FIT 24UR

Z depresijo v nosečnosti in po porodu se srečuje že vsaka šesta mama

Ljubljana, 03. 05. 2017 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka je dokaj pogost pojav. Z njo se sreča vsaka šesta ženska, ki je rodila, so ob današnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja mater navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Ob tem materam svetujejo, naj poiščejo pomoč, če pri sebi opazijo znake depresije.

Bodoče mame velikokrat skrbi, ali bodo kos nalogi, ki jih z rojstvom otroka čaka.
Bodoče mame velikokrat skrbi, ali bodo kos nalogi, ki jih z rojstvom otroka čaka. FOTO: iStockphoto

Depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka ni prav nič neobičajen pojav, saj se z njo sreča vsaka šesta ženska, ki je rodila,  ob današnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja mater navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Nosečnost, rojstvo otroka in materinstvo je za vsako žensko velika življenjska prelomnica, občutki ob tem pa so lahko mešani, med drugimi pridejo tudi skrbi, utrujenost in žalost. Običajno ti občutki hitro izzvenijo, če pa vztrajajo, obstaja možnost, da ima ženska depresijo.

Dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za svet okoli nas

Depresija je bolezen, za katero sta značilni dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih običajno uživamo, ob tem pa s težavo poskrbimo za vsakodnevna opravila. Takšne težave trajajo vsaj dva tedna. Osebe z depresijo se običajno soočajo tudi z izgubo energije, spremembo teka in spanja, tesnobo, zmanjšano zmožnostjo koncentracije, neodločnostjo, nemirom, občutkom, da niso nič vredne, krivdo, brezupom, mislimi na samopoškodovanje ali samomor.

Znaki depresije v nosečnosti so poleg zgornjih še nespečnost, trdovratne slabosti, številne telesne tegobe, razdražljivost, nerealen pesimizem, pretirana zaskrbljenost glede manj pomembnih stvari, črnogledost glede svoje in otrokove prihodnosti, so navedli na NIJZ.

Nemoč, jokanje, nespečnost ...

Med znaki poporodne depresije so lahko tudi občutek, da ženska ne zmore vsega, pogosto jokanje brez pravega razloga, trdovratna nespečnost, nezmožnost, da bi se z dojenčkom dobro "ujela" in dvom, da je ženska zmožna poskrbeti za otroka in zase.

Obporodna depresija se najbolje ozdravi s strokovno pomočjo. Pomagajo tako pogovorne terapije kot zdravila, med njimi tudi takšna, ki jih lahko varno jemljejo med nosečnostjo in dojenjem. Če pa se obporodne depresije ne zdravi, lahko traja mesece ali se ponavlja še vrsto let. To lahko slabo vpliva na zdravje matere in na otrokov razvoj.

Vsaka ženska lahko za ohranjanje dobrega počutja v nosečnosti in po rojstvu otroka naredi to, da dobro skrbi zase, se redno prehranjuje in uživa pestro mešano prehrano, si tudi odpočije in se naspi, poleg tega naj bo redno telesno aktivna. Redno naj si vzame nekaj časa samo zase in čas s partnerjem. Prav tako naj neguje stike z družino in prijatelji ter naj se pogovarja z drugimi nosečnicami, materami in starši o njihovih izkušnjah.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
03. 05. 2017 21.57
+2
VEM, DA BODO FEMINISTKE SKOČILE V ZRAK, AMPAK JE RES NEVERJETNO, KAKO SE VEDNO ŽENSKE IZPOSTAVLJA KOT ŽRTVE IN TRPEČA BITJA. NPR. STATISTIKA KAŽE, DA KAR 3X VEČ MOŠKIH STORI SAMOMOR KOT ŽENSK, A PRAV NIHČE NE ČUTI POTREBE PO TEM, DA BI TEJ DRUŽBENI SKUPINI POSVETIL DODATNO POZORNOST IN POMOČ. LETA 2015 JE SAMOMOR V SLOVENIJI STORILO 92 ŽENSK IN 333 MOŠKIH. O TEM NE DUHA NE SLUHA, ŠE MANJ PA JE ZA MOŠKE NA VOLJO POSEBNA PODPORA IN POMOČ. TO MI SEVEDA DVIGNE PRITISK, SAJ SMO MOŠKI DELEŽNI NENEHNIH OČITKOV O PRIVILIGIRANOSTI, ČEPRAV JE, SKORAJ NA VSEH PODROČJIH, ZGODBA RAVNO OBRATNA. ME RES ZANIMA, ČE JE KDO SPOSOBEN(A) PODATKI ARGUMENTIRANO RAZLAGO IN ODGOVOR, ZAKAJ S(M)O MOŠKI NA TEM PODROČJU (IN MNOGIH DRUGIH) V TAKO DISKRIMINIRANEM POLOŽAJU, POLEG TEGA PA SE O TEM NE SME NITI GOVORITI.
regrat29
05. 05. 2017 22.05
+2
tomi, ne vem razmišljam, mogoč je razlog v tem, da je več samomorov pri moških ta, da se delate močne, čeprav dejansko niste in očitno rabite pomoč. Ženske lažje pokažemo čustva in se zaupamo. Če bi tut vi pokazali in povedali kaj vas muči, bi mogoč blo manj samomorov. In tut za moške je pomoč in podpora isto kot pri ženskah. Samo kaj ko vi raj vse držite v sebi kot pa da bi poiskali pomoč, da ja ne bi izpadli šibki.
ochi
03. 05. 2017 18.38
+2
Kje lahko pa moški poišče pomoč? Same privat klinike
Desnica boli
03. 05. 2017 18.42
+11
Povej, da si pravkar rodil, pa te bodo na psihiatriji spustili preko vrste.
bodi
03. 05. 2017 19.23
+6
hehe saj je sedaj moderno , da moški rojevajo -pogovorno .Ko se pije povečini vprašajo a si rodil kdaj pijemo
pop greznica
03. 05. 2017 18.12
+4
Samo da prideta Primc in Angelca na oblast bodo te problemi takoj rešeni
Desnica boli
03. 05. 2017 18.28
-2
Upam, da je obdobje mračnjaštva že za nami.
bodi
03. 05. 2017 17.52
+6
preveč se bodoče mame smilijo same sebi to pa je posledica razvajenosti saj naše mame katere so rojevale tam od 1960 naprej niso imele časa razmišljati o depri al pa še o čem drugem kot sedaj te naše male ljupke mamice pa brez zamire to so dejstva
regrat29
03. 05. 2017 18.07
+2
Ti pa očitno ne poznaš vejic, pik in slovničnih pravil. Pa brez zamere, to so dejstva :)
Desnica boli
03. 05. 2017 18.32
+8
bodipameten, iz tvojega komentarja je možno razbrati, da si ugledal luč sveta okrog 1960 in se ne moreš sprijazniti, da so ženske rojevale od nekdaj in da se to še vedno dogaja, če ti pri tem sodeluješ ali pa ne :) Pa brez zamere, to so dejstva :)
bodi
03. 05. 2017 19.19
+0
pa očitno se ,da prebrati samo razumeti je težko ker smo preveč študirani posledično razvajeni sam jambr nič pa potrpet ja rojen sem pa konec 60-ih v vednost ,da ne bi nekdo živel v nevednosti hehe