Slovenija

VIDEO: 'Najbrž so me prepoznali'

Ljubljana, 16. 02. 2010 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./B.G./STA/U.Z.
Komentarji
382

Sonja Bukovec, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, je za 24UR spregovorila o tem, kako se je znašla na Oražnovi, kako je prišla mimo policijskega traku in kakšen je bil njen odnos z družino pokojnega Baričeviča.

Goršek je razložil, da je vse potekalo po postopku.
Goršek je razložil, da je vse potekalo po postopku. FOTO: Blaž Garbajs

"V javnosti se pojavlja veliko podatkov, sumov, da je bilo pri postopku marsikaj narobe. Gre za glas javnosti in te podatke bomo preverili. To zadostuje," je o razlogih za začetek predkazenskega postopka preiskave vračanja psov lastniku Saši Baričeviču dejal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Policija preiskuje možnost storitve več kaznivih dejanj, med njimi tudi zlorabo položaja, pa je dodal generalni direktor policije Janko Goršek.

Pritiskov, ki bi lahko vplivali na potek preiskave, ni bilo. V preiskavi sodeluje preveč ljudi, da bi to lahko ostalo skrito, in tako bi morali v morebitno "zaroto" vključeni tudi policisti in kriminalisti, ki so bili na kraju dogodka. Janko Goršek

Okoliščine Baričevičeve smrti ostajajo nejasne, policija pa zagotavlja, da preiskavo napada psov na svojega lastnika vodi v skladu s pravili kriminalistične stroke in določili zakona o kazenskem postopku. Danes so še enkrat zatrdili, da na potek preiskave nihče ne pritiska, hkrati pa tudi sami ne izvajajo pritiskov nad nikomer.

Jevšek je dejal, da v svoji 30-letni karieri ne pomni toliko dezinformacij, kot se v javnosti pojavljajo v tem primeru. Policisti so na kraju ravnali, tako kot morajo, to, da se državna tožilka in preiskovalni sodnik nista takoj udeležila ogleda, pa ni nič nenavadnega, pravi.  "To je njuna odločitev in se jima zanjo ni treba opravičevati. Namigovanja, da je policija s tem, ko ju ni bilo na kraju dogodka, kar koli prikrivala, ostro zavračam," je še dodal Jevšek. Goršek pa je pojasnil, da je policija ob 17.51 v skladu s pravili obvestila preiskovalnega sodnika. Ta jih je pooblastil, da lahko začnejo z ogledom in preiskavo. Ob 21.50 so ogled zaključili  in o ugotovitvah obvestili tudi dežurno državno tožilko.

Sonja Bukovec je spregovorila o tem, kako je prišla za policijski trak.
Sonja Bukovec je spregovorila o tem, kako je prišla za policijski trak. FOTO: POP TV

Seveda so se pojavila tudi vprašanja glede tega, kaj je tam počela državna sekretarka Sonja Bukovec. Viri blizu policije so namreč opozarjali, da je Bukovčeva stopila za policijski trak, torej na varovano območje. To pomeni, da bi ona ali pa nenazadnje tudi kdo drug na kraju namenoma ali nenamenoma poškodoval ali uničil dokaze.

Policija je razložila, da je Bukovčeva prijateljica pokojnikove sestre  in da je v interesu policije, da s svojci in bližnjimi sodelujejo v preiskavi. "Ko smo videli, v kakšnem stanju je sestra, smo to dovolili. Odločno zavračam, da bi kdo lahko šaril po dokazih," je dejal direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar. Zatrdil je, da sami nimajo podatkov, da je bil na kraju dogodka še kdo drug, a da preiskava še poteka in informacije še zbirajo.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

Senica pritiskal na Vurs?

Govora o pritiskih pa ni le glede policije, ampak tudi glede Vursa. Njegova direktorica Vida Čadonič Špelič je namreč dejala, da kmetijsko ministrstvo na njih ni pritiskalo, je pa pritiske očitala Baričevičevemu odvetniku Miru Senici. Izpostavila je, da je Senica zaradi zlorabe položaja ovadil inšpektorja Uroša Andrenška, ki je sodeloval pri primeru napada bulmastifov na pešca Stanislava Megliča. Sodišče je odločilo, da Andrenšek ni zlorabil svojega položaja, Senica pa pravi, da se tega primera niti ne spomni, saj v njegovi odvetniški pisarni delajo na več tisoč primerih.

So bili psi zlorabljeni ali ne?

Prva dama Vursa obljublja, da bodo primeru prišli do konca.
Prva dama Vursa obljublja, da bodo primeru prišli do konca. FOTO: POP TV

Še vedno je odprto tudi vprašanje glede spolne zlorabe psov.  Čadonič Špeličeva je zatrdila, da bodo v primeru, da veterinarski inštitut potrdi sum na spolno zlorabo pri treh bulmastifih, vložili kazensko ovadbo zoper neznanega storilca oz. neznane storilce. Poškodbe v anusih psov niso enake, pri enem psu je namreč moč opaziti starejše poškodbe, vendar bo potrebno na analize počakati, predvidoma bodo ugotovitve znane še ta teden, je povedala Čadonič Špeličeva.

Sicer je zatrdila, da bodo primeru prišli do konca, postopke pa bodo speljali natančno, čeprav to pomeni nekaj časa. Veterinarski inštitut za izdelavo mnenja potrebuje tudi policijski zapisnik s kraja dogodka, saj Vurs sam ne more preiskovati okoliščin smrti človeka.

Policija čaka ugotovitve

Policija pričakuje, da jih bo Vurs o vseh ugotovitvah Nacionalnega veterinarskega instituta nemudoma obvestila, je še poudaril Goršek.

Izsledke kriminalistične preiskave bodo predstavili, ko bo ta zaključena. Kdaj bo to, niso vedeli povedati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (382)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
12. 07. 2010 18.55
folk ki gnjavi s temi bulmastifi je bolj patetičn kot tisti ki so morda imeli kaj z njimi.... csss patetično
brejakuzla
12. 07. 2010 18.19
je slovenski folk naiven!
brejakuzla
12. 07. 2010 18.19
kaj pa ta špilička iz Vursa dela na sliki, na špotrtni loteriji je kot članica nadzornega odbora v lanskem letu potegnilla še dodatno 10.000 EUR, za nagrade!
brejakuzla
12. 07. 2010 18.18
vse po domače!
voren
19. 02. 2010 16.26
gliha skup štriha
Pincopalino
19. 02. 2010 11.36
Perverzni ljudje govorijo laž boljše kot resniso.
hotchilipoper
18. 02. 2010 22.48
TOLE PA JE NOVICA
Miran Boznar
18. 02. 2010 20.37
sem sam poskusil če bo (<3) preživelo brisanje!!! izgleda da ga je!!!
Miran Boznar
18. 02. 2010 20.30
M757
18. 02. 2010 20.08
.....ravnokar sem gledala posjo kresalko,vidi se ji kako je živčna,ima čudne gibe rok,mežikanje,raztresenost,nezbranost, morda kaj pogreša????? še zdaj niso pojasnili zakaj so prišla DVA rešilca na kraj dogodka.
tepzarnajob
18. 02. 2010 18.29
seveda kuj pristane na detektor sam kaj k vemo rezultat,,bo namrec spet prirejen sej je mnz pa dnar pravjo da tudi vse kupi,, sto ne moze da se resi parama moze da se resi sa mnogo para,,
kan777
18. 02. 2010 18.03
Še sedaj pa niso pojasnili,kako in zakaj sta se na prizorišču nesreče znašla kar dva reševalna vozila.Kolikor mi je znano po enega ponesrečenega nikoli ne gresta dva reševalna vozila.Zanimivo pa bi bilo tudi izvedeti,kdo vse so bili njegovi pacijenti.
tplk
18. 02. 2010 16.35
samo sprenevedanje
unity
17. 02. 2010 21.58
pa še pogosto mežikanje....sej nima motnje, kot nekateri, ki pol skoz mežikajo....tako pogosto mežikanje je tudi znak laganja...
unity
17. 02. 2010 21.56
LOL ne morem verjeti!!! PA ZENSKI SE JA VIDI KAKO LAZE!!!!! Res je, da nisem strokovnjak, vendar pa sem dovolj dolgo imela psihologijo v šoli in prebrala zadosti knjig in pogledala veliko dokumentarcev....kako vedno pogleda malo na stran, kako se ji stalno zatika in ko pove laz, se popravi in zacne govoriti glasneje...LOL Zanima me, ali bi pristala na test z detektorjem laži...
Mininova
17. 02. 2010 20.24
Jaooo kako se te reklame ugasnejo k to je za znort
tepzarnajob
17. 02. 2010 17.26
Mislm da edino tako kaj nardimo... a niso drugace pocel to drustva proti mucenju...zdaj pa nic.
tepzarnajob
17. 02. 2010 17.23
a jaz ne vem kako se niso odstvljeni in kaznoani vsi teli gospodi ki ocitno lazejo.. sonja bi morala biti ze v priporu in itd cas je da se posteni ljudje zacnemo zbirat na oranznovi in protestirat..naj vidi svet kaj se dogaja,zato dobri ljudje zdruzimo se in pokazimo da nas ne morjo vlect tud ce majo VIP
justinijan
17. 02. 2010 15.20
pa naj pokaže klic, toliko laži je že bilo izgovorjenih, da se slovenci kar utapljamo v njih.
ernestina
17. 02. 2010 14.54
Ko sem še prebrala več komentarjev, šele sedaj vidim, kako smo istih misli. Svinjarija, ki se vzpenja na sam vrh vlade!!!!! Ne morem verjeti, da so kaj takega zmožni ljudje, ki so tako visoko izobraženi.Povrh tega oblečeni po zadnji modi..........