lokalno skupnostjo Direkcija RS za ceste. Pred in po naseljih bodo postavili tudi protihrupne opozorilne table, policija pa naj bi skušala tovorni promet preusmeriti na glavni mejni prehod Obrežje.

Molan je pristavil, da bi se morali Slovenija in Hrvaška s pomočjo EU dogovoriti o okrepitvi zmogljivosti mejnih prehodov oz. tamkajšnjih informacijskih sistemov. Da ne bi trpela obmejno gospodarstvo in prebivalstvo, je hkrati pozval k čimprejšnji ustanovitvi mešanih skupin za reševanje omenjenih težav.

Slovenija bo še naprej izvajala poostren nadzor na meji

Slovenija je varuh schengenske meje in če te funkcije ne bo opravljala in učinkovito varovala meje, jo bodo prestavili na avstrijsko in italijansko mejo, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje o uvedbi sistematičnega nadzora na schengenski meji opozoril premier Miro Cerar. Zato bo Slovenija še naprej izvajala poostren nadzor.

Kot je poudaril, Slovenija s tem, ko spoštuje uredbo o sistematičnem nadzoru, dokazuje, da zna biti varuh schengenske meje, hkrati pa je v okviru omejitvenih določb v uredbi uvedla mehkejše ukrepe, s čimer je znatno olajšala čakanje na mejah. Slovenska stran je ob tem ves čas sodelovala s sosednjo Hrvaško in jo že od januarja obveščala, kako se pripravlja na izvajanje uredbe, je dejal Cerar, ki je priznal, da je uredba "trda" ter odraz varnostnih problemov in pojava terorizma v Evropski uniji.

Premier je spomnil, da je imela Slovenija ob sprejemanju uredbe pripombe, saj se je zavedala, da bodo na meji nastajale kolone, "vendar je to uredba EU, ki jo moramo spoštovati in jo bomo spoštovali še naprej".

"Tudi v prihodnje bomo uresničevali to evropsko uredbo na meji, ker jo moramo, vendar tudi s ciljnimi kontrolami, kadar bo to potrebno, da omilimo naval na meji. Poskrbeli bomo tudi za vse druge možne pristope, da bo ta čakalni čas čim krajši," je zagotovil.

Poslanec Miha Kordiš (ZL) je vladi očital, da v imenu varnosti "požira" svobodo in človekove pravice. Cerar je njegove očitke označil za absurdne in neresnične. Človekove pravice so v Sloveniji spoštovane v zelo visoki meri, kar priznavajo Svet Evrope in druge mednarodne institucije pa tudi varuh človekovih pravic, je zatrdil. Ob tem je priznal, da "imamo težave tu in tam", vendar jih popravljamo in se z njimi soočamo.

Poslanec SDS Branko Grims pa je v poslanskem vprašanju Cerarju ocenil, da smo danes "priče socialnemu eksperimentu, kjer mladi perspektivni podjetniki odhajajo v tujino, uvaža se pa migrante". Po njegovih besedah je čas, da se Slovenija pripravi na pričakovano povečanje migrantskega toka, zato je Cerarja vprašal, kakšne ukrepe pripravlja vlada, da bo preprečila škodljive posledice za Slovenijo.

Cerar je navedbe o socialnem eksperimentu označil kot žaljive. "To vaše prebujanje strahov v ljudeh je zelo škodljivo, ker operirate z nerealnimi dejstvi," je dejal. V Sloveniji je morda nekaj sto migrantov oziroma beguncev, ki jim država nudi zaščito, pravi Cerar, ki meni, da "Slovenija to ne samo zmore, ampak mora še naprej početi". Slovenija je sposobna sprejeti določeno število beguncev, a le do tiste mere, do katere jim še lahko nudi integracijo, je dodal. Tako mora Slovenija po njegovih besedah ostati humanitarna družba, še vedno pa bo skrbela za varnost državljanov in zavračala ilegalne migracije.

Med ukrepi, ki jih je sprejela vlada, pa je naštel poostren nadzor na zeleni meji, začasne tehnične ovire, nekatere sprejemno-registracijske center, ki so še vedno v pripravljenosti, ter ustanovitev urada za oskrbo migrantov.

Premier Miro Cerar pravi, da bomo kot varuh schengenske meje morali še naprej izvajati poostreni nadzor.
Premier Miro Cerar pravi, da bomo kot varuh schengenske meje morali še naprej izvajati poostreni nadzor. FOTO: POP TV

Plenković verjame v rešitev zastojev na meji do začetka turistične sezone

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Zagrebu izrazil upanje, da bodo do začetka turistične sezone našli rešitev za kolone na mejnih prehodih s Slovenijo. Ponovil je, da hrvaška vlada komunicira z vsemi partnerji v Bruslju ter da obstaja možnost za prehod s sistematičnega nadzora prometa zunanjih meja EU na ciljno usmerjeni nadzor. Plenković je znova dejal, da sta se Zagreb in Budimpešta dogovorila, da bo Madžarska na meji s Hrvaško izvajala ciljno usmerjeni nadzor potnikov. Izpostavil je, da podobno pričakuje tudi od Slovenije.

"V pogovorih poskušamo pojasniti, koliko je turizem pomemben za Hrvaško in njeno gospodarstvo. Storili bomo vse, kar lahko, da bi to vprašanje uredili," je izjavil Plenković novinarjem ob današnjem odprtju prireditve Teden evropskih skladov v Zagrebu.

Zastoji na slovensko-hrvaških mejnih prehodih so bili še posebej utrujajoči za potnike med velikonočnimi prazniki, ko so potniki v nekaterih avtobusih čakali na vstop v Slovenijo tudi več kot devet ur.

Hrvaški premier povedal, da je stanje na meji s Sloveniji po uvajanju uredbe o sistematičnem nadzoru nevzdržno ter da so na Hrvaškem dokumentirali vse čakalne dobe na posameznih mejnih prehodih.

Na gnečo je v pismu predsednikom vseh treh institucij EU prejšnji teden ostro opozorila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, kar je neugodno presenetilo Ljubljano. Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil obžalovanje zaradi pisma, za katerega je dejal "da je neustrezno in vsebuje veliko neresnic".

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić ni želel komentirati pisma Grabar-Kitarovićeve, a je v nedeljskem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 povedal, da je "zaostrovanje komunikacije škodljivo in nikakor ni prava smer". Povedal je, da Slovenija, Hrvaška in Madžarska pripravijo skupno analizo tveganja, na temelju katere naj bi mejne policije vseh treh držav dosegle dogovor o ravnanju na mejnih prehodih. Dodal je, da je tem treba spoštovati uredbo EU ter omenil velikonočni ponedeljek kot primer upravljanja s prometom na meji, ko so bile čakalne dobe s kombinacijo sistematičnega in ciljnega nadzora, kot je dejal, na "sprejemljivih uro do uro in pol".

Hrvaški avtoklub danes poroča, da so čakalne dobe na hrvaških mejah do 30 minut.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnSmith000001
26. 04. 2017 10.29
Prosim da brez obveščanja in preusmerjanja!!! Naj poteka promet tujcem tako kot jim kaže navigacija! Ni potrebno še manjše prehode in obvoze obremenjevati! Je bil prav mir vsa leta, sedaj so pa že najdli manjše prehode in je še tam gužva!
Principat
25. 04. 2017 08.25
+7
Hrvati se bojijo, da bodo meje schengenskega prostora čedalje bolj trdne in ostre, oni pa da bodo ostali zunaj njega a kaj ko so v sporu z vsemi sosedi , pa to z mejami , ki so stare več kot 70 let ,, upam da vam to nekaj pove , končno pa ista dejanja so bila , ko je še šengen bil na meji z avstrijo , takrat PA NISO IMELI PROBLEMA , ker si niso upali bevskat , sedaj pa iz istega problema gnojnico zlivajo na slovenijo ,, ja to so hrvati in sosedje
luzarf@arcor.de
24. 04. 2017 20.56
-2
ce seveda izvzamemo Strica iz murgelj! cudno da ga nase sodstvo pusti lepo pri miru, in ne razscejo umor krambergerja.
trdovrat
24. 04. 2017 21.39
+4
Pojma nimaš, zakaj ne raziščejo primer Kramberger!
luzarf@arcor.de
24. 04. 2017 20.54
-1
mislim da Slovenija se ni imela nikoli taksnega Idiota za mandatarja kot ga imamo seds!
JApajaDAja
24. 04. 2017 20.55
+0
luzarf@arcor.de
24. 04. 2017 20.53
+2
upam da pri naslednjih volitvah nebo dobil nobenega glasu vec.
luzarf@arcor.de
24. 04. 2017 20.53
+2
mislim da ni vecje podlasce kot je cerar
Mirkoca
24. 04. 2017 20.11
+24
Kakšno blesavo sprenevedanje! Ko je bilo treba resnično varovati meje, so trumoma spuščali noter kameltrajbarje. Tako naši, kot Hrvati. Normalno, da so Avstrijci zastražili svoje.
Draža
24. 04. 2017 20.11
+19
Tako bo ostalo,poleti bo sploh kaos.Rešitev je samo z avionom na prave počitnice.
komarec
24. 04. 2017 19.56
+13
Zdaj pa spet ni prav, da so poostrili kontrole na meji, če bi se prikazali begunci bi morali pa meje hermetično zapreti.
alicante123
25. 04. 2017 09.19
+2
...kakšna pa je to poostrena kontrola, da preverjaš turiste, čezmejne delavce, stare mamce in otroke. To nima veze z migranti in teroristi, ti gredo peš preko žice, ti pa kot lolek čakaš na meji.
MonicaSLO
25. 04. 2017 09.22
+3
Ta pravi teroristi so že zdavnaj v Evropi. Kot da se oni zdajle gužvajo na mejah, hahahah
JApajaDAja
24. 04. 2017 19.44
+6
še kamenjari iz "hercegbosne" bodo v torek blokirali vse prehode proti hr!
alicante123
25. 04. 2017 09.21
...v hercegbosni živi pol milijona državljanov EU s hrvaškimi pasoši.
piu
24. 04. 2017 19.31
-1
Cmero bi moral ves čas iz solidarnosti stati na mejnem prehodu in mahati naključnim mimoidočim....... Saj je predsednik vlade....
piu
24. 04. 2017 19.34
-1
Kakel lahko pripravlja tedenska poročila za medije z oceno izboljšanja globalne varnosti v EU in svetu.......... Lahko tudi na Marsu....
dipe
24. 04. 2017 19.30
+5
Upam da tudi Hrvatje v sredo začno izvajat Šengen ne Slo. meji, Use,,teroriste ki bojo rinuli v Istro v svoje vikendice maltretirat po možnosti 8,9 ur.Pregledat use eksplozivne naprave (kekec paštete, laško pivo).Po možnosti use isilovce sa mejhnim otroxima pregledat do golega.Ko je bal, naj bo maskenbal.
alicante123
24. 04. 2017 19.25
+8
To so za vas rešitve ? Obmejne vasi boste spremenili v čakalnice s semaforji, napajalniki z vodo, smetišča in poljska stranišča. Kako bodo pa domačini šli iz svojih hiš v službe, v šole, vrtce ali trgovino ? Nalijmo si čistega vina in povejte EU-ju, da naši mejni prehodi niso zgrajeni za takšen način in obseg dela, sploh po vstopu Hrvaške v EU. Nekateri mejni prehodi so praktično v centru vasi in pričakovati, da bodo poleg domorodcev tam prehajali mejo še vsi ostali EU državljani, katerim se ne da čakati na mednarodnih mejnih prehodih in da pri tem ne bo zastojev je znanstvena fantastika.
Burtonnn
24. 04. 2017 18.33
+8
Prav zanimlivo je prebirati posamezne prispevke in videti kako eni ne videti dlje od svojega nosa, ali po stari slovenski ni pomembno koliko krav je meni pocrkalo, važno je da so tud' sosedu. Če kakšna več, tem bolje. Ali se kdor vpraša koliko vinjet bo manj, koliko davka manj za gorivo, koliko zimskih turistov manj in koliko tedenskih turistov nakupovalcev manj. Ne, to ni pomembno, glavno je, da "h"ebemo croatarje, da je pri njih čim manj turistov, da imajo čim večjo škodo. Če pa slučajno turisti(potniki) bodo čakali po več ur v koloni, strupene izpušne pline pa bomo pihnili tudi na hrvaško, tako da uniči njihovo solato ne našo, da mi lahko poleg plastičnih stekleničk izvažamo še usrano solato na drugo stran. Mater, bomo služili in spravili sosednjo državo na kolena. Takoj bomo imeli večje plače, pokojnine, takoj nam bo bolje in lepše. Živel 1.maj!
t555
24. 04. 2017 19.46
+7
Si pozabil napisati, da bomo imeli tudi izpad dohodka ker ne bomo mogli več vozit na Hrvaško plastenk po 50 lip! Preberi malo komentarje na CRO portalih pa ti bo jasno njihovo stališče do Slovenije.
t555
24. 04. 2017 17.43
+4
A je res rešitev za Hrvaško preusmeriti turiste na Madžarsko mejo? Ko bodo vsi turisti tam, bodo tudi tam kolone. Očitno bo turistična sezona odvisna od Slovenije in bi bilo bolje za njih, da nehajo pljuvati in kritizirati Bruselj in Slovenijo. Iznad sabora je samo bog, ispred Hrvaške pa Slovenija!!! Karma?
JApajaDAja
24. 04. 2017 18.34
+0
Sonja Rihter
24. 04. 2017 17.23
+6
Nihče se ne vpraša, kakšen efekt ima kontrola. Zelo velikega na vseh prehodih.Smiselno bi bilo objaviti koliko iskanih oseb najdejo, koliko droge in še bi lahko naštevali.Ko zatajijo vse južne meje, se pri nas še vedno najdejo mamila na avtobusih in iskane osebe iz EU.Vse ni črno belo.
trdovrat
24. 04. 2017 21.46
+1
To bi pa res rad vedel, verjetno so gromozanske številke! Vredno truda in domačine zapreti v karanteno, ker ne morejo niti čez cesto! Ne verjamem, da bi bila ti Rihter istega mnenja, če bi se to dogajalo pred tvojo kočuro!
McClain
24. 04. 2017 16.53
+3
kaj pa šamanka, odgovorna za promet v EU, a ne bi mogoce cikretov postavla da ne bi mlado in staro sralo po njivah ze nekaj tednov? Če je ravno tako na vrhu priljubljenoisti v RS, v kar pa dvomim. Naše ankete so itak poglavje za sebe že ves čas.
Brabus
24. 04. 2017 16.52
+10
Kaj naj zdaj še hrvaški turizem rešujemo,kaj pa v stari jugi, pa na šentilju, kolko smo čakali na mejah, pa kako so nam rvati ponoči usmerjali migrante v slovenijo čez drn in strn, so hitro pozabili,tipično za rvata.
Castrum
24. 04. 2017 16.52
+4
Od vseh držav EU edino Hrvati, Romuni in Bolgari niso sposobni izvajati šengenskega sporazuma. Še celo države ki niso v EU Islandija, Norveška in Švica izvajajo šengen. Torej?
ggzz
24. 04. 2017 16.48
+3
pravilno, in vse Rvaške obljube za nazaj bi moral še enkrat pregledat, od "začasnega mejnega prehoda Sečovlje" dalje