Slovenija

Vzajemna pod lupo pooblaščenke

Ljubljana, 04. 06. 2011 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Informacijska pooblaščenka preverja informacije, da naj bi se pri pridobivanju glasov za uvrstitev na kandidatne liste pri volitvah v skupščino Vzajemne dogajale zlorabe podatkov zavarovancev.

Vzajemna-6
Vzajemna-6 FOTO: Blaž Garbajs

Preiskavo informacijske pooblaščenke naj bi spodbudil uspeh velikega števila kandidatov za članstvo v novi skupščini Vzajemne, ki so se na kandidatno listo za skupščino uvrstili z visokim in enakim številom glasov podpore, poroča časopis Dnevnik. Po neuradnih podatkih Dnevnika naj bi sum vzbujal predvsem uspeh Štajerske gospodarske zbornice.

Preiskavo so potrdili tudi v Vzajemni, pri čemer so zanikali, da bi posredovali kakršne koli sezname članov zavarovalnice, so pa potrdili, da jih je obiskala informacijska pooblaščenka. Razlog za njen obisk je bila prijava suma "nezakonite obdelave osebnih podatkov zavarovancev", so pojasnili. Dodali so, da so informacijski pooblaščenki posredovali vse zahtevane podatke, z nadzorom pa je bila seznanjena tudi volilna komisija. Predsednica volilne komisije Mojca Cvetko je sicer že zatrdila, da v nobenem starostnem razredu ni prevladovala nobena lista.

Sporno vabilo Štajerske gospodarske zbornice

Kot navaja Dnevnik, je sicer Štajerska gospodarska zbornica na svojih spletnih straneh pred časom objavila vabilo za podporo liste kandidatov štajerskih podjetij. Med vsemi 263 kandidati za skupščino Vzajemne jih kar 100 prihaja z liste kandidatov štajerskih podjetij. V prvem starostnem razredu imajo 24 kandidatov, v drugem in tretjem starostnem razredu jih imajo po 25, v četrtem pa 26. Na isti kandidatni listi je lahko kandidiralo 27 kandidatov, v posamezni starostni razred pa se je uvrstilo 54 kandidatov z največ podpore, piše Dnevnik.

Velik uspeh pri uvrstitvi na kandidatne liste so po navedbah Dnevnika imeli tudi društvo malih delničarjev in predstavniki kmetov. Predstavnik malih delničarjev Rajko Stanković je namreč potrdil, da imajo skupaj s kandidati Cirila Smrkolja "tretjino vseh kandidatov, ki so se uvrstili na listo".

Redno glasovanje za skupščino Vzajemne bo bo potekalo 8. junija v poslovalnicah Vzajemne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FinancerX
06. 06. 2011 09.41
Neverjetno! Ista Mojca Cvetko, ki je predsednica volilne komisije pri Vzajemni in seveda zanika kakršnekoli zlorabe, je tudi funkcionarka in pravna svetovalka Stankovićevega društva malih delničarjev MDS, in sicer vse od ustanovitve društva, ki si je pred dvemi leti za svojo prvo obsežno akcijo izbralo ravno angažma za Boštjana Averja, nekdanjega šefa Vzajemne. Kje ste pooblaščenka, organi in (raziskovalni) novinarji?!
Jožajoža
04. 06. 2011 22.03
kateri organ v tej zafurani in prodani sloveniji še sploh ščiti malega človeka. vsi samo slovenčeku vse omejujejo, mu prepovedujejo in samo kaznujejo. in to tiste slovence , ki delajo za javni sektor oz so davkoplačevalci. kar žal policaji,sodniki,tožilci,......niso.
Jožajoža
04. 06. 2011 18.00
kdo je pa informacijska pooblaščenka?????? kdo jo plačuje,. stranka, vlada,durs.........zato je na strani samo tistega, ki ima kapital
buco321
04. 06. 2011 15.18
Kaj še zmeraj obstaja vzajemna,jo niso še pospravili(pojedli)?
saintjozef
04. 06. 2011 14.56
Zelo veliko lupo bodo rabili.