Slovenija

Za dopolnilno zavarovanje štiri evre več

Ljubljana, 06. 06. 2012 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se bo pri Vzajemni podražilo na 28,62 evra. Dvig premije se obeta tudi pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, najverjetneje pa tudi pri Triglavu. Tako minister Gantar kot predsednik ZZZS Fakin menita, da je dvig premij preuranjen.

Vzajemna-6
Vzajemna-6 FOTO: Blaž Garbajs

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica bo podražila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in sicer za kar štiri evre. Sedaj je mesečna premija 24,62 evra, od 1. julija pa bo 28,62 evra, s 3-odstotnim popustom pa 27,76 evra.

Kot so sporočili z Vzajemne, se z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) za 66 milijonov evrov zmanjšuje delež stroškov zdravstvenih storitev, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje. To breme se s 1. junijem 2012 prenaša na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Stroški dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tako naraščajo, posledično pa se spreminjajo tudi premije, pravijo. Za Vzajemno to pomeni slabih 23 milijonov dodatnih obveznosti v preostanku letošnjega leta, je pojasnila predsednica uprave Vzajemne Milojka Kolar Celarc. Zvišanje premije je po njenih besedah nujno za izravnano poslovanje zavarovalnice, če pa se bo izkazalo, da bo v zdravstvu varčevanja več, kot je predvideno, bodo premije znižali, je zatrdila.

Kolar Celarčeva, ki prejema okoli 3800 evrov neto mesečne plače, je dejala še, da imajo v Vzajemni v povprečju najnižje plače v zavarovalniški panogi, zadnja tri leta pa jih tudi niso nič dvigovali.

"S pomočjo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vaše zdravje še vedno zavarovano v celotnem dosedanjem obsegu. Ker pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje pokriva večji delež stroškov zdravstvenih storitev kot doslej, žal ne gre brez spremembe premije,'' podražitev upravičujejo pri Vzajemni. Poudarjajo še, da so k spremembi zavarovalne premije pristopili odgovorno, ''z mislijo na vas, naše zavarovance, ki smo vam zavezani zagotavljati pomoč in varnost, kadar nastopijo poškodbe, bolezni in druge neprijetnosti, povezane z zdravjem''.

Podražitev se obeta tudi na zavarovalnicah Adriatic Slovenica in Triglav

Adriatic Slovenica
Adriatic Slovenica FOTO: Kanal A

Zaradi prenosa dela stroškov iz obveznega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje bodo višje premije kmalu tudi pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi na omenjeni zavarovalnici. Izvršni direktor zdravstvenih zavarovanj pri zavarovalnici Adriatic Slovenica Ivan Gracar je pojasnil, da bodo do končnih izračunov prišli ta teden, do konca tedna pa bodo povedali tudi, za koliko se bo premija dvignila in kdaj bo začela veljati. Dvig bo zagotovo v višini, kot je bil opravljen pri Vzajemni, torej okoli štiri evre, je še dejal Gracar, ki ne verjame, da bi se dosedanje razlike v premijah dopolnilnega zavarovanja med zavarovalnicami bistveno porušile in da bi zaradi tega prišlo do večjih selitev zavarovancev med zavarovalnicami.

Kot kaže, bodo zaradi uveljavitve ZUJF morali premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje dvigniti tudi pri zdravstveni zavarovalnici Triglav. Od tam so sporočili, da bodo tudi oni na podlagi podatkov, ki so jih prejeli od ZZZS, najkasneje do sredine prihodnjega tedna pripravili izračune o višini zavarovalne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Varčevalni ukrepi, ki znižujejo cene storitev, zdravil in medicinsko-tehničnih pripomočkov, bodo imeli po njihovi oceni zanemarljiv vpliv glede na višino vpliva, ki jo prinaša prenos dela stroškov iz obveznega na dopolnilno zavarovanje.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri zavarovalnici Adriatic Slovenica sedaj stane 26,49 evra (s 3-odstotnim popustom znaša 25,70 evra), pri Triglavu pa 25,99 (s 3-odstotnim popustom 25,21).

Gantar meni, da je dvig premij preuranjen

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer večkrat dejal, da zavarovalnice po sprejetju ZUJF ne bodo podražile dodatnih zavarovanj.

Potem ko so ga obvestili o dvigu premij pri Vzajemni, minister meni, da gre za preuranjeno potezo zavarovalnice, saj je danes nemogoče oceniti morebitne večje stroške, ki jih bo zavarovalnicam prinesla uveljavitev varčevalnega zakona, so sporočili z ministrstva za zdravje. ''Varčevalni ukrepi namreč pomenijo znižanje stroškov tudi na področju zdravil, medicinsko tehničnih pripomočkov in cen zdravstvenih storitev izvajalcev, kar bo tudi zmanjšalo stroške zavarovalnicam iz naslova doplačil storitev,'' je pojasnil Gantar in poudaril, ''da bi bilo prav, da bi zavarovalnice o dvigu premij odločale na osnovi dejanskih stroškov, ki jih bodo prinesli varčevalni ukrepi, ter na zavarovalnice apelira, naj upoštevajo tudi prihranke iz preteklih let''.

Podobnega mnenja je direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin. Zavarovalnica bi morala po njegovem počakati na sprejem finančnega načrta ZZZS in uveljavitev vseh pravnih podlag. Šele takrat bi po njegovih besedah lahko preračunali, koliko, če sploh dvigniti premijo, glede na to, da gre na "eni strani za obremenjevanje stroškov prostovoljnih zavarovalnic z ukrepi varčevalnega zakona, na drugi strani pa za zniževanje stroškov z nižanjem cen zdravstvenih storitev".

Minister Tomaž Gantar
Minister Tomaž Gantar FOTO: Miro Majcen

Na ZZZS so še sporočili, da bodo realni podatki o povišanih odhodkih dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja znani šele v naslednjih dveh do treh mesecih. Kot so zapisali, je povišanje premij in zmanjšanje vrednosti zdravstvenih storitev, ki se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, začasen ukrep interventne narave.

Na napovedano podražitev so se odzvali v poslanski skupini Pozitivna Slovenije. Spomnili so, da so že tekom razprave o ZUJF opozarjali na grobe posege na področju socialne države. Dodali so, da glede na vladne napovedi lahko trdijo, da smo vse bliže popolni liberalizaciji in razgradnji javnega zdravstvenega sistema. Ministra zato v PS javno pozivajo, da ''pred kakršnimi koli nadaljnjimi koraki ob uvedbi napovedanih reform izvede poglobljeno javno razpravo, ki bo na podlagi analiz in vseh ostalih podatkov dala tista izhodišča, ki bodo zdravje tudi v bodoče ohranjala kot najpomembnejši del nacionalne blaginje in blaginje posameznika''.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sentis
21. 05. 2013 06.50
* ko greš zdravniku moraš pa za skoraj vsako stvar sam plačat.
amu
22. 06. 2012 17.27
a to pomeni da se bo premija obveznega zavarovanja znižala al kako? sj piše "zaradi prenosa dela stroškov zdravstvenih stoitev z obveznega na dopolnilno zdr. zavarovanje"??
strom
09. 06. 2012 14.08
+1
banana republika
dekle123
08. 06. 2012 13.55
+3
Naj bi bilo zavarovanje za zdravstvo enotno...tako kot za avto..zavaruješ tisto kar želiš in kar misliš da boš potreboval..Posameznik pa bi mesečno plačeval premije glede na zavarovanje :o
klemen40
08. 06. 2012 08.16
+3
Jaz imam rešitev za Vzajemno. Vsi odpovemo to dodatno zavarovanje. Imam še prvo pogodbo iz leta 1997 in je zavarovanje s popustom za podjetja stalo 6€ mesečno, polno pa skoraj 10€. Takrat so nas prepričevali, da je zavarovanje vpeljano, ker to zahteva EU. Zaradi simbolne cene, temu niti ni nihče nasprotoval. Vzajemna, ki smo jo "kot" ustanovili sami zavarovanci, se je potem močno razširila, najela prostore po vsej državi in cena je takšna. Prepričan sem, da bi imeli več zdravstvenih storitev, če bi ves denar namenili v obvezno zavarovanje.
Tonček Balonček
07. 06. 2012 14.18
+4
Najbolj glupo je to, da je minsiter za zrdravje katolik! Po cenah in zbneskih participacij, ki jih predlagajo, bomo čez dese in še prej let po setah spet gledali same šepave, sklonjene in drugače pohabljene in prizadete, akjti za kolk boš fdal 1800 EUR, za hrnet 2.000 EUR, komolec ne vem koliko, še evdno bodo zastonj zdravlejnbi tsiti, kis e gonijo po Afriki in evropskih kurbiščih ter fašejo AIDS ali se hočejo fentati! Če si si uničil sklepe v dolgoletnem delu in pač en moerš dokazati, d agre za poškodbo pri delu ali kronično bolezen iz tega naslova, si nastradal. Kot tsit azbestniki, kot da so se doma trpali z azbestom! Ampak ljudje še akr naprej ploskajo in slavijo to \"ekipo\", vs eskupaj me spomninaj na nemške čase pred 80 leti, le d asmo mi manjši! Kar naprej ploskajo, dokler vsi en*, razem vrha, tam s ejih par fenta, par jih \"reda radi \" obdosijo, ostali ap s ez vsemi zalon in denarjem odpakirajo kam v Južne kraje, ni ternaba omenjati nobene Antarktike ali pinhvinov, tu govorim o podlasicah in krtih!
Pipsodin
07. 06. 2012 14.12
+5
Bivši direktorji pa hiše gradili in prijateljem posel dali na račun Vzajemne, sedaj pa ni denarja! Koliko denarja toliko pravice, sedaj pa še koliko denarja toliko zdravlja.
Arjuc
07. 06. 2012 14.03
+6
To, amerikanizacija zdravstva. Res, odlično. Namesto, da bi ohranili, kar je v naši državi dobrega, se odločamo za življenje hlapcev Zahoda. Raje bi se zgledovali po nevtralnih skandinavskih državah, kiso izjemno bogate, socialne in pa predvsem NEVTRALNE v vseh napadi Zahoda na "teroriste" v Iraku, Afganistanu in še kje. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!
Majda Božnar
07. 06. 2012 13.31
+2
Končo so našli način, da se znebijo revežev, brezposelnih, starostniko v z majhno penzijo - če si želiš dolgo življenje, pa doplačuj v malho, iz katere vlečejo pogoltneži!
Majda Božnar
07. 06. 2012 13.39
+0
Pa še to: G. Pahor je obljubljal, da bodo dodatno zdravstveno zavarovanje več plačevali bogati, revni pa manj - glede na dohodke. Sedaj bi ga pa kar polovica Slovencev volila za predsednika države - ja tudi g. Pahor vas ima rad!
Arjuc
07. 06. 2012 14.02
-2
Ameriška hlapka, želim ti bolečo in srmtno počasno bolezen z zelo dragim zdravilom ;)
Majda Božnar
07. 06. 2012 14.14
+0
Arjuc
07. 06. 2012 14.18
+3
Se opravičujem, saj sem še enkrat prebral tvoj komentar in očitno sem ga prejšnjič slabo prebral, kajti na stvari se v bistvu strinjava.
Majda Božnar
07. 06. 2012 14.31
+1
Se končno strinjava: naslednja poteza vlade pa bo, da bomo imeli bolnišnico, kjer bodo sprejemali tiste z dna! Tudi to se že več let dogaja v Ameriki - samo spremljajmo dogodke!
Arjuc
07. 06. 2012 14.34
Mah ja. In kakšna je tam oskrba? Nikakršna. Kot v kakšni afriški vasici - osnove.
matbat
07. 06. 2012 13.24
-6
Pametna gospoda forumska !...sanja se vam ne o čem razpravljate ?!...problem je, da ste delomrzneži, ki ste zakreditirani v nulo za svoje jeklene konjičke - za kasko zavarovanje vam ni problem 1200 eur na leto plačat...zdaj pa nekaj sanjate o nekih lažeh ect....in je problem 4 eur več na mesec - prosim vas !...DOPOLNILNO zdr. zavarovanje pa sicer ni obvezno, pač pa le prostovoljno; torej si ga pač ne privoščite !...VENDAR NE JOKAJTE POTEM, KO BO RAČUN IZ UGRENCE PO PROMETNI NESREČI NPR. V TISOČE EUR...
Uporabnik215111
07. 06. 2012 13.23
Sedaj plačujem 110€ za zdr. varstvo, teh 28€ naj obračunajo v obvezno zavarovanje, zavarovalnice pa naj zaradi mene propadejo...
Pipsodin
07. 06. 2012 14.16
Jaz sem plačeval za zdravstvene preglede, ker sem delal v tujini in škoda besed za kvaliteto prgleda, ker ga realno sploh ni bilo - SRAMOTA!
jank0mir
07. 06. 2012 13.11
+2
Dokler bo podjetje iz Savske ceste zaracunavalo za opravljene storitve navideznih resevalnih prevozov in bo s tem praznilo blagajno ZZZS se bodo premije visale. Sprijaznite se s tem.
Peter Kralj 1
07. 06. 2012 13.09
+3
Jaz zate (višji račun) ti zame (več denarja) 30 milijonov gre SAMO za PLAČE. Kaj pa nagrade in avtorske pogodbe ter provizije zunanjim?????
I G N O R A N T
07. 06. 2012 13.05
+4
macx
07. 06. 2012 12.57
+4
Predlagam, da za toliko odstotkov, kolikor se dvigne premija, toliko odsotkov naj si znižajo plače, pa bomo videli kako se bo gospoda odločila...
nogomet12
07. 06. 2012 12.59
+4
nazaret
07. 06. 2012 12.42
+4
Če minister nima pooblastil, ne vem zakaj sploh imamo potem ministrstva...res se trudijo, vzamejo revežem in potem še po revežih udarijo...zdaj sploh neboš smel k zdravniku, če neboš imel dodatnega...pravijo da v nujnih primerih morajo pomagati, ampak kaj ko si vsak razlaga po svoje, kaj je nujno, kaj pa ni...torej če boš rabil zdravnika, bodo reveža spravili na beraško palico...občutek dajejo, da jih ne skrbi za domovino in ljudi...skrbi pa jih da bodo sami imeli premalo...
Dimnikar84
07. 06. 2012 11.37
-1
dvig premij je zato ker ljudje ne nasedajo vec zivljenskim zava.ki totalno nategujejo !!! Zav.mora priti v blagajno toliko denarja in pika
sosoa
07. 06. 2012 11.35
+4
Čimprej ukiniti to zavarovanje, kar so se pogovarjali že v prejšnji vladi!!!
sosoa
07. 06. 2012 11.34
+5
Samo za neto plačo ji plačuje več kot 154 zavarovancev mesečno, za bruto bruto pa kar 352,4 zavarovancev!!!!! Uboga sirota in že tri leta celo ji plače niso povišali!!! Se ti kar zasmili....
njofra47
07. 06. 2012 11.23
+2
Minister Gantarju samo tole : najlažje je udariti po žepu tistega, ki nič ne more, ampak lahko samo boga prosi : bog obvaruj nas vsega hudega. Da bi pa kdo naredil red v našem neracionalnem zdravstvu pa ni nobenega med ministri. Saj zakaj pa bi ? Ali se ne želiš zameriti (raja bo že potrpela) , ali pa se boš pozneje spet vrnil v njihove vrste.
korintos1
07. 06. 2012 11.30
vladi podpora raste, zakaj pa ne bi malo tudi nas stisnili? In še nas čaka dosti takega stiskanja.