Slovenija

Pilot: 'Vulkanskemu prahu se na široko izognemo'

Ljubljana, 15. 04. 2010 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
48

"Dame in gospodje, govori vaš kapitan. Imamo manjši problem. Ustavili so se vsi štirje motorji." Tako so se glasile besede pilota, ki se je pred 28 leti znašel v vulkanskem prahu, mi pa smo o tem govorili s slovenskima pilotoma.

V redakciji 24ur.com smo o morebitnih težavah, s katerimi se lahko pilot sooči, če zaide v oblak vulkanskega prahu, govorili s slovenskima pilotoma. Pilot Adrie Airways Tomaž Markun, ki ima za seboj že 14.000 ur letenja, leti pa že od leta 1987, je povedal, da se piloti učijo na primeru, ki se je zgodil nad Indonezijo pred 28 leti. Prav tako je o tem primeru z nami govoril pilot slovenske zasebne družbe Linxair Niko Grobelnik, ki leti že 22 let.

Po Evropi odpovedanih vse več poletov

Letalo v zraku
Letalo v zraku FOTO: Reuters

"Vulkanski prah je na videz zelo majhen in neškodljiv, a je zelo nevaren," pravi Markun in pojasnjuje, da sta nevarna predvsem dva dejavnika. Prvi je ta, da so ti delci prahu zelo ostri in letalo močno obdrgnejo, hkrati pa lahko močno poškodujejo lopatice v motorju letala, zaradi česar začne motor izgubljati potisk. Ob tem je Grobelnik pojasnil, da so delci letalo, ki se je v prahu znašlo nad Indonezijo, tako močno obdrgnili, da pilot skoraj ni videl skozi prednja okna. "K sreči je lahko pristajalno stezo videl skozi majhen delček okna, ki ga prah ni poškodoval, in mu je pristanek uspel, a na koncu so letalo lahko le še odpisali, ker je bilo povsem neuporabno," je še dodal.

Drugi faktor, ki ga navaja Markun, pa je, da ob določeni temperaturi iz vulkanskih delcev nastane lepljiva zmes, ki prav tako močno škoduje motorju – tudi tako močno, da se povsem ustavi.

Vulkanski prah morda tudi nad Slovenijo

Pilota sta tudi pojasnila, da nad Evropo vetrovi pihajo po večini z vzhoda proti zahodu, na določenih višinah dosegajo hitrosti nad 200 kilometrov na uro. Markun meni, da je verjetnost, da bi vulkanski prah dosegel Slovenijo, enaka tisti, da v Slovenijo pride puščavski prah. "Verjtnost je majhna, a ko se poklopi več dejavnikov, se to zgodi. In puščavski prah smo pri nas že imeli," nadaljuje izkušeni pilot.

Mednarodne letalske oblasti ravnajo zelo previdno

Vulkanski prah ima visoko temperaturo, zato ga, kot veleva zakon fizike, dviguje. Ustavi pa se na višini 13 do 14 kilometrov in potem njegova višina nekoliko niha. To pa so ravno križarske višine letal, zato se piloti območjem, na katerih bi se lahko vulkanski prah zadrževal, že na daleč izogibajo. Pri tem oba pilota pojasnjujeta, da je mednarodna mreža obveščanja zelo pozorna na izbruhe vulkanov in takoj obvesti pilote, da so previdni, in jim tudi prepove polete preko teh območij. Mednarodne letalske oblasti sicer ob vsakem vulkanskem izbruhu prepovedo letenje v okolici 120 milj od izbruha, prepovedani pa so tudi poleti skozi oblake prahu, ki jih nosi veter.

Adria Airways
Adria Airways FOTO:

Polete po vulkanskem prahu odsvetujejo tudi proizvajalci letal, Grobelnik pa ob tem pojasnjuje, da pilote urijo tudi za take razmere. Povedal je, da imajo določena letala tako dobre sisteme, ki omogočajo pristajanje tudi, če pilot pristajalne steze ne vidi. Da je uporaba teh sistemov sploh mogoča, morajo biti z njimi opremljena tudi letališča.

Pilot z mirnjo krvjo izdelal šolski primer

Pred 28 leti se je nad Indijskim oceanom pilot britanske družbe British Airways Eric Moody ponoči znašel v oblaku vulkanskega prahu, pri tem pa so mu odpovedali vsi štirje motorji na letalu. Potnikom, ki so iz Kuala Lumpurja leteli v Perth, je sporočil, da je prišlo do manjšega problema. Ob tem pa se je zavedal, da bi lahko zaradi pomanjkanja kisika umrli vsi potniki.

Zato je naglo spustil letalo na višino 4.100 meterov, na kateri je bilo več kisika. Pri tem manevru so se tudi očistili motorji, kar mu je omogočilo, da je tri ponovno zagnal. Ob tem so si oddahnili tudi potniki, ki niso vedeli, da pilot upravlja letalo ne da bi videl, kaj se dogaja zunaj. Vulkanski delci so namreč popolnoma obrusili prednje okno, prizanesli pa so le majhnemu delu, ki je zadostoval za varen pristanek. Potniki so si ob ponovnem stiku s tlemi oddahnili, dogodek pa jih je tako močno zaznamoval, da se še vedno redno srečujejo in se spominjajo pretresljive dogodivščine.

To je eden najbolj odmevnih primerov po svetu, sicer pa so samo v zadnjih dvajsetih letih različna letala kar 80-krat zašla v oblak vulkanskega prahu. Pri tem bi dve letali boeing 747 z okoli 500 ljudmi na krovu skoraj strmoglavili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bor-chee
17. 04. 2010 19.46
Trenutno še Cessno 172 navadno in z "uvlačljivim podvozjem". Upam pa, da čimprej kaj bolj "resnega". :) Sem pa vpet posredno in neposredno v aviacijo od svojega rojstva. Lp
mickey2
17. 04. 2010 07.44
Pilotista kaj pa ti voziš oz. pilotiraš?
vinadap
16. 04. 2010 16.17
hendl - da se pristati,vendar je ta manever tako zahteven,da se po navadi ne konča dobro.
hotchilipoper
16. 04. 2010 16.07
Kako boš pristal,če ti motorji crknejo
Bor-chee
16. 04. 2010 15.11
Pozdravljen Bronco! Avtopilot pristane sam, v parih primerih celo boljše kot pilot. To se ne uporablja tako pogosto, razen v primerih 0 metrov vidljivosti horizontalno in vertikalno. Pa še to takrat, če je letalo in letališče za to opremljeno. Da pa je prišlo do nesreč v fazi pristajanja - to drži. V 99% primerov je bil kriv človeški faktor, ker pilot ni vedel kje je oz. ni vedel kako se rešit. Po domače - zgubil je orientacijo. Zato je še vedno pilot tisti, ki MORA vedet, kako se leti in kje je v danem trenutku. Tudi najboljši inštrumenti ti ne pomagajo, če ne znaš oz. ne veš kako jih uporabit. Računalnik oz. letalo pa uboga ukaze pilota... Piloti pa ZELO radi pristajajo, saj je to užitek. Če se ti posreči mehek pristanek, ti lahko polepša dan, če pristaneš trdo oz. "ponesrečeno" pa lahko tudi pokvari dan. :) Avtopilota se uporablja za pristanek samo če je nuja ali pilot zaradi takšne ali drugačne situacije ni zmožen pristati. Če te zanima še kaj, samo vprašaj ali pa oddaj svoj komentar.:) Pa lep in brezpepelnat dan želim! :))
Brabus
16. 04. 2010 14.12
pilotista 16.04.2010, 11:03 7 Pozdravljeni! Danes sem se pa res uspel nasmejat do solz ob nekaterih komentarjih... Da Vam razložim par stvari: - kisika je v atmosferi VEDNO ISTI procent - spreminja se samo tlak(parcialni tlak) in zaradi tega človek na veliki višini ne more dihat - kisik se ne veže na eritrocite(rdeče krvničke) - če motor ne deluje, tudi ne more proizvajat elektriko preko alternatorja - tudi avtomobil poizvaja elektriko na enak princip. Letalo si pač pomaga še z drugimi pripomočki, da proizvede elektriko, v kolikor "crkne" motor - pristajanje na vidljivost 0 metrov horizontalno in vertikalno JE MOGOČE! Pristaja pa AVTOPILOT! Zato MORA biti opremljeno letalo in letališče. Kategorija letališča je v tem primeru CAT3C. Če kdor ne verjame, naj preveri. Novejša letala in cenovno dražja so s takim sistemom opremljena. - pilot ko izvaja prilet na letališče(approach) NE RABI videt letališča, razen zadnjih par 100metrov, v kolikor je letališče in avion opremljena kot opisano zgoraj, pa niti to ni treba. - pilot si pomaga z inštrumenti in v vsakem trenutku ve, kje mu je pozicija glede na INŠTRUMENTE. Zato se mora odšolat za instrumentalno letenje, da se nauči kako in kaj. V kolikor ima kdo še kakšno vprašanje, naj ga mirne duše postavi. Nisem jedel nič takega, da bi bil tako pameten, a če se šolaš za pilota in si zelo blizu temu poklicu, potem moraš imeti nekaj pojma. Pa Lp Ja , se strinjam z tvojo teorijo, tudi instrumenti držijo, ampak v praksi je pa prišlo do več nesreč ravno v fazi pristajanja, kjer je največji rizični faktor, poleg vzleta.Če bi bilo po tvoje, nebi nikoli piloti ročno pristajali, ampak bi vklopili avtopilota, dvignili roke, in nesreč nebi bilo.potem bi lahko bil pilot vsak ing. računalništva, ker kokpit je en sam digitalni prostor ki pa potrebuje izurjenega ČLOVEKA-pilota.To je moje mišlenje bolj opazovaljca, kot poznavaljca in bom sprejel kritike z dobro voljo, da zvem kaj novega.
Nr.1
16. 04. 2010 12.42
Ko je bil g.Janša predsednik EU se kaj takega ne bi zgodilo. Volilci, zamislite se malo.
Bor-chee
16. 04. 2010 11.03
Pozdravljeni! Danes sem se pa res uspel nasmejat do solz ob nekaterih komentarjih... Da Vam razložim par stvari: - kisika je v atmosferi VEDNO ISTI procent - spreminja se samo tlak(parcialni tlak) in zaradi tega človek na veliki višini ne more dihat - kisik se ne veže na eritrocite(rdeče krvničke) - če motor ne deluje, tudi ne more proizvajat elektriko preko alternatorja - tudi avtomobil poizvaja elektriko na enak princip. Letalo si pač pomaga še z drugimi pripomočki, da proizvede elektriko, v kolikor "crkne" motor - pristajanje na vidljivost 0 metrov horizontalno in vertikalno JE MOGOČE! Pristaja pa AVTOPILOT! Zato MORA biti opremljeno letalo in letališče. Kategorija letališča je v tem primeru CAT3C. Če kdor ne verjame, naj preveri. Novejša letala in cenovno dražja so s takim sistemom opremljena. - pilot ko izvaja prilet na letališče(approach) NE RABI videt letališča, razen zadnjih par 100metrov, v kolikor je letališče in avion opremljena kot opisano zgoraj, pa niti to ni treba. - pilot si pomaga z inštrumenti in v vsakem trenutku ve, kje mu je pozicija glede na INŠTRUMENTE. Zato se mora odšolat za instrumentalno letenje, da se nauči kako in kaj. V kolikor ima kdo še kakšno vprašanje, naj ga mirne duše postavi. Nisem jedel nič takega, da bi bil tako pameten, a če se šolaš za pilota in si zelo blizu temu poklicu, potem moraš imeti nekaj pojma. Pa Lp
Misija1
16. 04. 2010 10.37
@ medobranko: TI pa si res pameten. Radar obstaja zato, da lahko pilot vidi kje se nahaja. Dvomim da si tako pameten in da imas taksne oci in tehniko v glavi, da bos na visini 10 000 m in vec videl kje tocno se nahajas. Da ne govorim o drugih prednostih radarja. Vidi se da si se mlecni. Veckrat na avtocesti ob mocnem neurju, pri hitrosti 100 - 130 km/h ne vidis kaj se dogaja 100 m pred tabo, kak bos sele videl iz letala, ki vozi ob pristajanju 300 km/h in vec ne mores isto manevrirat z avtom kot pa z letalom. Daj preden drugic kaj napises, vklopi kaksno mozgansko celico!!
Ramzess
16. 04. 2010 09.51
'Vulkanskemu prahu se na široko izognemo' Zanimivo, tako težko pa se izogibajo, čeprav je tudi to obveza, nevihtnim in večjim, vključno, še posebej, električnim nevihtamm ki so 'sklatile' že nekaj letal, frontam. FinnHolic="Ob tem so si oddahnili tudi potniki, ki niso vedeli, da pilot upravlja letalo ne da bi videl, kaj se dogaja zunaj." Smešno res, če sami niso videli, potem tudi pilot ni mogel, kajne, je res tako težko sešteti ena in ena. Sicer pa je trditev preveč posplošena, saj ne velja za vse poznike, eni žal znajo sešteti ena in ena.
Ramzess
16. 04. 2010 09.50
'Vulkanskemu prahu se na široko izognemo' Zanimivo, tako težko pa se izogibajo, čeprav je tudi to obveza, nevihtnim in večjim, vključno, še posebej, električnim nevihtamm ki so 'sklatile' že nekaj letal, frontam. FinnHolic="Ob tem so si oddahnili tudi potniki, ki niso vedeli, da pilot upravlja letalo ne da bi videl, kaj se dogaja zunaj." Smešno res, če sami niso videli, potem tudi pilot ni mogel, kajne, je res tako težko sešteti ena in ena. Sicer pa je trditev preveč posplošena, saj ne velja za vse poznike, eni žal znajo sešteti ena in ena.
USER888
16. 04. 2010 08.41
@medobranko Dej mal pomisl predn blekneš kaj takega. Pilot mora še vedno videt stezo da lahko varno pristane. Ob pristajalni stezi pa obstajajo tako močne označevalne luči, da jih pilot vidi tudi v takem neurju ko ti nič ne vidiš. Ampak pazi zdej. Če je pa taka megla da se NIČ ne vidi pa zaprejo letališče. Si že slišal kdaj za to?
mastablasta
16. 04. 2010 08.34
hja to je tako kot, da bi letalo speskal, ker imajo ti delci tkao veliko hitrost in so tako ostri...
Andrej Zalaznik
16. 04. 2010 07.36
@FinnHolic islim da gravitacija dosti pomaga! :D
Mustang3x1
16. 04. 2010 07.16
Obstaja avtopilot ja @medobranko, ampak take tehnike še ni, da bi letalo samo pristalo. Po tvoji logiki sploh ni treba potem več pilotov...
s5jaz
16. 04. 2010 06.42
medobranko Kaj ti ješ da si tako pameten?
medobranko@hotmail.com
16. 04. 2010 06.35
wow kaj jesta da sta tako pametni? Pilot ni mogel gledati piste? Halloooooo ??? A zakaj obstajajo radarji in ostala tehnika? Ma kaj ga vi tukaj pisete je smesno. A ste vi kdaj videli neurje, dez da tako pada da nic ne vidis, meglo gosto kot sir? In kaj bo potem videl ven pilot? Nic. Samo elektronsko navodjenje.
Gavrane20
16. 04. 2010 01.24
FinnHolic srcno upam da se zafrkavas :)
Geypi
16. 04. 2010 00.55
kr neka novica
Jezek_SS_032
16. 04. 2010 00.18
Ko je pa sosed zakuru mokra drva in se je kadil kot iz vulkana so ga pa vsi sosedi prjavl ... položnica takoj ...