Slovenija

Vuga: Dražgoše, ta veličastna zgodba o veliki moralni moči, bodo, dokler bomo Slovenci

Dražgoše, 10. 01. 2016 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob 74. obletnici dražgoške bitke so se spominjali srčnosti in junaštva upornikov in velike tragedije Dražgošanov. V vasici pod Jelovico, ki je simbol slovenskega upora proti okupatorju, je zbrane nagovoril pisatelj Saša Vuga. Ocenil je, da so Dražgoše največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju, dokaz junaštva in skrajne domoljubne požrtvovalnosti.

Ob 74. obletnici dražgoške bitke se je na osrednji spominski slovesnosti danes v Dražgošah zbralo več kot 3000 ljudi. Zaradi slabe vremenske napovedi jih je bilo sicer nekoliko manj kot pretekla leta.

Število zbranih v vasici pod Jelovico, ki je simbol slovenskega upora proti okupatorju, je sicer vsako leto odvisno predvsem od vremena. Predlani so tako v sončnih Dražgošah našteli okoli 10.000 ljudi.

S prireditvijo se spominjajo srčnosti in junaštva upornikov in velike tragedije Dražgošanov. Kot je prepričan predsednik organizacijskega komiteja prireditve Drago Štefe, poljanska vstaja in boji v Dražgošah predstavljajo prvi pomemben upor proti nacistom, ki so tisti čas zavojevali praktično že vso Evropo. Boji januarja 1942 so potekali v visokem snegu in pri minus 30 stopnjah Celzija ter so terjali življenja devetih partizanov in 41 Dražgošanov, nad katerimi so se po umiku partizanov znesli Nemci.

'Dražgoše so veličastna zgodba o veliki moralni moči'

Zbrane na slovesnosti je nagovoril pisatelj Saša Vuga. Kot je izpostavil, so Dražgoše nesmrtne. "Naj se ne zgodi, da bi našim ljudem kdaj opešal zgodovinski spomin," je pozval.

"Dražgoše, ta veličastna zgodba o veliki moralni moči, bodo, dokler bomo Slovenci. Ugasnile bodo šele, če bo usahnil ves slovenski rod. Dotlej pa naj mu kažejo pot, dajejo pogum in samozavest. Še dolgo naj oznanjajo, kaj se je v resnici, kje, kdaj in kako ter zlasti zakaj dogajalo, in to ne samo ob bridki ledeni zori 9. januarja usodnega 1942. leta," je poudaril Vuga.

Dokaz junaštva in domoljubne požrtvovalnosti

Ocenil je, da so Dražgoše največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju, dokaz legendarnega junaštva in skrajne domoljubne požrtvovalnosti. "Junaki so sprejeli boj, čeprav je razmerje sil štelo ena proti 14," je spomnil in primerjal bitko v Dražgošah z bitko pri Termopilah ter izpostavil, da smo Slovenci z bridko žrtvijo plačali, kar imamo. Prepričan je, da bi zemljevid Slovenije 20. stoletja brez prometejskega kljubovanja Dražgoš bil nepopoln.

"Danes naj bi bilo bogu povšeči škropljenje partizanov z gnojnico," je dejal, a izpostavil, da se tudi v reviziji zgodovine Dražgoš ne da izničiti in izbrisati. "To je kanil storiti že Hitler s pobijanjem vaščanov, miniranjem cerkve," je spomnil Vuga in dodal, da po 74 letih Dražgoše vse bolj in bolj živijo.

Pahor položil venec

Vugi je v Dražgošah prisluhnil tudi del slovenskega političnega vrha na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je položil venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki. Pred prireditvijo pa se je Pahor na njihovo povabilo srečal s članicami plesne skupine Skokice iz Osnovne šole Naklo, ki so popestrile kulturni program prireditve.

Slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik Državnega zbora Milan Brglez, predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, ministrica za obrambo Andreja Katič, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter ljubljanski župan Zoran Janković.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3