Slovenija

VURS ukrepal zakonito

Ljubljana, 20. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veterinarska uprava je ob pojavu kloramfenikola v mleku učinkovito in zakonito ukrepala, je ugotovila posebna neodvisna komisija, ki jo je konec novembra ustanovil kmetijski minister Franc But. Komisija tudi meni, da državi ne bi bilo treba plačati odškodnine za uničeno mleko, ki je bilo sicer čisto.

Pri rejcih, ki imajo trajno prepoved oddaje mleka, je potrebno spet odvzeti vzorce in v primeru neoporečnosti mleka sprostiti oddajo v promet, meni komisija, ki je ugotovila tudi, da ni pravne podlage za povračilo škode v mlečni aferi s strani države, temveč je potrebno odškodninsko odgovornost iskati pri povzročiteljih. Kot je pojasnil Gregor Virant, državni sekretar na notranjem ministrstvu, kmetje, zadruge in mlekarne tega niso imeli pravice zahtevati in tudi minister za kmetijstvo je to storil, ne da bi moral. "To pomeni, da mora vlada čimprej nasloviti odškodninske zahtevke povzročiteljem," je poudaril Virant.

Posebno neodvisno komisijo je ustanovil kmetijski minister Franc But
Posebno neodvisno komisijo je ustanovil kmetijski minister Franc But FOTO: POP TV

Komisija tako meni, da je potrebno iskati odškodninsko odgovornost pri povzročiteljih, torej tistih kmetih, ki so imeli pozitivne vzorce mleka. Prav tako je po mnenju komisije potrebno preučiti, ali bi morda lahko zadruga s svojim monitoringom in svojimi preventivnimi ukrepi preprečila, da je prišlo do mešanja neoporečnega in oporečnega mleka. Ob tem pa komisija meni, da bi tukaj morala pomagati država.

"Kmetijsko ministrstvo bi se moralo srečati z vsemi individualnimi kmeti, ki naj bi odškodninsko odgovarjali, in vendarle pomagati tistim, ki trdijo, da niso sami krivi za pojav kloramfenikola, ter najti krivca," je pojasnil Virant. Dodal je, da bi bilo tukaj potrebno vključiti veterinarsko stroko, zlasti veterinarsko fakulteto in nacionalni veterinarski inštitut.

Poleg državnega sekretarja Viranta, so bili v komisiji še predstavnik veterinarske fakultete, predstavnica Inštituta za varovanje zdravja ter svetovalka vlade.

Kmetijski minister But pa bo poročilo komisije komentiral takrat, ko ga bo uspel prebrati, so nam sporočili z ministrstva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1