Slovenija

Vsi so za energetsko učinkovitost in obnovljive vire

Ljubljana, 19. 04. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
21

Na ministrstvu za gospodarstvo obljubljajo javno razpravo o NEP še ta mesec. Ne le ali Teš6 ali Nek2, pripravljenih je šest scenarijev. Po javni razpravi bo šel NEP v potrditev na vlado in nato v DZ. Preberite, za kaj se zavzemajo parlamentarne stranke.

Vsak čas naj bi se končno začela javna obravnava Nacionalnega energetskega programa (NEP). Kot so za 24ur.com pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, je nov NEP že pripravljen, vendar pa še vedno nimajo celovite presoje vplivov na okolje. To naj bi dobili še ta mesec, nato bosta šla tako NEP kot spremljajoče okoljsko poročilo v javno razgrnitev.

Javna razprava o energetski prihodnosti Slovenije se bo po zagotovilih ministrstva začela še ta mesec. Prav tako zagotavljajo, da bodo javnosti predstavili vseh šest možnih scenarijev, ki so jih pripravili na Institutu Jožef Štefan. Gre za šest različnih možnosti, kako vse lahko Slovenija poskrbi za energetsko prihodnost, in ne le dve, kot se v javnosti pogosto vzbuja občutek, torej ali šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) ali drugi blok Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Prav zato bo javna in strokovna razprava toliko pomembnejša.

Ministrstvo v kratkem obljublja razpravo o slovenski energetski prihodnosti.
Ministrstvo v kratkem obljublja razpravo o slovenski energetski prihodnosti. FOTO: Reuters

Po javni obravnavi bo moral biti NEP tudi medresorsko usklajen, nato ga bo lahko potrdila vlada, ta pa ga bo nato poslala v parlamentarni postopek v DZ, kjer bodo dokončno zakoličili smer, ki jo bo Slovenija ubrala glede energetske politike.

'Lažje, ceneje in odgovorneje je porabiti manj'

Po drugi strani pa predstavniki slovenske energetike nenehno poudarjajo povečevanje povpraševanja po energiji, iz njihovih ust je to slišati kot nekaj pozitivnega. Tako bi lahko poraba električne energije do leta 2020 narasla za od 15 do 35 odstotkov, pravijo. Je to res dano in nespremenljivo dejstvo?

In ker bodo na koncu koncev slovensko energetsko politiko krojili poslanci, smo parlamentarne stranke povprašali o njihovih stališčih do tega vprašanja. Ali bodo ta stališča tudi na koncu zagovarjali, pa bo jasno predvidoma v drugi polovici leta, ko bi bil lahko po navedbah ministrstva NEP sprejet.

Če bodo tako vse stranke sledile svojim stališčem, bo v prihodnosti Slovenija predvsem veliko pozornosti namenjala učinkoviti rabi energije in več vlagala v obnovljive vire energije (OVE). Glede tega so si namreč vse stranke enotne.

''Slovenija si mora za cilj postaviti občutno zmanjšanje porabe energije, ki mora temeljiti na spremenjenem razvojnem vzorcu. V LDS smo prepričani, da je lažje, ceneje in odgovorneje porabiti manj, kot pa proizvesti več energije,'' pravijo v LDS, kjer še menijo, da je treba radikalno povečati delež energije iz obnovljivih virov. Vendar pa je srednjeročno edina realna možnost kombinacija ogljične energije, jedrske energije in energije iz OVE, menijo.

SNS: Odkupiti delež Nek od Hrvaške

Učinkovita raba energije je nekaj, okoli česar se stranke v tem trenutku strinjajo.
Učinkovita raba energije je nekaj, okoli česar se stranke v tem trenutku strinjajo. FOTO: Reuters

V SNS pa v ospredje postavljajo odkup deleža Nuklearne elektrarne Krško (NEK) od Hrvaške, s čimer bi Slovenija postala energetsko samozadostna. Če vladi to ne bi uspelo, pa poudarjajo pomen investicij v verigo savskih hidroelektrarn.

''V prvi vrsti mora (slovenska energetska prihodnost op. a.) temeljiti na izrabi vodne energije, potem na izrabi sončne energije ter atomske energije, nikakor pa ne podpiramo gradnje vetrnih elektrarn, pri katerih gre v največji meri za pridobitništvo investitorjev na račun države ter vpletanje zasebnih interesov pri koncesijskih pogodbah. Poleg tega pa je nujno potrebno, kar z zakonskimi določili, urediti uporabo fotovoltaične energije,'' so jasni v SNS.

V stranki DeSUS poudarjajo pomen proizvodnje električne energije za lastne potrebe, pri čemer je po njihovo treba zagotoviti konkurenčne cene za domače uporabnike in za izvoz. Najboljša rešitev za njih pa bi bila tretjina energije iz ogljičnih virov, tretjina iz OVE in tretjina iz jedrske.

''Ob dejstvu, da se je vlada in energetsko gospodarstvo odločilo za nadaljevanje ogljične energije v Šoštanju, ki bo tudi v prihodnje pokrival približno tretjino porabe in pomemben del hladne rezerve sistema, je treba pospešeno graditi objekte na bazi obnovljivih virov energije, katerih resursi omogočajo nadaljnjo tretjino in manjkajočo tretjino iz jedrskih kapacitet,'' so zapisali v DeSUS.

Samozadostnost, izvoz in razpršenost

Po mnenju stranke SD pa mora bodoči NEP združiti različne vire proizvodnje elektrike. ''Termo proizvodnjo na podlagi premoga in plina, proizvodnjo na podlagi jedrske energije ter izrabo OVE v povezavi z učinkovito rabo energije, in hkrati opredeliti časovno komponento izvajanja posameznih projektov, upoštevajoč naraščajoče potrebe po električni energiji,'' pojasnjujejo v SD. Ob tem v ospredje postavljajo samozadostnost, usmerjenost k izvažanju električne energije in razpršenost produkcijskih virov.

Na Inštitutu Jožefa Štefana so pripravili šest scenarijev za NEP. Bo politika upoštevala tudi javnost in stroko?
Na Inštitutu Jožefa Štefana so pripravili šest scenarijev za NEP. Bo politika upoštevala tudi javnost in stroko? FOTO: POP TV

V Zaresu opozarjajo, da bo prav prehod na OVE določil zmagovalce prihodnosti. ''Raba fosilnih goriv je ta trenutek nujno zlo, na dolgi rok pa bodo fosilna goriva izginila. Prehod izključno na obnovljive vire energije je tehnološki izziv, ki bo na novo pozicioniral zmagovalce v globalni konkurenčni tekmi,'' pravijo v Zaresu.

V SLS pa pravijo, da vprašanje ne sme biti ali-ali, temveč in-in, torej pravilna kombinacija virov. ''Usmeritev SLS je, da moramo v Sloveniji maksimalno izkoristiti hidropotencial, biti zadržani pri izkoristku lignita ter poleg pretehtane uporabe jedrske energije uporabljati tudi vse druge, poleg že omenjene vode, obnovljive vire energije.''

Tudi v SDS so naklonjeni učinkoviti rabi energije in nizkoogljičnim virom energije. ''V primeru energetske strategije mora nosilni steber zagotoviti zanesljivo oskrbo z energijo, ki je tudi sprejemljiva za okolje. Politika mora pripraviti temu ustrezne kriterije/merila, stroka pa nanje odgovoriti z razvojem in uporabo primernih tehnologij,'' pravijo v SDS.

SLS: Vlada zavlačuje

Zavlačujejo z odločitvami o investicijah?
Zavlačujejo z odločitvami o investicijah? FOTO: iStockphoto

Glede samega postopka sprejemanja novega NEP pa v SDS pravijo, da od vlade pričakujejo, da bo v parlament poslala takšno energetsko strategijo, ki bo kazala jasno pot razvoja in ne bo zahtevala od DZ izvajanja nalog, ki so v njeni pristojnosti. Podobno menijo v Zaresu, kjer pravijo, da je ''dolžnost in odgovornost vlade, da glede na argumente predlaga najboljši scenarij''.

V SLS so tudi kritični do vlade na tem področju. ''Sedanja vlada žal ne stremi k čimprejšnjemu sprejetju NEP. S ključnimi odločitvami o investicijah se zavlačuje, čas pa mineva,'' opozarjajo v SLS.

Da bi NEP moral biti že v obravnavi, so omenili tudi v LDS. Kot so zapisali, ''priprava novega NEP tudi glede na napovedi predsednika vlade močno zamuja''.


 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko Kopor?i?
19. 04. 2011 19.11
Hvalevredno je, da so pripravili šest scenarijev, sedaj pa bi bilo zanimivo izvedeti še, po kakšnih kriterijih so se odločili ravno za teh šest in zakaj jim scenarije vedno pripravlja IJS.
hcaine8
19. 04. 2011 19.00
Jedrska energije je še vedno relativno varna. Onesnaževanja je malo, kadar pa je, ga je veliko. Tudi na Japonskem so reaktorji ostali nedotaknjeni, zatajil pa je hladilni sistem.
tezkakovina
19. 04. 2011 16.55
Aja ,vprašanje za 100 eur : S čim bo Merkelčka nadoknadila izpad 10tih nukleark , ki jih Nemci nameravajo zapreti ? S premogom ? Ne bi rekel .
tezkakovina
19. 04. 2011 16.51
Nemčija , Avstrija , Skandinavija so posute z vetrnicami , pa ptice pri njih vseeno čivkajo . Očitno je 500 delovnih mest bolj pomembnih kot zdravo življenje naših otrok . TEŠ 6 je zgrešena investicija , saj bo njihov proizveden kw nekonkurenčno drag - vsilili ga bodo nam ; ki tako ne vemo kaj vse se skriva v ceni kw/h za malega porabnika .Dobili bomo plin , ki je precej cenejši in je okolju prijazen , postavimo vetrnice , izkoristimo vodne vire , spodbujajmo solarno pridobivanje . Treba je vedeti , da danes hidroelektrarne spuščajo vodo mimo turbin , da lahko T.E. popravljajo svoje bilance in opravičujejo svoj obstoj .
Vendetta_83
19. 04. 2011 16.32
Pri nas doma imamo sončno elektrarno in toplotno črpalko že skoraj dve leti,pa od države nismo dobili niti evra subvencije,nam pa zato poberejo davke od proizvedene sončne energije HAAALOOOOO!?
Tomozuki
19. 04. 2011 16.03
@Libra77: Vedno moraš pretehtat vse pluse in minuse (SWOT analiza, če hočeš). In potem pri vsaki zadevi pogledaš, kje je več plusov in kje več minusov in se za bolj sprejemljivo varianto odločiš. Sigurno je TEŠ mnogo bolj sprejemljiv iz vidika varstva flore in favne v razmerju s pridobljeno elektroenergijo. Vetrnic bi moralo biti vsaj 100, da bi dosegle raven ene boge hidroelektrarne, poleg tega bi morale biti v neprestanem delovanju (kar je utopično). Zdaj si pa oglej še princip oddaljenosti posameznih "ventilatorjev", pa boš ugotovila, da bi zasedle ogromno območja. In to vodovarstvenega. Torej, boknedaj, da se razlike kako mineralno olje iz same vetrnice zaradi poškodb turbine (burja, žled). Da izgradnih vplivov na okolje sploh ne omenjam. Pa še asfaltirano cesto rabiš za dostop. Poleg vsega, kar se s krizo povezanega, pa lahko zadevo opravičiš tudi tako, da vetrnice delujejo skoraj avtonomno in ne potrebujejo vzdrževanja. Kar pomeni okoli 500 delovnih mest manj kot pri upravljanju s TEŠ-em.
Tomozuki
19. 04. 2011 15.44
Če ne bi Japonci pred 40-imi leti napačno postavili te svoje nesrečne Fukushime, jedrska energija sploh ne bi bila vprašljiva. Zdaj bomo pa zaradi njihove napake, krivi tudi vsi ostali narodi, ki uporabljamo jedrsko energijo, vendar v bistveno bolj varnih razmerah. In zaradi tega, bomo zdaj prešli na okolju manj prijazno fosilno energijo in obnovljive vire, ki so itak zmagovalna besedna kombinacija 21. stoletja. Dosti denarja, malo muzike.
Libra77
19. 04. 2011 14.07
S prijatelji in prijateljico okoljevarstvenico smo govorili o teh temah, na koncu smo pristali na dveh vprašanjih : Zgraditi TEŠ6 in omogočiti ogroženemu orlu varno lebdenje in polet ALI postaviti vetrnice , ogroziti njegov let in ohraniti varno življenje njega in nas. Kaj menite?
Ca6e
19. 04. 2011 14.02
qwert119.04.2011, 09:101 Mogoče je hdroelektrarna res čista za okolje, vendar pa spreminjanje rečnih strug zelo vpliva na naravni habitat. Poglej si npr. Hoover dam, puščava se je tam razširila več kot za 100km v 50 letih! Hidroenergija zelo vpliva na okolje, čeprav ne tako kot sama izdelava sončnih celic, ali pa termoelektrarne. Veterna energija zelo malo vpliva na okolje, vednar tako kot si zapisal ni zanesljiva! Vendar obstaja kombinacija vetrne in hidroenergije na morju, ki ima v eni zadevi vključeno oboje, pod vodo ima turbine ki se napajajo z morskimi tokovi nad vodo pa veternice za sekundarno napajanje ob močnejšem vetru! Jedrska energija je pa zelo čista, glede na količino energje ki jo proizvede, vednar v primeru kakšne napake je pa katastrofalna za okolje! Tukaj smo v dilemi dokler ne pogruntamo kaj novega, v smeri Nikole Tesle ki je poizkušal izkoriščati energijo iz zračnih tokov ki ustvarjajo med sabo napetost kateremu pojavu pravimo strela! Jst sem v prvi vrsti da se zapre termo elektrarne na premog, nafto in podobne zadeve!
vlab
19. 04. 2011 13.54
@jero_x, pa sej ga maš lahko.
artifakt
19. 04. 2011 13.32
popravek: ne EU, UN!!
artifakt
19. 04. 2011 13.31
s konopljo v prihodnost!!! iz nje lahko izdelujemo oblačila, gradbeni materjal, VSA zdravil oz. eno zdravilo za vse bolezni, bio gorivo za naše strojčke, iz nje lahko pridelujemo umetno maso tipa plastike itd.... kaj mislite zakaj je konoplja prepovedana v vseh državah, ki so hotele pristopiti EU?? ker se je NE DA (kot rastlino) patentirat, ne da se je nadzirat ker raste povsod in s tem se na njej NE DA služit in posledično zasužnjevat ljudstva!!
BlaBlaGluposti
19. 04. 2011 11.55
Konoplja za zmago! Ta rastlina (plevel) je rešitev za mnogo težav! Lahko delamo gorivo, gradbene materiale, papir, obleko, hrano, razvoj v medicini in še bi se dalo naštevat. In ker imamo ogromno zapuščenih kmetijskih površin bi Slovenija lahko bila ogromna samozadostna plantaža! Pika
HLAPCI.HLAPCI
19. 04. 2011 10.01
Priporočam: " Helen Caldicott "
jurjur
19. 04. 2011 09.53
Sem mislil da bi na streho v smislu varčevanja (in podoben blabla) montiral fotocelice, pa jih ne bom. Ne želim jih čez leto ali dve podirat, ker bodo gotovo sprejeli kakšen davek na zastonj elektriko. Če drugega ne, se bo dvignila vrednost objekta in spet bodo pulili denar.
jero_x
19. 04. 2011 08.52
js bi tudi imel tak šteker iz katerega rastejo euri :)
_jager_
19. 04. 2011 08.23
jedrska energija je še zmeraj najbolj čista....dokler ne gre kaj narobe...zaenkrat je večina alternativ še lego kock za igrat in bo treba stvari še fajn preštudirat preden se bo kaj večjega nardil.....velik bolj sem za to, da se posodobijo varnostni sistemi nukleark....
Dejan Zajebancije
19. 04. 2011 08.06
Vsi vi ki mislite, da nas bodo rešile fotovoltaične elektrarne in da ne potrebujemo "tapravih" elektrarn si dajte take elektrarne na svoje strehe in se odklopite od javnega distribucijskega omrežja. Potem pa si s to energijo svetite ponoči in glejte nogometno tekmo ali kak blockbuster film ob 10h ponoči na televiziji. NE GRE! Fotovoltaiko najbolj občutimo na računu vsi plačniki električne energije, ko plačamo posebne dajatve za to, da lahko tisti podjetniki s fotovoltaičnimi elektrarnami prodajo to energijo v omrežje po 4 x VIŠJI ceni od tiste, ki jo potem preko drugega števca kupijo nazaj. Se vam zdi to pravično? In to za take vrste električno energijo, ki je ni ravno takrat, ko jo najbolj potrebujemo: pozimi, ponoči, ko je oblačno.... HVALA LEPA!
zulj001
19. 04. 2011 07.51
Če bodo v Nemčiji v desetih letih zaprli vse jederske elektrarne,je pri nas rasprava o drugem bloku v Krškem,MLATENJE PRAZNE SLAME in IZGUBA ČASA.....
big brother
19. 04. 2011 07.37
Jedrska energija ni alternativna energija v smislu čistoče, poglejte si Japonsko kako čista je.