Slovenija

Vstajniki: Sedanja vlada nima dovolj legitimnosti. Z Bratuškovo se ne želijo srečati

Ljubljana, 19. 04. 2013 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več vstajniških skupin se ni udeležilo srečanja s premierko Alenko Bratušek. Pravijo, da sedanja vlada nima dovolj legitimnosti. Na pogovore s politiki bodo pripravljeni, ko bodo ti izpolnili osnovne zahteve protestnega gibanja, so dodali.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je za danes popoldne na srečanje povabila predstavnike t. i. vstajnikov. Srečanja se je udeležilo le pet vstajniških skupin. Med njimi tudi Delavsko-punkerska univerza (DPU) in Neposredna demokracija zdaj! (NDZ), ki sicer pravita, da sestava DZ ne odraža več volje državljanov in ima vlada po njihovem mnenju le prehodna pooblastila. Z Bratuškovo so se predstavniki omenjenih skupin vseeno sestali, saj menijo, da je njihova dolžnost, da predsednico vlade seznanijo z dejstvi in zahtevami, ki jih narekujejo trenutne družbene, gospodarske in politične razmere.

Več skupin pa se srečanja ni želelo udeležiti. Kot so napisale v javnem odgovoru na vabilo, sedanja vlada nima dovolj legitimnosti. Srečanju s premierko so se odrekle skupine 29. oktober, gibanje in stranka TRS, FemA – Feministična akcija, Nič brez nas žensk, Odbor za pravično in solidarno družbo in Solidarnost, SRP ter Gibanje VLV (nekdanji odbor vseslovenske ljudske vstaje).

"V dialog s politiki bomo stopili po tem, ko bodo izpolnili nekatere osnovne zahteve protestnega gibanja," so predstavniki omenjenih skupin zapisali v skupnem odgovoru premierki in napovedali, da bodo svoja stališča in zahteve javno predstavili prihodnji teden. Prepričani so, da so njihovi predlogi "bistvenega pomena za Slovenijo" in "bi jih morala sprejeti vsaka razumna politika".

Hkrati napovedujejo, da bodo poskusili pod skupne zahteve poenotiti tudi druge vstajniške skupine in civilno-družbene organizacije.

Peta vseslovenska ljudska vstaja bo v Ljubljani 27. aprila.
Peta vseslovenska ljudska vstaja bo v Ljubljani 27. aprila. FOTO: Aljoša Kravanja

Premierki se zahvaljujejo za vabilo

Kot so še zapisali, načeloma podpirajo dialog med politiki in državljani in se zato premierki zahvaljujejo za vabilo. Kot navajajo, je iz pisma razvidno, da se želi predsednica vlade seznaniti z njihovimi predlogi za sodelovanje in s tem začeti odprt dialog z njimi.

A "pogovor brez dnevnega reda v kakofoniji udeležencev z velikim številom zahtev in pričakovanj po našem mnenju ne more prinesti ničesar drugega razen fototermina za medije, ki nam ni potreben, in verjamemo, da tudi predsednici vlade ne," so dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binebaline123
20. 04. 2013 11.32
+1
Tudi prve vstaje niso bile spontane, spontana je bila ideja, kar je čisto normalno.Sam podpiram vstaje in mislim, da so udeleženci protestov pošteni dršavljani, ki si želijo sprememb v družbi, kajti vsakodnevne novice o skorumpiranosti politike, vsakodnevnim novim aferam itd, s katerimi smo postreženi s strani medijev, so za zavednega, poštenega in delovnega državljana izredno boleče. Zato se v upanju na pozitivne premike v naši družbi tudi udeležujejo le teh. Vsak državljan bi moral vedeti, da so okoliščine v državi in v svetu tako ostre, da se jim lahko upremo le s skupnimi močmi. Zato bi morali naša različna mišljenja spoštovati, ne pa da gledamo drugače mislečega kot sovražnika. Zahteve vstajnikov so čisto realne npr. odstop vseh politikov, ki so obremenjeni s korupcijo! Ta zahteva bi morala ljudi združiti in privabiti na proteste, kajti jaz sem prepričan, da se s to parolo strinjamo vsi kljub delitvam. Enako mislim tudi za ostale zahteve.
doncesar
20. 04. 2013 10.00
-1
srebrnibreg
20. 04. 2013 12.47
+1
JE PRIŠLA ZA BELO, KATERA JE PA DOSTI HUJŠA OD SEDANJE RDEČE.
Sputnik
20. 04. 2013 09.50
+0
kaj pa ti vstajniki sploh hočejo? z ničemer niso zadovoljni
iGURT
20. 04. 2013 10.08
nobena vlada ni dovolj dobra da ne bi mogla biti boljša
binebaline123
20. 04. 2013 11.32
c-16, če si ti zadovoljen ni nujno,da so tudi ostali.
d1d2d3
19. 04. 2013 23.49
Ko se bo vsak od nas postavil pred ogledalo in razčistil sam s seboj morda lahko upamo.
M_teorija
19. 04. 2013 21.52
+7
Prve vstaje so bile res spontane vstaje poštenih, dobronamernih, ki so samo želele pravno državo. Sedaj, pa si jih očitno nekateri poskušajo prisvojiti za svoje lastne, oblastiželjne cilje!?
prpa24
19. 04. 2013 22.01
+3
Se strinjam. +. Spremembe zakonodaje glede referendumov, ustave,.. so postale drugorazredna tema. Spet je v ospredju boj za oblast. Stranke se ne dajo. Vse se borijo, vsaka s svojimi civilno družbenimi organizacijami, da le zadržijo privilegije oblasti, kjer vladarji vladajo vladajoči raji. Zato so novice filtrirane skozi STA,.. polovičarske,..
dule100
20. 04. 2013 07.29
+1
M Pa kakšna vstaja, saj so levaki pri koritu !
želo
19. 04. 2013 21.48
+9
Jaz pa mislim,da bi vse vstajniške skupine v SLOVENIJI prišle na pogajanja, če bi imeli SLOVENSKO vlado. Zdaj pa si razložite vsak po svoje.
prpa24
19. 04. 2013 21.45
+5
Dialog je potreben, predlogi so nujno potrebni, spremembe tudi. Spremembe je potrebno ustrezno pripraviti,..  Mislim, da mi je zato, ker so pripravili konkretni predlog in temo pogovora, všeč Izjava Združenja umetnikov Paviljon glede današnjega pogovora. Združenje umetnikov je pogovor odklonil v izjavi pa navedel, da je pred volitvami nujno treba spremeniti zakonodajo (!!!) in politični sistem (= ustavo). Politike je pozval, da na pogovoru preberejo izjavo in proučijo predlog nove ustave. Nujno je treba sprejeti novo, ljudsko ustavo, ki bo temeljila na pravicah in svoboščinah prebivalstva, na zgodovinskem pravu ter na varovanju narave in dežele, ne pa na izkoriščanju in neenakopravnosti. Ustavo mora sprejeti ljudstvo na referendumu. Izjava je na facebooku.  Predlog nove ljudske ustave je tudi že objavljen in bo izšel v knjigi.  Iz podobnega razloga podpiram tudi izjavo Mreže za neposredno demokracijo, ki je napovedala zakaj se bo pogovora udeležila (glej aktivni državljan): odziv-na-povabilo-predsednice-vlade.  Skupine, ki so se odrekle pogovoru so v javnem odgovoru na vabilo napisale, da sedanja vlada nima dovolj legitimnosti, da gre za pogovor brez dnevnega reda, fototermin za medije, da bodo svoja stališča in zahteve javno predstavili prihodnji teden.  Prepričani so, da so njihovi predlogi "bistvenega pomena za Slovenijo" in "bi jih morala sprejeti vsaka razumna politika". "V dialog s politiki bomo stopili po tem, ko bodo izpolnili nekatere osnovne zahteve protestnega gibanja."  Zahteve bodo javno predstavili prihodnji teden. Hkrati napovedujejo, da bodo poskusili pod skupne zahteve poenotiti tudi druge vstajniške skupine in civilno-družbene organizacije. !!??? Na pogovoru s predsednico vlade zahtev ne bodo predstavili, od politikov pa zahtevajo, da izpolnijo "nekatere osnovne zahteve protestnega gibanja."!!?? Oglasili so se tudi Hervardi, ki so opozorili, da na pogovor niso vabljena vsa civilna gibanja, katera so svoja mnenja predstavljala v DS in na pogovoru s predsednikom DZ, pač pa le tista, ki so na protestih zahtevala padec vlade Janeza Janše.!!?? Toliko o enotnosti v Sloveniji, dialogu, reševanju krize... Zgleda, da se bodo vstajniki poenotili in razdelili na leve in desne,... Admin. Kja je narobe s tem komentarjem, da ga stalno brišeš?
M_teorija
19. 04. 2013 21.27
+4
Najprej bomo videli, kaj bo Alenčica naredila. Neučakani, pa lahko do takrat plešejo Harlem šejk!?
M_teorija
19. 04. 2013 21.16
+9
Kakšna peta vstaja, če ni več denarja za organizirane prevoze plačancev!?
M_teorija
19. 04. 2013 21.05
+2
S kleriki in konzervativci, ki bi radi prevzeli vajeti vstaje, pa res ne mislim hoditi vštric!?
ArkaMast
19. 04. 2013 20.59
+9
Bravo ustajniki! Še en dokaz, da nam ni šlo za vstajenje levice ampak v prvi vrsti za izgon Janeza Janše in EuroFarške ideologije ki je = komunizem..... samo v drugi obliki. Dol s pokvarjeno elito LEVIH in DESNIH. Naslednja kot kaže bo Bratuška. Nismo jo mi izvolili ampak politika, ki jo kritiziramo od 1. vstaje. Maslarji si zaslužijo proteste. Hočemo poštene ljudi...ne levih ne desnih...sploh pa ne konzervativcev.
ArkaMast
19. 04. 2013 21.00
+1
prpa24
19. 04. 2013 21.14
+3
Dobro, dober izraz - Maslarji, ki si zaslužijo proteste. Hočemo poštene ljudi...ne levih ne desnih...sploh pa ne konservativcev. Se strinjam, a pred volitvami je nujno treba spremeniti zakonodajo (!!!) in politični sistem (= ustavo).
wolfterier
20. 04. 2013 15.53
+1
Imaš desno nogo,imaš levo nogo,prpa,a ti pa hočeš tisto v sredini...
M_teorija
19. 04. 2013 20.58
+1
Če ima vlada 62 % podporo, po zadnji anketi, potem ni glin neligitimna!?
etul
19. 04. 2013 21.11
-1
mene pa nbenga od men poznanih niso poklical tak da ne vem
prpa24
19. 04. 2013 21.20
+3
etul; Je pa anketo delal Planet - Siol z Episcentrom, ki je nameril tako podporo vladi Alenka Bratušek. To je pa še zame malo presenečenje!! Pa desni medij je!
tron3
19. 04. 2013 20.09
+3
Tile vstajniki imajo vsi slupaj plesni tečaj in teden aerobike, oziroma vsi skupaj znajo brati in pisati vsi skupaj, zato jih javnost ne jemlje resno!! Kvazi navidezni intelektualci, ki se skrivajo za papriji dvomiljive vsebine!! Prepričan sem da ne bom dobil minusa, ker so Vsi ti modrijani v gostilnah in veselo modrujejo eden drugemu ob flaši piva, jim sploh ni jasno kako se zasluži plača!!!
tron3
19. 04. 2013 20.30
+0
Alenka vrla na čevelj jih daj, zato ker so še slabši kot PS, kaj si pa misli ta mularija, da bo pamet solila, revolucija bo šele potem ko bodo pršel pred parlament genracije od 30 do 50 let, pa v roki za hrbtom bo imel vsak športni rekvitzit, me zanima če bodo takrat policaji specialici, he,hee. .
tyulny
19. 04. 2013 20.02
+2
Če so to vstaje potem sem jaz papež iz Rima.Je še sploh kdo normalen v tej državi?
I G N O R A N T
19. 04. 2013 19.52
+2
zakaj se ljudje sovražijo? kdaj bomo združeni, svobodni, vsi vemo kaj nam je skupno ne glede na dvig ddv-ja ;)
ECantona
19. 04. 2013 19.35
+9
Vstajniki so se drli, da tu ni levih in desnih, Janković pa še vedno župan MOL in predsednik vlade. Smrdljivi hinavci, zreli za oranje avtocest z zobmi skupaj z Janšo.
lukeeeeeec
19. 04. 2013 18.19
-2
Vztajniki bi morali privoliti v dialog, ter se skupaj z Tamaro pogovoriti. samo v ta namen so jo postavili za sekretarko!To bi bil pravi kompromis! Kapiš?
liskub
19. 04. 2013 20.49
+1
To s Tamaro bi pa bil pravi dialog,potem bi bili pa res rešeni
Glavavtorbi
19. 04. 2013 18.14
+4
Vstajniki, ki jih indoktrinira in vodi FDV, so enako družbena samozaščita. Ko boste protestirali proti naši akademiji znanosti in umetnosti, ki je z veliko napora ustvarila današnje kontrolirano stanje, potem se pa oglašajte, dotlej boste le podaljšana roka in filter te skrajno gnile in zavožene paradržave.
lukeeeeeec
19. 04. 2013 18.21
-2
Ne govorit tako o državi. Imamo legitimno vlado, ki jo podpira velika večina prebivalcev. Pravkar je pričela z izoplnjevanjem programa 10+100, tako da bo zagon gospodarstva že v maju in predvideni padec brezposelnih za vsaj 20%! kapiš?
srebrnibreg
19. 04. 2013 18.27
+6
lukeeeeeec
19. 04. 2013 18.29
+1
Glavavtorbi
19. 04. 2013 18.14
+3
Vstajniki, ki jih indoktrinira in vodi FDV, so enako družbena samozaščita. Ko boste protestirali proti naši akademiji znanosti in umetnosti, ki je z veliko napora ustvarila današnje kontrolirano stanje, potem se pa oglašajte, dotlej boste le podaljšana roka in filter te skrajno gnile in zavožene paradržave.
prpa24
19. 04. 2013 21.26
+0
Očitno je, da nekatere vodi tudi RKC, FUDŠ,..SDS,..
King_of_Gonzo
19. 04. 2013 17.55
+4
VSTAJNIKI Z JUGOSOVANSKIMI ZASTAVAMI...NE SE HECAT..KO BO PRAVA VSESLOVENSKA VSTAJA,DA VIDIM KDO SI BO UPU ZVEZDO NOST...
seljakseljo
19. 04. 2013 18.03
+4
seljakseljo
19. 04. 2013 18.03
+2
King_of_Gonzo
19. 04. 2013 18.04
+0
seljakseljo
19. 04. 2013 18.11
+4
vertex
19. 04. 2013 18.11
+2
MsPikapiki
19. 04. 2013 18.14
+2
Seljak živio. Si vidu, Zokiju in Janezu se toži po koritu. Oba na plakate in DOL Z NJIMA.
seljakseljo
19. 04. 2013 18.19
+0