Slovenija

Z današnjim dnem občinski redarji lahko po zakonu uporabijo telesno silo in plinski razpršilec

Ljubljana, 11. 03. 2017 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V veljavo stopa novela zakona o občinskem redarstvu, ki občinskim redarjem daje možnost ugotavljanja identitete osebe ter uporabe telesne sile in plinskega razpršilca v primeru, ko oseba ne upošteva njenih ukazov in želi oditi. Občane sicer bolj kot redarji motijo globe, kažejo pritožbe, ki jih dobivajo na redarstvih.

Kot so ob obravnavi zakona v državnem zboru pojasnjevali vladni predstavniki, novela občinskim redarjem ne širi pooblastil, spreminja pa pogoje uporabe telesne sile ali plinskega razpršilca. Tako določa, da sme občinski redar uporabiti telesno silo in plinski razpršilec tudi v primeru, ko oseba ne upošteva njegove ustne odredbe oz. ukaza in poskuša oditi. Pri tem pa mora redar vedno uporabiti najmilejše prisilno sredstvo, ki je primerno v konkretnem položaju.

V praksi sicer občani večinoma redarje še vedno vidijo predvsem kot tiste, ki pišejo listke. V treh večjih občinskih redarstvih, ki pokrivajo tudi mestne občine Ljubljana, Maribor in Ptuj, na delo redarjev dobijo tudi pritožbe. A kot je razbrati iz odgovorov so te bolj uperjene proti izrečenim globam kot pa na delo redarjev zaradi prekoračitve pooblastil.

V medobčinskem redarstvu Spodnjega Podravja, ki povezuje Mestno občino Ptuj ter še 21 občin, so pojasnili, da pritožbe zaradi konkretne prekoračitve pooblastil, uporabe fizične sile ali sredstev za vklepanje niso prejeli. Posamezniki pa občasno podajo pritožbe na sam postopek na terenu v smislu "jaz sem bil kaznovan, on pa ne", "redar ni bil prijazen", "bil je skrit in čakal", "tukaj sem parkiral samo za minuto". Dobivajo tudi pritožbe oz. pobude za intenzivnejšo prisotnost redarjev na določeni točki ali intenzivnejše in ostrejše ukrepe.

V medobčinskem inšpektoratu in redarstvu, kjer skupaj z Mestno občino Maribor sodeluje še 17 občin, na letni ravni dobijo manj kot deset pritožb na delo redarjev, pa še pri teh se, kot so navedli, v večini izkaže, da ne gre za pritožbe nad samim delom, za kršitev zakonitosti ali strokovnosti dela redarja, temveč gre za klasične pritožbe v smislu ugovorov zoper izrečene globe v prekrškovnem postopku.

Nekoliko več pritožb dobiva ljubljansko mestno redarstvo, v letu 2015 jih je bilo 34, a imajo tudi redarjev več; trenutno jih je 30, medtem ko jih je v Spodnjem Podravju devet, na mariborskem območju pa 14. Kot pa izhaja iz poročilo za leto 2015, so v Ljubljani redarji v vseh primerih, ko so uporabili prisilna sredstva, ta uporabili skladno z zakonskimi pooblastili. Fizično silo so sicer uporabili dvakrat (v letu 2014 osemkrat), v enem primeru pa plinski razpršilec.

Ljubljanski redarji so fizično silo v letu 2014 uporabili osemkrat, v letu 2015 pa dvakrat.
Ljubljanski redarji so fizično silo v letu 2014 uporabili osemkrat, v letu 2015 pa dvakrat. FOTO: YouTube

Ob noveliranju zakonodaje pravijo, da so spremembe potrebne. "Rešitve morda niso popolne, so pa zagotovo dobrodošle in ponujajo bistveno izboljšanje pogojev za delo občinski redarjev," so zapisali v Mariboru. V Spodnjem Podravju pa ob ugotovitvi o potrebi po nekaterih spremembah ugotavljajo, da je potrebno izpolniti nekatere druge pogoje (usposabljanje), predvsem pa je treba izhajati iz tega, da imamo velika redarstva in takšna z enim ali dvema občinskima redarjema.

Z leti se namreč spreminja tudi vloga občinskih redarjev in, kot ugotavljajo sami, tudi odnos občanov. Ta je večinoma dober, seveda pa se najdejo posamezniki, ki izražajo nestrinjanje z delom mestnega redarstva, ugotavljajo v Ljubljani in dodajajo, da gre večinoma za posameznika, ki za svoje neodgovorno ravnanje oziroma kršitev predpisov ne sprejemajo posledic oz. izrečene kazni.

Menijo, da je mestno redarstvo vse bolj prepoznavno kot partner pri reševanju težav in skrbi za varnost v mestni občini. Po njihovih navedbah se redarstvo vse bolj vključuje v aktivnosti na preventivnem področju, kjer sodelujejo s policijo, šolami, vrtci, četrtnimi skupnostmi, nudijo tudi pomoč meščanom in obiskovalcem, recimo pri piskanju pogrešanih, oskrbi poškodovanih, ipd.

Tudi na Ptujskem pravijo, da se občani nanje pogosto obračajo z različnimi vprašanji in zaradi zanje pereče problematike, od pobiranja pasjih iztrebkov, prostoživečih psov, urejanja prometnega režima, parkiranja na javnih površinah in na območju trgovinskih centrov ... Ocenjujejo, da tudi drugi organi v njih vidijo partnerja, primernega in pristojnega za sodelovanja pri zagotavljanju splošne in prometne varnosti. Seveda pa so še vedno posamezniki, ki jih še naprej vidijo zgolj kot inkasante, ki polnijo občinsko blagajno.

Medobčinsko redarstvo, ki povezuje Maribor in ostale občine, sicer, kot so navedli, še vedno večino dela opravi na področju ugotavljanja nepravilnega parkiranja in ustavljanja, kar predstavlja 90 odstotkov njihovega dela, ostalo pa so druge kršitve v cestnem prometu (rdeča luč, varnostni pas, uporaba telefona med vožnjo, varnost pešcev), kršitve s področja javnega reda in miru, kot so nedostojno vedenje in vandalizem, pa kršitve posameznih določil občinskih odlokov in zakona o zaščiti živali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
12. 03. 2017 21.15
Posamezniki pa občasno podajo pritožbe na sam postopek na terenu v smislu "jaz sem bil kaznovan, on pa ne", "redar ni bil prijazen", "bil je skrit in čakal", "tukaj sem parkiral samo za minuto". Dobivajo tudi pritožbe oz. pobude za intenzivnejšo prisotnost redarjev na določeni točki ali intenzivnejše in ostrejše ukrepe.... Če to pade na sodišču v vodo sa rasisti, kršijo se človekove pravice za pošteno obravnavo itd.
mentorhercul
12. 03. 2017 16.30
+2
Pasjih kakcev je veliko po zelenicah, dela jim ne bo zmankalo, tiste razpršilce in silo naj uporabijo za popadljive pse..........
100ub
13. 03. 2017 08.07
Popolnoma se strinjam stabo.Takšno pobudo sem podal že pred kratkim na občini kjer živim.
100ub
12. 03. 2017 11.48
+2
Pred kratkim sem si nabavil: za šolane biriče beri (policaje ) pokalico. Za tečajnike pa imam vedno s sabo obrambni sprej, nikoli ne veš kdaj se im ego peveča.
murate
12. 03. 2017 11.05
+6
Le zakaj imam občutek,da se Zlovenija spreminja v državo nasilno do državljanov, prepojena s kriminalom in korupcijo saj po normalni poti do večjega posla ne prideš ,na poti v revščino -večina delavcev ,ki dela za 600€ ali celo manj nima niti za pošteno preživetje....
macro
12. 03. 2017 21.19
Še boljše je ti ker tak redar bo dobil 600€ in bil v ibercugu pobemben.Pa full srečen.
Ariana Ayra Lionwood
12. 03. 2017 10.51
+2
za vse to bi bila potrebna tudi določena izobrazba, podobno urjenje kot ga ima policija in vojska, kajti dati pooblastila nekomu, ki nima ne enega ne drugega, se lahko konča tragično....nikoli nisem še imela problemov z policijo ali redarji, a vseeno morejo biti določeni pogoji za te poklice (uporabijo lahko telesno silo itd. to ni mala šala)
SkokecPokec
12. 03. 2017 09.50
-5
Dokler človek ni sam vpleten v zadevo ga sploh ne briga. Ko pa ga doleti globa, so pa največji pra.sci. Ampak njihva naloga je, da delajo red. Zato se jim reče redaji. In red je najlažje vzpostaviti z globami. Ko pomagajo. Nekaterih ljudi ni treba niti opozarjati, ker so kultivirani in se lepo obnašajo. Na cesti, v avtu, v parku, parkirišču...Potem so ljudje, ki gredo malo dlje, to so taki, ki jim zaleže opozorilo. In potem taki, ki so nesramni in parkirajo vsepoprek, ker se jim mudi in taki, ki se razburjajo ko opozorilo pride ali pa postanejo še bolj nesramni in celo nasilni. Dragi redarji... še sreča da vas imamo. Če vas nebi bilo, bi bili vsi vhodi pred trgovinami, šolami, vrtci in drugimi zgradbami zaparkirani in nedostopni. In prav je, da se vam dali pooblastila, da se lahko branite in branite dostojanstvo sebi in še komu... Tudi vi ste samo ljudje, ko slečete svoje uniforme...
SkokecPokec
12. 03. 2017 10.03
-1
Pa še za nekaj so dobri. Da se ljudje lahko jezijo in jim ni dolgčas. Ljudem in redarjem. :)
Uporabnik113089
12. 03. 2017 10.04
+5
Koliko "vhodov pred trgovinami, šolami, vrtci..." pa je bilo zaparkiranih 25 let nazaj, ko redarjev sploh ni bilo?
FesterAdams
12. 03. 2017 10.17
+3
Ljudstvo je treba zaposliti z banalnostmi in ga disciplinirati. Tedaj bo manj opazilo, kako se ga odira...
Apostol1
12. 03. 2017 10.38
-2
Kakorkoli redarje pač potrebujemo ,vendar kot sem rekel z moderno tehnologijo se vse da dokumentirat in potem lahko vidi ali je bila potrebna uporaba sile ali pa so redarji prekoračili svoja pooblastila . In če na žalost lepa beseda ne zaleže potem ni druge rešitve kot uporaba sile
nesre?ko
12. 03. 2017 09.49
+5
Poleg plinskega pršilnika bi morali imeti tudi vrečke in lopatice za kakce,da bodo površine mesta čiste1Dobri vzgledi vlečejo,za Zoranom pa tako nihče ne more počistit,ga preveč nakibla!!!
Simoni?
12. 03. 2017 09.43
+6
V Kranju premoremo že 20 osebkov v smešnih uniformah in sedem njihovih šefov, ki jim po novem rečejo kar medobčinski inšpektorji.... Seznam njihovih pooblastil je že prej krepko presegal njihove mentalne in strokovne sposobnosti. Med drugim naj bi skrbeli za red in varnost na javnih površinah in v javnih objektih, a se vsi nemudoma poskrivajo, ko se po mestu sprehajajo albanski priseljenci, ki hodijo in razgrajajo v skupinah ki štejejo po tri člane..... Hecam se! V vsaki skupini jih mikoli ni manj kot devet. Kot vse kaže bo na našem koncu še vojska dobila posebna policijska pooblastila...
FesterAdams
12. 03. 2017 10.19
+0
Kaj jim boš te dal, če pa imajo nezadostno oceno pripravljenosti. Še si bo kateri kaj naredo...
macro
12. 03. 2017 21.23
Že pe preden bi kaj blo bi mogle prit tri karete pa gremo. Pol se pa nebi na babice pa dedke spravljali.
FesterAdams
12. 03. 2017 09.33
+4
Recimo ptujski inkasanti imajo v primerjavi s slovenskobistriškimi, katerih velikost občine je s ptujsko primerljiva, neverjeten delodiš. V časopisu Ptujčan je pred kakim letom bil (uraden!) podatek, da je globarski izplen na Ptuju bil 8,14 krat višji kot v Slovenski Bistrici. Tu manjka še samo to, da se bodo ti šerifi sedaj kurčili z nekimi grožnjami ali "strokovnimi prijemi", ki pri policajih praviloma potekajo v stilu vsaj dva na enega ali pa kar celo krdelo na enega. Mislim, da se v takem primeru človek ima sveto pravico braniti. Nekateri morda, da se ima podobno pravico maščevati. Dokler bodo roko, ki jih hrani, v civilu špijunirali in po podganje z voki-tokijem ovajali svojim inkasantskim kolegom nekaj 10 metrov vstran, tako dolgo taka služba ne more biti častna. Pa mi dol visi, če tako ukažejo nadrejeni. Nadrejene nabiti, sebi pa neko častno službo najti. Plačilo je itak v obeh primerih simbolično. Ali kdo ve, kje se lahko kupi solzilec...?
Simoni?
12. 03. 2017 09.46
+4
Kaj ti pa bo solzilec? Svojemu namenu bi poslužil še navaden kontakt - spray, ki ga lahko dobiš v vsaki trgovini z elektro materialom.... Pa še veliko cenejši je.
FesterAdams
12. 03. 2017 10.20
-1
Ampak solzivec analno in oralno bolj vujžge....
brabusednet
12. 03. 2017 09.20
-5
Mislim,da je skrajni čas,da se naroda reda nauči vsaj večine.Jaz nisem imel nikoli problemov z policaji niti redarji.
FesterAdams
12. 03. 2017 10.21
+3
Uporabnik113089
12. 03. 2017 12.06
+2
Točno. Ta mavrični nimajo tovrstnih problemov...
Valkidžija
12. 03. 2017 08.53
+4
Nekdo je napisal da smo prišli v demokracijo. Malo morgen. To, kar je pri nas je gnili kapitalizem, ki se vse bolj spreminja v fevdalizem! Za policaje je pogoj, da so primerno izobraženi in da poznajo tudi osnove psihologije, na drugi strani pa dajo pooblastila najmanj izobraženemu kadru ( z nekaj izjemami ), ki včasih še za svojo rt ne zna poskrbeti, lahko pa se bo izživljal po " uradni dolžnosti".
johanca123
12. 03. 2017 09.09
+4
Kako to misliš policaj pa primerno izobražen? A to da mu morajo odstrant eno tretjino možganov? Po tej logiki bi morali redarjem polovico!
nesre?ko
12. 03. 2017 09.52
+3
jozeceljski
12. 03. 2017 08.41
+4
Zadnjič enkrat je kazalo na TV redarje z Obale, če se ne motim iz Kopra, pa noben med njimi ni imel slovenskega priimka?!
FesterAdams
12. 03. 2017 10.22
hotchilipoper
12. 03. 2017 11.20
+1
Principat
11. 03. 2017 22.34
+5
več kot za polovico redarjev bo to le izživljanje ,, ne delam prekrškov am pak njihovo , ne vseh ,vedenje je pa katastrofalno ,, sem realen ,, strel v nogo ali pa naj prečistijo kader
Kajetan
11. 03. 2017 22.10
+6
Najprej naj dajo vse s temi pooblastili na specialne psihološke preglede in ustvarijo profile njihovega obnašanja. Mestni redarji so najmanj preverjen profil. Ne vem zakaj se pri nas vse uradne osebe spuščajo v neke konflikte z ljudmi, če je prekršek je prekršek ni kaj za komentirat ne pa da ti žveka in te provocira.
FesterAdams
12. 03. 2017 10.24
Da, sploh če imaš v avtu temne barve babo in malega otroka, vuni pa je 38 stopinj....
sodelujem
11. 03. 2017 21.24
-2
Ja, pa so rekli, da je janševa vlada morala oditi,ker so nekateri "ljudje" tako hudo trpeli, kaj bo šele sedaj.! Še hišnikom vsa pooblastila,pa vodovodarjem,pa......
walter2
11. 03. 2017 19.34
+14
Postajamo država kjer oblast in lokalni šerifi preko svojih lakajev izvajajo represije pod zaščito zakonov!Delal sem 2 leti v Nemčiji na Bavarskem in sem tam policije na cesti ali ulici v tem času videl manj kot pa v Ljubljani v enem mesecu!Nekih lokalnih redarjev pa sploh ne poznajo!
Kristjan Granfol
11. 03. 2017 21.32
-9
Kollerik
12. 03. 2017 08.08
+4
FesterAdams
12. 03. 2017 10.25
Apostol1
11. 03. 2017 17.54
+9
Včasih žal besede ne zaležejo , bi pa jaz dal poleg plinskih razpršilcev še kamere ,ker če to potencialni zdraharji vidijo še kamero jih tudi to odvrne od kakšnih nasilnih dejanj. Spomnim se v firmi so bile v nočni izmeni vedno težave z avtomatom za hladne napitke in sendviče ali so ga nagnili in izropali in podobno ,ko pa so postavili kamere in nekaj teh vandalov kaznovali je bil pa mir za vse večne čase ,bi rekel. In kamere so danes že tako majhne in izpopolnjene da to ne bi smel biti noben problem.
komarec
11. 03. 2017 17.22
+8
No prišli smo v demokracijo in od takrat rabimo tudi represijo.
Principat
11. 03. 2017 22.39
+2
+++ ,, saj v diktaturi samo dvoličneži in barabini iščejo demiokracijo ,, poštenemu človeku ni problema
srebrnibreg
11. 03. 2017 17.12
+1
Pošteni in normalni si zaradi tega zakona ne belimo las in nam ne povzroča nobenih težav. Za ostale bi po moral biti v še hujši obliki.
walter2
11. 03. 2017 19.36
+3
Kaj misliš kakšno mnenje imajo o tolikih različnih uniformah na ulicah turisti?
Kollerik
11. 03. 2017 19.49
+4
....srebrni ima kot kaže zelo rad raznorazne uniformirane rambote okoli sebe, saj ga čuvajo pred vesoljci... :))
srebrnibreg
11. 03. 2017 19.53
+0
Srebrnega ne rabi nihče paziti, ker ga ni strah nikogar. Nikomur ni nič naredil slabega in nikomur ni nič dolžan.
Kollerik
11. 03. 2017 20.06
+3
zeeh, ok.... tebi pa težko pade kakšen štos....
srebrnibreg
11. 03. 2017 20.37
+1
Kje pa. Samo drugim sem pojasnil, da ne bodo resno jemali in mislili, da sem res stalno pod varstvom.
FesterAdams
12. 03. 2017 10.27
+2
Zveni tako, kot da bi nosil kapo na glavi in pendrek za pasom...
Timy15
11. 03. 2017 17.06
+5
Mariborsko redarstvo bi rad spomnil na svojo pritožbo pred dobrim mesecem,ko sem jih (telefonično) podrobneje seznanil o pasjih iztrebkih in parkiranju v tomšičevem drevoredu.Kakor ugotavljam,tej občinski službi sploh ne ge za red in čistočo v mestu,saj kršiteljem kateri za svojo živaljo ne počistijo,sploh ne izdajo globe,čeprav je tudi pristojna za to.Res je,prišel bi kak evro manj,pa bi imeli čisti in urejen park,za kar pa jim ni kaj dosti.
Timy15
12. 03. 2017 15.25
Potem pa še rečejo,da ni pritožb na njihovo delo,temveč dobivajo klasične pritožbe v smislu ugovorov.