Slovenija

Malčki so se zastrupili v vrtcu

Mirna Peč, 07. 07. 2009 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
16

V mirnopeškem vrtcu se je zastrupilo 19 otrok, ki so jedli makaronovo meso. Enega so celo zdravili v bolnišnici. Zdravstvena inšpekcija je že uvedla izredni nadzor.

Vrtec in osnovna šola v Mirni Peči
Vrtec in osnovna šola v Mirni Peči FOTO: OŠ Mirna Peč

V osnovni šoli in vrtcu Mirna Peč so se prejšnji teden zastrupili otroci. Kot je povedal ravnatelj šole Aleksander Rupena, je kuharica storila napako, saj hrane (haše omako) ni primerno shranila. Zato so se otroci zastrupili, posledice pa so čutili približno dve uri po zaužitju obroka. Enega otroka so morali odpeljati celo v bolnišnico. Ravnatelj je kuharici izdal disciplinski ukrep – opomin. Šola in vrtec sta sicer v isti stavbi, vendar se je šola že končala, tako da so se s hrano zastrupili le otroci v vrtcu Cepetavček.

zdravstveni inšpektorat je uvedel izredni inšpekcijski pregled

Glavna zdravstvena inšpektorica Dunja Sever
Glavna zdravstvena inšpektorica Dunja Sever FOTO: POP TV
Po podatkih zdravstvenega inšpektorata se je v OŠ Mirna Peč zastrupilo 19 otrok, en pa je bil tudi hospitaliziran. Inšpektorji primer še obravnavajo, kljub temu pa so zoper pravno osebo, njeno odgovorno osebo in zoper posameznika, ki je s hrano ravnal, že uvedli hitri prekrškovni postopek. Inšpektor je namreč že pri prvem pregledu ugotovil, da je osebje iz šolske kuhinje pri pripravi obroka za otroke v vrtcu neustrezno izvajalo posebne higienske ukrepe (nepravilno ohlajevanje in shranjevanje haše omake na hladnem).

Kot je povedala inšpektorica v novomeški enoti zdravstvenega inšpektorata Lučka Žabkar, so še isti dan (1. julija) opravili izredni inšpekcijski pregled, z epidemološko preiskavo pa je sodeloval tudi epidemolog Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Novo mesto.

Harlander: Zastrupili so se zaradi nepravilno shranjene hrane

Zdravstveni dom v Novem mestu
Zdravstveni dom v Novem mestu FOTO: POP TV

Direktor ZZV Novo mesto in epidemiolog Dušan Harlander je povedal, da prave vzroke zastrupitve še ugotavljajo, vendar točnega vzroka verjetno ne bodo mogli potrditi, saj niso dobili vzorca hrane ali izbljuvka, v blatu pa teh bakterij, ki naj bi zastrupitev povzročile, ni. Vse pa kaže na to, da je bila tudi v tem primeru storjena človeška napaka – nepravilno shranjevanje hrane, je še povedal Harlander.

Harlander je pojasnil, da so se otroci zastrupili dve uri po zaužitju hrane, najverjetneje pa gre za zastrupitev s toksini, ki jih proizvajajo bakterije. Če bi šlo za salmonelo ali druge najpogostejše vzroke okužbe, bi jih tudi v blatu že odkrili. V tem primeru je šlo za nepravilno ravnanje s hrano, saj ta ni bila shranjena na primerni temperaturi, je še povedal Harlander.

Vzrok zastrupitve je vedno človeški faktor

Najpogostejši vzrok zastrupitve je nepravilna toplotna obdelava hrane, jeseni in pozimi pa so pogoste tudi virusne infekcije, ki se prenašajo na primer z umazanimi rokami (rotavirusi), lahko pa je vzrok tudi pri križanju čistih in nečistih poti. Vzrok za zastrupitve pa je vedno človeški faktor, je ocenil direktor ZZV Novo mesto.

Otroci v vrtcu (simbolična fotografija)
Otroci v vrtcu (simbolična fotografija) FOTO: Reuters

Zastrupitve so nevarne predvsem za mahjne otroke, ker ti hitro dehidrirajo, in za starejše, ker so v slabši kondiciji. Pred zastrupitvami je treba biti bolj pozoren poleti, saj je takrat za to več možnosti.

Pri ravnanju s hrano je treba dosledno upoštevati navodila

V ZZV Novo mesto imajo od pet do deset zastrupitev letno, v zadnjem času predvsem v domovih starejših občanov.

Po mnenju Harlanderja je pri ravnanju s hrano najpomembnejše, da se dosledno upošteva navodila in sprejete pravilnike. Premalo je zunanje in notranje presoje sprejetih pravilnikov – to pomeni, da se preverja, ali pravilnike v šolah, vrtcih in domovih za ostarele upoštevajo, še meni Horlander. Sicer pa v šolah najpogosteje uporabljajo pravilnik HACCP (sistem kakovosti za varno prehrano), ki so ga razvili v ZDA za potovanja v vesolje.

ZIRS: Higiena živil v institucionalnih kuhinjah je na splošno dobra

Sicer pa na Zdravstvenem inšpektoratu pravijo, da je stanje glede zagotavljanja higiene živil na splošno v institucionalnih kuhinjah dobro. Usposobljenost zaposlenih je primerna, zavedanje odgovornosti pa visoko. Probleme občasno predstavljajo preobremenitve glede prostorske in kadrovske ureditve.

Več o zastrupitvah otrok si lahko preberete v članku Nevarne črevesne okužbe na strani Bibaleze.si.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SonyHren
09. 07. 2009 13.08
Jz hodm na to šolo, in sem vesel, da mamo zdej počitnice, da se tut mi nismo zastrupl s tem!
lepdanzelim
08. 07. 2009 14.12
-2
Zanimivo: pri tako visokih izračunih cen za oskrbo otrok v vrtcih, jim dajejo pogreto haše omako. Kot muckam in psom na kmetiji. V nekaterih vrtcih še niso slišali za smernice zdrave prehrane. Kuharice in kuharji v javnih ustanovah so najboljše plačani gostinski delavci z najboljšimi pogoji dela med gostinskimi delavci, delajo pa nestrokovno. No, če starši to pustijo,...
Ramzess
08. 07. 2009 11.36
"makaronovo meso" Katera žival je že Makaron?. Res ne morem spomniti.
bunto
08. 07. 2009 09.49
Če bi se držala pravilnika o HACCP se to nebi zgodilo. Inšpektorji pa da bi delali že s tako veliko plačo, ne pa da si čohajo jajce.
luciluk
07. 07. 2009 21.02
POPTV ali lahko utemeljite vaše dejanje zakaj ste mi zbrisarli komentar????? Vi imate ali prizadetega administratorja ali pa zelo slabo IT podporo, da vam strežnik skos crkuje oz. sploh ni zmožen sprejemat komentarjev. Bednikiste in .
BinxL
07. 07. 2009 18.34
-1
Jau še en let bom na tej šoL.. sploh ne vem če bi še jest hodila.xP
krena22
07. 07. 2009 16.40
res me veseli da je prišlo tole na 24 ur. Naj se ve kaj se dogaja tukaj in še marsikje drugje....vendar zelo žalostno da kuharica po tolikih letih v šoli še vedno ne zna pravilno ohlajevati in shranjevati hrano za otroke...sicer pa škoda besed...dobila je itak samo opomin...otroci pa so nasrkali in imeli kar resne težave...starši pa seveda bolniške, vendar s tem se ne obremenjuje nihče.
sipajduplo
07. 07. 2009 15.43
justa........ne ga srat.............!!!!!!!!!!!!!!!!!!
keros77
07. 07. 2009 15.28
potem pa nebo noben kriv, to je nasa demokraticna slovenija...
laksi
07. 07. 2009 15.27
pač slovenija...
due
07. 07. 2009 15.15
alc19 ne prepovedat ampak da sta 2 menija en vegetarijanski in en mesni pa da se otrok oz starši odločijo kaj bo jedel. saj mislim da je tako nism pa 100%. vsak ima pravico izbirati med vegetarijansko in običajno prehrano.
laksi
07. 07. 2009 15.14
itak, balkan!
Milmar
07. 07. 2009 15.02
alc19@email.si
07. 07. 2009 14.50
meso bi itak treba prepovedat ker je polno raznih kemikalij in živali se hranijo z gmo ipd sicer pa vsak svoj grob koplje
VolilecSI
07. 07. 2009 14.48
Škandalozno! Za ceno, ki jo starši plačujemo vrtcem starši bi seveda upravičeno, da naši malčki dobijo na mizo sveže skuhane obroke ne pa, da jih hranijo s ponovno pogretimi ostanki hrane, ki je ostala od prejšnjih obrokov. Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata pa očitno delajo zgolj tedaj, ko se kdo že zastrupi.
pipilongstock
07. 07. 2009 14.40
Zastrupljajo otroke, ko bi pa vegetarijanci radi, da za njihove otroke poskrbijo s polnovredno vegetarijansko prehrano, pa so ogorčeni.