Slovenija

Vstopanje politično spretnejših akterjev?

Ljubljana, 24. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vlado Vodušek
Komentarji
0

Dogajanje okoli ustanovitve Foruma 21, ki ga je napovedal nekdanji predsednik Milan Kučan, je še vedno precej skrivnostno. Forum naj bi bil ustanovljen še ta teden.

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO: POP TV

Zaradi nihanja podpore liberalni demokraciji in velikem odstotku neopredeljenih politični analitiki že vidijo prostor za aktivno vrnitev nekdanjega predsednika države v politične vode.

Po preverjanju v Kučanovem kabinetu smo dobili potrditev, da se ideji o Forumu 21 ni odrekel. Po naših informacijah se bodo v kratkem sestali ustanovitelji, ki se bodo verjetno podpisali pod predlog za registracijo foruma. Ustanovitev foruma bi tako padla v čas nihanja podpore liberalni demokraciji.

Premier Anton Rop za zdaj ni zaskrbljen nad nihanjem podpore LDS
Premier Anton Rop za zdaj ni zaskrbljen nad nihanjem podpore LDS FOTO: POP TV

"Mislim, da gre za nihanja, ki niso nič posebnega, tako da jaz, kot običajno, ocenjujem, da je ključno, kako bo delovala vlada. In če bo vlada delovala dobro, bo seveda tudi rating LDS dober. Ključne so naloge, ki so pred nami," pravi premier Anton Rop. Na vprašanje, če padanje ratinga LDS ne odpira poti komu tretjemu, je Rop odgovoril, da je v politični demokraciji vedno dovolj možnosti, tudi za tretjega, četrtega in petega.

Predsednik opozicijske demokratske stranke, Janez Janša, je nedavno dejal, da je Tošev inštitut rezultat napihnil zato, da bi mobiliziral volivce liberalne demokracije oziroma, kot je dejal, da bi vpoklicali rezervo, kar se v zadnjih dneh, po njegovem, dejansko dogaja.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Na vprašanje, če misli, da bodo, glede na sedanje merjenje javnega mnenja, na prizorišče vstopili novi politični akterji (Forum 21 ali Demos), je zunanji minister Dimitrij Rupel ogovoril, da je liberalec, ki je bolj sredinsko in konzervativno usmerjen. "Mislim, da je ta usmeritev za Slovenijo perspektivna, da je tista, ki odpira mnoge možnosti in upam, da se bo slovenska politika zbirala okrog te sredine, ne okrog mene. Gotovo pa bom želel sodelovati pri izbiranju te sredine," je povedal Rupel.

Nekateri vplivni komentatorji v najnovejših rezultatih javnega menja že vidijo idealne razmere za nekoga tretjega, politično veliko bolj spretnega, ki bi s svojim ponovnim vstopom na politično prizorišče poskrbel za drugačno delitev političnih kart.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1