Slovenija

FOTO: Vstaja znanja: brezpogojna pravica do izobraževanja

Ljubljana, 08. 01. 2013 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Ljubljani je potekala Vstaja znanja. Zbrani protestniki so poudarjali, da ne mislijo plačati krize, ki so jo zakuhali politiki in tajkuni. Zahtevajo štipendije, malice in šolanje za vse. Največ očitkov je letelo na ministre Turka, Vizjaka in Šušteršiča.

Pred petkovim napovedanim protestom v prestolnici se je danes na ljubljanskem Kongresnem trgu odvijala Vstaja znanja. Protestniki so opozarjali, da minister za izobraževanje Žiga Turk zmanjšuje število vpisnih mest na javnih univerzah in gimnazijah, da minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak jemlje dijakom in študentom socialno varnost in s tem možnost šolanja in študija, da minister za finance Janez Šušteršič namerava v naslednjem letu Slovenijo zadolžiti za 4 milijarde evrov, s čimer bodo ljudje pokrili luknje v bančnem sistemu, ki so nastale s tajkunskimi krediti, na koncu pa še poudarjajo, da je ustavno sodišče razsodilo, da je referendum o slabi banki neustaven.

Protestniki so kritični predvsem do odnosa vlade do družboslovnih študijskih smeri, zahtevajo pa med drugim štipendije za vse in brezplačno izobraževanje na vseh stopnjah.
Protestniki so kritični predvsem do odnosa vlade do družboslovnih študijskih smeri, zahtevajo pa med drugim štipendije za vse in brezplačno izobraževanje na vseh stopnjah. FOTO: Aljoša Kravanja

Zato ljudi sprašujejo, ali bodo mirno gledali, kako minister Turk "preusmerja študente in denar z javnih univerz na privatne fakultete, ki jih ustanavljajo Janševi podrepniki", kako minister Vizjak "preprečuje revnejšim slojem, da bi prišli do kvalitetne izobrazbe", kako jim pohlep politikov in tajkunov jemlje pravico do vsem dostopnega in kakovostnega šolanja, in na koncu tudi, ali bodo mirno gledali, kako ljudem izstavljajo račun za tajkunske kredite.

Okoli 50 protestnikov, ki so se zbrali na Kongresnem trgu, je dejalo, da tega ne mislijo mirno gledati. Organizator shoda je že v povabilu zapisal, da krize niso povzročili tisti, ki se šolajo in učijo. Povzročili so jo skorumpirani politiki, bančniki in tajkuni, je dodal organizator.

Protestniki so tajkunom sporočili, da bodo morali vrniti pokradeno, politikom, med njimi tudi predsedniku vlade Janezu Janši, ministru Turku in ustavnemu sodišču pa, da so gotovi.

Vstajniške socialne delavke
Vstajniške socialne delavke FOTO: Aljoša Kravanja

Kritični so bili do v. d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost Boruta Rončeviča in ministra Turka, ki želita po njihovem mnenju uničiti javno šolstvo, in zahtevajo njun odstop.

Protestniki so se odpravili tudi pred ministrstvo za delo in nato še pred ministrstvo za izobraževanje. Protestnikom se je pridružila tudi skupina "vstajniških socialnih delavk". Ob tem so vnovič predstavile svoj manifest z zahtevami po sociali, ki bo "namenjena ljudem". Z napisi na transparentih zahtevajo brezpogojno pravico do izobraževanja, štipendije, malice in šolanje za vse.

Med potjo do ministrstev so protestniki vzklikali: "Šolstvo je pravica, ne privilegij" ter "Banke na zanke".

Pot do ministrstva za delo so označili z rdečo barvo, pred ministrstvom pa so na tla napisali "Lopovi gotovi". Skupina "vstajniških socialnih delavk" je pred ministrstvom vnovič predstavila svoje zahteve, med drugim zahtevajo pogoje za socialno delo med ljudmi in z ljudmi. Kot poudarjajo, ljudje za njih niso strošek in številka, zato se upirajo temu, da postajajo ljudje predmet izkoriščanja zaradi krize, ki je niso povzročili oni.

Kot pravijo posamezni protestniki, so prišli podpreti javno šolstvo, saj nasprotujejo njegovemu uničevanju in uničevanju javnih institucij, kot to po njihovem mnenju počne sedanja vlada.
Kot pravijo posamezni protestniki, so prišli podpreti javno šolstvo, saj nasprotujejo njegovemu uničevanju in uničevanju javnih institucij, kot to po njihovem mnenju počne sedanja vlada. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi pred ministrstvom za izobraževanje, znanost kulturo in šport so z rdečo barvo na tla zapisali "Lopovi gotovi". Med drugim so izrazili nasprotovanje zmanjševanju števila vpisnih mest na gimnazijah in nekaterih študijskih programih. Protest je se nekaj po 18. uri mirno zaključil.

Druga vseslovenska ljudska vstaja

K izražanju protesta je zaradi družbenih razmer v Sloveniji pozvalo tudi predsedstvo ZZB NOB Slovenije.

V petek popoldne so sicer v Ljubljani napovedani novi protesti z naslovom Druga vseslovenska ljudska vstaja, na katerem bodo zahtevali odstop politične elite. "Ker naši politiki še vedno ne razumejo naših zahtev oziroma jih ne želijo razumeti, bomo tokrat pripravili še večji protest s še večjo udeležbo in enotnimi zahtevami. Pokažimo jim, da nam ni vseeno in da ne mislimo odnehati, dokler se kaj ne spremeni!" so pri skupini Kričač, ki vabi na dogodek, zapisali na svojem Facebook profilu.

Udeležbo na protestih je na Facebook strani skupine Kričač za zdaj potrdilo več kot 3200 udeležencev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Netajkun
08. 01. 2013 23.35
+0
SE 100 % STRINJAM . Vsak ima brezpogojno pravico do izobraževanja , samo pri nas je težava v tem , da bi vsi radi vse zastonj ( poglejte podatke , koliko študentov se vpiše na fakultete in koliko jih študij tudi konča ). Slovenija pač ni visokotehnološka država in tudi nikoli ne bo , zatu tudi ni zaposlitev ( primernih izobrazbi ) in to vsaj za 1/3 diplomantov . Strožja selekcija ( manj vpisov in s tem kakovostnejši študij ) . To ne pomeni manj denarja za VŠ , ampak pametneje vložena sredstva . Moj predlog : študenti delno prevzamejo nase odgovornost ( delno , recimo 1/ 2 samofinanciranje študija - ki se jim ob uspešnem zaključku VRNE ) , in resnost študija . Samo bojim se , da bi to povzročilo PROTESTE ( ker to pomeni omejevanje pravice do . . . . . . . . . . ne vem česa že - ne to pomeni samo odgovornost do sebe in družbe )
Pivojevoda
09. 01. 2013 01.04
V bistvu najmanj stanejo profesorji in učitelji, edino njihova cena je že ves čas bolj ali manj konstanta, kaj drugega, bolj zanimivega pa se danes v šolah niti ne dogaja.
Pivojevoda
08. 01. 2013 22.26
Dokler ne bodo hoteli spet ukiniti torrente in drugo p2p tehnologijo, mi dol visi za naše šolstvo, ker se lahko izobrazim tudi sam in to skoraj zastonj, itak se ne nameravam zaposliti v javnih službah. Bolj me skrbi za naše univerze in akademijo, le kaj so počeli zadnjih 20 let, da nič več ne znamo ponuditi svetovnim trgom in je vse do konca zavoženo ter skorumpirano?
Pivojevoda
08. 01. 2013 22.28
Hočem reči, da sicer podpiram brezplačno šolstvo, ker je itak brez veze in se v glavnem le piflajo. Bolje, kot da so mladostniki na cesti, naj jim raje pišejo neopravičene kot položnice.
Brigita Mohorko 1
08. 01. 2013 20.07
+5
Spoštovani! Ko sem danes prebral še peto protestno noto, ki sem jih prejel iz cele Slovenije, lahko mirno rečem, da sem zgrožen, kaj se pravzaprav dogaja tudi v mirnem mestecu ob Dravi v Ptuju. Ni še bilo protestov oziroma so glede na situacijo v tem mestu kar preveč mirni. Da je država Slovenija leglo korupcije, je znano, a je manj znano, da se je celotna zgodba lepo preslikala tudi na lokalni občinski nivo. In kar vidim iz obširnega poročila, ki bo po zagotovilih romalo tudi v institucije EU, ki se ukvarjajo z zaščito otrokovih pravic, tudi nevladnih in drugih organizacij, PKK ter organov pregona..., me resno skrbi ne samo šolstvo - že v fazi OŠ, je skrb vzbujajoče tudi varstvo predšolskih otrok - torej vrtec. V ptujskem primeru lahko po prebranem mirno rečem, da gre sistemsko korupcijo, uvedbo "novodobnega suženjstva" zaposlenih, kronizma in nepotizma v kvalificirani obliki. Kaj si dovolijo ravnateljske sfere v navezi z lokalno oblastjo, je strašljivo, je grozljivo; kar pa delajo z našimi malčki širom Slovenije, je pa dno EU in sramota pravosodnega sistema, sramota vlade, sramota organov pregona, moralna sramota znanih posameznikov, predvsem posameznice v ptujskem primeru. Če še kdo pozna kak primer, tudi ptujski, se lahko mirno razpiše tukaj. Sam sem sicer le delno obveščen, bom pa v projektu Vladavine prava v mirnem mestecu ob Dravi deloval z vso močjo! Vsi, ki vas skrbi izkoriščanje delavcev in posledično sistemska zloraba otrok pa na DAN Z BESEDO!
KisloZelje333
08. 01. 2013 20.02
+2
folk išče pravico, kle se pa usujejo po vsej verjetnosti plačanci, alpa pač slovenceljni, ki dlje od lastnega nosu ne vidijo in začnejo v stilu: "delat pojd" pa kaj je z vami narobe ljudje, elita je gotova, postavljena je od nas ljudi, dela pa v smeri, da nas vsak čas spremeni v sužnje, hvala ampak ne, ne bo vam uspelo!
tinbin
08. 01. 2013 19.57
-2
Moti me manipulacija z otroki. Ali malček na sliki ve, kaj je diploma. Kje je varuh otrokovih pravic, ki bi kaznoval nespametne starše?
tinbin
08. 01. 2013 19.51
-1
Vstajnii so izgubili zagon. Vedno manj jih je. Morda jih bo v petek več, ker bodo prišli tudi partizani.
tinbin
08. 01. 2013 19.52
+1
platon26
08. 01. 2013 19.45
-2
včasih bi vam rekl pejd delat!
amelija
08. 01. 2013 20.17
+1
sonassonas732@yahoo.co.uk
08. 01. 2013 19.44
+6
roko na srce.. imamo preveč "izobražencev".... zavod za zaposlovanje jih je poln. vse univerze lahk zapremo za 10 let, pa še ne bo panike!!! vsekakor pa je potrebno vzpodbujati študij naravoslovnja. družboslovja in naravoslovja pa ni mogoče metati v isti koš!!! to je manipuliranje!
platon26
08. 01. 2013 19.42
+1
revčki tok študirajo da tud protestirat nimajo cajta! Mogoče so pa šli na kako žurko!
Jožajoža
08. 01. 2013 19.34
+3
zamislite si mehanika tankota, sfauliranega študenta turka,delavca jerovška,........takšni krojijo usodo slovenski intiligenci.
homcan
08. 01. 2013 19.32
-1
DOST MAMO VAS ŠTUDIRANCI,BO TREBA ZAČET DELAT
nikhrast
08. 01. 2013 18.11
-12
"Zbrani protestniki poudarjajo, da je mislijo plačati krize, ki so jo zakuhali politiki in tajkuni." Verjetno je ne mislijo plačati, v redu, samo vseeno naivneži, zgleda da še vedno živijo v socializmu, same privilegije, ni čudno da je Slovenija na riti. Spet stara zgodba, najprej sociala, potem pa kapital.
KisloZelje333
08. 01. 2013 19.53
+1
zarad takih bolnikov kot je tale, ki je napisal komentar, SMO KJER SMO, upam da vas čimmanj razmišlja podobno kot to teslo! Pa brez zamere, drugega ti ne morem rečt
amelija
08. 01. 2013 20.19
-1
sej drugač študij v bistvu ni zastonj ali privilegij...ker naši starši plačujejo enega najvišjih davkov v Evropi
pinki.medo
08. 01. 2013 18.03
+1
Štišendije? resno?!