Slovenija

Z afero se ukvarjata dve tožilski enoti

Ljubljana, 13. 04. 2011 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavnik tožilstva je poslancem pojasnil, kako poteka obravnava primera Baričevič. Do zdaj je bila podana ovadba zoper sodnika v zvezi s sodnim odločanjem, vendar tožilstvo o njej še ni odločilo, je povedal.

Prizorišče tragičnega napada bulmastifov februarja lani.
Prizorišče tragičnega napada bulmastifov februarja lani. FOTO: I.A.

Odbor za notranjo politiko je zavrnil vse tri sklepe, ki jih je v zvezi z afero bulmastifi predlagal SLS. Tako od pravosodnega ministrstva ne bo zahteval, naj predstavi natančno poročilo o vzrokih za zavrženje kazenskih ovadb, notranjemu ministrstvu ne bo treba poročati o izvedenih postopkih in ugotovitvah policije v zvezi s tem primerom od vrnitve psov do tragedije na Oražnovi ulici v Ljubljani februarja lani, od kmetijskega ministrstva pa ne bo zahteval predstavitve rezultatov revizije v primeru postopkov vračanja bulmastifov.

Poslanec Gvido Kres je zaradi "gladko zavrnjenih sklepov" v imenu SLS izrazil razočaranje. Dejal je, da so v gradivu opozarjali na vse nepravilnosti in obstoj dveh pravnih držav, vendar zdaj niso stopili niti korak naprej. Pripomnil je tudi, da ga čudi, da nihče od preiskovalcev ni stopil v stik z osebami, ki naj bi imele nove informacije o aferi.

Na današnjo sejo je izjemoma prišel tudi predstavnik tožilstva, vrhovni državni tožilec Aleš Butala. Pojasnil je, da zadevo obravnavata dve tožilski enoti. Specializirani oddelek na vrhovnem tožilstvu obravnava sume kaznivih dejanj uradnih oseb s policijskimi pooblastili, ljubljansko okrožno tožilstvo pa sume kaznivih dejanj, ki naj bi jih storile druge osebe.

Do zdaj je bila podana ovadba zoper sodnika v zvezi s sodnim odločanjem, je dejal Butala, vendar tožilstvo o tej ovadbi še ni odločilo. Nadaljeval je, da ljubljansko okrajno sodišče dve osebi preiskuje zaradi suma ponarejanja listin in krive ovadbe, zoper nekdanjo javno uslužbenko pa je bil že vložen obtožni predlog zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Znano je sicer, da gre v tem primeru za nekdanjo državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.