Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Dovolj imamo korupcije, klientelizma, laži in sprenevedanja'

Ljubljana, 05. 09. 2013 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar/Saša Senica/Blaž Garbajs/Mateja Klavs
Komentarji
342

Tokratni protivladni protest je minil mirno. Vstajniki, opremljeni s plakati, so se sprehodili po ljubljanskih ulicah. Pred poslopjem vlade so zahtevali odstop klientelističnih elit. Vladi so sporočili, da imajo dovolj plenjenja in političnega kadrovanja.

18.56 Vstajniki nov protest proti vladi napovedujejo oktobra.

18.55 Policija je na Twitterju sporočila: "Shod je minil mirno in brez izgredov."

18.50 Protest se je končal.

18.44 Današnji protest se končuje, protestniki se razhajajo.

18.38 "Čas je, da pride do nove svetove revolucije," meni protestnik.

18.35 "Službe ni. Moji otroci ne bodo na njihovih mizah, na njihovih krožnikih,'' je vladi sporočila mati šestih otrok in dodala, da bo otroke ''pripeljala k njim, k njihovim krožnikom jest''.

18.29 Množico nagovarja Uroš Lubej. "Pozivam vas, da skupaj vztrajamo, skupaj z rdečo barvo, skupaj s solidarnostjo in seveda tudi skupaj z gibanjem VLV," je dejal. Množica mu je glasno pritrdila.

18.22 Pred mikrofon je stopil Matjaž Hanžek, nekdanji varuh človekovih pravic in predsednik stranke TRS. "Prodali bodo še vsa javna podjetja in jih naredili konkurenčna, tako da bodo polovico delavcev odpustili, znižali bodo plače in pokojnine," je med drugim dejal Hanžek. "Naslednji korak, ko bodo uničili vse, bomo začeli prodajati še gozdove, bolnišnice, vodo ..." je še dodal in dejal in izrazil upanje, da se bodo Slovenci prej "prebudili".

18.21 "Kdor si še vedno zatiska oči, bo težko pogledal v oči svojim vnukom, ki bodo ostali brez dediščine," je še prebrala vstajnica.

18.20 Med zahtevami so tudi:

– da se sprejme zakonske podlage, da se bo lahko vračalo protipravno pridobljeno premoženje v času tranzicije,

– da se sprejme, da primeri ne zastarajo,

– da se omogoči pregled premoženja tudi nadzornim organom v vseh finančnih institucijah.

18.20 Zahtevajo ukinitev vseh komisij in odborov, ki so sami sebi namen. Med drugim zahtevajo tudi, da se ustavijo procesi nasilne privatizacije ter da se razgali plenilske interese skupin in posameznikov ter se jih ustrezno kaznuje.

18.16 Vstajnica je prebrala imena vseh ministrov, ki jih poziva k odgovornosti. Zahtevajo predčasne volitve, še pred tem tehnično vlado.

18.15 "Zahtevamo, da odstopijo politiki, ki nimajo moči, da bi plenjenje ustavili."

18.10 "Dovolj imamo korupcije, klientelizma, laži in sprenevedanja. Dovolj je bilo političnega kadrovanja. Javna podjetja so naša skupna last. Nihče nima pravice, da nam to odtuji ter da krade in si spravlja v lastne žepe," je pred vlado dejala članica VLV.

18.09 Pred vlado vstajniki vzklikajo: "Ne bomo plačali vaše krize."

18.05 Vstajniki so prispeli pred poslopje vlade, kjer vzklikajo: ''Lopovi.''

Protestniki - 4
Protestniki - 4 FOTO: Miro Majcen

18.00 "Še slabše nam je kot pred letom dni," so ponavljali protestniki. Slišati je tudi: "Bratuškova je najslabša premierka."

17.54 "Delavci vseh dežel, združite se," piše na enem od plakatov, ki ga nosi vstajnik.

17.49 Množica, ki koraka po Cankarjevi, je glasna.

17.44 "Ne bomo plačali vaše krize," vzklikajo protestniki.

17.42 Množica je glasna, a pohod po ulicah poteka brez izgredov.

17.40 Slišijo se glasni vzkliki: "Vsi na ulice."

17.39 Cilj protestnikov je Gregorčičeva ulica, kjer bodo pred poslopjem vlade prebrali svoje zahteve.

17.38 Policija na Twitterju sporoča: "Voznike opozarjamo, da so protestniki v Ljubljani pričeli s pohodom po mestu. Bodite previdni!"

17.36 Ob glasnem zvoku siren se protestniki odpravljajo čez Kongresni trg.

17.34 Vstajniki so se odpravili na pohod po ulicah. Spremlja jih nekaj policistov.

17.32 Dogajanje na Trgu republike je mirno.

17.31 Protesta se je udeležil tudi Uroš Lubej, eden glavnih organizatorjev in predstavnik gibanja VLV. Našemu novinarju je dejal, da so nekateri upali, da bo nova vlada prinesla novo politiko, a da očitno ni tako. Dejal je, da lahko pričakujemo težke čase. Glede nadaljnjega obstanka VLV pa meni, da neka protiutež mora obstajati.

17.30 Številni protestniki so prišli v majicah, na katerih je stisnjena pest.

17.27 "Slovenija je v prostem padu. Zategovanje pasu je samo podaljševanje agonije," meni vstajnik.

17.24 Nadaljujejo se govori protestnikov.

17.23 Na Trgu republike je vedno več ljudi.

17.22 "Vlada nima podpore. Kdo bo volil Janšo ali Pozitivno Slovenijo? Tukaj je ogromno pametnih ljudi. Bilo je ogromno dobrih idej. Od zdaj moramo iskati pot, kako bomo skupaj nastopili na naslednjih volitvah. Očitno ne znamo drugega, kot obračunavati drug z drugim. Mislim, da smo izgubili smisel. Tukaj se smešimo pred mediji, da nas javnost vidi, da smo sprti med seboj. Ta vlada nima možnosti, da preživi. Edino vprašanje je, ali bo alternativa zdržala in se zbrala,'' je pred množico dejal protestnik.

Protestniki - 7
Protestniki - 7 FOTO: Miro Majcen

17.18 "Čas je, da se zresnimo. Naš cilj je prevzeti oblast. Ljudstvu dati roko. Naša misija je pozitivna," je na manjšem odru dejal eden od protestnikov.

17.15 "Danes rešujemo posledice tega, kar že 20 let počnejo z nami. Sam imam socialni problem, a jaz sem lahko vsaj do pokojnine prišel, današnje generacije gredo lahko le beračit. 20 let nam že lažejo in kradejo, in to danes so posledice. Ni Mišič vzrok ali pa Janković. To so posledice teh dveh, ki sta zadnja leta vladala. To so posledice vseh, sistemsko so uničili državo,'' je povedal protestnik Roman, ki se je udeležil tudi drugih vstaj.

17.10 Udeleženka je s seboj prinesla plakat z napisom: "Davki, cene gor, plače, pokojnine dol. Dost imamo, vlada odstop."

Protestniki so se zbrali na Trgu republike.
Protestniki so se zbrali na Trgu republike. FOTO: B.G.

17.08 "Lenčica Lenka, te metlica šeta, ker Gašpar Gašpar s tabo pometa," je zapisano na plakatu, ki ga nosi protestnik.

17.02 Vstajniki se že zbirajo na Trgu republike. Parlament varuje policija.

17.01 Vstajniki nosijo zastavo gibanja (VLV) – stisnjeno pest.

17.00 "Kura na oblasti, nehaj nam krasti," piše na enem od plakatov.

16.56 Vstajniki so na poti na Trg republike. Nekateri so opremljeni s plakati.

16.50 Trg republike je pred napovedanim protestom še prazen.

16.40 Čeprav se protest še ni začel, okoli parlamenta že krožijo policijska vozila. Precej jih je parkiranih za stavbo državnega zbora, poroča naša novinarka na terenu.

Uroš Lubej
Uroš Lubej FOTO: 24ur.com

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) danes v Ljubljani organizira protest na Trgu republike. Vstajnike je spodbudilo predvsem imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. Na Facebooku je udeležbo potrdilo 638 ljudi.
 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
06. 09. 2013 17.30
+0
Vsak protest je boljši kot glavo v pesek in sprenevedanje s figami v žepih.
MaVra55
06. 09. 2013 14.24
+1
Mufic, ti nič ne razumeš. Sedaj, ko smo se odkrižali nazadnjaške, klerofašistične vlade, smo kar laže zadihali. Protestnikov bo zmeraj manj, mediji o protestih ne bodo več poročali. Če se spomniš prejšnjih demonstracij ali demonstracij v MB, če so trije razgrajali, so takoj prihiteli TV1, TV2, DELO, radio 1, itd. Na vseh poročilih je mrgolelo reportaž, sindikalisti so komentirali Slovenijo in svet trikrat na dan... Danes to ni več potrebno. Včeraj so o demonstracijah poročali skrajno skopo, sindikalistov ni več na TV1, TV2, itd. Poročila nam mašijo novice o neverjetnih uspehih slovenskega naroda na vseh področjih. Spomnim se ene sosede iz daljnega leta 1964, ki je zašepetala moji mami v uho: Včeraj smo delavke MTT stavkale.... (O tej stavki ni noben medij poročal čisto nič!)
mufic
06. 09. 2013 13.42
+0
A samo toliko jih je proti današnjemu sistemu?Potem pa tko vse štima.
ArkaMast
06. 09. 2013 15.46
+0
Ali si se ti udeležil?Ali se ti zdi to nepotrebno? Si ti zadovoljen s tem stanjem? A so bili protesti preveč mirni...zate? Bi se pridružil agresivnejšemu uporu? Si ga želiš? Ga boš organiziral? Molotovke, bombe pa to? Si želiš Janšo nazaj?
Ana Hleb
06. 09. 2013 13.13
+0
Niso to ta pravi obrazi, ki bi lahko popeljali maso na ulice.
chucknorris
06. 09. 2013 13.06
+1
PSI BODO LAJALI, KARAVANA BO ŠLA DALJE ! Mirni protesti v tako nekulturni državi, kot je postala naša, ne bodo nič zalegli. Isti frisi bodo ostali na stolčkih, kot n.pr. strokovnjak za kante, tanke in azerbajdžan.
veliki svizec
06. 09. 2013 12.51
+3
Mal me je šerif razočaro,ko jim ni pol Danijele zrihtal.
ArkaMast
06. 09. 2013 12.14
+2
KDO JE KRIV?!?!? Se spomnite kako je bilo v šoli. Ko je polovica razreda špricala za kakšno kontrolko, so bili krivi pa samo tisti, ki so prišli. Tisti ki so bili tisto uro po lokalih (kolektivno) se jim ni nič zgodilo. Reševali so samo svoje riti, ker niso imeli pojma o snovi. Podobno je z vstajo. Tistih nekaj sto, ki jih je prišlo izrazit nestrinjajnje s politiko (bivšo vlado, sedanjo vlado, opozicijo....skratka ELITO) so krivi za nizko udeležbo. Celo za krizo jih obtožujejo, navadne pridne delavce, ki so jih zmetali ven, ker je bil minimalc predrag strošek, da se jih izplača. Sploh pa.......udeležba RASTE z vsako vstajo.......kot cunami. Za to......VSI DOBRODOŠLI NA NASLEDNJI. Še več nas bo. NI ŠE GOTOVO.
Grillo_S
06. 09. 2013 11.34
+3
Zgodit bi se moglo kot leta 1989 v Romuniji z Nicolae Ceaușescu.
gangsterist
06. 09. 2013 11.29
+5
ali je presednik vlade zoran janković zadovoljen z vstajo? so vstajniki striktno upoštevali vsa njegova navodila?
pkorosec
06. 09. 2013 12.29
-5
Ce si proti vstajnikom zato, ker menis da so ZA jankovica, zakaj potem ti nisi sel pred mestno hiso in protestiral????
gangsterist
06. 09. 2013 12.55
+3
SAF1
06. 09. 2013 11.10
+3
Zato pa pravim da je treba tem strankam SDS, NSi, SD, PS itd..reči NE.
Natalia1981
06. 09. 2013 11.21
+9
pkorosec
06. 09. 2013 12.20
+3
napoleon3
06. 09. 2013 10.34
+11
To je samo uvertura, vlado in parlament šele čak pekel, davčna se je odločila da bo najbolj šibkim, ki že tako nimajo za živeti, sedaj dala še na izvržbo za 20, 30 ali 50€, ki so jim dolžni, zaradi plačilne nezmožnosti po drugi strani pa ji stojijo miljoni ki jih "čudežno" ne morejo pobrati tudi centa.
jackgaton
06. 09. 2013 10.31
+7
heh ..... čudno, da se tudi tokrat niso gnetli pred mestno hišo ........ logično ....nekateri "naši" pač ostajajo nedotakljivi
pkorosec
06. 09. 2013 12.21
-2
zakaj pa ti ne gres pred mestno hiso? Proti jankovicu vi, ki ste tako proti vstajnikom niste naredili se nic! Vstajniki Jankovica vsaj s plakati kritizirajo. Kaj pa vi? Cyberbojevniki?
gangsterist
06. 09. 2013 10.02
+2
moj vstajnik strumno stoji in je trd kot satan
Janja Dular 1
06. 09. 2013 09.54
+0
Razdvojeni vsajniki proti enotni vladi http://za-misli.si/subkultura/1157-razdvojeni-vsajniki-proti-enotni-vladi
antonino
06. 09. 2013 09.26
+6
a to pomeni, da je v slo samo 50 ljudi, ki mislijo, da jim gre slabo - potem pa nehajte nakladat od raznih humanitarnih organizacij, pa RK, in podobno. Izgleda, da v slo sploh ni slabo in to vidijo tudi oblastniki in se smejejo ovčkam
Gaja Bobek
06. 09. 2013 11.36
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
antonino
06. 09. 2013 09.24
+1
zanimivo v slo pa je to, da "lačni" stojijo ob strani in z mobilci slikajo "bedake" protestnike - potem pa jokajo, da so lačni.
energetik_
06. 09. 2013 09.17
+6
Lepo pozdravljeni, glede na včerajšno udeležbo na protestih ne odobravam več tistih, ki stokajo in se pritožujejo kako nimajo služb, se jim dogaja krivica, da politiki kradejo, da je država Slovenija prodana in uničena in se hkrati pretegujejo na kavču... Očitno so za njih to samo čveke in govorice, ki jih širijo.
kawasakimen
06. 09. 2013 09.19
+1
kawasakimen
06. 09. 2013 09.09
+9
SKRBI ME.Zakaj?Ker je očitno,da je Slovencem vseeno kaj se počne oz kaj vse nam pripravlja elita.Verjetno so ljudje raje buljili v televizijo ali pa se sploh ne zavedajo situacije v kateri smo.
Darko Oblak
06. 09. 2013 09.16
+6
Saj nas vse skrbi. Tudi tiste barabe skrbi! A zdaj so vsaj za nekaj časa potolaženi- ni jim še treba bežati. Ljudje so zgleda tako omejeni, da jim že janko vićev nasmešek zasuka možgane. Žal je še tako, a bolj ko pritiskajo na narod, bolj se jim zateguje zanka okoli vratu.
BobbyP
06. 09. 2013 09.06
-1
'Dovolj imamo korupcije, klientelizma, laži in sprenevedanja' ........... aaa hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha................
levi jošk
06. 09. 2013 08.34
+2
glede na komentare in število udeležnih bi rekel da očitno že ni tako slabo v sloveniji kolko vsi jamrate. ravno nasprotno...